Saga o Wiedźminie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Saga o Wiedźminie
Sumiko |
08.08.2004 11:11
|
>>blondynki są głupie.<< Grupa: czysta krew.. Postów: 876 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z dupy. Płeć: Mężczyzna |
A ja teraz czytam Narrenturm i muszę
powiedzieć, że Sapkowski tym udowodnił, że nie jest mono-tematyczny.
Narrenturm jest mocno różne od Wiedźmina, ale bardzo dobre. Subiektywnie
raczej nielepsze od Sagi, ale czyta się przyjemnie i śmieje duzo.
Po za tym sporo w książce jest o historii i tradycjach polskich wieku XV i widać, że Sapkowski jest nie tylko utalentowany, ale posiada ogromną wiedzę, i potrafi ją przekazać w sposób 'bezbolesny', prawie niezauważalny. -------------------- dupa.
|
Empire |
08.08.2004 11:16
|
||||
Chemik Anarchista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 352 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Koko wa 3Miasto desu! ^^ Płeć: Mężczyzna |
NIE JEST odzwierciedleniem naszej rzeczywistości, świat NIE JEST i DŁUGO JESZCZE NIE BĘDZIE takim koszmarem, horrorem, jakim przedstawił go Sapkowski. To jest odzwierciedlenie chorego podejścia autora do świata i nic więcej. jak wy możecie zachwycać się cynizmem i złośliwością!? -------------------- Ryboforyna I i II jest markerem RER i dokuje w nim rybosomy za dużą podjednostkę. A tkanka łączna wyspecjalizowana tłuszczowa brunatna ma w wewnętrznej błonie mitochondrialnej białko rozprzęgające UPC-1, które zużywa elektrochemiczny gradient protonowy, produkowany przez kompleksy I, II, III i IV łańcucha oddechowego, nie syntetyzując ATP z ADP i Pi, przez co produkuje duże ilości energii cieplnej. ... ....... ....................
|
||||
MisieK |
08.08.2004 11:22
|
||
Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna |
Chyba jednak kupie sobie ta ksiazke:) -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Sumiko |
08.08.2004 11:39
|
>>blondynki są głupie.<< Grupa: czysta krew.. Postów: 876 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z dupy. Płeć: Mężczyzna |
nie Emp nie każdy Polak jest złodziejem,
mordercą i psychopatą, ale w większości Polacy to cwaniacy i kombinatorzy.
Uwielbiają przekręty i dostosowanie prawa do siebie. Kombinują gdzie się da
i ile się da, tak żeby wyszło na ich. Wyciągają kase. I to Sapkowski chciał
min. ukazać. Bo świat Wiedźmiński jest w jakimś stopniu przepełniony naszymi
wadami -ludzi współczesnych. Nie mówię teraz o głównych bohaterach, ale o
tych 'w tle', o tych aferach i przekretach.
Nawet o elfach, którzy jak dla mnie są odzwierciedleniem Murzynów... niby tak bardzo uciśnieni i dyskryminowani, a to w gruncie rzeczy najwięksi rasiści. Oj.... dla mnie ten świat jest bardzo podobny to, tego, który mam za oknem. -------------------- dupa.
|
Syriusz_Black |
08.08.2004 12:03
|
Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju |
Powiało grozą....
Ja zdołałem przeczytać tylo jedną z książek Sapka, ale skoro nie pamiętam tytułu, to znaczy, że mnie zbytnio nie wciągnęła. Pamiętam tylko, że podobał mi się styl... a fabuła tak średnio... Dużó bardziej wolę Tolkiena - "Silamrillion" i "niedokończone opowieści", bo choć napisane w stylu podniosłym i z bardzo wyraźnie oddzielony kolorem białym od czarnego, to jednak opracowanym co do najmniejszego szczegółu ... Ale pewnie muszę nadrobić zaległości i przeczytać wszytskie części Wiedźmina... [ podobało mi się takie opowiadanie Sapka: "W leju po bombie" i to o kocie z Cheeshire czy jaoś tak... dokładnie nie pamiętam, bo to dawno czytałem....] -------------------- |
MisieK |
08.08.2004 12:44
|
Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna |
Hm... ogolnie to len ze mnie wiec nic nie wnosze...
