Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bo Stefan robi tak zwany Horror
sytuacyjny:> Choc wiekszosc fabuly pozbawiona nie jest, bo fabule ma i
Green Mile i Salem's Lot ....
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Hm... to skąd ja te kartki wziąłem???
-------------------- ![]() |
Sayaka |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 194 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Może z piłki nożnej?
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Ale gdzieś coś podobnego z kartkami było
![]() Teraz przeczytałem "Konrada Wallenroda" a wiecie, że nawet nieźle mi się to czytało... zaskocozny byłem, bo nie przepadam za Mickiewiczem... Teraz kolejna częśc Pratchetta : "Straż! Straż!" - wreszczie jakieś smoki ![]() -------------------- ![]() |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mickiewicz, Slowacki, Kordian... wr... i po
co im bylo pisac takie badziewie:>
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Sihaja |
![]()
|
||
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Koleś, bluźnisz. Może to stare i nudne, ale spróbuj napisać coś takiego to pogadamy. Zwłaszcza Słowacki świetnie pisał. To są inne czasy, nie musisz ich lubić i podziwiać, ale badziewiem tego nigdy nie nazywaj. -------------------- |
||
MisieK |
![]()
|
I my przechodzimy meczarnie niesamowite...
czytajac to cos:> pisal moze nie zle... ale chyba nie mial tematu i
wyobrazni:P
avalanche |
![]()
|
||
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Misiek przestań głupoty pieprzyć za
przeproszeniem. Nie czytaj - będziesz zasilał grono wtórnych analfabetów w
naszym kraju.
ojej a ja się zastanawiam jakim cudem on bez tematu napisał... -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
||
MisieK |
![]()
|
Etam... czytam duzo innych ciekawych rzeczy.
A chodzilo mi o to ze pisza jakies bzdury zamiast znalezc sobie jakis ciekaey temat. o Krzyzaków a i owszem... ![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Bzdury? Aha.
No tak. Bo w sumie pisali o niczym. Bo w sumie "Król Duch", "Gób Agamemnona", "Kordian", jest o niczym. No i "Dziady", "Do matki Polki", "Romantyczność", ballady wszelkie, "Konrad Wallenrod" itd są o niczym. No tak. Zapomniałam. Naucz się czytać, a nie składać literki. I szanuj klasyczną literaturę. Nie musisz tego lubić. Ale nie bluźnij, bo nie wiesz co mówisz. Edit: interpunkcja Ten post był edytowany przez Sihaja: 21.07.2004 22:24 -------------------- |
avalanche |
![]()
|
||
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
mieli zapewne pisać o czymś nam współczesnym żebyśmy się nie nudzili czytając i żeby to było pisane nieskomplikowanym językiem -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
||
MisieK |
![]()
|
Ava... dziwne... musieliby byc jasnowidzami
zeby pisac o czyms wspolczesnym
![]() Sihaja... no troche to bylo kiepskie. ale nie mowie ze nie szanuje tych ludzi. Bo talenta jednak mieli. Jaki okres takie ksiazki... eh... I umiem czytac. Nawet dosc szybko (kurs szybkiego czytania to dobra rzecz:D ) -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Sihaja |
![]()
|
||
Misieeek, nie chodzi mi o to czy czytasz szybko czy wolno, bo tego nie wiem i nic mi do tego :] Chodzi mi o to, czy potrafisz wyciągnąć z książki pewne głębsze znaczenie, albo powiązać treść książki z życiorysem autora, albo wydarzeniami w ówczesnym świecie. I te utwory nie są kiepskie. Dla niektórych mogą być nudne - tak (dla mnie niektóre też są nużące), ale napewno nie są kiepskie =) -------------------- |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
MisieK spotkamy sie po twojej mturze, ok
![]() Będe chciał sie dowiedzieć jak ci poszła ;D -------------------- ![]() |
Sihaja |
![]()
|
||
To nie ma nic do rzeczy czy ja albo ty jesteśmy tłumokiem czy nie. Chodzi o to, że pewne dzieła trzeba szanować, bo stanowiły niezaprzeczalną wartość dla ludzi ówcześnie żyjących. Naprawdę, nie musisz ich lubić. Ale nazywanie ich badziewiem zakrawa o ignorancję. Trzeba adekwatnie dobierać słowa, a nie szastać nimi na prawo i lewo. -------------------- |
||
MisieK |
![]()
|
||
Co innego jak kogos docenili dopiero po jego smierci XP Tak, a mnie matematyka przeraza glebia tych utworów ![]() Syriusz zewzyj paszcze! ![]() -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
MisieK mamy niestety odmienne poglądy i nie tylko w tej sprawie, a szkoda...
