Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Też tak sądzę.
A co do Sienkiewicza - to go nie lubię. Za bardzo rozwodził się, opisywał. Z jego wszystkich dzieł, które kiedykolwiek czytałam, to jako tako zniosłam Quo vadis. -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja właśnie Sienia lubię
![]() ![]() EDIT: A właśnie, przypomniało mi się, że w zeszłym roku miałem jeszcze Szkice węglem. To też mi nie przypadło do gustu. Sienkiewicz sobie jednak lepiej radził z dłuższymi próbami literackimi. Ten post był edytowany przez Ramzes: 04.10.2007 22:13 -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Ja właśnie odwrotnie. Z całego serca nienawidzę powieści historycznych. Bleh, bleh, blee. A już Sienkiewicz to mnie odrzuca na kilometr. Ale do Potopu podeszłam ambicjonalnie i kiedyś (mam nadzieję, że przed maturą) go skończę. Tak samo jak inne jego powieści. Nie lubię, ale wiem, że znać powinnam.
-------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Dzieje Pięknej Bitynki
czytam właśnie i się zachwycam. jeżeli kogoś interesują czasy Stanisława Augusta i różne perypetie polityczno-łóżkowo-libertyńskie napisane w dodatku świetnym językiem, to bardzo polecam. -------------------- ![]() ha! |
harolcia |
![]()
|
QUOTE Dzieje Pięknej Bitynki Z lenistwa zapytam się: Kto jest autorem? -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Jerzy Łojek
-------------------- ![]() ha! |
harolcia |
![]()
|
Dziękuję :*
Poszukam, poszperam, jak znajdę to może i przeczytam ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zacząłem czytać Prawiek Olgi Tokarczuk. Jeszcze w bibliotece przeczytałem pierwszy rozdział (czas?) Tak mnie ta książka wciągnęła, że zostawiłem ją przez przypadek w bibliotece, w schowku, razem z innymi moimi ksiązkami, które czekają na mnie. Nie mogłem jej już zabrać, bo się do kościoła wybierałem na rózaniec, i nie chciałem jej szmyrać gdzieś po stołach.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
O, "Prawiek". Też na mojej liście "Kiedyś przeczytać".
Nie ma odpowiedniego tematu chyba, więc napiszę tu: jestem zachwycony wierszami Staffa. Jak znajdę chwilę, muszę wypożyczyć cały tomik. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
Staff. Staff pisze pięknie. Tetmajer *_* Różewicz. Szymborska. Herbert. jest wielu naprawdę wspaniałych polskich poetów.
a co do wielkości jeszcze. tak naprawdę, to w moim przekonaniu, wielkim jest każdy, kto nie został zapomniany. -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Różnie z tym bywa. Niektórzy nie zostali zapomniani, bo ktoś o nich cały czas przypomina i zmusza do pamiętania. Inni nie zostali zapomniani, ale w małej skali np. wśród ludności danego obszaru (wybaczcie terminologię, powtarzam właśnie geografię ekonomiczną). A jeśli ktoś został zapomniany nie ze swojej winy, ale z winy historii (np. jego prace czy nawet nazwisko nie dotrwały do dzisiejszych czasów)?
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
chodziło mi bardziej o to, że każdy może być wielki. że oprócz kanonów, punktów oparcia, utworów programowych dla wszystkiego są też tacy nasi indywidualni wielcy, których to my tworzymy, a których nie wyłonią żadni krytycy, noble, nagrody, tylko właśnie odbiorcy, dla których coś jest piękne, ponadczasowe, ulubione
-------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
W takim wypadku się zgodzę
![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Prawiek zakończony, ale zaczął mnie nużyć, jak go tydzień temu zostawiłem w szkole, tak sobie dziś o nim przypomniałem.
Poszukuję książki "Ojciec Damian" -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
Miałam fragmenty "Prawieku' na polskim. Zapowiada się nieźle...
Teraz czytam Achaję Ziemiańskiego. Boska książka!! Potem zacznę sztukę Gałczyńskiego 'Babcia i Wnuczek czyli Noc Cudów' (oczywiście poza lekturami) -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Nothing_ |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 43 Dołączył: 07.01.2008 Skąd: Otchłań piekieł. Płeć: Kobieta ![]() |
Książki Guilaume Musso - po prostu świetne. Takie refleksyjne i głebokie. W sam raz dla takich zagorzałych romantyków jak ja. Przeczytałam "Potem" i "Uratuj Mnie" i jestem pod wielkim wrażeniem. Są to opowieści o ludziach którzy przeżywają dość trudny okres w swoim życiu, a pomagają im anioły, lub "posłańcy".
Naprawdę polecam! Od razu mówię, że nie ma tam dużo o religii. Książki naprawdę wciągające i interesujące. Nothing_ -------------------- "And when I'm about to fall Somehow you're always waiting with Your open arms to catch me You're gonna save me from myself"
![]() ![]() |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
uważam oczywiście, że Virginia Woolf zasługuje na cały rozgłos, bo jest świetną, chyba jedną z lepszych dla mnie, pisarką. pod względem umiejętności opisywania zarówno miejsc, jak i ludzi czy ich emocji, mało kto może jej dorównać, dlatego zazwyczaj kiedy po odłożeniu jej książki zaczynam coś innego autora- jego styl wydaje mi się prymitywny.
