Książki, Które Kochamy I Przeklinamy
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, Które Kochamy I Przeklinamy
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak książka, w której stary człowiek przez 60 stron łowi jedną rybę może się nie podobać? Nie pojmuję :]
-------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja tez nie wiem. przez te 20 minut nie mialem czasu sie zastanowic [;
-------------------- |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
No nieeeee. Ja muszę przestać czytać ten topik bo stracę wiarę całkiem XD.
"Kamienie na szaniec" to jedna z najlepszych książek, jakie zdarzyło mi się czytać w gimnazjum. Natomiast co by nie mówić, do pewnych książek się dorasta. Na przykład do Makbeta XD. -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
A mi się "Stary człowiek co ciągle może" bardzo podobał.
|
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
z hemingway'a bardziej podoba mi się 49 opowiadań. znacznie bardziej. są dziwne, dziwne i zakręcone, ale mają w sobie coś. robią wrażenie.
zwłaszcza krótkie szczęśliwe życie franciszka macombera. hemingway ma tendencję (upodobanie, manierę, słabość, nie wiem, jak to nazwać ) do osadzania swoich opowiadań w krajach hiszpańskojęzycznych lub wspominania o nich, i do wybierania na bohaterów południowców (: -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
To brudasolubstwo jest akurat największą wadą jego litertury =P
Wolę anglosaskich Steinbecków i Faulknerów. |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Za Prousta brałam się kiedyś, ale wysiadłam po 50 stronach. Jeszcze będę miała podejście... Za kilka miesięcy może.
Emotka: Zabij mnie, a nie wiem. ![]() -------------------- |
Hito |
![]()
|
![]() Magik Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 751 Dołączył: 11.10.2005 Skąd: Częstochowa/Wrocław Płeć: Mężczyzna ![]() |
Emotka>>a-ha. Ty nie mówi o dorastaniu do Makbeta, skoro sama się przyznałaś do posiadania fioła na punkcie dramatów. Mnie na przykład zawsze bawi kwestia Poloniusza ,,Zabity jestem!", gdy ją sobie przypomnę. Zawsze. A forma dramatów w ogólności mnie drażni :]
-------------------- Mój nowy fic
One in Fire Two in Blood Three in Storm Four in Flood Five in Anger Six in Hate Seven Fear Evil Eight Nine in Sorrow Ten in Pain Eleven Death Twelve Life Again Thirteen Steps to the Dark Man’s Door Won’t be turning back no more |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Sih: Wyzwolenie, akt II. Tu to Trela był genialny
![]() Hito: kwestia konwencji, obawiam się. Pomyśl, jak te wszystkie dzisiejsze "nowoczesne" książk i będą ludzi bawić za 500 lat ;p -------------------- |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Makbet mnie nie bawi. Makbet mnie przeraża.
To co, że kwestia jest "Zabity jestem"? Czy we współczesnych filmach nie drą się "Umieram" albo "Umarłem"? Ludzie chyba po prostu nie zawsze potrafią czytać dramaty. Bo jednak czyta się je trochę inaczej... W końcu to scenariusz jest, nie książka. -------------------- |
Katon |
![]()
|
Ja dramaty zwykle wolę czytać niż oglądać. Szczególnie dramaty nieomalże niewystawialne. A Szekspira bardzo lubię w wersjach filmowych jeśli są dobre.
|
Hito |
![]()
|
Emotka, Sihaja>>może, może. Ja po prostu jestem przywiązany do epiki i stawiam ją wyżej od liryki i dramatu. Muszę mieć swoje myślniki, normalne dialogi, opisy i tak dalej. To lubię.
QUOTE To co, że kwestia jest "Zabity jestem"? Czy we współczesnych filmach nie drą się "Umieram" albo "Umarłem"? Co do tej drugiej kwestii - nie. Przynajmniej nie w filmach, które ja oglądam. A między "umieram" a "zabity jestem" jest dla mnie całkiem zabawna różnica :] Ale bez przesady - ,,Balladyna'' taka zła nie była. -------------------- Mój nowy fic
Ahmed |
![]()
|
![]() The Fallen Grupa: czysta krew.. Postów: 2027 Dołączył: 16.07.2005 Skąd: 20eme arrondissement de Paris Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE z hemingway'a bardziej podoba mi się 49 opowiadań. znacznie bardziej. są dziwne, dziwne i zakręcone, ale mają w sobie coś. robią wrażenie. zwłaszcza krótkie szczęśliwe życie franciszka macombera. hemingway ma tendencję (upodobanie, manierę, słabość, nie wiem, jak to nazwać ) do osadzania swoich opowiadań w krajach hiszpańskojęzycznych lub wspominania o nich, i do wybierania na bohaterów południowców (: For Whom The Bell Tolls Powieść, która mnie abslotunie zahipnotyzowała, zafascynowała. Hemingway ma niesamowity dar tworzenia "plastycznych" postaci, bliskich czytelnikowi, a dialogi to prawdziwy majstersztyk. Jest niesamowity. -------------------- w nocy spać i grzecznym być za dnia.
