O Tempora, O Mores!, Wychowanie dzieci jak i młodzieży
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
O Tempora, O Mores!, Wychowanie dzieci jak i młodzieży
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Wydzielono z tematu "Nastolatki i obozy" (już drugi wycięty stamtąd nowotwór, aż strach się bać).
QUOTE(Avadakedaver @ 19.09.2008 14:56) moi rodzice jakoś nie dawali mi klapsów, a potrafili mnie wychować na normalnego człowieka. Chyba że zajebistość dziedziczy się w genach, jak wolisz. Są dzieci, które można wychować bez klapsa i takie, których się nie da. Ja byłem bachorem tak nieznośnym, że kilka razy dopiero klaps przywracał mnie do porządku. I nie czuję się z tego powodu poszkodowany. Oczywiście jest różnica między okazjonalnym klapsem a biciem dzieci. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Uderzenie dziecka może skończyć się obowiązkową reedukacją rodzica, a nawet zawieszeniem praw rodzicielskich - informuje "Rzeczpospolita", relacjonując przygotowany w Ministerstwie Pracy projekt zmian w ustawach zapobiegających przemocy w rodzinie.
Karane mają być wszystkie naruszające godność zachowania wobec dzieci. A więc zarówno przemoc fizyczna, jak i psychiczne maltretowanie czy zaniedbywanie ich potrzeb życiowych. Szybsza ma być interwencja w sytuacjach kryzysowych. Projekt zakłada m.in., że pracownik socjalny będzie miał prawo nawet do zabrania dziecka z domu, w którym - jak podejrzewa - dzieje się coś złego. Natomiast bijący będzie usuwany z domu, i to natychmiast, nawet wtedy, gdy należy on do niego. Jeśli nie będzie miał gdzie mieszkać, trafi do noclegowni. Sąd będzie mógł skierować rodziców na obowiązkowe zajęcia korekcyjno-edukacyjne. Psychologowie bardzo na te programy liczą, bo oceniają, że 90% rodziców bije dzieci, nie znając innych metod wychowawczych. Według Ministerstwa Pracy, do bicia swoich dzieci przyznaje się co dziesiąty rodzic. Obecne rozwiązania prawne, zapobiegające przemocy w rodzinie, są nieefektywne. Ofiary zbyt długo czekają na pomoc. stąd A tak nawiązując jeszcze do szlabanów, to co Wy wiecie o szlabanach!... Moi rodzice nie pozwalali mi na nic. Na NIC. Nie do pomyślenia było, żebym się wybrała mając lat 17-19 z koleżanką do kawiarni, a co dopiero na przykład na dyskotekę! Na szkolne potańcówki zawsze musiałam sobie jakoś specjalnie zasłużyć, pomimo średniej 5.0, srebrnej tarczy, listów gratulacyjnych i czego tam jeszcze wtedy nie było. Jak kiedyś jeden raz matka zobaczyła mnie z okna całującą się z chłopakiem na do widzenia pod klatką, przez całe wakacje miałam zakaz samodzielnego wychodzenia z domu. A byłam już wtedy w liceum... Mierzenie czasu jak szłam do koleżanki po zeszyt (15 minut), podsłuchiwanie rozmów telefonicznych. O imprezach wszelkich mogłam zapomnieć, byłam na jednej (słownie: jednej) osiemnastce, i to tylko dlatego, że dziewczyna była córką dobrych znajomych. Moja własna osiemnastka polegała na zaproszeniu kilku koleżanek (wyłącznie dziewczyn) do domu na ciasto i kanapki, o 22 musiały wyjść. Żadnych wyjazdów bez rodziców, nawet na jeden dzień, tylko wycieczki szkolne. Zero kasy, dopiero jak zaczęłam zarabiać sobie sama korepetycjami miałam swoje ("po co ci pieniądze? jedzenie i picie masz w domu"). Z tego co wiem, przebijał moich starych tylko jeden ojciec koleżanki, który kładł się na balkonie i podsłuchiwał jej rozmowy z koleżankami. Więc błagam Was, nawet nie próbujcie mi się tu żalić ![]() Wniosek zaś z tego wszystkiego jeden: im bardziej usiłujesz córkę trzymać na (jak najkrótszej) smyczy, tym szybciej zajdzie w ciążę. Amen. Ten post był edytowany przez owczarnia: 23.09.2008 04:59 -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 01:14 |