Manifest Pokolenia
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Manifest Pokolenia
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Napisane w zamyśle na polski, ale chyba dobry
![]() [...] Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 12.07.2014 12:22 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Kara |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 666 Dołączył: 12.11.2005 Skąd: 3miasto Płeć: Kobieta ![]() |
Jak mi się to podoba... Naprawdę i to nie są puste słowa. Przemawia do mnie i nie wiem czemu tak mi trochę Kaczmarskiego przypomina.
-------------------- Luke I'm your father!!!
|
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
a do mnie nie przemawia
troche takie puste te słowa się mi wydają, w konfrontacji z rzeczywistością raczej pobożne życzenia - to raz dwa - forma raczej archaiczna, kojarzy mi się z fanatycznie pompatycznym śpiewem na zebraniu partyjnym a trzy - fajne rymy i zgrabnie Ci to wyszło -------------------- ![]() ha! |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Mi się podoba, ale zgubi Ci ta archaizacja. Masz ciekawe rzeczy do powiedzenia, ale obwieszczasz je jak wieszcz. Grasz fajną melodię, ale na trąbach tak potężnych i z takim zadęciem, że trudno się nie uśmiechnąć. A jednocześnie nie czuć tu dystansu, jakiejś nuty ironii. Zejdź niżej.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Ale kiedy ja nie umiem inaczej
![]() Wiersz biały mi nie idzie, a do rymowania pasuje mi tylko ten jedenastozgłoskowiec. I ta archaizacja. Nie wiem, może to jakieś spaczenie wywołane polskim w liceum? Te wszystkie epoki, barok, renesans... Nie umiem napisać zwyczajnie, po ludzku. Takie "nadęte" wyrażenia same podchodzą mi pod palce. Cóż, popracuję nad tym. I tak nie zrobię kariery w poezji. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Skąd wiesz? Możliwe, że to liceum. Ja się bawiłem w stylizacje bardzo długo i bawię się do dzisiaj. Od tego się świetnie warsztat wyrabia. Ale stylizuj świadomie. I różnie. Zawsze popadasz w taki postromantyzm... Weź na tapetę Kochanowskiego i naśladuj. Barokowe sonety, klasyczne fraszki, trzynastozgłoskowiec, modernizm, futuryzm... Wtedy nabierzesz dystanu i pewnej swobody.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
No, ten akurat wiersz powinien brzmieć (post)romantycznie, bo wg polonistki miał być wariacją na temat "Ody do młodości" Mickiewicza
![]() Dziękuję za radę. Mam nadzieję, że pomoże. Skąd wiem, że nie zrobię kariery w poezji? Bo do tego nie dążę. A coś takiego samo nie przychodzi. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
Wszystkie takie rzeczy przychodzą same. Ma się talent, pisze się i pewnego dnia się udaje. Mimochodem trochę.
|
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Oj, utopiłam się w wodzie.
Podobałoby mi się, gdyby ni to, ze w kołko wałkujesz tu jeden temat, i człowiek sie męczy po trzeciej zwrotce. Bo dalej, w sumie, nie ma nic nowego. Ale talent masz, nie da się zaprzeczyć. |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Wyjaśniałem: tekst powstał jako praca domowa na polski, więc nie prezentuje zbyt wysokiego poziomu. Był pisany nieco "z musu" i dlatego to w sumie w kółko to samo. Miałem zresztą problem z samym ustaleniem, czego w sumie chce to nasze pokręcone pokolenie.
![]() Dziękuję za krytykę. Katon - czy ja wiem? Zawsze sądziłem, że aby coś osiągnąć, potrzebna jest jakaś iskra, marzenie, za którym się podąża. Mnie brak takiego pragnienia pisania wierszy, dlatego napisałem, że kariera w poezji mnie nie czeka. Brak motywacji. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
To czemu piszesz?
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Sam się zastanawiam.
Sądzę, że w ogóle źle się do pisania zabieram. Czasem siadam do komputera z myślą "Tak, dzisiaj napiszę fajny wiersz"... a najczęściej kończy się na wybraniu opcji "Nie" w pytaniu "Czy chcesz zapisać zmiany w Dokument 1?". ![]() Dlatego napisałem wszystkiego może pięć wierszy. Piszę bardziej dla zabawy niż dla przekazania czegoś. A już szczytem rozdwojenia jaźni jest to, że czasem nie zgadzam się z zawartymi we własnych wierszach tezami. Czy używanie w wierszu przekleństw jest dozwolone/mile widziane? Zakręciłem się wokół jednego sformułowania i nie mogę się uwolnić. Chodzi za mną samo jedno od wczoraj. Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 31.10.2006 23:55 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
Nie ma nic do rzeczy. Przekleństwo jest jedną z ryzykownych form wyrazu, ale jak to z ryzykiem bywa, może się opłacić.
Jeśli piszesz dla zabawy, to to jest wystarczająca motywacja. I dostatecznie poważna. Strasznie Ci ten romantyzm siadł na umyśle. I jakoś Ci się wydaje, że żeby być poetą to trzeba mieć oceany ważkiej treści do przelania. I jeszcze się nią przejmować i wierzyć w nią sercem i duszą. Nie trzeba. Uwierz. |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Za sieriozne to. Mądre i przemawiające, ale nikt teraz nie chce słuchać prawd oczywistych, nikt nie odpowie, jeśli zawołasz wprost. Trzeba ukłuć z nienacka, zaatakować... Ot, takie nasze pokolenie...
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 22:45 |