Czy Polacy Darzą Sympatią Inne Narodowości?, Jeśli coś takiego było - out!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czy Polacy Darzą Sympatią Inne Narodowości?, Jeśli coś takiego było - out!
kObra. |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 929 Dołączył: 15.08.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Wyczytałam, że Polacy coraz bardziej lubią swoich sąsiadów. (Czechy, Słowacja, etc.) A jeszcze kilkanaście lat temu darzyliśmy ich niechęcią. Nadal jednak najlepiej myślimy o Amerykanach (w rankingu zajmują pierwsze miejsce - 58% ankietowanych).
Najwięcej antypatii wzbudzają w nas Romowie - 60% badanych. Polubiliśmy tych sąsiadów, za którymi tradycyjnie nie przepadaliśmy. W latach '90 Litwini i Niemcy wzbudzali w nas prawie dwa razy więcej uczuć negatywnych niż pozytywnych. Dziś jest zupełnie inaczej. A jak to jest naprawdę? -------------------- she wolf.
|
![]() ![]() ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Czasem przez tydzień nic się tu nie dzieje, a czasem na jeden dzień Was zostawić i już omija mnie zażarta dyskusja.
QUOTE(feliztriste @ 11.06.2008 10:25) Avadakedaver - ale zauważ, że islam jest jakieś osiem wieków za chrześcijaństwem i dużo dalej za judaizmem. specjaliści mówią, że ta religia jest obecnie na takim etapie, co chrześcijaństwo w średniowieczu i że za kilkaset lat wszystko ustanie. nie chcę bronić muzułmnów, bo też za nimi nie przepadam, ale może faktycznie coś w tym jest. Nie do mnie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć - nie zamierzam współczuć muzułmanom dlatego, że z własnej woli ich religia postanowiła się nie rozwijać. Jeśli zdecyduję się nie umieć obsługiwać pralki i chodzić w brudnych ubraniach, nie należy mi się współczucie. A czekanie kilkaset lat to żadne rozwiązanie problemów z terroryzmem. QUOTE Właśnie dlatego ich za to nie nienawidzę. Znaczy, za ten terroryzm. Bo tak zostali wychowani, nie mieli na to zbyt wielkiego wpływu. Poza tym generalizujesz obrzydliwie. Nie każdy muzułmanin jest krwiżądnym terrorystą podrzucającym bomby w imię Allaha gdzie popadnie. Naprawdę. A co do Niemców... to co Ty właściwie do nich masz? Bo 'nie lubię ich za historię' to dla mnie też jedne z najgłupszych i najbardziej wymijających powiedzeń. Abstrakcjo - słowa "muzułmanie" używamy dla uproszczenia. Wiemy, że nie wszyscy są terrorystami, nie musisz nam tłumaczyć. Ja tam terrorystów nienawidzę, wszystko jedno jak zostali wychowani. I to jest naturalna reakcja. Nienawidzę kogoś, kto zabija ludzi - zwłaszcza w imię przekonań. A "nielubienie kogoś za historię" jest często uzasadnione. Kiedy USA planuje budowę na naszym terenie tarczy antyrakietowej, generalnie rzecz biorąc nie niepokoi to nas aż tak bardzo. Gdyby to samo chcieli zrobić Rosjanie, byłby sprzeciw ogólnokrajowy. Czemu? Z powodu historii właśnie. USA jeszcze nie zdążyło nas nigdy najechać ani podbić. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:42 |