Najsmutniejsze Piosenki, czyli to co nas wzrusza w muzyce
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | Pomoc Szukaj Użytkownicy Kalendarz |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
Najsmutniejsze Piosenki, czyli to co nas wzrusza w muzyce
Ahmed |
10.08.2005 12:31
|
The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna |
Gdy czuję się smutny, samotny to puszczam sobie smutną muzykę. Wiem że to dziwne, ale wesoła muzyka nigdy nie działa na mój zły humor. Preferuję więc przygnębiające utwory, muzykę która jest piękna aczkolwiek bardzo jest w niej sporo goryczy.
Jest kilka utworów, które cenię wyjątkowo pod tym względem: Portishead "Roads" - można się wyłączyć na chwilę i odpłynąć w inny wymiar. Deep Purple - "When a blind man cries" Pink Floyd "Hey You", "Wish You were Here", "High Hopes" - te tytuły mówią same za siebie... Moby "Why does my heart feel so bad" Vangelis "La petite fille de la mer" Sinead O'Connor "Nothing compares 2U" Dire Straits "Brothers in arms" - no comments, genialny popis Knopflera -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Child |
10.08.2005 13:18
|
leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna |
cała płytka A Perfect Cirlce - Thirteenth Step, Alice In Chains - Dirt.
Masa utworów Katatonii i My Dying Bride (np. Criminals i For You). Black Label Society - In This River, Rust. Coma - Leszek Żukowski, Zbyszek, Spadam. Jedna z najlepszych ballad Death, Voice Of the Soul [pokazali, że nie tylko rozwalają instrumenty ;]], utwór z niezłym klimacikiem Inearthed - Homeland II: Shining. Standarty jak Fade To Black czy Unforgiven, Opethowe Benighted czy For Absent Friends. Dorzuciłbym jeszcze Cross My Heart And Hope To Die, Killing Me Killing You i Excuse My While I Kill Myself w wykonaniu Sentenced. -------------------- |
Eva |
10.08.2005 13:26
|
nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta |
Stare dobre malzenstwo - Z nim bedzie szczesliwsza
Apocalyptica - Nothing else matters <Metalica's kouwer> Jak jestem smutna absolutnie ich sobie nie puszczam. Juz kiedys byl temat o podobnym zabarwieniu i pamietam ze zgodzilismy sie z Empem ze na zle dni najlepsze sa utwory dynamiczne <hooorrrhorowe wrecz>, ktore slychac glosniej niz bicie serca. Bo takie smutniaste to tylko kopia pode mna row nieszczescia przez co co raz bardziej w niego wpadam. -------------------- |
Kira |
10.08.2005 13:45
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta |
no taka Coma na przykład. która jest tylko potwierdzeniem bólu tego świata i potrafi wprowadzić człowieka w stan permanentnej depresji. bo jak długo i ile razy można umierać, upadać, czuć się fatalnie, tracić wiarę, zaprzepaszczać?
ostatnio...na pewno Błękitne hełmy Analogsów...muzyka...niby reggae..ale utwór bynajmniej nie radosny w swym przekazie... moze to takie celowe połączenie... bo tekst jest pełen rozpaczy...jakiejs desperacji...hm utwór niesamowity -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
BlackOmen |
10.08.2005 14:37
|
Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna |
Alice In Chains & Pearl Jam - Alone [cover creeda bodajze]
Marillion - Script For A Jester`s Tea, Jigsaw, cala plytka Misplaced Childchood ogolnie dziala na mnie jakos wzruszajaco Pink Floyd - High Hopes (arcydzielo! Za tekst, za muzyke i takze co b zadko sie zdarza za teeldysk) Mike Oldfield - Sentiel (kawalek ktory wszyscy znaja ale na mnie na serio dziala, za caloksztal pracy artystycznej) Pat Metheny Group - Icefire Jan Garbarek & Miroslav Vitous - Pegasos ( psychodeliczny kawalek ale na serio porusza) Jan Garbarek/The Hilliard Ensemble - [Officium #08] Parce mihi domine ( jakos ogolnie cala muzyka choralna na mnie tak wplywa) This Mortal Coil - The Jeweller This Mortal Coil - Strength of Strings This Mortal Coil - Holocaust This Mortal Coil - The Horizon Bleeds and Sucks its Thumb (niby nic a jednak cos) Ivo na serio z TMC zrobil dzielo sztuki bo roznorodnosc wykonania i klimat poszczegolnych piosenek czesto b od siebie odbiegaja jednak mozna wszystko lacznie z takimi kawalkami ktore bardzo mocno moga oddzialywac na czloweka. Mnie np. te kawalki bardzo poruszyly nie wiem jak innych i czy w ogoole ktokolwiek slyszal o TMC uuu... troche sie rzpisalema to i tak niewszystko:] -------------------- "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
GrimmY |
10.08.2005 15:10
|
Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna |
wiekszosc tych co chcialem napisac zostaly juz podane, ale brakuje mi tu jednego zespolu. mianowicie nine inch nails. jesli ktos lubi teksty o samobojstwie, dragach, alkoholu i cholera wie czym jeszcze to polecam goraco tworczosc renzora (co nie znaczy ,ze wszystkie piosenki to marsze pogrzebowe).
