Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja troche ze Swiata Dysku przeczytalem i mi
sie nie podoba... nie wiem... jak dla mnie to za... smieszne
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Ja również mam za soba kilka tomów z serii
Świat Dysku i jestem po prostu zauroczona. Dotychczas moja ulubiona częścią
był Mort, ale wszystkie tomy są świetne. Bardzo pasuje mi poczucie
humoru Pratchetta, a czasami "złotymi myślami" z jego książek
raczę moja rodzinę.
Syriusz, wiesz może ile jest wszystkich tomów? -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
Karolcia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 24.04.2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
Hm, ostatnią książką, którą przeczytałam
była trzecia część "Oka Świata" czyli "Smok Odrodzony".
Polecam tą serię, szczególnie tym którzy lubią książki fantastyczne. A jest
ktoś kto przeczytał dalsze części? 4 itd? Bo ja i moi znajomi narazie nie
możemy ich nigdzie dostać...
-------------------- http://www.walktoremember.prv.pl <--- polska nieoficjalna strona mojego ulubionego filmu
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zapomnialem wam polecic jednej
ksiazki:>
"Siewca Wiatru" Kossakowska - Co by bylo gdyby Pan zostawil slugi swoje i odszedl? Teraz wladze maja Michal, Rafael i paru innych, i walcza z silami zla... czyli kolejna, ponoc ostatnia ksiazka pani Kossakowskiej z nieco ... nowoczesnymi aniolami... czyta sie ciekawie, szczegolnie opisy krwawych scen, wiecie ta kobieca delikatnosc w opisywaniu scen mordu... eh...:> -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
Sztukmistrz z Lublina by Isaac Beshavis
Singer... ofkors from Wyborcza.
Jak na razie najlepsza książka z kolekcji jak dla mnie, nie próbowałam czytać Mistrza i Małgorzaty (zostawiam sobie na obóz) i Imienia Róży bo nie lubie tego typu książek. Ale Singer doskonale wszystko potrafi opisać tak, że wyobraźnia budzi się do życia już po pierwszych słowach. I te niezliczone romanse Jaszy... XD -------------------- borufki
|
MisieK |
![]()
|
Wlasnie... musze Imie Rozy przeczytac bo
film widzialem i byl bardzo dobry... a jak film jest dobry o ksiazka pewnie
tez:>
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Child |
![]()
|
||
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jakiś ty poważny ;p Pratchett właśnie jest od takiej "kulturalnej jazdy z przymrużeniem oka", chociaż z drugiej strony... ot choćby "Zadziwiający Maurycy" - niby taka znana bajeczka o "pladze szczurów cudownie usuniętej przez chłopca z fletem", a jednoćześnie coś do pomyślenia, nie w stylu "zabili go i uciekł", ze sporą ilością humoru specyficznego dla Pratchetta. a propo jego humoru - nigdy nie zapomnę dialogu Rincewinda z jego libido ;D -------------------- |
||
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
no, polecam książkę. ciekawsza od filmu. choć tam grał świetny Bond ;> |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
i zdecydowanie najlepszy
Bond....
"Imię Rózy" jest bardzo fajne.. Eco fantastycznie utzrymuje tam napięcie.... polecam -------------------- ![]() |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
a mi wszyscy mówią co innego. I bądź tu,
człowieku, mądry
![]() ale skoro tak, to może mi się przeczytać uda... -------------------- borufki
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Pewnie to ci, którzy czytają tylko HP
-------------------- ![]() |
Khamul |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
Przeczytałem ostatnio
"Maskaradę" Pratchetta i muszę powiedzieć że on (autor) zawsze
zaskakuje mimo iż wiadomo co w jego książkach zazwyczaj jest.
