[ksiazki] Polska Fantastyka, Ziemianski, Piekara, Pilipiuk i inni....
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
[ksiazki] Polska Fantastyka, Ziemianski, Piekara, Pilipiuk i inni....
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
No wiec tak, wielu twierdzi, ze polska
fantastyka od dawien dawna stoi na srednim poziomie, ze sie nie rozwija, ze
procz Sapka nikt dobrze nie pisze. A ja zawsze sie z takich ludzi wysmiewam,
bo nie wiedza co sie w srodowisku dzieje, gadaja glupoty, a jeszcze ich
zagranca popiera bo tam znaja tylko Sapka. A tu jest tak: Ziemianski,
Pilipiuk, Piekara, Kossakowska, Brzezinska, Komuda, Motrka, Ziemniak, Dukaj,
Pasynski, Sumik, Dabala... dlugo by jeszcze wymieniac.
Moim ulubiencem jest Ziemianski, z jak dla nie najlepsza polska ksiazka fantasy - Achaja. Wrocil po paru latach(swoja droga polecam opowiadania, po nimi wygral pare Polconow ![]() Pilipiuk zachwycil Polske Jakubem, naszym kochanym zulem, bimbrownikiem i lowca wszeliego rodzaju dziwnych stworzen a takze bomb atomowych i paru innych cacek. Usmiac sie mozna niemilosiernie... Piekara, ten to umie pisac wszystko, i zawsze dobrze, horrorki, fantasy, s-f... wszystko... ale najlepsze z tego wszystkiego jest to, ze powstal Sluga Bozy, III oi nieostatni tom wychodzi na jesieni rowniez, "Lowca Czarownic". No bo co by bylo jakby tak Jesus zamiast zbawic swiat zszedl z krzyza, i wybil pol Jerozolimy w zemscie... Ksiazka sklada sie z paru opowiadan, takze dla ludzi zabieganych, jak ja, idealna:] Kossakowska - jej ksiazki o "aniolach" to jz chyba historia polskiej fantastyki, Bog odszedl i zostawil swiat aniolom, sa rozne anioly, te wazne jak Rafael, i te zwykle, budujace swiat... Dukaj - Katedra, chyba kazdy to zna, jak nie z ksiazi to z filmu, tak to ten sam co zostal nominowany do oskara... a poza tym czlowiek tez ciekawie pisze... Mortka - Zadebiutowal w tym roku ksiazka "Ostatnia Saga", skandynawista i popularyzator RPG... i jak na debiut to mnie zachycil... bo przecie w wiekszosci przypadkow, pierwsza ksiazka jest slabsza od nastepnych... oby tylko pisac mu sie nie odechcialo... To tyle na temat moich ulubionych autorow... wlasciwie moglbym napisac wiecej, strescic i zrecenzowac wam ksiazki, ale ... nie chce mi sie... Ten post był edytowany przez MisieK: 10.08.2004 01:31 -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |