Pobocza Twilajta, Czyli, wrażliwy wampir to lepszy wampir
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Pobocza Twilajta, Czyli, wrażliwy wampir to lepszy wampir
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Tak zostawiając na boku główną dyskusję, skąd to przekonanie, że "osoby, które nie jedzą mięsa są bardziej otwarte na świat wokół, inaczej też nieco go postrzegają"? O ile może co drugiego członu zdanie ewentualnie mógłbym się zgodzić, o tyle z moich życiowych obserwacji wynika, że nie istnieje żadna realna korelacja. A bardzo często wegetarianie to fanatycy z szaleństwem, którzy patrzą na ludzi jedzących mięso jak na esesmanów, ewentualnie z nieukrywaną pogardą. Oczywiście są też mili i otwarci, ale wydaje mi się, że jak już coś to część miłych i otwartych ludzi zostaje wegetarianami po prostu, a nie są mili, bo nimi zostali.
|
![]() ![]() ![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
QUOTE Jestem nawet skłonna postarać się pojąć fakt, że ci sami ludzie, którzy ze smakiem spożywają krowę czy świnię, będą oburzeni próbą spożycia psa czy kota, nazwą to nawet bestialstwem bądź wynaturzeniem (ja z kolei nazwę ich postawę hipokryzją, ale to ja). Celna uwaga - też mi to zawsze nieco trąciło hipokryzją ![]() QUOTE Osoby, która poświęca jakiś tam czas na zastanowienie się i rozważenie w swoim sumieniu czy aby na pewno niezbędne jest jej do życia zabijanie zwierząt, raczej nie zaliczymy do grona bezmyślnych niewrażliwców. Mało tego, pokusiłabym się nawet o zapoczątkowane już wyżej stwierdzenie, że skoro komuś nieobojętny jest los zwierząt, to tym bardziej nieobojętny mu będzie los innych ludzi. Z tym także się zgadzam, ale z pewnym zastrzeżeniem. Nie zauważyłem nigdy wyraźnej zależności między troszczeniem się o los zwierząt (wegetarianizmem) a nieobojętnością na los innych ludzi. Oczywiście, mogą się te postawy łączyć, ale nie powiedziałbym, że jedna jest z drugą jakoś silniej związana. Wegetarianie, których znam, wydają się przejmować losem innych w identycznym stopniu co ci jedzący mięso. Chyba że mówimy tu o swego rodzaju równaniu w dół - że osoba, którą obchodzi los zwierząt, będzie CO NAJMNIEJ tak samo wrażliwa na drugiego człowieka jak "mięsożerca", a na pewno nie MNIEJ wrażliwa. Czy to masz na myśli, Owczarnio? Co do stereotypów - to chyba oczywiste, że wegetarianie są zupełnie zwyczajnymi ludźmi (poza pewnymi wyjątkami, jak w każdej grupie). Nie zauważyłem, żebyśmy operowali tu jakimiś stereotypami. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 08.05.2025 06:56 |