Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Kumpel poznal kiedys jego syna, podobno ciekawy koles ;>
-------------------- |
Psychopatka |
![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: czysta krew.. Postów: 518 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Glajwic Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 04.07.2008 15:34) Racja. Ale wierz mi, ludzie uwierzą we wszystko. "Tato" Williama Whartona. Piękna książka. Dopiero druga tego autora, którą przeczytałem (po "Ptaśku"), ale już czuję, że pan Wharton zawsze będzie mieć specjalne miejsce na mojej półce. Chciałbym kiedyś tak pisać. W skrócie: siedemdziesięcioletni ojciec widziany oczami swego syna-pięćdziesięciolatka oraz ów pięćdziesięciolatek w oczach swego dziewiętnastoletniego syna. Opowieść o starości i życiu w zgodzie z samym sobą. Wzruszające. "Jestem synem mego ojca, jestem ojcem mego syna..." przeczytaj sobie W ksiezycowa, jasna noc - moim zdaniem jedna z naj... -------------------- Hey you little Jesus bride why have you smiled to me ?
Hey you little Jesus bride why have you sang to me ? They say that God is inside us all, and sometimes He is not in the way that I have preached for to wish to but God is my lover and I love him too //F.Ribeiro// |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Ej, nie znam książek Ewy Nowak, ale tytuł "Diupa" jest genialny!
![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
No i zepsułaś jego genialną tajemniczość
![]() "Paradyzja" Zajdla. Nic a nic się nie zestarzała. Frapująca, detektywistyczna historia człowieka, który odwiedza odizolowaną od stu lat sztuczną planetę i zaczyna podejrzewać, że nie wszystko jest takie, jak się wydaje. Bardzo fajnie się zgaduje, co będzie dalej. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
To jest taki megaklasiker tego typu literatury. Coriolis rulez! Polecam też "Limes Inferior" i "Cylinder...". Doznawałem swego czasu Zajdla niesamowicie i aż chyba sobie wrócę.
|
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Aż głupio się przyznać, ale przy całym uwielbieniu dla gatunku, Zajdla czytałam tylko "Wyjście z cienia". I nie doznałam, niestety. Też chyba muszę wrócić. I nadrobić zaległości.
-------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
I Dukaja też! Inne pieśni! Perfekcyjna niedoskonałość!
Omijajcie Lód z daleka tylko. Nudą wieje. -------------------- |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Czy ja wiem... Chociaż faktycznie, to całkiem duże wyzwanie, żeby skonczyć i na końcu pamiętać, od czego sie zaczęło.
-------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Salamandra |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta ![]() |
Hmm... A ja ostatnio przeczytałam "Życie Pi" autorstwa Martela Yanna. Książka mnie osobiście oczarowała. Jest intrygująca i głęboko zapada w pamięć. Początek niektórych może znudzić (choć mnie nie znudził), prawdziwa historia zaczyna się od części "Ocean Spokojny".
Co do treści... Młody chłopiec uwięziony na tratwie na środku oceanu. Z tygrysem bengalskim. Byćmoże brzmi to dość banalnie, ale książka jest naprawdę zaskakująca i taka... inna? Nie wiem, jak to określić. Wciąga na pewno, pozwala też spojrzeć na sporo spraw inaczej. Polecam. -------------------- 'Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych czarnych oczach znikło, stały się nieruchome, puste i martwe. Ręka trzymająca szatę Harry'ego opadła z głuchym stukiem na podłogę i Snape już się więcej nie poruszył'
W oczekiwaniu na 6. film. Obecnie? Wakacjuję. |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kilka dni temu przeczytałem "Miecz Aniołów" Jacka Piekary. Książka warta polecenia, bardzo ciekawy pomysł na powieść. Akcja dzieje się w alternatywnym świecie, w którym w 33 roku Chrystus zstąpił z krzyża i wyrżnął w pień połowę mieszkańców Jerozolimy, zdobył Rzym i wstąpił do nieba. Musze powiedzieć, ze autor ma ciekawe podejscie do religii. Czytało sie dość szybko, cała rzecz traktuje o inkwizytorze Świętego Officjum, który... A zresztą, co będę pisał, przeczytajcie sami, nie będę psuł smaku odkrywania fabuły.
