Najukochańsze momenty w DH 7 tom
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Najukochańsze momenty w DH 7 tom
Ramzes |
11.02.2008 20:06
|
Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna |
Patronusy przybierają często formę kojarzącą się z ukochanymi osobami. A łania była patronusem Lily, dlatego u Snape'a też przybrał on taki kształt.
EDIT: Ktoś tu posta usunął. Ten post był edytowany przez Ramzes: 11.02.2008 20:07 -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
owczarnia |
11.02.2008 20:20
|
Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta |
No właśnie wiem. Mnie też ten psikus dotknął, bo tak jak Ty odpisałam .
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Tajemnicza |
11.02.2008 21:13
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 385 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Tureeeek/Poznań Płeć: Kobieta |
Przepraszam, musiałam jakoś kliknąć, bo komputer mi się zawiesił Więc piszę jeszcze raz =)
QUOTE(anagda @ 10.02.2008 18:04) Nagle w rozdziale "Sekret Bathildy" wskoczył mi koniec rozdziału "zemsta goblina" i dalej znowu mi się powtarza cały rozdział "Dolina Godryka" i znowu ten sekret bathildy xD Chodzi o to, że w druku się pomylili mam podobnie w KF, 4 strony mam w ogóle odwrotnie zamieszczone Zastanawiałam się nad tym, dlaczego patronus Snape'a to łania. Uciekło mi to gdzieś i nurtowało mnie od dłuższego czasu. Dzięki za wyjaśnienia -------------------- |
owczarnia |
11.02.2008 21:18
|
Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta |
Jeśli mam być szczera, to ciężko mi sobie wyobrazić jak taka informacja mogła uciec .
-------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Tajemnicza |
11.02.2008 21:23
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 385 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Tureeeek/Poznań Płeć: Kobieta |
Też jestem zszokowana dla samej siebie, dlatego mnie to tak nurtowało Jak tylko przeczytałam pierwsze zdanie Ramzesa, to wszystko wróciło
Edit: Dzisiaj mi się śnił "wielki, czarny cylinder, nad którym wisiał widmowy księżyc" i to był mój dom ogólnie rozdział o Ksenofiliusie był świetny, mimo, że za ojcem Luny nie przepadam =/ Ten post był edytowany przez Tajemnicza: 11.02.2008 21:31 -------------------- |
anagda |
11.02.2008 23:04
|
Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta |
QUOTE(Tajemnicza @ 11.02.2008 22:13) Przepraszam, musiałam jakoś kliknąć, bo komputer mi się zawiesił Więc piszę jeszcze raz =) QUOTE(anagda @ 10.02.2008 18:04) Nagle w rozdziale "Sekret Bathildy" wskoczył mi koniec rozdziału "zemsta goblina" i dalej znowu mi się powtarza cały rozdział "Dolina Godryka" i znowu ten sekret bathildy xD Chodzi o to, że w druku się pomylili mam podobnie w KF, 4 strony mam w ogóle odwrotnie zamieszczone Dokładnie. Bycie niezrozumiałym nie jest miłym uczuciem -------------------- |
kObra. |
12.02.2008 16:58
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 15.08.2006 Płeć: Kobieta |
Najukochańszy moment na którym mi prawie łzy leciały, słowa które mam w sygnaturze, to na pewno i cały rozdział poświęcony wspomnieniom Severusa.
-------------------- she wolf.
|
anagda |
12.02.2008 17:40
|
Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta |
Wreszcie udało mi się skończyć całą książkę. Po przeczytaniu jej po polsku stwierdzam że jest świetna. Jednak nadal epilog jest dla mnie pomyłką. Wiem, że Jo chciała wszystko to zakończyć, jednak dla mnie książka powinna się skończyć przed rozdziałem dziewiętnaście lat później.
