Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
Nesta |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 89 Dołączył: 20.10.2006 Skąd: Lublin Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(TimmY @ 20.02.2007 21:45) Ja nie znam, ale zobaczę czy jest w bibliotekach niedaleko mnie. ;dd. A ja polecam jeszcze książkę "Zmęczony pocałunkami", autorstwa Annabel Murray. Książka taka 'romansowata', ale mi się spodobała. ![]() -------------------- "Najpiękniejszy uśmiech ma osoba, która najwięcej przecierpiała."
|
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Chciałbym siegnąć po Prousta "W poszukiwaniu straconego czasu". Miałam jedno podejście, wysiadłam po kilkudziesięciu stronach. Ale ciągnie mnie ta książka, jeszcze kiedyś spróbuję. I "Ulissesa" Joyce'a też. Fascynuje mnie strumień świadomości. -------------------- |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Nie będę się stapiać w jedno z poprzednim postem, bo zupełnie go nie dotyczy.
Ostatnio przeżywałam mały kryzys fantastyki - za jakąkolwiek książkę się nie złapałam okazywała się co najwyżej przeciętna. Moje nerwy ratowal nieco main stream, ale czegoś mi brakowało ![]() Więc postanowiłam się wziąć za literaturę fantastyczną, nieco bardziej klasyczną. I powiodło się. W jeden dzień połknęłam "Cylinder van Troffa" Janusza Zajdla Książka sprawnie napisana, z ciekawą fabułą, należąca do rzadkiego w Polsce gatunku Science fiction (tak przynajmniej mi się wydaje - ekspertem nie jestem). Wciągnęła mnie niesłychanie, konstrukcja głównej postaci (narratora), kreowanie świata, które dla mnie było bardzo ciekawe. Nosi jakieś podobieństwa (nie, nie w fabule, ani nawet nie w konstrukcji - tylko kojarzy się coś jakby pierwszy zarys, szkic czy schemat) do "Powrotu z z gwiazd" Lema, ale to zupełnie nie przeszkadza. To pierwsza książka pana Zajdel, którą dorwałam i teraz już wiem za co go tak chwalą i czemu jego imieniem nazwana jest nagroda. Krótko mówiąc - nie zawiodłam się, po raz pierwszy od długiego czasu. -------------------- |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
co do polskiej fantastyki, nie pamiętam kiedy ostatni raz po nią sięgnęłam. może to uprzedzenie, ale chyba po prostu nawet jeśli coś mnie w miarę zainteresuje, zawsze mam wrażenie, że i tak jest tysiąc innych książek, które chciałabym przeczytać bardziej.
ostatnio nadrabiam zaległości jeśli chodzi o Kurta Vonneguta, trochę w myśl przykrej zasady "doceń po czasie". był czas, że połknęłabym wszystko naraz gdybym miała możliwość, ale jakoś mi przeszło i kończę dopiero teraz, właśnie zabieram się za "Sinobrodego". poza tym chyba już kiedyś mówiłam o moim ambitnym postanowieniu zaznajomienia się z wyzwolicielami Ameryki Południowej, ale wszystko mi uleciało i czytam "Libertadores" od początku. całkiem fajnie się odkrywa jak to kiedyś komuś chciało się wszystko przewracać do góry nogami. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE A zaczytuje się ostatnio w dziełach Haruki Murakamiego. Znany komuś?:> Powiedz cos wiecej Tymon o tym bo jest kilka pozycji na allegro, m.in. 'Wszystkie boze dzieci tancza', i zastanawiam sie czy kupowac. Ostatnio opanowal mnie ksiazkowy glod - 3 lata liceum mnie odmozdzyly i mam cale wakacje na nadrobienie brakow w literaturze. Aktualnie na warsztacie 'Kraina Chichów' Carrola, czekaja 'Fale' Virginii Woolf, 'Heidegger, filozofia, nazizm' Younga, 'Imie rozy' niedlugo przyjdzie, choc nadal uwazam ze jestem na ta ksiazke zbyt glupia i za malo obyta. Ale co dalej? Ostatecznie siegne po 'Akt tworczy jako mimesis' Pieniążka i rozmowy Hitchcock/Trufaut ale to i tak za malo. Glodna glodna glodna literatury! ![]() -------------------- |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
-------------------- |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
czytał kilkanaście razy Trylogię.
pewnie od tego zaczął mu się fanatyzm. -------------------- ![]() ha! |
Sihaja |
![]()
|
Ja też dużo wiele razy czytałam Trylogię, ale jestem (stosunkowo) normalna. Ale wstyd mi teraz, że mam takie towarzystwo :/
BTW, Giertych zapewne chce wprowadzić do kanonu lektur powieść przez siebie napisaną. Jakby komuś się nudziło - polecam (choć osobiście nie czytałam, to treść mniej więcej znam - pasjonująca). "Za błękitną kurtyną", pisane pod pseudonimem Roman Bertowski. Hicior. Lepsze niż Gombrowicze, Sienkiewicze i Witkace razem wzięte. -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ale by was spurało jakby była zajebista =D
|
Sihaja |
![]()
|
Hmmm, jakby to ująć....
nie jest zajebista ;P Przedstawienie masońskiego zachodu jest infantylne i złe, złe, czorne od środka. i jest strasznie, ale to strasznie naiwna ta książka. A główny bohater to och... -------------------- |
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Marchia Cienia" [Shadowmarch] Tad Williams.