A wg mnie to caly Sapkowski moze sie schowac jak do akcji wkracza Ziemianski z Achaja, albo Piekara w Sluga Bozym, wlasnie czekam na 3 czesci obydwo ksiazek:) Achaja miala juz byc, ale Ziemanski to pijak niesamowity i przesuneli na jesien premiere=/ A Sirmarillion mial byc mitologia dla anglii... i cos tak czuje ze te 40 lat pracy nie poszlo na marne -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Marta |
08.08.2004 21:38
|
||||||
XXX Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 03.04.2003 |
Jesli odbierasz ta ksiazke tak doslownie to sie nie dziwie ze nie rozumiesz tego co napisalam. |
||||||
Empire |
08.08.2004 21:58
|
Chemik Anarchista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 352 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Koko wa 3Miasto desu! ^^ Płeć: Mężczyzna |
Sumiko wybacz ale SKALA! To nie jest odbicie naszego świata, to jest wyciągnięcie jednej złej cechy i wypełnienie całego świata przedstawionego tylko nią! Tego tam jest ZA DUŻO, jest nieproporcjonalnie!
A pozatym tym bardziej w obliczu takiego świata mordowanie bohaterów i kończenie historii tekstem "Mission Failed" jest niedopuszczalne. -------------------- Ryboforyna I i II jest markerem RER i dokuje w nim rybosomy za dużą podjednostkę. A tkanka łączna wyspecjalizowana tłuszczowa brunatna ma w wewnętrznej błonie mitochondrialnej białko rozprzęgające UPC-1, które zużywa elektrochemiczny gradient protonowy, produkowany przez kompleksy I, II, III i IV łańcucha oddechowego, nie syntetyzując ATP z ADP i Pi, przez co produkuje duże ilości energii cieplnej. ... ....... ....................
|
Sihaja |
08.08.2004 22:07
|
||
Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta |
Dobra, jestem fatalistyczną optymistką. Pasi? XD Empire, to wcale nie jest nieproporcjonalne obdbicie świata... może i nie każdy jest oszustem, mordercą, nieukiem, prymitywem w jednym, ale wiele osób ma jakieś tam nasilenie tej cechy. I to właśnei Sapkowski chciał nam wytknąć - że ludźmi w rzeczywistości kierują często bardzo prymitywne motywy. Że czasem jesteśmy śmieszni w swoich wadach. Sapek pisze prawdę - koloryzowaną na "negatyw" ale prawdę. Przerysowuje, owszem. Ale... hmmm... takich ludzi można znaleźć. I to nawet sporo. -------------------- |
||
Empire |
08.08.2004 22:16
|
no i co z tego że są. w książce jest tego za dużo. cały świat to złodzieje i oszuści tam. rozumiesz?
no nic, ja swoje powiedziałem, kontynuwać dyskusji nie ma po co bo nikt już nowego chyba nic nie powie... jak powie to sie do niej wróci. ja zamykam sprawę [nie temat ; ) ] -------------------- Ryboforyna I i II jest markerem RER i dokuje w nim rybosomy za dużą podjednostkę. A tkanka łączna wyspecjalizowana tłuszczowa brunatna ma w wewnętrznej błonie mitochondrialnej białko rozprzęgające UPC-1, które zużywa elektrochemiczny gradient protonowy, produkowany przez kompleksy I, II, III i IV łańcucha oddechowego, nie syntetyzując ATP z ADP i Pi, przez co produkuje duże ilości energii cieplnej. ... ....... ....................
|
Sumiko |
08.08.2004 22:18
|
PO za tym w książce jest jednak jakieś
ciepło, ludzie mili i dobrzy, zdolni do poświęceń i pomocy, przeciez nie
wszyscy są źli. Nie ma tam samego zła. Jest go dużo, ale wybacz w
dziesiejszym świecie jest go mało?
-------------------- dupa.
|
Katon |
09.08.2004 15:28
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka |
Mnie Narrenturm nie wzięło. Przeczytałem z
zainteresowaniem od początku do końca, ale nie zostało mi to nigdzie w
pamięci czy w sercu. Byłem trochę zniesmaczony niektórymi scenami i
dowcipami. Rozumiem, że obrazoburstwo jest kul, ale momentami poczucie ASa
staje się z lekka ohydne. Co kto lubi.
