Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
...filozoficzna i przesiąknięta religijnością. nie kazdy to przełknie. ale dla kogos kto lubi ksiązki-drogowskazy "alchemik" bedzie wyśmienity. ja osobiscie nie lubie takich klimatów. w ogóle książki tego Pana sa dla mnie takie zbyt... natchnione. zgadza sie, filozoficzne, ale czy aby nie za bardzo? ...
< pytanie retoryczne. dla mnie tak. no ale to juz kwestia tego, co kto lubi > -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Człowiek sam sobie winien być drogowskazem. Ksiazki filozoficzne mnie nie interesuja. No chyba ze Jadro w cimnosci... ale to jest Czas Apokalipsy, jedno z najwiekszych dziel w historii kina wiec...
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
o. a ja się kiedyś zakochałam w ''Alchemiku'' i kilku innych książkach-drogowskazach tego autora. ale tak jakoś wyszło, że zaraz potem dorwałam Wiedźmina [wiem, że mało ma piernik do wiatraka, ale jednak] i mi przeszło. bo nastrój mi się zmienił na ASowy ;P
no i stwierdziłam, że w twórczości Coelho brakuje mi fabuły, a pozatym zaczęła mi się religijność rzucać w oczy. i to było chyba jedno z najbardziej subiektywnych i absurdalnych porównań do jakich się w życiu dopuściłam [''Alchemik'' & co do ''Wiedźmina'']. ale było minęło =) pozatym ostatnio spodobało mi się ''Jedenaście minut''. uważam, że to ładna 'bajka dla dorosłych'. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Sędzia Dred |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: Pcim Dolny ![]() |
naczytałam się Coelha, ale żadnej z tych książek nie traktowałam jaki życiowy drogowskaz. z resztą... podejrzewam, że w założeniu te książki nie miały niczego udowadniać...
Coelha najlepszy jest "Pielgrzym" a ostatnio odkryłam genialnego pisarza. Reilly - "Świątynia". Boskie. A! I jeszcze oczywiście książki pana Browna. Strasznie reklamowane, ale dobre, co mnie zdziwiło ![]() -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie Nie jestem obiektem medialnego hałasu Jestem nielegalnym zabójcą czasu /Dezerter/ |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Dlaczego Turin?? Powiedz mi, czy znajdziesz osobę, która wycierpiała więcej niż on?? Kóra przeszła przez więcej trudności?? Bo chyba nie znajdziesz... I jest mi po prostu smutno ilekroć czytam o Turinie, a u mnie msutek to raczej przypadek rzadki,...
-------------------- ![]() |
mayi |
![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 190 Dołączył: 18.06.2004 Skąd: poznan ![]() |
Nie jestem Mayia tylko mayi prosze niech nikt nie odmienia mojego nicku przez przypadki (jestem przwrazliwiona na tym punkcie) -------------------- szkoła :( :( :(
|
||
Marian |
![]() ![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 17.08.2003 ![]() |
Ja ostatnio czytam glownie mange!!
"Zapiski detektywa Kindaichi" wszystkie tomy "Cowboy
Bebop"! To sa super mangi! Jeszcze ostatnio sobie poczytuje
"Z budy" Dariusza Chętkowskiego. Super ksiazka!! Sa to
takie zapiski nauczyciela. Opowiada o zyciu szkoly o jej podzalach i
wogole!! Super!! Polecam!
![]() -------------------- Warm, warmer, DISCO!! :D:D:D:D
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
'Kilka nocy poza domem'. hmm, prawdopodobnie jestem za głupi na tą książkę. thriller, w 'wykonaniu' Tomasza Piątka ['Heroina', 'Bagno']. dziennikarz ma kilka spraw na głowie. morderstwa, bardzo brutalne, w wyniku jednego z nich ginie jego przyjaciel. jednak wszystkie są inne. wspólnym punktem wszystkich spraw jest to, że ludzie zgłaszają się do niego, że oni wymyślili te zbrodnie, ale ich nie zrobili. dziwna książka z bardzo dziwnym zakoczeniem. jednak mi się za bardzo nie podobała. polecam jednak wejść na tą stronę. ;> jednak lepiej po przeczytaniu książki. ogólnie trochę się zawiodłem. wydaje mi się, że styl pisania Tomasza Piątka, jest dość przystępny dla większości ludzi. ogółem nie polecam tym, którzy nie lubią erotyki i morderstw w książkach ;P
|
Eowina |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 200 Dołączył: 09.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Mayi,bardzo przepraszam,nie chciałam Cię urazić.Będę na przyszłość pamiętać.
