Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
Ellie |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: Nowy Dwór Maz. ![]() |
A ja czytam właśnie "Mistrza i
Małgorzatę", skończyłam część pierwszą czytać. Świetna książka, w sumie
to nie moja lektura, bo ja nie mam rozszerzonego polskiego. Po prostu tak
wzięłąm i czytam i mnie wciągneło. Polecam każdemu.
-------------------- As happens sometimes a moment settled...
... and hovered and remained for much more than a moment. And sound stopped and movement stopped? ... for much, much more than a moment. And then the moment was gone. |
GrimmY |
![]()
|
||
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
mam podobne odczucia, w ogole to chyba bedzie od teraz jedna z moich ulubionych ksiazek - wszystkie pottery i władcy pierscienic sie chowaja przed Wolandem & co. :D w ogole to troche dziwi mnie to,ze temat o ksiazkach poupadl :< Ten post był edytowany przez GrimmY: 09.08.2004 00:39 -------------------- |
||
BUNTOWINIK |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 104 Dołączył: 01.06.2004 Skąd: Słupca ![]() |
Kto z was czytał "Dzienniki" Kurta Cobaina
Albo Adrian Mole (którą kolwiek z części jego dzienników) -------------------- |
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
a ja mam ostatnio fazę na 'nie
czytanie' i mnie od książek odrzuca, beznadziejna sprawa, możecie
polecić coś NAPRAWDĘ wciągającego i fajnego... niespecjalnie
skomplikowanego, ale też nieogłupiającego...?
-------------------- ![]() yeah. |
BUNTOWINIK |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 104 Dołączył: 01.06.2004 Skąd: Słupca ![]() |
Adrian Mole - Męki dorastania
(2)
"Ile pryszczy można dziennie odkryć na plecach?... jeest się 14-letnim intelektualistą, nieustannie zatroskanym swoją poetycka karierą..." Cytaty z książki: "Spędziłem cały wieczór pod...restauracją obrzucając się krakersami z krewtek...zamiast czytać o życiu sam je przeżywam" "Mój ma 14 cm we wzwodzie i około 3 cm w stanie uśpienia" Książka śmieszna opowiadam o perypetiach 14 letniego chłopca których wychował się w Anglii w latach 80' Ponieważ jest to dziennik książkę czyta się szybko i przyjemnie i do tgo ma tylko 230 stron!!! w Serii równierz: Adrian Mole 13 i 3/4 (1), i Adrian Mole Czas Cappucino (4) W przygotowaniu część AM i Sekretne zwierzenia (3) -------------------- |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sirii jest na to tylko jedna metoda -
witamina [P]ratchett
![]() np. Równoumagicznienie - Przedstawiona historia nie pretenduje do odpowiedzi na wszystkie pytania dotyczace magii, może jednak pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego Gandalf nigdy się nie ożenił i dlaczego Merlin był mężczyzną... -------------------- |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Achaja... szybkie latwe przyjemne i
zabojcze, to ci polecam, i tyle... no jeszcze Sluge Bozego:)
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
Ja czytałem Adriana Mole. Całą pierwszą część (lat 13 i 3/4) i gdieś tak do 80 strony "Męki Dorastania". Uwielbiam je :> Świetny humor, taki typowo brytyjski. Bardzo szybko się czyta, chyba jak wszytskie dzienniki. Polcam
![]() -------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
Chyba zainwestuje w tego Sługę... =)
-------------------- ![]() yeah. |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
=)
Zeby nie bylo ze oszukuje:) Ze to dobra ksiazka... A poza tym Achaja!... jesli nie czytalas:) Ten post był edytowany przez MisieK: 10.08.2004 20:51 -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
A ja bym zaproponowała coś z twórczości
Agathy Christie. Zwłaszcza teraz by trochę rozruszać mózg przed
wyczerpującym rokiem szkolnym. Na pierwszy rzut proponuję „Dziesięciu
Murzynków” tejże autorki. Historia wciągająca, a zagadka śmierci
praktycznie nie do odgadnięcia. Nie mniej interesujące są np:
„Morderstwo w Orient Expressie” i „Karty na
stół”.
A dla wszystkich, którzy interesują się prawem polecam książki E. S. Gardnera. Jest połączenie kodeksu prawnego z kryminałem. -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Lekkie? Prachett, Prachett, Prachett... I jaki fantastyczny język!
Z książek mocniejszych polecam "Władcę Much" Goldinga i "Złą godzinę" Marqueza. Nie mogłam się od tego oderwać - ale te książki przerażają swoim wydźwiękiem. -------------------- |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
Sih, "Władca Much" Goldinga to
jedna z moich ukochanych książek =)
Marqueza polecam wspaniałe, baśniowo-fantastyczne "100 lat samotności". Ten post był edytowany przez Kira: 11.08.2004 13:05 -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pratchet geniusz polecam.
