Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
Marca |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 07.12.2004 ![]() |
Ja polecam wszystkim "Opowieści z
Narnii" C.S.Lewisa. "Opowieści" są w siedmiu tomach. Bardzo
miło się czyta. Pierwsza część "Lew, czarownica i stara szafa opowiada
o tym jak czwórka dzieci przechodzi przez szafę do pięknej krainy Narnii i
ma wiele przygód.......... reszty nie zdradze. Inne tomy są kontunuacją lub
opowieściami przed pojawieniem się w Narnii czwórki dzieci. Jeszcze raz
polecem. I przy okazji witam wszystkich! Jestem tutaj nowiutka.
Pozdrawiam
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja tam wole książki przyjaciela pana C.S.
Levisa. Chodź drugi z Iklingów tez nieźle pisze.
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Ostatnio w me rece dostala sie upragniona i
wyczekiwana przez mnie od czasow niepamietnych ksiazka "Achaja tom
3" Andrzeja Ziemianskiego. Ze swiecacymi oczami i drzeniem dloni [ktore
niestety ustepowalo w pewnych momentach] zabralam sie do czytania. I coz?
Ksiazka dobra, ale niestety gorsza od tomow poprzednich. Braklo mi masy
blyskotliwych dialogow, nietuzinkowej akcji, ktora nasycone byly 2
poprzednie tomy. Trzecia Achaje wypelniaja przede wszystkim bitwy i wywody
polityczne. Ktos moglby powiedziec, ze to dobrze, ambitnie, ale nie sama
polityka zyje czlowiek. Oczywiscie rozbeczalam sie przy sztylecie w plecach,
przy wierszyku i marskości watroby [jakze by inaczej].
Reasumujac, nie jestem usatysfakcjonowana i zaspokojona. Jestem wrecz glodna. -------------------- |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wlasnie przeczytalem "Anioly i
Demony" Dana Browna.
No no, calkiem przyjemnie sie czytalo. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
"buszujący" fajny.
jedyna lektura, którą przeczytałam bez wkurzenia. No, może nie jedyna, ale jedna z niewielu to tak. a ostatnio "Blog z Bagdadu". Pomaga zrozumieć wiele spraw. No a poza tym opowiada o rzeczach prawdziwych. I o świecie, o którym niewiele wcześniej wiedziałam.... -------------------- borufki
|
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ta... Blog z Bagdadu który już dawno okazał
się podróbą i propagandą... Gratuluję doboru lektur
![]() -------------------- |
Ania* |
![]() ![]()
|
Unregistered ![]() |
2 lata temu, kiedy mama zapisała mnie do
osiedlowej biblioteki, wypożyczyła mi (bibliotekarz polecił) książkę Beaty
Ostrowickiej pt. Eliksir Przygód. Ksiażka opowiada o ok.12 dziewczynie
Helence, która z XVII w przenoci się za sprawa eliksiru do XX wieku.
Tam zaopiekuje sie nia jej rówiesniczka, Karolina. W slad za Helenką wyrusz jej stryj i straszny zbir z Koła Wilka.... Ksiązka jest super- dowiecie sie ciekawych rzeczy o XVII wieku, pośmiejecie się, popłaczecie..... A kto nie przepada za ksiązkami historyczno-fantastycznymi, temu polecam serie B. Ostrowickiej "Kraina Kolorów" Bohaterkę Księgi Nadziei jest 14 letnia Agata, ktora siostra wysyła do snobistycznego wujostwa. AGata oznaje tam przyjaciółke- Amate i Grześka. Niedługo pozniej okazuje sie, ze Agata w Kraine Kolorów ma zadanie do wykonania...... Nie wiem, co bardziej mi sie podobało- kazda seria jest inna, jednak niestety Nie opisano daszych przygod Agaty (druga czesc z tego cyklu to prequel) B. Ostrowicka napisal jeszcze "Swiat do gory nogami" i "Zostało kilka chwil" lecz sa to ksiażki nie zafajne i trochę za...... romansowe ![]() Czytaliście jej dzieła? Polecam goraco! |
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
QUOTE(Anulcia @ 23.10.2004
21:43) A ja niedawno drugi
raz czytałam ,,Anię z Zielonego Wzgórza". Nie wiem, coś mnie tak
naszło, żeby ją ponownie przeczytać, chociaż pamiętam, że kiedy to
omawialiśmy w szóstej klasie, to nie zrobiła na mnie zbyt dużego wrażenia.
