Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Mały Książę. na pewno jedna z
najważniejszych książek jakie w życiu przeczytałem. dopiero w tym roku
[lektura], ale bardzo się cieszę. chyba najlepsza z lektur z wszystkich
moich lat nauki, jak dotychczas. autor potrafił napisać w jednej małej
książce, tyle tak ważnych rzeczy, że wydaje się to prawie nieprawdopodobne.
na dodatek styl w jakim to napisał, jest nieprzeciętny. książka, którą będę
pamiętał do końca życia...
1000 post ;] Ten post był edytowany przez voldius: 10.07.2004 00:15 |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam pare ulubionych, ale na jako taki poczatek polecam Zielna Mile wlasnie, Lsnienie, Miasteczko Salem, Smetarz dla Zwierzat i bron sie przed Basionem, bardzo dobre, ale ciazko sie czyta, a bydle straszne, ja mialem malym tekstem grubo ponad 1000stron...
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
a propos Stephena Kinga...
kiedy kilka dni temu znalazłam w bibliotece Lśnienie to był dla mnie szok.. przeciez tyle tej książki szukałam jak głupia, a ona lezała sobie spokojnie na półeczce miedzy sterta jakichs innych książek w bibliotece... tyle razy pytałam. moze dlatego zawsze spotykałam sie z odpowiedzią, ze "nie ma", bo książka jest pod tytułem "Jasność", a nie "Lśnienie" [jak film]. a panie bibliotekarki, które byc moze niezyt sa obeznane w twórczosci Kinga, nie skojarzyły, ze moze chodzic o te sama książke ;> to dziwne, bo tytuły jakby na to nie patrzec tez w pewnien sposób zblizone do siebie.. ale wróćmy do samej książki. co ja, maniaczka kubrick'owej wizji "Lśnienie" i fanka Nicholsona w jednej osobie moge powiedzieć? na wstepie ciśnie sie na usta, zeby zakomunikowac, ze film ma naprawde niewiele wspólnego z prozą Kinga. i nie jest to bynajmniej takie gadanie, ale najprawdziwsza prawda :] wydaje mi sie, ze Kubrick troche pobieżnie potraktował książke, nie zawarł w swojej intepretacji jej głównego przesłania. bo obejrzeniu filmu mozna czuc sie odrobine skołowanym, książka nie dostarcza takich mieszanych uczuc. King ukazuje stan mentalnosci głównego bohatera [czego notabene nie ma w filmie]. Jack Torrance posiada osobowosc i geneze swojego "piętna". nie brakuje tu procesu przekształcania sie w szaleńca. przyczyny szaleństwa sa wyraźnie zaznaczone co umożliwiło zbudowanie interesującej psychiki bohatera. w ogóle wszystkie postacie sa bardzo dokładnie skonstruowane. cała historia niesamowicie wciąga, groza ścina krew w zyłach :] napięcie budowane jest stopniowo, jednak przez cały czas wyczuwa sie nieuchwytny nastrój grozy. akcja prowadzona po mistrzowsku. w miare czytania atmosfera zagęszcza sie jeszcze bardziej. poza tym przeżycia wewnętrzne bohaterów naprawde przerażają... (...)tak więc przestroga, by nie czytac tej ksiązki o zmierzchu i w samotnosci jest w pełni uzasadniona. :] kolorowych snów! -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MisieK |
![]()
|
||
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Heh... no tak, odwieczny syndrom Lsnienia:> Dodam tylko ze sam King, nie uznaje Kubrikowskiej wizji swojej ksiazki, mowiac ze jest zbyt plytka, mi osobiscie bardziej podoba sie ksiazka, co nie umiejsza faktu, ze Lsnienie, jest jednym z najlepszych Horrorow w historii kina... -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
taaak, poza tym nie podoba mu sie to, ze filmowa wersja tak bardzo odbiega od pierwowzoru. spotkałam sie nawet z takim stwierdzeniem, ze King znienawidził Kubricka za to co zrobił z "Lśnieniem". sam więc postanowił nakręcic własna wersje, która bedzie zgadzała sie w kazdym szczególne z powieścią, jednak film okazał sie porażką (cytat - jego nieudolność w tej dziedzinie jest wręcz żenująca).