Świat jaki opisuje Sapkowski jest jak nasz, ale przepuszczony przez czarny filtr. Większość ludzi to kombinatorzy i egoiści, ale jednak zazwyczaj po swojemu dążących do jakiegoś dobra i mających jakąś tam formę sumienia. U Sapkowskiego trzy czwatre BN (wybacznie rolplejową nomenklaturę) jest gotowych zabić za miskę zupy. |
Sihaja |
09.08.2004 16:06
|
Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta |
"Narrenturm" hmmm... dziwna
książka, ale absolutnie nie zła. Totalnie różna od "Wiedźmina",
ale musze przyznać, że czasem się w niej gubiłam. Ale niektóre texty...
świetne. Zresztą jak cały AS - erudyta i nieziemsko inteligentny facet.
-------------------- |
Sumiko |
09.08.2004 18:43
|
Narrenturm ma specyficzny klimat. Mi on
odpowiada i czekam na drugi tom, ale rozumiem, że to może nie mieścić się w
czyjejś estetyce.
-------------------- dupa.
|
vigga |
13.08.2004 17:44
|
Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn |
hm... walsnie skonczylam piątą czesc sagi. niestety nie przeczytalam najpierw opowiesci, ale mniej wiecej wiedzialam o co chodzi. ksiazka bardzo mi sie podobalo. byla inna niz wszystkie. chociazby samo zakonczenie - wszyscy będący po stronie dobra umierają. nawet nic nie znacząca wdowa ginie.
trzeba przyznac wiele wątkow do samego konca jest nie wyjasnionych. i nic nawet nie pozwoli ci sie wczesniej czegos domyslec. jedyne co mi troszke przeszkadzalo to to, ze bylo tam strasznie duzo krwi. wszystkio bylo dokladnie opisane, kazde ciecie, wyplywające flaki...nie zeby mi to jakos bardzo przeszkadzalo, ale moze troszku. wiem, ze ta ksiazka sie na tym opiera - wojna, ale jednak... -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Sihaja |
25.08.2004 08:50
|
Ta duża ilość krwi odnosi się trochę
zapewne do tego o czym mówiłam ja Emp i ktoś jeszcze - że Sapkowski lubi
odzierać świat z ułudy, więc także tego w jaki sposób ludzie się ze sobą
rozprawiają nie ukrywa. Poza tym, to na pewno trochę przyciąga mu
"widownię".
Co do wątków pozostających nierozwiązanymi - AS uważa, że wszystko w książce wyjaśnił i wszystkie wątki są zakończone. No cóż.... Dla mnie zakończenie wiedźmina na zawsze pozostanie częściowo nierozwikłane... -------------------- |
vigga |
25.08.2004 11:45
|
Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn |
wiem, czytalam tę waszą wymiane zdan i zgadzam sie z wami. rozumiem to, AS bardzo dobitnie ukazuje nam ludzi i ich nature, swiat, a ktorym nie ma juz ludzi, ktorzy nie są zlodziejami, bandytami czy mordercami.
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Nati |
10.06.2005 09:54
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 108 Dołączył: 09.08.2004 Skąd: Pszów (woj.śląskie) |
Nie czytałam Narretum, ale wiedźmina tak
Chyba najlepsza polska fantastyka, no, ale zauważyłam, że jak każdy polski fantasta jest trocghę niewyżyty. Kazda polska fantastyka ma elementy erotyczne. Albo się sekszą, albo biją Cóż, ale chyba nie ma więcej wad... -------------------- Harry Potter wywrócił moje życie do góry nogami ale w takiej pozycji jest ono o wiele cikawsze :P
|
Myśka |
10.06.2005 18:26
|
nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta |
oni są chyba poprostu opętani przez szatana, ci pisarze.
-------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
Hagrid |
13.06.2005 22:43
|
Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1222 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna |
Niestety mamy zbyt duzo k0ompleksów żeby ktos u nas napisał "wysoką fantasy". Tolkienj to był stary katolik afiszujacy sie swoja wiarą i nikt mu tego nei maił za złe tylko u nas ludzie czasem boja sie bycx sobą.
-------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
Ahmed |
28.10.2005 23:08
|
The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna |
Nie ma to jak znaleźć jakiś stary temat i się wypowiedzieć.