Ale teraz było zupełnie inaczej. To, czego nie zauważyłam ostatnim razem,
albo co wydawało mi się totalnymi bzdurami (np. opisy krajobrazów), teraz
było dla mnie najfaniejsze. Ta książka mnie po prostu urzekła!!!
Do tego stopnia, że sięgnełam po jej kolejne części. I wiecie co? Na wiele
spraw patrzę teraz zupełnie inaczej, od innej, jaśniejszej strony. To książka stara jak świat, niby każdy ją zna, ale nie każdy potrafi ją ,,poczuć". Z serii szczególnie polecam ,,Ania z Zielonego Wzgórza" i ,,Ania na uniwersytecie". Od razu mówię: to raczej dobre tylko dla dziewczyn. Polecam każdemu, kto posiada choć trochę wyobraźni i uwielbia się wzruszać ![]() ja kocham Anię! Czytałam jeszcze od L.M Mondgomery Emilkę, blekitny zamek, Dzban cioci Becky. POoAni najlepszy jest błekitny zamek. To powiesc o 29 Joannie Stirning, ktora dowaiduje sie, ze został jej rok zycia- Joanna pragnie go jak najlepiej wykorzystać..... POLECAM! |
Seiya |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 80 Dołączył: 04.01.2004 ![]() |
Ania jest taka opcja Edit.
Jeśli chodzi o podróże w czasie strasznie mi się kiedyś podobała "Godzina Pąsowej Róży". Wątek z wyjazdem na plażę boski. Przeczytajcie. Warto. -------------------- Róże, ich płatki...Nasze matki- matki miłości, matki ludzkości...
|
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Mi tez podobała się"Godzina .....
" bardzo lubie Marie Kruger
![]() |
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
"Stowarzyszenie Umarłych Poetów".
piękna książka. warto przeczytać. naprawdę warto. gorąco polecam.
"Nigdy w życiu". książka jak książka. w wolnej chwili można ją sobie poczytać tak ot sobie. ale czasem nieżle można się przy niej pośmiać. więc również polecam. -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
skicia |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 227 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Place where the angels fall... ![]() |
QUOTE(vigga @ 18.12.2004 19:54) "Stowarzyszenie Umarłych
Poetów". piękna książka. warto przeczytać. naprawdę warto. gorąco
polecam. "Poszedłem do lasu wybrałem bowiem życie z umierem. Chcę żyć pełnią życia. Chcę wyssać wszystkie soki życia. By zgromić to co śmiercią nie jest i by nie odkryć tuż przed śmiercią, że nie umiałem żyć." Tak.. ta książka była świetna. Co do Marii Kruger polecam "Szkołę narzeczonych". Czyta się łatwo, szbko i przyjemnie :] I oczywiście nieśmiertelną "Karolcię" :] Warty przeczytania jest także "Dar rzeki Fly". Jest to zbiór opowiadań z całego świata. Dość interesujące, szczególnie te z kraju Kwitnącej Wiśni. -------------------- ![]() ![]() ![]() (hm...)Kto nie jest z nami , ten jest przeciwko nam(hm...) |
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
szkoła narzeczonych tez czytałam- super
![]() ![]() |
Laura_ |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 157 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
kto napisał stowarzyszenie?
a tak do karolci: a fee, kolejna po sierotce marysi na liscie najwiekszych koszmarow z czasow podstawowki ;] -------------------- a czubi czabi cziba a czubi czabi cziba a czubi a czaba a czubi czabi cziba
|
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Laura -> N.H.Kleinbaum
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
skicia |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 227 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Place where the angels fall... ![]() |
Laura - faktycznie "Sierotka Marysia" to niezbyt interesująca lektura. Jakoś jej do końca nie przeczytałam.
U mnie na liście beznadziejnyck lektur, jedno z pierwszych miejsc zajmuje "Porwanie w Tiuturlistanie"(?), czy książka o podobnym tytule :] Fabuła tejże powieści pozostaje dla mnie zagadką do dnia dzisiejszego (czytałam ją w 3 klasie podstawówki). Ten post był edytowany przez skicia: 18.12.2004 23:24 -------------------- ![]() ![]() ![]() (hm...)Kto nie jest z nami , ten jest przeciwko nam(hm...) |
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Moje znienawidozne lektury to Sierotak
Marysia i Pinokio, ale Pinokio był ohydny
![]() |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
phi. w podstawówce (której to opinii
wszyscy się dziwią) najgorsze jest ''W pustyni i w
puszczy''. jako dziecko z ilorazem inteligencji powyżej przeciętnej,
nie mogłam wprost znieść Stasia Tarkowskiego i jako jedyna napisałam w
wypracowaniu, że nie chciałabym żeby był moim przyjacielem.
