Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Mam Norrella w domu pierwszy tom. Ale nigdy nie dokończyłam. No to warto?
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Warto.
|
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam w domu Wojne i Pokoj - warto?
-------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
A masz dużo czasu?
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Mam w domu 10latke - warto?
-------------------- |
managarm |
![]()
|
![]() Chce ciastko! Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 432 Dołączył: 27.03.2008 Skąd: teraz to juz tylko Poznań :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja bym bral.
-------------------- Sons of Anarchy: President.
![]() |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Jak mi policja o 6 nad ranem wykopie drzwi i zapuszkuje Cie za niezdrowe zainteresowanie nieletnimi to raz - placisz za wstawienie nowych, a dwa - ja biore szczura pod pache i uciekam, zeby nie wygadala.
-------------------- |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
Dumbledore umarł. Tak mi smutno, że odechciało mi się dalej czytać.
-------------------- ![]() ha! |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
Lilith, potem będzie tylko jeszcze gorzej.
|
Eva |
![]()
|
No, bo potem umrze jeszcze.... xD
-------------------- |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
przestańcie!!!!!!!!
Katon |
![]()
|
Moje wrażliwe Słonko =*
|
Eva |
![]()
|
Raczej 'dont-spoil-my-fun' Slonko
![]() -------------------- |
Lilith |
![]()
|
nie wejdę na to okropne forum, dopóki nie skończę...
managarm |
![]()
|
![]() Chce ciastko! Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 432 Dołączył: 27.03.2008 Skąd: teraz to juz tylko Poznań :P Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ale mi spojlerujecie chamy!
-------------------- Sons of Anarchy: President.
![]() |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
O, to ktoś tu jeszcze poza mną czytał HP? Fajnie!
"Ojciec odchodzi" Piotra Czerskiego, które pożyczyła mi Em. Smutne, naprawdę. Ale świetnie napisane. Dla niezorientowanych - dwa dni przed i po śmierci papieża oczyma człowieka niezbyt religijnego, w dodatku obcego w Krakowie. No i "Czarodziejską górę" przeczytałem. W sumie najciekawsze były wypisane na marginesach notatki i obserwacje poprzedniego czytelnika. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
rhetique |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 26.10.2008 ![]() |
a poprzednik do wysledzenia?
-------------------- There's no souch thing as too much snow. |
hermionak |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 175 Dołączył: 04.01.2008 Skąd: z Rudy Śląskiej Płeć: Kobieta ![]() |
![]() ![]() a ksiązkę to czytam zaczarowany ogród Ten post był edytowany przez hermionak: 03.11.2008 09:31 -------------------- ![]() Gryfindor i Slytherin zgadzali się nawet we snach i zawsze widziano razem Ravenclav i Hufflepuff! Czarodzieje górą a Śmierciożercy dołemXD |
Lilith |
![]()
|
Ron wrócił!!!
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ej przeczytałem pierwsze dwa opowiadania pani Susanny Clarke ze zbiorku "The ladies of Grace Adieu" i chylę czoła... Normalnie chyba sobie w Empiku piracko przeczytam w wersji polskiej, bo ciekaw jestem jak mogli to przetłumaczyć... Pani sobie czerpie pełnymi garściami z celtyckiej mitologii Faerie więc można tam uświadczyć opowieści zarówno o Oberonie i Tytanii jak i o królu Błaźnie a przy tym pisze to angielskim z hintami Barriego więc człowiek czuje się jakby czytał Piotrusia Pana w wersji tylko dla dorosłych. Miodzio. Drugie opowiadanie dodatkowo przekazuje historię dziwną wersją staroangielskiego (albo może raczej starszo angielskiego) pisanego przez niedorozwiniętą dziewczynę. Nie mogę się doczekać następnych opowiadań...
I czasu kiedy dotrze do mnie trylogia panów Norella i Strange'a. -------------------- |
Katon |
![]()
|
Witaj w naszej bajce =)
Kończę "Lód" Dukaja. Jak skończę to się obszerniej wypowiem, bo i książka dość obszerna... |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
QUOTE(rhetique @ 29.10.2008 18:11) Nie za bardzo. Wiem tylko tyle, że komentarze są w rodzaju żeńskim. "Al" Williama Whartona. Nie tak dobra jak inne jego książki, które czytałem, ale i tak warta przeczytania. Druga część "Ptaśka", choć tak naprawdę niewiele ma wspólnego z samym poprzednikiem. Ot, trochę odwołań i jeden bohater. Dość naiwna w gruncie rzeczy historia, ale na poprawę nastroju świetna. A w ogóle to strasznie mi żal, że pan Wharton zmarł. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
ok, to zamówiłam tę clarke w bejotce wczoraj - po polsku, niestety :P
i po przeczytaniu wstępu i początku pierwszego rozdziału I approve, zapowiada się fajnie :) Ten post był edytowany przez em: 05.11.2008 13:25 -------------------- |
hermionak |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 175 Dołączył: 04.01.2008 Skąd: z Rudy Śląskiej Płeć: Kobieta ![]() |
niedawno kupiłam człowiek lew fajna ksiązka
![]() -------------------- ![]() Gryfindor i Slytherin zgadzali się nawet we snach i zawsze widziano razem Ravenclav i Hufflepuff! Czarodzieje górą a Śmierciożercy dołemXD |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Sprawa Honoru" Olson, Cloud.
Podchodziłem do niej dosyć sceptycznie, spodziewałem się tekstów w stylu Daviesa, ciekawych ale nazbyt polnofilskich i krytycznych wobec nieczułego zachodu który nie dostrzega polskiej wielkości. Zostałem pozytywnie zaskoczony,amerykańskie małzeństwo dziennikarzy skupiło się na analizie źródeł, z samą Polską nie mając nic wspołnego osoboście. Pierwsze rozdziały były może trochę naiwne, przedstawiając wspaniałą, nowoczesną pełną wszelkich cnót I RP, zgładzona przz knowanaa złych, podstępnych i bezwzglednych mocarzy, dążących do eksterminacji narodowej, nie było nic o swbodzie działania w monarchi Austro-Węgierskiej, przedsiebiorczosci Polaków w Prusach, czy dosyć preżnie rozwiajającym się mimo przeciwności Królestwie Polskim. Późniejsze rozdziały są już znacznie lepsze, fascynująca historia ameryańskich lotników walczacych po poslkiej stronie w walce z Bolszewikami, męstwo, odwaga i brawura przedwojenncyh lotników, ich determinacja i przygody na froncie, to wszystko czyta się świetnie. Ale najlepsza jest cała druga część książki, pierwszy raz przy książce historycznej miałem po prostu łzy w oczach, moje spojrzenei na historię zmieniło się zasadniczo, szczególnie rola i postawa Amerykanów, gdyby jeszcze przez kilka USA rządził tak potwornie do gruntu amorlany i prymitywny prezydent jak FDR, mielibyśmy stalinizm od Singapuru po Giblartar, ale nie oddam tego w paru słwoach, to po prostu trzeba przeczytać, zostałem bardzo zaskoczony tym jak mało wiem o histroii II wojny światowej, jak mało wiem o polskim bohaterstwie i polityce przywódców, ale przedwszystkim jest to wzruszajaca opowieść o bohaterach. -------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 21:21 |