![]() Ale pogdamay po maturze, a nic zamykał nie będę, bo Polska to wolny kraj i o! ![]() Pozdrawiam ;D -------------------- ![]() |
MisieK |
![]()
|
szkoda... jak zawsze szkoda
![]() A gadaj, ty brutalu! -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Syriusz_Black |
![]()
|
Brutalem nie jestem!!
Chyba... ![]() Mnie z lektur męczą powieści Żeromskiego... "Syzyfowe Prace" (ale to już dawno ![]() -------------------- ![]() |
Sihaja |
![]()
|
"Przedwiośnie" też ominęłam,
wysiadłam jeszcze przy rewolucji w Baku... Ale za to "Wierna
rzeka" bardzo, bardzo fajna. I opowiadanka Żeromskiego też niczego
sobie... Ale to "Przedwiośnie".... ciężko przejść
![]() -------------------- |
czadowa_ |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 225 Dołączył: 21.03.2004 Skąd: Białystok ![]() |
"Syzyfowe prace" jakoś
przebrnęłam ale "Stary człowiek i morze" wykończył mnie do końca.
Zeby czytać klasykę to trzeba mieć nastrój i samozaparcie - tym sposobem
"Pan Tadeusz" mi się podobał..
-------------------- Jestem Tobą zafascynowana, M.
|
kaola |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 50 Dołączył: 17.06.2004 Skąd: warszawa ![]() |
ja "starego czlowieka i morze" przeczytalam nie jako lekture, ale jako ksiazke, juz jakis czas temu, i wcale nie czytalo mi sie tego trudno... za to z "panem tadeuszem" troche sie meczylam - ale przebrnelam. glupio "p.t.
nie przeczytac, jak sie jest Polakiem, i tyle. -------------------- ...i już mnie tu nie ma!
|
Słoneczko |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Za górami za lasami... ;) ![]() |
Ja jakoś nie mogę zmusić się do czytania
klasyki. Coś mnie od tych książek odpycha. Wydaje mi się, że fakt iż ściśle
kojarzą mi się ze szkołą ;/
Ostatnio przeczytaną przeze mnie książką powiązaną z klasyką było "Quo Vadis". Zdecydowanie wolę książki współczesne. Nie zmienia to jednak faktu, że doceniam autorów klasycznych za to, że napisali coś, co właściwie jest ponadczasowe i ludzie wracają do ich dzieł po dziś dzień |
Brenda |
![]()
|
![]() realistka Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 288 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z czocha (: ![]() |
ja czytałam "Starego człowieka i
morze" jako lekturę w tym roku.
i... nie podobał mi się... znaczy się - może niektóre fragmenty, ale ogólnie jakoś za dużo nie wyniosłam z tej książki.... nie była bardzo nudna, ale szczególnie ciekawa też nie.... -------------------- Nie wierzę w to, że koniec nadejdzie
Nie wierzę w to, że coś rozumiem Nie wierzę w to, że kochać umiem... |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
ostatnio [Mroo ;*] przeczytałam ''Przeklinam cię ciało'', Wandy niepamiętamjakiej.
tematyka mi przypadła do gustu, książka o anorektyczce i bulimiczce, a jednocześnie narkomance i dealerce, lubującej w alkoholu i dającej dupy bez większego problemu. nie podoba mi się jak to zostało opisane. tak lekko jak jakiś Pamiętnik Księżniczki, Ala Makota czy inna łatwa i przyjemna książeczka na jeden wieczór. tak się ją też czytało... co spłycało problemy. może o to chodziło. w każdym razie wrażenia raczej negatywne. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 02:58 |