Ekhemm...ekhemm... Jako że sagę o Geralcie z Rivii czytałem już dawno dawno temu, więc świeżych emocji nie wniosę do tej dyskusji. Mogę za to napisać jaki obraz twórczości AS ukształtował się po przeczytaniu pięcioksiągu. Jak to ktoś już wyżej napisał pan Sapkowski jest nieziemsko intelignetnym facetem i absolutnie się z tym zgadzam, oprócz tego świetne poczucie humoru jest chyba jednym z głównych atutów tego pisarza. Sama opowieść, fabuła b.ciekawe, klimat i świat w którym toczy się akcja zostały bardzo dobrze zaplanowane. Sapkowski nie tworzy nam tu pewnego rodzaju epopeji niczym Tolkien w swoim Śródziemiu. Nie ma patosu, jest pełno humoru, ironii, bohaterowie bardzo wyraziści, jest przygoda i intryga ale jest i zabawa, język soczysty, bliski czytelnikowi, stylizacje językowe, inteligentne uwagi, wtrącenia, analogie.Czytałem "Wiedźmina" tylko raz ale naprawdę jest to dla mnie saga, którą zawsze wspominam z uśmiechem i sympatią. No i właśnie całkiem niedawno wróciłem do Sapkowskiego i przeczytałem "Narrenturm". I znowu AS mnie wsadził w fotel, zaciekawił i przede wszystkim rozbawił, a na dodatek przekazał sporo wiedzy na temat XV wiecznej Europy pogrążonej w wojnach religijnych. "Narrenturm" narobił smaczku więc pewnie niedługo wezmę się za "Bożych Bojowników" by poznać dalsze losy Reynevana, Szarleja i Samsona. A tymczasem wróciłem do opowiadań Sapkowskiego i przeczytałm "coś się kończy, coś się zaczyna...". I tutaj miałem już mieszane uczucia co do niektórych opowiadań. Niektóre słabe, inne dobre, kilka naprawdę świetnych. "W leju po bombie" - uśmiałem się porządnie i największą frajdę mi zrobiły jak zwykle analogie i aluzje, a i tak zapewne wszystkich nie wyłapałem. Bardzo dobre "Zdarzenie w Mischief Creek" czyli o facetach w pogoni za czarownicą z Salem. Perypetie Kota z Cheshire w "Złotym popołudniu", czyli o troszke innym spojrzeniu na pana C.S.Lewisa i jego "Alicję w Krainie Czarów". -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Katon |
29.10.2005 09:36
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka |
QUOTE(Sihaja @ 09.08.2004 17:06) "Narrenturm" hmmm... dziwna książka, ale absolutnie nie zła. Totalnie różna od "Wiedźmina", ale musze przyznać, że czasem się w niej gubiłam. Ale niektóre texty... świetne. Zresztą jak cały AS - erudyta i nieziemsko inteligentny facet. Z tym bym uważał. Tzn.z obdarzaniem pana Spakowskiego zbyt dużym zaufaniem jako erudyty i popularyzatora pewnych historycznych okresów. Bo wizja jaką nas AS w "Narrenturmie" serwuje mocno jest tendencyjna i pod poglądy autora naciągnięta. Wogóle arogancja, demonstracyjne przekonanie o własnej wartości, eznadziejne poglądy, oraz przychodzenie na konwenty zaprutym to znaki firmowe pana Andrzeja... |
GrimmY |
29.10.2005 13:19
|
Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna |
Katon - a kto bedzie sie bawic w sprawdzanie historycznej poprawnosci tej ksiazki?
'oraz przychodzenie na konwenty zaprutym to znaki firmowe pana Andrzeja...' przeto wlasnie czesto slysze opinie, ze sapkowski 'to swoj chlop'. yych. -------------------- |
Potti |
29.10.2005 18:28
|
Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta |
Katon,
książki napewno dużo tracą na tym, że przychodzi napruty na konwenty i jest arogancki :} -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Katon |
03.11.2005 12:31
|
Same książki oczywiście na konwentowym pijaństwie nic nie tracą.... Chodzi o co innego. Mam wrażenie, że jakiś czas temu Sapkowski zechciał być nie tylko sprawnym pisarzem (co mu szło całkiem zdatnie) ale i autorytetem i mędrcem wszetecznym. A w tej roli jest żałosny.
|
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 01:10 |