tyle, że dla polskich mediów (teraz o tym piszę, bo znów się natknęłam) to nieistotne. w jej twórczości warte przypomnienia są głównie postacie, które ilustrują jej depresję i skłonności samobójcze lub biseksualizm. a i tak tylko po to, żeby podkreślić jakie miała trudne dzieciństwo, jak to przez całe życie była nieszczęśliwa borykając się z chorobą psychiczną, aż w końcu się zabiła. można jeszcze wtrącić parę słów o Bloomsbury, bo fajnie zrobić z niej Cobaina dla kobiet, więc musi się też jakoś buntować. a o ile w dobie Pudelka jest zrozumiałe, że kto by się przejmował jej pracą bardziej niż życiem, ktoś mógłby się przynajmniej przyłożyć do jego interpretacji. oczywiście trudno całkowicie wyśmiać dramatyzm, z jakim się ją przedstawia, bo to wszystko wyżej plus fakt, że trafiły jej się dwie wojny światowe, to raczej nie piece of cake. nie mówiąc już o tym, że ludzie są wiecznie nieszczęśliwi i chyba tego oczekują, więc tak jest najprościej. tyle, że choćby po lekturze "Dziennika" (uważniejszej niż ponura, nawet dość zniechęcająca notatka na okładce) nie można nie odnieść wrażenia, że doświadczyła co najmniej tyle samo szczęścia, które opisuje w prześliczny, obrazowy sposób. i to w takim natężeniu, w jakim tym dziennikarzom-czarnowidzom prawdopodobnie się nie udało albo tego nie docenili. nie wątpię, że była chora, ale czy w takim razie nie zasługuje na podkreślenie jak często i skutecznie udawało jej się to przezwyciężać, i jaka musiała być silna? cieszyła się z prostych rzeczy, z wielkich sukcesów, z rodziny i przyjaciół, z otoczenia. powtarzała, że większość ludzi nigdy nie zazna takiego szczęścia, że chce w wieku 60 lat przeglądać te zapiski, a pod koniec życia, że chce by ono trwało jeszcze 10 lat. ale tego przecież nie było, środek nie istnieje, liczy się te parę notatek dotyczących śmierci czy nieco paranoicznych końcowych etapów procesu twórczego lub reakcji na ukazanie się własnych książek (powszechne u artystów dość), tylko chwile choroby. (można na obalenie tego wszystkiego powiedzieć, że się zabiła, ale jakie to płytkie. ja rozumiem, że to dowód słabości i tego, że depresja czy cokolwiek to było- "wygrała". ale to była reakcja na wojnę: stratę całego tego szczęścia i brak jakichkolwiek perspektyw na jego odzyskanie, na jakąś normalność. śmierć bliskich dookoła, przemiana środowiska intelektualistów w życie wśród prymitywnych wieśniaków, bezczynność, odgłos bomb w tle i benzyna w garażu jako broń. ręce do góry kto by myślał racjonalnie.) chodzi o to, żeby przestać się wreszcie mazgaić, a gdyby to przerosło- nie uważać, że inni też nic innego nie potrafią. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Hmmm. Czytałem kiedyś jej wypowiedź, w której strasznie prostacko szydzi z nawróćenia Eliota. Przy całym szacunku dla Woolf Eliot był lepszym literatem, a potem także i szczęściwszym człowiekiem raczej. Niemiła arogancja w kontekście tego wszystkiego.
|
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
nie mówię, że się z nią zgadzam w takich kwestiach, w których wydaje mi się, że dopracowanych poglądów nie miała. poza tym to nie jej jedyna nieprzemyślana opinia o koledze po fachu, to też jej wada. ale jednocześnie nie obracam tego wszystkiego do końca przeciwko niej, bo te luźne, czasem bardzo powierzchowne, opinie na gorąco w pewnym sensie dodają uroku. chociaż wyobrażam sobie, że może to strasznie irytować.
a za Eliota chyba nie ma co się specjalnie obrażać, bo przecież wydawnictwo Woolfów wydawało jego książki, próbowali go wyrwać z banku, kiedy jeszcze tam pracował i przyjaźnili się z nim (po nawróceniu też). Virginia nazywała go genialnym pisarzem, o którym będzie się tak mówić także za wiele lat. chyba żadna strona się tą głupią wypowiedzią nie przejęła specjalnie. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Kojarzycie jeszcze nie wydaną książkę Dukaja "Interversum"? Jeśli nie, poszukajcie w Sieci, jest dostępny fragment. Przeczytajcie go. Sam pomysł na fabułę jest porażający. I przerażający. Będę się bał to czytać, ale bardzo bym chciał.
Czytam teraz "Dolinę Issy" Miłosza. Jestem w połowie i już ją kocham. Zdecydowanie jedna z najlepszych książek, jakie dotąd w życiu przeczytałem. Znalazłem w niej wszystko, czego mogłem szukać. Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 15.05.2008 00:57 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Jezu, poleccie mi cos dobrego, smacznego, ambitnego i wartosciowego, bo czuje sie odmozdzona i odksiazkowana jak nigdy. Az mnie swedzi od srodka tak tesknie za papierem.
-------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
"Tracę ciepło" Łukasza Orbitowskiego. Po części powieść obyczajowa, po części horror - pewnie nieco traci, kiedy nie zna się Kazimierza i Podgórza, ale myślę, że niewiele. Pierwsza część tej powieści w ogóle jest u mnie w topie życia, jeśli chodzi o klimat opowieści jaką autor przedstawia. No i w ogóle od razu po raz setny wszystko Orbitowskiego polecam, bo to jest gość lepszy od Kinga a ciągle w Polsce niedoceniany.
|
hermionak |
![]() ![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 175 Dołączył: 04.01.2008 Skąd: z Rudy Śląskiej Płeć: Kobieta ![]() |
![]() ![]() pozdro -------------------- ![]() Gryfindor i Slytherin zgadzali się nawet we snach i zawsze widziano razem Ravenclav i Hufflepuff! Czarodzieje górą a Śmierciożercy dołemXD |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Rowling? Skądś znam to nazwisko... Co ona napisała? Może polecisz jakieś tytuły?
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
No przecież Ci poleciła
![]() ![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 07:59 |