Co do najukochańszych momentów, to wszystkie wiążą się z moim ulubionym bohaterem. A otóż śmierć i opowieść Snape`a tak mnie przejęła (nie mylić ze wzruszeniem) że musiałam do siebie dojść powoli. Drugim (a właściwie trzecim) najukochańszym momentem to końcowa walka Harry`ego z Voldemortem (ta już po rozmowie z Dumbledorem) i spokój Pottera przy nazywaniu Voldemorta "Tomem". No i nić sympatii do Narcyzy za jej "akcję" w lesie. No i Trelawney rzucająca kulami. No i McGonagall z biegnącymi ławkami. No i Pokój Życzeń pełen ludzi czekających na rozkazy Harry`ego. No i... ... no i w ogóle cała książka prócz wiadomego rozdziału, który nijak mi nie pasował do całości. -------------------- |
harolcia |
12.02.2008 18:02
|
przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta |
I w tym momencie dostaję ataku palpitacji serca, drgawek i czego-tam-jeszcze, bo jak tak sobie czytam te wasze wypowiedzi i chce zajrzeć ponownie do książki, to się okazuje, że jej nie mam, bo pożyczyłam kumpeli, a ona mi jeszcze nie dodała...
-------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
kObra. |
12.02.2008 18:05
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 15.08.2006 Płeć: Kobieta |
Zabrać koleżankę na spacer do lasu, czarnym samochodem z przyciemnionymi szybami?
|
harolcia |
12.02.2008 18:10
|
przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta |
Kuszące, kuszące
Ja nadal nie rozumiem, jak można ponad tydzień trzymać HP 7 i go jeszcze nie przeczytać... Toż to hańba! Ja na jej miejscu rzuciłabym wszystko w cholerę i przeczytała w jeden dzień... -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
kObra. |
12.02.2008 18:14
|
A też jest fanką HP? Bo jeśli nie, to pewnie stwierdziła że ma dużo czasu i nie czuje potrzeby siedzenia doby nad czytaniem tomu.
|
harolcia |
12.02.2008 18:18
|
tzn lubi czytać HP, ale AŻ taką fanką, to chyba nie jest. Fakt faktem, że czyta nagminnie fantastykę, no i Pottera zna, ale no nie... Fanką jako taką nie jest. Niestety.
Ale z drugiej strony, trzymać książkę półtora tygodnia? Ten post był edytowany przez harolcia: 12.02.2008 18:19 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
anagda |
12.02.2008 19:58
|
QUOTE(harolcia @ 12.02.2008 19:10) Kuszące, kuszące Ja nadal nie rozumiem, jak można ponad tydzień trzymać HP 7 i go jeszcze nie przeczytać... Toż to hańba! Ja na jej miejscu rzuciłabym wszystko w cholerę i przeczytała w jeden dzień... No ja fanka pottera a czytałam dość długo. Z powodu nagminnego braku czasu i innych piorytetów. Więc wszystko możliwe Jesli szybko chcesz harry`ego to przychylam się do propozycji kobry -------------------- |
kObra. |
12.02.2008 20:03
|
Polecam się.
Ja też czytałam przez kilka dni i też z powodu sił wyższych. Ale, jeśli wiem, że ktoś nie czyta, bo rzucił bookiem w kąt, no to wiesz... Ejjj...Chyba nam się OT zrobił. -------------------- she wolf.
|
harolcia |
12.02.2008 21:47
|
No taki mały Offik nam się zrobił
Ja rozumiem, że są siły wyższe jak sesja, pogrzeb psa itp. Ale jeżeli takich sił nie ma, no to sorry... -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
em |
12.02.2008 21:49
|
ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka |
książka nie zając, nie ucieknie
a niektorzy sobie przedluzaja oczekiwanie i potem czytaja na spokojnie, w sprzyjajacych okolicznosciach, zeby wyciagnac z niej maksimum przyjemnosci -------------------- |
abstrakcja |
14.02.2008 21:56
|
Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta |
Na przykład ja tak lubię. Czytałabym VII z pewnością dłużej, gdybym nie była przekonana, że jeśli moi znajomi mnie wyprzedzą, będę znała zakończenie przed przeczytaniem, a tego bym chyba nie zniosła. :/
Trzeba było więc zmieścić się w jednym dniu. Co w sumie trudne nie było, bo jak już dostałam ją do ręki, to nie mogłam się oderwać. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
avalanche |
14.02.2008 22:02
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta |
ja chyba tak na swój sposób już smakuję książkę, czyli czytam z prędkością huraganu. i wyłapuję emocjonalnie to wszystko, co mi podają. może tylko potem ulatnia się nieco z treści, ale efekt jest.
