Nastolatki a historia, (wydzielone)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Nastolatki a historia, (wydzielone)
vold |
![]()
|
![]() rzygacz pospolity II Grupa: czysta krew.. Postów: 1190 Dołączył: 25.04.2006 Skąd: Spółdzielnia Osiedlowa Płeć: Mężczyzna ![]() |
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,8...u.html?skad=rss
AAAAAAAAAAAAAAHAHHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAAHAHAH GODNE -------------------- Dwudziesta trzecia, dzień jak Kukuczka zleciał.
|
![]() ![]() ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Katon poruszył istotną kwestię. O Auchwitz i obozach koncentracyjnych w ogólności trąbi się wszędzie i trzeba się naprawdę bardzo starać, żeby świadomości tamtych wydarzeń nie mieć. Moja siostra (lat 12) nazwy Auschwitz nie znała, ale o obozach słyszała jak najbardziej. A nie powiedziałbym, żeby w naszym domu kładziono jakiś szczególny nacisk na historię.
Na pewno nie można winić historyków. Z samych założeń programu nauczania (uczymy chronologicznie od prehistorii) wynika, że wydarzenia najbardziej aktualne wypadają pod koniec nauki. Na naszych lekcjach historii nigdy nie wyszliśmy poza początki zimnej wojny, bo po prostu brakowało czasu. Drugą wojnę światową po raz pierwszy omawia się chyba mniej więcej w szóstej klasie, jak napisała Harolcia, więc dziewczyna ze zdjęcia powinna świadomość mieć. Jeśli jest na tyle głupia, że jej to nie obchodzi, to trudno winić nauczycieli. Do normalnych dzieci opowieści o obozach przemawiają. QUOTE Jak byłam w Majdanku, jedyne, co mi chodziło po głowie, to wydostać się stamtąd, jak najszybciej! Miejsce dla masochistów. Przechodzenie przez komory gazowe?! Tam tak okropnie czuć śmierć. I ja nie rozumiem, po co to. Mi wystarczają medaliony i - jak wspomniał Avada - wyobraźnia. Tobie tak, ale większość ludzi potrzebuje silniejszych bodźców. Choćby dlatego wycieczki do obozów są konieczne. Jeśli do kogoś nie trafi świadomość bycia tam, gdzie ginęły miliony, to nic już doń nie trafi. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 14:51 |