|
Wena |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 10.04.2005 ![]() |
uwielbiam Niemców
![]() -------------------- porównaj to z resztą, wybierz drogę najlepszą
|
Katon |
![]()
|
No a ja niezbyt. Chyba, że Beethovena, Goethego i Tokio Hotel.
|
Sihaja |
![]()
|
A Schiller to co?
-------------------- |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
przypomniało mi się, że Mikołajka przecież też kocham! ale dobre pare lat temu było kiedy czytałam...
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Aaaa, Mikołajek. Czytałem kiedyś, jeszcze te starsze książki. Bardzo dobrze wspominam. I może lepiej niech tak zostanie.
Zmieniam zdanie co do Mickiewicza. Coraz bardziej mi się podoba. Nawet "Pan Tadeusz", do którego zraziłem się w gimnazjum. Jeszcze trochę i zacznę go nazywać bez ironii "wieszczem". Naprawdę zaczyna przypadać mi do gustu. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
Ten 'nowy' Mikołajek, który wcale nie jest nowy jest kapitalny. Wszystkim polecam.
|
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
ja zdaję rozszerzony polski na maturze, i az wstyd sie przyznac, ze nie przepadam za czytaniem. nie tknęłam lekturowego Potopu ani Nad Niemnem, Lalkę skończyłam w połowie. z lektur najmilej wspominam Wertera, Zbrodnię i Karę, Miszcza i Małgorzatę (jestem w trakcie czytania), czyli standard wśród uczniów. Przedwiośnie mi się nawet podobało. Zabieram się właśnie za Wstęp do Psychoanalizy. Poza tym jedyna książka jaką wciągnęłam niemal jednym tchem to Harry Potter =D
Ten post był edytowany przez Neonai: 20.11.2006 23:54 |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
a i jeszcze raz sama z siebie próbowałam Emila Zole czytać
o co chodzi w ogóle? edit: co do Mikołajka (znowu se 10 postów nie przeczytałam), to bardzo sie zdziwiłam, że juz wszystkie historie znam, ale nie żałuję, że kupiłam - do książek mam tak samo snobistyczne podejście, jak do płyt ;] Ten post był edytowany przez Lilith: 22.11.2006 10:33 -------------------- ![]() ha! |
Katon |
![]()
|
Wszystko przez ten pieprzony Nowodworek chyba =P
|
LilienSnape |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 579 Dołączył: 11.12.2006 Skąd: Roseau Płeć: Kobieta ![]() |
ajj.. lubię
Harry'ego pottera ćpuna hera moja miłośc i kontynuacje czyli lot komety ; ) pamiętam, że w podstawówce lubiłam anię z zielonego wzgórza i przygody tomka sawyera ; ) a i jeszcze inna ; ) a nie lubie wszelakich lektur szkolnych z jakże oczywstej przyczyny : zmuszanie mnie do ich przeczytania ; D a nienawidze być do nicegoo zmuszana bo choć ktoś zmuszałby mnie do czegoś dla mnie korzystnego to ja i tak bym nie ulegla ; ) taka natura ; p -------------------- |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
za młodu namiętnie czytałem wszystkie "Tomki" Szklarskiego jakie tylko mogłem dostać, dalej zresztą mam sentyment, cała kolekcja stoi na półce
![]() za to z lektur w klasie trzeciej liceum nie mogłem się przemóc w zasadzie do niczego, opowiadania około wojenne przeczytałem dokładnie, nawet mautre z tego miałem ustną. a potem pustka ![]() ![]() "...P..." Ten post był edytowany przez Pawelord2: 22.12.2006 00:00 -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
LilienSnape |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 579 Dołączył: 11.12.2006 Skąd: Roseau Płeć: Kobieta ![]() |
o . i kocham książki Paulo Coelho . oczywiscie ^^ może dlatego, że zmuszają do refleksji ?
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:53 |