-------------------- voir clair dans le ravissement
|
GrimmY |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Potti @ 20.12.2004 19:04) phi. w podstawówce (której to opinii
wszyscy się dziwią) najgorsze jest ''W pustyni i w
puszczy''. jako dziecko z ilorazem inteligencji powyżej przeciętnej,
nie mogłam wprost znieść Stasia Tarkowskiego i jako jedyna napisałam w
wypracowaniu, że nie chciałabym żeby był moim przyjacielem. jak dla mnie fragmenty "pana tadeusza" mickiewicza. bardzo to niepolskie i w ogole niepatriotczne, ale normalnie cholery dostawalem, kiedy mielismy przeczytac cala ksiege 10. dodalbym jeszcze wiersze norwida. za to do dzisiaj pamietam "malego ksiecia" :> to chyba byla najlepsza ksiazka w podstawowce, i w ogole jedna z lepszych, jakie w zyciu przeczytalem. -------------------- |
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
O, Mały książe tez jest super. Na początku
uważałam go za trochę nudną(miałam gdzies 8 lat
![]() France is the best ![]() ![]() |
Laura_ |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 157 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
o, tu sie zgodze, MK powinien byc lektura
ale w podstawowce, jak w 4,5 klasie sie zachwycalam tak w gimnazjum nie
bardzo =/
a najgorszy jest Szekspir ;p i Sienkiewicz _-_ -------------------- a czubi czabi cziba a czubi czabi cziba a czubi a czaba a czubi czabi cziba
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Co do Shakespeara
[jak.ja.nie.cierpie.spolszczenia.] to sie nie zgodze. Ja przeczytalam
Hamleta w 5 klasie podstawowki i mniej wiecej od tego czasu datuje sie
rozpoczecie mojej przygody z Willy'm. Wielbie faceta.
-------------------- |
Ania* |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Sienkiewicz jest ok, W pustyni i w Puszczy
jest super, ale ogniem i mieczem,.... nasza lektura
![]() ![]() |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
Moje sekretne życie, Salvador
Dali
na początku mnie strasznie wciągnęło, szczególnie rozdział pt. ''Wspomnienia wewnątrzmaciczne''. no i parę innych. bo na początku cała dziwność i oryginalność Dalego była naprawdę interesująca, wiadomo, że nigdy myśli kogoś takiego nie poznawałam. za prawdziwego szajbusa uznałam go po przeczytaniu fragmentu (spoiler, ale takich faktów jest sporo), w którym opowiadał jak podeptał swoją zalecającą się do niego przyjaciółkę, czując się zazdrosny o samego siebie (niby jako nieistniejąca jeszcze żona). ciekawe były też jego pomysły, w sumie. to jak dopracowywał obrazy, czerpał natchnienie i mimo całkowitego nieposiadania pędu do nauki- chciał o sztuce, technice wiedzieć wszystko. no i to chyba było wciągające od początku do końca, szczególnie jeśli się samemu raczkuje w tym temacie. za to jego... hm, dziwactwa, jak na początku cholernie interesujące, z czasem przy każdym otwieraniu książki stawały się zwykłe. do wszystkiego się człowiek przyzwyczaja ;] ale przeczytać, zdecydowanie, warto. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Ellie |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 236 Dołączył: 16.05.2003 Skąd: Nowy Dwór Maz. ![]() |
A ja się do Elvy przyłączę.
"Hamlet", "Makbet" - dwa jak dla mnie genialne dramaty.
Świetne miał też komedie: "Sen nocy letniej" czy
"Poskromienie złośnicy". Na "Sen..." mogłabym chodzi co
miesiąc do teatru. Sama brałam udział w przedstawienie "Snu..."
-------------------- As happens sometimes a moment settled...
... and hovered and remained for much more than a moment. And sound stopped and movement stopped? ... for much, much more than a moment. And then the moment was gone. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 21:47 |