Czy Polacy Darzą Sympatią Inne Narodowości?, Jeśli coś takiego było - out!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Czy Polacy Darzą Sympatią Inne Narodowości?, Jeśli coś takiego było - out!
kObra. |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 929 Dołączył: 15.08.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Wyczytałam, że Polacy coraz bardziej lubią swoich sąsiadów. (Czechy, Słowacja, etc.) A jeszcze kilkanaście lat temu darzyliśmy ich niechęcią. Nadal jednak najlepiej myślimy o Amerykanach (w rankingu zajmują pierwsze miejsce - 58% ankietowanych).
Najwięcej antypatii wzbudzają w nas Romowie - 60% badanych. Polubiliśmy tych sąsiadów, za którymi tradycyjnie nie przepadaliśmy. W latach '90 Litwini i Niemcy wzbudzali w nas prawie dwa razy więcej uczuć negatywnych niż pozytywnych. Dziś jest zupełnie inaczej. A jak to jest naprawdę? -------------------- she wolf.
|
![]() ![]() ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
QUOTE(abstrakcja @ 12.06.2008 20:25) Przemku: To pisz, że nienawidzisz terrorystów, a nie, że nienawidzisz muzułmanów! O to mi chodzi! To tak jakby ktoś mówiąc 'nienawidzę Polaków' chciał powiedzieć 'nienawidzę pijaków'. Idiotyczny przykład, wiem o tym - żeby nie było, ale Ty i tak wiesz, o co mi chodzi. Obrażasz ich narodowość i wyznanie 'upraszczając' sobie w ten sposób. Oj przecież do muzułmanina bym tak nie powiedział, no. Tutaj żadnego nie ma, więc sobie trochę upraszczam i robię skróty myślowe. To rozważanie teoretyczne, w prawdziwym życiu bym tak nie robił. QUOTE Jak dla mnie 'nielubienie kogoś za historię' nie ma żadnego uzasadnienia. Tak btw, to Ty też wcale tego nie uzasadniłeś. Podałeś tylko przykład. ;> Więc o co kaman? O to, że jak wiem, że nas Rosjanie najeżdżali nie raz i nie dwa, to im odruchowo nie ufam. Jako narodowi, całości. Pojedynczym osobnikom (porządnym, rzecz jasna) pewnie bym ufał. Ale myśląc o Rosjanach, mam w głowie obraz najeźdźców. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Tutaj żadnego nie ma, więc sobie trochę upraszczam i robię skróty myślowe. To rozważanie teoretyczne, w prawdziwym życiu bym tak nie robił. Prawdziwe życie toczy się cały czas, nawet tu i teraz. <; A co do Rosjan - najeżdżali, najeżdżali. Bo widocznie takich mieli głupich politków. Tak samo teraz... Polacy wpier...dzielili się do Iraku, też nie wiadomo poco i naco... Ale zauważ, że większość społeczeństwa była i nadal jest temu przeciwna. To nie my o tym zadecydowaliśmy, a jednak to 'Polska', a nie 'wysłannicy Kwaśniewskiego' siedzi teraz w w Iraku i strzela do Irakińczyków. Tak samo jest z każdą w zasadzie wojną. To nie naród decyduje, na kogo najechać, tylko jednostki sprawujące władzę w danym państwie. Chore to mocno jest, ale co zrobić... Z resztą - Rosjanie najeżdżali x lat temu. Ci, którzy tu najechali już się w grobie przewracają, więc chyba nie ma o czym mówić, Przemku. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:30 |