Wladca Much wstrzasa bardzo dobre. A ja ostatnio dorwalem mala ksiazke, z papieru jakosci C, wydawnictwo Ministerstwo Obrony Narodowej. Ksiazke o tytule 'Druga twarz Augusta'. Ksiazka-wspomnienie czlowieka o pseudonimie 'Gutek' mowiaca o wydarzeniach z czasow 2 Wojny Swiatowej. Gutek stal na czele partyzanckiej grupy. Opowiada o spotkaniach z ALowcami, z AKowcami. Opowiada o ciezkich walkach we wsiach w Malopolsce. Pojawiaja sie zdrajcy. Umieraja ludzie. Czesto przyjaciele. Brakuje broni. Konspiracja, maly sabotaz. Ciekawe. Jesli ktos ma pojecia co to manisfest PKWN, i nie obce sa mu tamte czasy - polecam bo nie sa to suche wiadomosci - 'podczas wojny istnialo wiele grup partyzanckich' tylko prawdziwa opowiesc o tym jak to wygladalo. Ksztaltuje wiedze i wyobrazenie o wojnie w Polsce. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Kira: Ja właśnie nie mogę dorwać "100
lat samotności", cały czas ktoś w bibliotece jest pierwszy
![]() Baj de łej: Sih jestem ;-) (Thx for a change =) ) P.S. Pewnie, że "Władca Much" bardzo dobre. Ja płakałam (hyh,, ostatnio często mi się to zdarza" na ostatnim rozdziale... Nie, nie ze smutku.... Z tego napięcia. Przez to co przeczytałam. Porusza. Ten post był edytowany przez Sihaja: 11.08.2004 13:10 -------------------- |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
wiem, sorry, literoowka, juz poprawiłam
=)
widzisz, a u mnie Maruez lezy sobie na półeczce. swoja droga chlernie stare wydanie, rozlatujące sie niemalze ;] ale jest! -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MeGi_16 |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 137 Dołączył: 31.12.2003 Skąd: Poznan ![]() |
jesuu 100 lat samotności....dawno nie
miałam tak,że skończyłam czytać książkę i nie mogłam dojść do siebie,nawet
sama nie wiem czemu.Polecam tą książkę mimo tego,że jest trudna(spamiętanie
losów bohaterów jest wręcz niemożliwe) i ciężka,ale niezwykle ciekawa,a sam
jej tytuł pozostaje tajemnicą aż do końca.
Z lekkich to "Stowarzyszenie umarłych poetów"lekkie,ale mądre. Jeszcze "Alchemik","Buszujący w zborzu","Tam gdzie spadają anioło"-Terakowskiej" i eee dobra nie będę już wymieniać ![]() A dla pań to oczywiście seria pani Grocholi ![]() -------------------- "Czymże jest życie, jeśli nie szeregiem natchnionych szaleństw? Trzeba tylko umieć je popełniać! A pierwszy warunek: nie pomijać żadnej sposobności, bo nie zdarzają się co dzień." George Bernard Shaw (1856 - 1950)
--- "Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechcesz powiedz tylko... Naprawdę na dużo mnie stać" Myslovitz Dla Ciebie warto żyć =* Hej Kolejorz,hej Kolejorz,heja heja hej Kolejorz!!! |
Kira |
![]()
|
ja własnie czytam "Buszującego w
zbożu" =) na razie wrażenia bardzo pozytywne... sympatyczna, fajna
książka... czyta sie w tempie błyskawicznym.
-------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Sihaja |
![]()
|
O, musze się za to wziąć.
Teraz znęcam się nad Proustem "W poszukiwaniu straconego czasu" i jestem dopiero na początku tomu pierwszego, ale szczerze mówiąc, zaczynam się podłamywać. O ruchu ręki pięć stron. Ma to swój urok. Ale chyba nie na wakacje... ^^ I poluję jeszcze na Stephena Kinga - ale jakoś nie mogę się zdecydować. Tak, tak, wiem, że polecacie. -------------------- |
MisieK |
![]()
|
Nie przeczytalem w w swoim dlugim zyciu 2
ksiazek Kinga[maniakiem jestem], wiec tak: Jesli chcesz sie nieco wzroszyc -
Zielona Mila, Jesli chcesz cos lekkiego - Miasteczko Salem lub Smetarz dla
zwierzat, jesli chcesz cos ciezkiego - to doslownie mowiac - Bastion, a
troche inaczej - Lsnienie, Mistery lub To.
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
BeBe |
![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Do przedziału lekkie można dodać jeszcze „Carrie”. -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
||
Nati |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 108 Dołączył: 09.08.2004 Skąd: Pszów (woj.śląskie) ![]() |
Ja ostatnio maniakalnie
czytamksiążkizwiążanz magią
M.innymi czytałam "Księga Martwych Dni" Marcusa Sdwicka, "Księgi Magii" (ni pamiętam autora), iwiel innych. Są naprawdę świtne i częstobardzo podobn do HH. Na przykład w jednj jest chłopak bardzo podobny do Harry'ego -------------------- Harry Potter wywrócił moje życie do góry nogami ale w takiej pozycji jest ono o wiele cikawsze :P
|
Eowina |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 200 Dołączył: 09.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Mi ostatnio wpadly w ręce
kryminaly."Pies Baskervillów"(troche pózno,bo Conan Doyle'a
czytam juz dlugo),"I nie bylo juz nikogo", "Karty na
stół",Agathy Christie.
Przeczytalam jeszcze "Stan Terminalny" Cooka. Świetna ksiązka,thrillerik medyczny. -------------------- "Nie każdy bładzi,kto wędruje..." J.R.R Tolkien
|
Lilly Lill |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Gliwice city Płeć: Kobieta ![]() |
Ja dziś popołudniu zaczęłam czytać
'Przeklętą barierę' Joanny Chmielewskiej. Huh, już dawno nie miałam
w łapkach takiej wciągającej ksiązki^^ Na razie przeczytałam 130 stron, bo
nie chcę jej za szybko skończyć, a tylko 260 mi jeszcze zostało do końca
![]() -------------------- |
Miaka |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 64 Dołączył: 16.05.2004 ![]() |
polecam Imre Kertesza "Los utracony" i "Fiasko". A z fantastyki to "Czarownik Iwanow" Andrzeja Pilipiuka- uśmiejecie się jak nigdy!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 07:53 |