-------------------- |
Nes |
10.08.2005 17:08
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno |
u2 - love is blindness, wake up dead man, october
deep purple - soldier of fortune led zeppelin - baby i'm gonna leave you hm co jeszcze? moze cos claptona... np. w duecie ze stingiem - it's propably me. -------------------- "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
Magya |
10.08.2005 20:25
|
Czarodziej Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 874 Dołączył: 01.08.2004 Płeć: Kobieta |
U2 - One
The Beatles - Hey Jude The Beatles - Imagine Farba - Chcę tu zostać i wiele innych -------------------- Motylem jestem.
Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów |
Lilly Lill |
10.08.2005 23:16
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Gliwice city Płeć: Kobieta |
Po pierwsze i najważniejsze Post Regiment z płyty pod tym samym tytułem. Cały smutek zostaje wyśpiewany. Szczególnie w piosenkach 'Czarzły', 'Mrok', 'Kolory', 'Anioł', 'Słowa o...' i najbardziej przybijający 'Chory'.
A do tego: Post Regiment 'Wielki las' De Łindows 'Depresja' i 'Azbestowi piromani' Hey 'Antiba' Grabaż i Strachy na Lachy 'Raissa', ale wersja akustyczna T.Love 'Autobusy i tramwaje', 'King' i 'IV LO' The White Stripes 'Jolene' Edit: I jeszcze, może już nie piosenki, ale rzecz niezwykle miła dla ucha, ciała i ducha, dobre na odgonienie doła - tańce średniowieczne 'Słoma', 'Kender', 'Motylki', 'Praczki' i 'Bucior' Ten post był edytowany przez Lilly Lill: 10.08.2005 23:35 -------------------- |
Ahmed |
10.08.2005 23:48
|
The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna |
Ja zapomniałem jeszcze napisać o jednej z najlepszych i najlepiej skomponowanych piosenek minionego stulecia, mianowicie King Crimson "Epitaph". Jak to kiedyś ktoś dobrze ujął "King Crimson to Wagner przepuszczający Nietzschego przez maszynkę do mięsa na tle wybuchów bomb w ostatnim dniu rosyjskiej rewolucji". Epitaph jest dziełem podniosłym, wręcz monumentalnym....pięknym i równocześnie smutnym. Confusion will be my epitaph....
"Fragile" Sting....piosenka o tym jacy ludzie są słabi, przypomina mi o moich słabościach, o tym że każdego człowieka można łatwo "skruszyć"..... Ten post był edytowany przez Ahmed: 11.08.2005 00:34 -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Eva |
11.08.2005 00:34
|
nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta |
A ja zapomnialam oczywiscie o Staind - Epiphany.
Oj jaka cudna jest. <nie bede sie teraz rozpisywac, bo to trzeba uslyszec> -------------------- |
Nes |
11.08.2005 01:38
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno |
QUOTE(Magya) The Beatles - Hey Jude no szczegolnie te 'nanananana' na koncu jest smutne ;P QUOTE(Lilly Lill) T.Love 'Autobusy i tramwaje', 'King' i 'IV LO' jeszcze warto by dodac 'Toksycznych czarodziejów' :> hmm wiem ze nie jest to szczyt smutku i rozpaczy ale absolutny klasyk przeciez - 'Knocking on Heavens door' [dowolnie w wykonaniu dylana lub claptona] -------------------- "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
BlackOmen |
11.08.2005 10:08
|
Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna |
QUOTE(Ahmed @ 10.08.2005 23:48) Ja zapomniałem jeszcze napisać o jednej z najlepszych i najlepiej skomponowanych piosenek minionego stulecia, mianowicie King Crimson "Epitaph". Jak to kiedyś ktoś dobrze ujął "King Crimson to Wagner przepuszczający Nietzschego przez maszynkę do mięsa na tle wybuchów bomb w ostatnim dniu rosyjskiej rewolucji". Epitaph jest dziełem podniosłym, wręcz monumentalnym....pięknym i równocześnie smutnym. Confusion will be my epitaph.... Taaak, ja dopiero wczoraj dostalem plythe In The Court Of The Crimson King i dopiero wczoraj uslyszalem 'Epitaph' ale fakt faktem jest to wielka piosenka. To jest w ogole jeden z kamieni milowych progresywnego rocka. Taki odpowiednik Zeppelinow i ich Stairways To Heaven. -------------------- "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Neonai |
11.08.2005 10:29
|
Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta |
Gary Jules - Mad World
oryginal w wykonaniu Tears for fears, ale ta powyzsza wersja jest bardziej smutna. i jeszcze The Cranberries - Dying in the sun. |
Psychopatka |
11.08.2005 10:47
|
Prefekt Naczelny Grupa: czysta krew.. Postów: 518 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Glajwic Płeć: Kobieta |
DCD - "the wind that shakes the barley"
ogolnie DCD czasem dzialaja na mnie bardzo depresyjnie... -------------------- Hey you little Jesus bride why have you smiled to me ?