hehe pamiętam, ze kiedys czytałam taki artykuł "King nie czuje kina" ;] a Lśnienie choc moze nie dobija do poziomu pierwozoru literackiego jest jednym z najlepszych dreszczowców wszechczasów=) -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MisieK |
![]()
|
||
nic dziwnego ze filmy wg. jego ksiazek sa takie kiepskie, w sumie udaly sie tylko Mistery, Zielona Mila i Lsnienie, no ale Lsnienie, to nie Jasnosc:> -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Kira |
![]()
|
hehe, no tak. niemniej Lśnienie uwielbiam=) ["Here is Johnny!" i Redrum mmm;]
poza tym do tej listy udanych ekranizacji dopisałabym jeszcze Carrie i Dolores. ale to juz nie ten temat ^-^ Ten post był edytowany przez Kira: 10.07.2004 10:40 -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
ha! Mam !!!!
Mam!!!
Wreszcie "Na glinianych nogach " - z autografikiem Terrego Pratchetta !!!! Świeżytkie, nowiutkie!!!! Zaraz idę czytać jak tylko skońcże "Ruchome obrazki"... -------------------- ![]() |
MisieK |
![]()
|
Dolores nie lubic, ale Carrie... no tak,
czegos musialem zapomniec... ale jeden scenariusz King dobry napisal, do
czekajcie jak t sie nazywalo... cos o domu... a tak "Czerwona
Roza"
Syriusz schowaj sie, my tu o powaznych sprawach konserwujemy ![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
GrimmY |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
wlasnie kumpel przyniosl mi trylogie
Jack'a Vance'a -"lyonesse" \o\ \o/
/o/
polecam! -------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
||
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Nop ale to jak najbardziej poważna sprawa... fajna książka.. -------------------- ![]() |
||
MisieK |
![]()
|
eh... no dobra niech ci bedzie ze fajna:P
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
a co to jest ? ;> |
||
Harriet Potter |
![]()
|
||||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 11.07.2004 ![]() |
A ja sobie własnie poczytałam "kod Leonarda da Vinci" what can I say... dosyc sztandarowy schemat:
zalatuje troche Ludlumem... ale rzeczywiście jest w niej coś... może jest to pociąg za czyms niewyjasnionym, ukrytym przed wzrokiem ludu "bożego". Co udało sie autorowi to to, ze po przeczytaniu ksiązki naprawdę można się zastanowić nad prawdziwościa jego teorii a nie tylko odłożyc książkę i zapomnieć. Dobrze zarysowani bohaterzy [gdyby tylko nie ten schemat!] pozwalaja sie realnie wczuć w ich przygody.
Aha i do samego konca nie wiedziałam kto jest tym cholernym Nauczycielem XPPP Ogólnie książka dobra. Polecam -------------------- ![]() |
||||
Sędzia Dred |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 87 Dołączył: 29.06.2004 Skąd: Pcim Dolny ![]() |
a ja gdzieś tak w połowie, już wiedziałam.
"Kod..." to książka w której ilość przeczytanych stron jest wprost proporcjonalna do zmniejszania się odległości między podłogą a szczęką (prędkość = constans). przynajmniej u mnie... teraz czytam "Anioły i demony". Czy dorównuje "Kodowi... ", powiem niedługo. -------------------- Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie Nie jestem obiektem medialnego hałasu Jestem nielegalnym zabójcą czasu /Dezerter/ |
Emily Strange |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 77 Dołączył: 11.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Hmm ostatnio to przeczytałam "Moulin Rouge", które wszystkim polecam, bo jest to naprawdę ciekawa i wciągająca powieść. Teraz zaczęłam Wielkie Szalone, a do Masłowskiej się zabrać jakoś nie mogę...
Ten post był edytowany przez Emily Strange: 11.07.2004 23:33 -------------------- |
alexa0900 |
![]() ![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 39 Dołączył: 19.06.2004 Skąd: wroclaw Płeć: Kobieta ![]() |
Ja dosyc czesto powracam do ksiazek ze
swojej skromnej bibloteczki.Mianowicie uwielbiam serie o "Ani z
Zielonego Wzgorza","Pamietnik Ksiezniczki"Meg Cabot,serie
A.Hitchcock`a,serie Tropicielow Zloczyncow,oczywiscie Pottera i wiele
innych.