A co do Turina,to Syriusz,masz rację.Turin wiele przeżył i przecierpiał. Nie moge powiedziec ze jestem jego fanką,ale i nie moge powiedziec ze go nie lubie. Najbardziej smutno mi sie robi gdy on(Turin) dowiaduje się ze Nienor jest jego siostrą. Jeszcze raz przepraszam Mayi. -------------------- "Nie każdy bładzi,kto wędruje..." J.R.R Tolkien
|
mayi |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 190 Dołączył: 18.06.2004 Skąd: poznan ![]() |
przyjmuje przeprosiny
![]() a pozatym kim jest ten Turin?czlowiekiem? -------------------- szkoła :( :( :(
|
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
My dzieci z dworca
ZOO
"Szokująca relacja piętnastoletniej narkomanki z Berlina Zachodniego". Dopiero teraz mogłem przeczytać to do końca. Bardzo szokująca. Nie polecam wrażliwym i dzieciom do lat 13. -------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Fraar |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 06.07.2004 ![]() |
Nienawice czytac ksiazek ale musze .teraz
musze czytac krzyrzakow.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- cze wam wszystkim lp rulez
|
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
"Krzyzacy" to niebo w
porównianiu do "Syzyfowych Prac"
![]() -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
przeczytaj o czym jest
temat
... już? teraz zastanów się co robisz na tym temacie co przeczytałeś ostatnio? podzielisz sie tym z nami? a może chcesz poczytać o książkach? śmiem wątpić. -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
ja krzyżaków nie przeczytałem, a syzyfowe
prace tak. o wiele lepsze ;>
|
Kira |
![]()
|
voldius, ja tak prawde mówiac całych
"krzyżaków" tez nie zdzierżyłam, "Syzyowe prace" -
tak... ale podejrzewam, ze chyba tylko dlatego, ze były w miare krótkie. ta
ksiązka to był dla mnie rzeczywisty koszmar [minonego lata =P niee, roku
szkolnego =D], "Krzyżacy" byli w sumie nawet okej, mieli jakis
swój klimat, a "to"... nie no, dla mnie to była męczarnia... po
prostu zasypiałam nad nia.
Ten post był edytowany przez Kira: 06.07.2004 16:36 -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Może jestem dziwna, ale
"Krzyżacy" to jedna z moich ulubionych książek =P Uwielbiam po
prostu język, jakim jest napisana. Właśnie on pozwala wczuć się w klimat
średniowiecznej Polski. Na początku też byłam do tej lektury nastawiona na
"nie" (jak większość uczniów), ledwo przemęczyłam kilka pierwszych
rozdziałów. Ale potem już poszło z górki. Podobała mi się ta wytrwałość
Zbyszka, zaciętość, w poszukiwaniu Danusi. Czuć było, że ten młokos naprawdę
kocha to dziewczę "ze spychowskiego grodu" ;] Lubię w ogóle
opowieści, w których występują rycerze i "romans rycerski". Ta
lektura nauczyła mnie, że nie należy się poddawać nawet w najbardziej
beznadziejnych przypadkach - nawet jeśli nie spotka nas za to nagroda na
końcu. I pokazała jaka trwała może być miłość.
A "Syzyfowe prace" były moją ostatnią lekturą w roku szkolnym, który się teraz skończył. Książka ta jeszcze bardziej rozbudziła we mnie ducha patriotyzmu. Przemiana Borowicza z zagorzałego zwolennika rusyfikacji w patriotę czytającego razem z klolegami dzieła pisarzy polskich była naprawdę ciekawie pokazana. Przynaję, że książka znudziła mnie strasznie podczas czytania. Lecz warto było przeczytać tą powieść Żeromskiego. A teraz czytam "Klucz do Tolkiena" Michael'a W. Perry'ego. Poznajemy chronologię wydarzeń w dziele Mistrza. Ciekawa pozycja dla fanów twórczości Tolkiena. -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
Kira |
![]()
|
hm ja mysle, ze "Krzyżacy" nie
podobali mi sie w duzej mierze ze względu na okres historii, którego
dotyczyły. nie lubie sredniowiecza. to w ogóle chyba najbardziej
znienawidzona przeze mnie epoka. nie wiem w zasadzie dlaczego, po prostu nie
lubie...
-------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MisieK |
![]()
|
||
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj tak... A co do lektur... co wy mozecie wiedziec... poczekajcie az bedziecie musieli przeczytac Lalke, Cierpienia Mlodego Wertera i inne badziewia romantyczne i realistyczne to pogadamy! -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Sędzia Dred |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: Pcim Dolny ![]() |
osz w mordę... "Krzyżacy"
![]() NIE NIE NIE! jak Sienkiewicz, to tylko "Quo Vadis". nic innego nie przetrawiłam. -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie Nie jestem obiektem medialnego hałasu Jestem nielegalnym zabójcą czasu /Dezerter/ |
Ellie |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: Nowy Dwór Maz. ![]() |
Misiek- Mi się "Lalka" bardzo
podobała. Rzeczywiście, były i nudne fragmenty, ale ogólne wrażenie było jak
najbardziej pozytywne. Podobałą mi się tematyka książki.
A Cierpienia młodego Wertera nudne były, fakt. -------------------- As happens sometimes a moment settled...
... and hovered and remained for much more than a moment. And sound stopped and movement stopped? ... for much, much more than a moment. And then the moment was gone. |
Child |
![]()
|
||
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
właśnie widac, jak nienawidzisz czytać, ziomuś [;p] a tak na marginesie - kto wie coś o Zakonie Krzyrzackim? ;D -------------------- |
||
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Noo... tam chyba byli jacyś rzołnierze
;p
A Krzyżacy? Cóż, nic specjalnego, ale jakąś katorga dla mnie to tez nie było. btw. Od soboty przeczytałam trzy książki, więc spróbuje znaleźć czas i coś o nich skrobnąć. -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
MisieK |
![]()
|
Child -> co chcesz wiedzie? Moze cie
uswiadomie.. lubie okres sredniowiecza:>
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Wczoraj skończyłem czytać
"Kosiarza" Pratchetta... to już chyba 11 książka, którą czytalem z
serii "Świata Dysku" ...
Znowu się uśmiałem... Pratchett jak dla mnie zawsze będzie kapitalny... Nie zawiodłem się ... polecam z czystym sercem... -------------------- ![]() |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 07.05.2025 15:50 |