napisałam sobie ołówkiem datę kiedy skończyłam czytać z godziną i minutami plus podpis chyba. szkoda, że nie wpadłam na to, przy pierwszym tomie. ale przynajmniej tak zamknęłam ten etap. a mglisty początek i całą otoczkę będę hodować w mojej głowie, dopóki mnie demencja nie dopadnie. -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
kObra. |
15.02.2008 10:54
|
Zawsze możesz przeczytać wszystie tomy od początku i tak zapisywać. (;
|
Averse |
17.02.2008 18:04
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 31.01.2007 Skąd: z elfiej pieśni Płeć: Kobieta |
Ja okropnie wzruszyłam się pod koniec. Gdy Harry całą siła woli udawał martwego, gdy Hagrid zrozpaczony niósł go przez Zakazany Las.
A gdy Voldemort, zaczął mówić kłamstwa, że Harry chciał uratować swoją skórę, wezbrała we mnie złość i taka duma, gdy Harry wszedł do Wielkiej Sali i ściągnął wreszcie pelerynę niewidkę. To własnie taki moment, który trzymał mnie w napięcie. Zakończenie mi się podobało, było wzruszające, szczególnie Albus Severus... I myślę, że gdyby Rowling uśmierciła Harrego, to czulabym się dziwnie, bo wiele krążyło plotek. A tu zaskoczenie. On żyje! Harry żyje! Myślę, że to było wspaniałe. Książka cudowna w paru momentach. Reszta bardzo naciągana. -------------------- `Pośrodku niebieskiej łąki gubię się... Gubię się w pragnieniu nicości.
Sam na sam z przeznaczeniem. Bo gdy zaświeci słońce, ja znów będę sobą. By Myself... |
harolcia |
17.02.2008 22:23
|
QUOTE Książka cudowna w paru momentach. Reszta bardzo naciągana. Jakby nie patrzeć to tylko bajka, pisana, podejrzewam, głównie z myślą o dzieciach- zwłaszcza na początku...Zresztą było to już poruszane w temacie o Dumbledorze i Snape'ie w VII tomie -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Miętówka |
18.02.2008 13:44
|
Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 558 Dołączył: 08.02.2007 Skąd: z górnej półki Płeć: arbuz |
QUOTE(harolcia @ 17.02.2008 21:23) QUOTE Książka cudowna w paru momentach. Reszta bardzo naciągana. Jakby nie patrzeć to tylko bajka, pisana, podejrzewam, głównie z myślą o dzieciach- zwłaszcza na początku...Zresztą było to już poruszane w temacie o Dumbledorze i Snape'ie w VII tomie -------------------- "In the Internet nobody knows you're a dog"
|
PrZeMeK Z. |
18.02.2008 15:37
|
the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg |
Po raz pierwszy od października zajrzałem do tomu siódmego i mam dwie uwagi:
1. "Opowieść Księcia" momentami wydaje się trochę przerysowana, ale może to kwestia tego, że po angielsku wszystko dla mnie brzmi trochę dziwnie 2. Scena z Kamieniem Wskrzeszenia to majstersztyk, geniusz i co jeszcze chcecie. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
klakla999 |
06.04.2008 11:30
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: Śrem Płeć: Kobieta |
Najukochańszy moment.....mmmm...chyba cała walka o Hogwart i rozmowa(to chyba raczej nie była rozmowa,ale nie wiem jak to nazwać)z Voldemortem na końcu.Piękne!!!
Lubię też rozmowe Harrego z Dumbledorem/King's Cross/.I scena z kamieniem.I jeszcze jak Harry odwiedza grób rodziców... -------------------- Harry Potter 4ever!
|
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 01:13 |