Nie dawno przeczytalam "Stop,zatrzymac swiat.Chce wysiasc", ksiazka bardzo mna wzruszyla,Opowiada o porwaniu samolotu przez terrorystow,jaki tam klimat w srodku panowal itd.Jeszcze jedna ksiazke przeczytalam,ktora tez mna gleboko poruszyla.Tytulu nie pamietam,niestety.Ksiazka jest oparta na faktach autentycznych.Dziennikarka spisala historie dziewczyny,ktora probowala sie wyrwac ze swiatkow Jehowy.Jest tam opisana historia poczawszy od urodzenia do wyswobodzenia sie,bycia wolna....Nigdy nie myslalam,ze Jehowi moga byc tacy.... |
Nemo |
![]()
|
||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 29 Dołączył: 11.07.2004 ![]() |
Hej, a czy ta powiesc jest moze na podstawie filmu (moze film jest na jej podstawie?)m czy to moze zupelnie odrebna historia? Aktualnie czytam ambitne Diabeł ubiera się u Prady i jestem zachwycona. Mam w planach przeczytanie kilku pozycji fantastyki polskiej - coś o demonach, pamiętam okładki, ale tytułów - nie. Co do Kinga... Wole Cook'a : ) Od znajomej jednak wiem, że King jest naprawde wart przeczytania. Niestety znam go narazie z filmow. Srednich - jak ktos zdarzyl zauwazyc. A poza tym Cook jest mi bardziej bliski, ze wzgledu na tematyke naukowa. Mamy wakacje, lato... Teraz bardziej wchodza mi lekkie i przyjemne tytuliki. Wiekszosci chyba tez? Ale jesienia... Oj. -------------------- just can't let it go
|
||
GrimmY |
![]()
|
||||
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
hm...ksiazka ;D a tak na powaznie, jest to raczej malo znana w Polsce trylogia uznawana na zachodzie za klasyk gatunku fantasy, trudno mi do czegos porownac ta ksiazke, duzo w niej nawiazan do mitow celtyckich i skandynawskich... posluze sie linkiem do recenzji, bo nie umiem opowiadac ;) Recenzja,bo mii sie nie chce pisac :P -------------------- |
||||
Emily Strange |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 77 Dołączył: 11.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
niejakie pokrewieństwo występuje, ale są to różne historie. Ksiązka jst to biografia malarza Henryka do Touluse-Lautrec napisana w formie powieści. A moim skromnym zdaniem film też był swietny ![]() -------------------- |
||
Visala |
![]()
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 26 Dołączył: 11.05.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Ktoś tam wcześniej pisal o Kingu, wiec sie spytam, czy czytal 'TO'?
Wg mnie to jego najlepsza ksiazka. Oprocz tego niedawno przeczytalam 'Christine' tegoz samego autora. A w ciagu ostatniego tygodnia przeczytalam 'Narrenturm' Sapkowskiego - w końcu, strasznie dlugo meczylam ta ksiazke, ale warto bylo. Chociaz do Wiedzmina sie nie umywa =P, 'Ojczyzne' Salvatore'a - takie tam o Mrrocznych Elfach z krainy Podmroku, 'O Miłosci i innych demonach' - niestety autora nie zapamietalam, a ksiazka zostala gdzies tam daleko ode mnie,jednakowoz postaram sie go sobie przypomniec, bo ksiazka jest naprawde dobra, oraz 'Szalone zycie Rudolfa' - nie polecam, taka tania podróbka 'Adriana Mole'a' =P |
MisieK |
![]()
|
||
It, jest dobre, bardzo dobe ale to nie szczyty:> A trylogi mrocznego elfa... mniam... Forgotten Realms:> -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Ja mam ostatnio dosc fantasy. Won z elfami, mieczami, zbrojami, potworami i innym talatajstwem. W sumie nawet nie wiem dlaczego ^^"
-------------------- |
MisieK |
![]()
|
Ty bluznierco!
![]() ![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
jak widać można się tym przejeść
![]() co więcej - są ludzie, dla którcych taki ksiażki są śmieszne, bo "dla małych dzieci albo zdziecinniałych dorosłych" -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 08.05.2025 07:24 |