Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+
:(
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
:(
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Blednąc plamy księżyca stokrotki liczyły
Spod pierzastej chmury wśród cieni mrugając, A drzewa płakały - liśćmi łzy roniły, Mgła jak welon opadła smutną twarz muskając. Pajęczyną promieni gwiazdy światło tkały Plotąc pelerynę z czarnych krańców nocy. Ciche łkania wiatru Chopina zagrały Nokturn - z trawy szeptem był jak jęk sierocy. Modrzew mchem brodaty, spróchniały starością, Gałęziami kariatyd firmament podpierał. Z zastygłą na twarzy już obojętnością, On pod drzewa kurchanem spokojnie umierał. Zamykając oczy rozpływal się w mroku, Swym płytkim oddechem przytulał wspomnienia, Aby pamięć o niej przy ostatnim kroku Podała mu rękę - namiastkę zbawienia. I odszedł - zostawił swych marzeń mogiły, Chropowatej kory dłonią dotykając... A drzewa płakały - liśćmi łzy roniły, Mgła jak welon opadła smutną twarz muskając. Ten post był edytowany przez Syriusz_Black: 13.12.2006 22:50 -------------------- ![]() |
Rookwood |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 266 Dołączył: 09.08.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Jest w tym cos baśniowego, jakby dla dzieci - na poczatku, potem nadal nieco banalnie, troszke mniej dziecinnie, ale ogolnie ma duzo uroku i jesli dodac jeszcze ten snieg, ktory dzisiaj popruszył to wbiło się to prawie się w tym znalazłam
![]() No i jeszcze rytm jest mile jednostajny, bardzo gładki i rymy nie męczące... Uważaj na literówki, bo troche wkurzają. Ten post był edytowany przez Rookwood: 12.12.2006 16:41 |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Ja znalazłem jedną literówkę - w zasadzie zgubienie litery
![]() Wiesz, ja bym uważał na literówki, gdyby inni uważali na ortografię ![]() -------------------- ![]() |
MaryStebbins |
![]()
|
Szukający Grupa: Oczekujący Postów: 461 Dołączył: 29.10.2005 Skąd: Mazowsze Płeć: Kobieta ![]() |
Hm.Summa summarum podoba mi się, ale jednak ma coś kiepskiego.Chyba po prostu banalny temat nie jest ubrany w coś niepowtarzalnego, i dlatego drażni.
|
Rookwood |
![]()
|
Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 266 Dołączył: 09.08.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Ale w wierszu, w wierszu ktos robi bledy ortograficzne?
A ja dwie, tylko moze mi sie rzucili w oczy: ciche chyba, nie cieche? (7 linijka) |
Syriusz_Black |
![]()
|
Fakt
![]() ![]() -------------------- ![]() |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Ładne.
Ale jak rzucasz się już na taką formę, to wejdź w nią do końca, masz niedociągnięcia rytmiczne i nie równą ilość sylab - nie chodzi o kolejne wersy, ale na przykład czwarte* wersy każdej ze strof - nie wszystkie są równe. Przez to gubi się rytm i płynnosć. Rozpisałam się, ale to uwaga w sumie niewielka, ogółem wiersz mi się podoba. * Hmmm... czwarte są naprzemiennie. Ale pierwsze są pierwsza strofa - 13, reszta 12. Wiem, że się czepiam, ale po prostu coś mi zgrzyta, a ten wiersz aż prosi, żeby płynąć. Edit: Kurcze, nie wiem co dokładnie zgrzyta. Nie wiem, nie wiem, nie wiem, czy dobrym tropem idę. Ten post był edytowany przez Sihaja: 15.12.2006 12:15 -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:30 |