![]() Ilość robionych przez Ciebie literówek jest doprawdy przerażająca. Przemek Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 10.08.2008 11:59 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Hah, o Piekarze juz w 2004 roku tu mawiano.
-------------------- |
managarm |
![]()
|
![]() Chce ciastko! Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 432 Dołączył: 27.03.2008 Skąd: teraz to juz tylko Poznań :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
Piekara to noob i nikt go nie czyta!
-------------------- Sons of Anarchy: President.
![]() |
Miętówka |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 558 Dołączył: 08.02.2007 Skąd: z górnej półki Płeć: arbuz ![]() |
A ja pzeczytałam pewną książkę 16 razy w ciągu ostatnich dwóch lat.
Chcecie wiedzieć, jaką? "W pustyni i w puszczy". Zdecydowanie najlepsza książka na świecie ![]() -------------------- "In the Internet nobody knows you're a dog"
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miętówko, ja też lubiłem tę książkę. Do dziś lubię Sienkiewicza.
QUOTE(managarm @ 09.08.2008 20:42) Ja czytam. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Eva |
![]()
|
Nie, serio?
*headdesk* ![]() Ten post był edytowany przez Eva: 11.08.2008 14:42 -------------------- |
managarm |
![]()
|
![]() Chce ciastko! Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 432 Dołączył: 27.03.2008 Skąd: teraz to juz tylko Poznań :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
A tak serio, niedawno kumpel byl u mnie z 5 czescia Mordimera. Trzeba bedzie obczaic.
-------------------- Sons of Anarchy: President.
![]() |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz przeczytałam coś Pratchett'a, a dokładnie 'Potworny Regiment'. Nie linczować mnie, że pewnie za późno czytam. Teraz to będzie moja miłość aż po grób i o jeden dzień dłużej. Zakochałam się w jego książkach
![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
Eva |
![]()
|
Ja wlasciwie powinnam sie wstydzic jeszcze bardziej, bo mialam go okazje przeczytac juz setki razy w ciagu 5 lat i nadal nic nie tknelam, a doskonale zdaje sobie sprawe, ze jest swietny i mi sie spodoba. To jest dopiero poruta.
-------------------- |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
Eva, high five! bo mam to samo.
-------------------- |
Eva |
![]()
|
Ha! To mozemy isc razem pomilczec.
-------------------- |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Dobra, czyli nie jest ze mną aż tak źle:P W każdym razie, Pratchett'a polecam całym sercem i innymi częściami ciała
![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Dziewczyny [Lilith, Evo czy kto to tam jeszcze był, nie pamiętam], zwracam honor. Przeczytałam 3 książki Coelho, jedną 2 razy... Mój zachwyt minął... Zgadzam się z Wami, miałyście rację, ścierwo jakich mało. Te pieprzenie bez sensu, te pseudofilozoficzne wywody, te powtarzanie po stokroć tego samego, w koło Macieju, aj dajcie spokój. Nie wiem, jak to możliwe, że jeszcze niespełna rok temu byłam tym taka zachwycona. Chyba mi się coś we łbie poprzewracało na te kilka miesięcy, kiedy miałam zamiar zaopatrzyć się we wszystkie dzieła Paula. A fe!
;] -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
abstrakcjo, po prostu z niego wyrosłaś. naturalna kolej rzeczy.
-------------------- |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Nie, to nie jest kwestia dorastania, tylko kwestia gustu. Koleżanka mojej mamy ma 40-parę lat i to uwielbia... czy to świadczy o tym, że jest dziecinna? I mój kumpel, teraz 25 będzie kończył, też widzi w Paulu Boga. I wyrośnie jeszcze z tego? Nie sądzę.
;] Po prostu jedni lubią takie pieprzenie bez sensu, inni nie. A mi się to już znudziło. Po prostu. Ani to ciekawe, ani śmieszne, ani wzruszające. W kółko to samo. Bombardowanie pięknymi słowami i tyle. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
em |
![]()
|
przecież nie powiedziałam, że każdy z tego wyrasta ;)
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 02:56 |