Hey you little Jesus bride why have you sang to me ? They say that God is inside us all, and sometimes He is not in the way that I have preached for to wish to but God is my lover and I love him too //F.Ribeiro// |
angela^^ |
11.08.2005 19:45
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 76 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: spod Warszawy |
everytime i brit? ^^ nie mój kilmat, ale kazdy slucha czego chce. taaaa..
ja mam jedną a mianowicie limp bizkit - 'behind blue eyes' no i jeszcze jak ktos wczesniej powiedzial 'one' U2 |
Ahmed |
12.08.2005 09:40
|
Nine Inch Nails - Hurt
Gary Jules - Mad World Ehhh...ciagle jeszcze sobie o czymś przypominam. Te dwie piosenki to naprawdę "wielkie smuty", ale teksty są świetne (szczególnie "Hurt") Dół kompletny!! -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Luthien |
12.08.2005 11:53
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: Kraina Zero Płeć: Kobieta |
dżem - list do m.
kilka numerów happysad'u, ogólnie coma [100tys jedn. miast], metallica 'nothing else matters'. //edit: oczywiście miało być 'nothing', przeoczyłam. Ten post był edytowany przez Luthien: 15.08.2005 21:13 -------------------- |
GrimmY |
12.08.2005 12:47
|
Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna |
QUOTE(Ahmed @ 12.08.2005 09:40) Nine Inch Nails - Hurt Gary Jules - Mad World Ehhh...ciagle jeszcze sobie o czymś przypominam. Te dwie piosenki to naprawdę "wielkie smuty", ale teksty są świetne (szczególnie "Hurt") Dół kompletny!! huhu za 'hurt' masz u mnie lodzika na starcie. przypomnialo mi sie przy okazji kilka tytulow: eve of eestruction - kubical xphere (niech zyje ed nelson!) angel from montgomery - john prine georgia lee - tom waits no i yyy... changes - black sabbath -------------------- |
MisieK |
12.08.2005 13:02
|
Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna |
QUOTE huhu za 'hurt' masz u mnie lodzika na starcie. ;} -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
grlouiee |
13.08.2005 10:59
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 393 Dołączył: 06.07.2005 Płeć: Kobieta |
Zgadzam się z waszymi propozycjami i dorzucę jeszce jedną piosenke
Goo Goo Dolls - Iris -------------------- ' proszę pożycz mi swój grzebień. '
*** Członkini The Marauders - fanklubu Huncwotów *** |
Ahmed |
13.08.2005 11:06
|
A ja się nie zgadzam z tym że "Nothing else matters" jest smutne Bardzo lubię tą balladę, każdy ją zna, ale na pewno nie jest ona smutna. Jeśli już coś z Metallici jest smutne to na pewno świetne "Fade to black" i "Unforgiven".
Ja do "smutów" dorzuciłbym jeszcze "Crazy Mary" Pearl Jamu, kojarzy mi się z pewnym smutnym wydarzeniem. No i "Where's my mind" Pixies (piosenka która leci na koniec "Fight Club"). Tutaj chodzi mi bardziej o wrażenia na koniec filmu, jakoś mi się tak przykro zrobiło, i ten tekst taki poschizowany. -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
MisieK |
13.08.2005 11:42
|
Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna |
The White Stripes 'Jolene'
Floydzi 'Wish you were here' and many more...;p Metallica 'Unforgiven' Coma 'Jeszek Ż.' i wiele innych;p Opeth - płytka Damnacion;p Hunter - 'NieRaj' i wiele innych:p ogólnie za dużo tego. kolejna wylicznka -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
GrimmY |
13.08.2005 11:46
|
ahmed - w przypadku 'nothing else matters' chodzi raczej o smutnawa melodie, dobra i wpadajaca w ucho gitare, tekstowo - coz, kazdde smuca inne rzeczy.
dzis dorzucam kolejny utwor zwiazany z osbourne'em - i just want you. -------------------- |
Neonai |
13.08.2005 11:55
|
Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta |
'nothing else matters' - mój ulubiony utwór po wieczne czasy. jak dla mnie wspaniały tekst, który nie jest dosłowny, i to mi się w nim podoba. w zaleznosci od interpretacji moze opowiadac o przyjazni, milosci, moze jeszcze o czyms innym. a czy jest smutny..tak raczej tak. na pewno nie jest wesoły. ale nie zdarzało mi się na nim płakać, a muzyka wzrusza mnie często.
mysle ze do smutnych utworow mozna jeszcze zaliczyc Alice in chains - 'Nutshell'. nie wiem czy ktoś już pisał. |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 01.11.2024 00:54 |