![]() -------------------- |
Laura_ |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 157 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
no wlasnie Pratchett, czy te ksiazki trzeba czytac jedna po drugiej? bo mam pod reka wspomnianego kosiarza, maskarade i wyprawe czarownic, nie zabardzo orientuje sie w tworczosci tego pana i wzielam pierwsze lepsze ;p bede wdzieczna za wyjasnienie -------------------- a czubi czabi cziba a czubi czabi cziba a czubi a czaba a czubi czabi cziba
|
||
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
Robert Cormier - "Czekoladowa
Wojna"
Ciekawe. Obraz brutalności uczniów jak i nauczycieli. Kłamstwo, oszustwo i przemoc. Ale nawet niezła książka. |
Child |
![]()
|
||
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
z tym sprawa jest trochę zakręcona - każdą można czytać osobno i duż o się nie straci, ale lepiej czytać w "seriach", np. Kosiarz, Mort i Muzyka Duszy to seria o Śmierci* [który pojawia się w każdej książce Discworlda] * JAK SIĘ NAZYWA TAKIE UCZUCIE GDY JEST SIE PEŁNYM TĘSKNEGO ŻALU? - Chyba smutek, panie. - JESTEM ZASMUTKOWANY -------------------- |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
Ja już przeczytałem ich trochę: "Kolor
Magii", "Blask Fantastyczny", "Równoumagicznienie",
"Czarodzicielstwo", (teraz jestem w trakcie) "Ruchome
Obrazki", "Mort", "Kosiarz", "Zbrojni",
"Muzyka Duszy" (niedługo dostanę w łapki "Na glinianych
nogach" - ostatnią książkę - z autografem - tatuś mi załatwił
![]() No i "Dywan" Pratchetta też jest suuuper ;D -------------------- ![]() |
GrimmY |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
ksiazki... jak ktos nie wie, w co watpie,
gazeta wyborcza prowadzi ladna akcje dodawiania do gazety najlepszych (ich
zdaniem) ksiazek XX wieku, co wtorek, koszt okolo 15 pln, bylo juz pare
zayebistych ksiazek - chocby wspomniane wczesniej "imie rozy" eco,
czy "na zachodzie bez zmian" remarque'a, ale jeszcze wiele
perelek w drodze, np."dzuma" camusa czy genialny "rok
1984" orwell'a
a moimi ulubionymi ksiazkami sa "Ubik" czy "valis" i chyba w ogole tworczosc philipa k. dicka cykl orsona scotta carda rozpoczety ksiazka "gra endera" cykl "fundacja" asimova ksiazki pilcha ("miasto utrapienia" jest niezle, ale jak dla mnie rzadzi "upadek czlowieka pod dworcem centralnym") to raczej te ktore mi najbardziej w pamiec zapadly, podobaly mi sie tez ksiazki tolkiena, pratchetta zawsze milo bede wspomnial za swiat dysku -------------------- |
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
wiesz, pislai o nich wcześniej ;P a ja Pilcha nie lubię. i jego książki też mnie jakoś nie kręcą. |
||
GrimmY |
![]()
|
||||
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
my mistake, szczerze mowiac to nie chcialo mi sie fszystkiego po kolei czytac :E -------------------- |
||||
Zanthia |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 130 Dołączył: 07.04.2003 ![]() |
W ciemno polecam Wam opowiadania niejakiego
Henry'ego Kutner'a . Na pierwszy rzut oka mamy jakąś tam mniej lub
bardziej interesujące dzieje jakiegoś przedmiotu lub człowieka w świecie s-f
. Akcja każdej historii zakończona jest swego rodzaju "puentą" [
nie wiem jak to inaczej ująć ] , będącą uwieńczeniem całej historii - dwa ,
trzy zdania , które swoją przwrotnością , przekorą czy też
'otwarciem' pozornie skończonej fabuły , sprawiają , że chce się do
nich wracać =)
Sczególnie spodobały mi się " Świat należy do mnie " i " Twonk" =) ge-nial-ne ^^ -------------------- ;D
|
Sędzia Dred |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: Pcim Dolny ![]() |
jak opowiadania to S. Kinga.
wszystkie zawarte w "14 mrocznych opowiadaniach". Ludzie! Co tam się nie dzieje! Diabeł straszy małe dzieci nad rzeczką, operacje na żywca robią, z obrazów wychodzą mrodercy, eff... wszystko opisane tak, że chce się czytać, mimo wszystko. najlepsze: "Wrażenie, które możesz nazwać tylko po francusku" "1408" -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie Nie jestem obiektem medialnego hałasu Jestem nielegalnym zabójcą czasu /Dezerter/ |
MisieK |
![]()
|
Tu się zgodzę:D
Ale lepszym tomem opowiadaD jest "Wszystko jest wzgledne" -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Sędzia Dred |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: Pcim Dolny ![]() |
"wszystko jest względne" też jest w tej książce. ![]() i też było super. trzecie miejsce, zaraz po "wrażeniu..." aż zaczęłam mieć ochotę na zmielenie banknotu o nominale 50 (słownie: piećdziesiąt) polskich, nowych, złotych w elektrycznej maszynce do mięsa ![]() -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie Nie jestem obiektem medialnego hałasu Jestem nielegalnym zabójcą czasu /Dezerter/ |
||
MisieK |
![]()
|
hehe... no fakt... nazwy mi siem pomylily
chyba... albo Szkieletowa Zaloga(oddzielny tom)... tez super:D King ogolnie
jest super, tylko mi 2 ksiazek brakkuje i bede mial na koncie wszystkie jego
ksiazki...
Sędzia Dred |
![]()
|
to która jest najlepsza? bo ja czytałam
tylko te opowiadania, a mam ochotę na jeszcze...
"Zielona mila"? To przeczytam na pewno, bo podobno film był fajny... Napisz co jeszcze, bo nie wiem na co trzy dychy wydać. -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 08.05.2025 07:29 |