Powieść fantasy. Ciekawe wątki, interesujące postaci, jednak akcja rozgrywa się zdecydowanie zbyt wolno i to co autor opowiada na ponad 700-set stronach spokojnie można by było zawrzeć w 200-300 stronicowej książce. 6.5/10 "Absolwenci" [The Class] Erich Segal. Najlepsza książka jaką w życiu czytałem. Fantastyczne, niesłychanie różnorodne postaci. Cudowny styl. Świetne wątki. Książkę czyta się jednym tchem. 9/10 -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
Lilith |
![]()
|
non sono sposata! Grupa: czysta krew.. Postów: 3543 Dołączył: 06.10.2006 Płeć: Kobieta ![]() |
ocena jak na porcysie ;]
najlepsza książka ma 9/10 ;] -------------------- ![]() ha! |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
nie każdy od razu znajduje swoje Radiohead ;]
-------------------- voir clair dans le ravissement
|
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
"Madame" Libery. Usatysfakcjonowanam, fascynująca lektura, dawno się już nie wciągnęłam tak w książkę.
"Mrs. Dalloway" Virginii Woolf. Oczywiście pod wpływem "Godzin", ale to na dłuższą metę nieistotne - nigdy nie przypuszczałam, że strumień świadomości mi się spodoba. -------------------- |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Polecam książkę na podstawie filmu "Stowarzyszenie umarłych poetów" świetna po prostu. Cudownie oddaję atmosferę filmu.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
martusza |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 121 Dołączył: 17.05.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Tak, tak i jeszcze raz tak! Zgadzam się z przedmówcą.
A tak w ogóle czy przeczytał już ktoś nową powieść Coelho "Czarownica z Portobello"? Bo nie wiem czy warto kupić... Ten post był edytowany przez martusza: 22.06.2007 20:06 |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja od trzech tygodni poszukuję Zahira. I nigdzie nie ma. Może w bibliotece chociaż.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
martusza |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 121 Dołączył: 17.05.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Czytałam i podobał mi się. "Zahir", oczywiście. A w bibliotece pewnie mają. W księgarni też.
![]() |
Zeti |
![]()
|
QUOTE(martusza @ 22.06.2007 21:37) nalezę do trzech bibliotek, a w każdej wypożyczony -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
martusza |
![]()
|
No, więc nie pozostało ci nic innego, jak zapytać znajomych, a jak nikt nie będzie miał to ....odwiedź księgarnię
![]() |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Aaaaa, polecam cokolwiek innego. Jesteście już duzi. Pora sie odkoelizować.
|
Sihaja |
![]()
|
Się jeszcze nigdy nie zakoelhoizowałam. Czytałam tylko "Weronika postanawia umrzeć" i na tym finito. Miłe, ciekawe, ale żeby mnie zatchło z wrażenia to nie.
-------------------- |
Lilith |
![]()
|
a ja sobie Chmielewską czytam dla rozluźnienia po konstrukcjach budowlanych.
-------------------- ![]() ha! |
hazel |
![]()
|
![]() czym jest fajerbol? Grupa: czysta krew.. Postów: 3081 Dołączył: 24.12.2005 Skąd: panic room Płeć: kaloryfer ![]() |
Czytanie Chmielewskiej chyba zalicza się do zboczenia zawodowego wszystkich inżynierów. Moja matka nawet ją zna, z czasów, kiedy Chmielewska pracowała jeszcez w zawodzie, w biurze, gdzie moja matka miała praktyki.
Bawią mnie te wszystkie zabawne zbiegi okoliczności, brak logiki i ładu, ale jednak zawsze czytam z zapartym tchem. Chociaż ostatnia książka, jaką czyłałam ("Krętka Blada" bodajże) nie jest już tak wciągająca jak wcześniejsze. (Chmielewska skończyła się na Kill'em All, reszcta to komercha) ![]() Ten post był edytowany przez hazel: 29.06.2007 01:27 -------------------- ![]() The voice in my head doesn’t think I’m crazy. |
Sihaja |
![]()
|
Przyznam się, że mnie Chmielewska nie wciągnęła, próbowałam gdzieś kiedyś jakąś i odłożyłam, bo jakoś mnie nie przekonała...
A tymczasem kończę "Imprimatur'a" i dochodzę do wniosku, że to nachalne, podskórne (bo przecież nie w fabule, miejsce akcji i czas akcji zupełnie inne) i drażniące ściągnięcie z "Imienia Róży". Mamy tu jansenistów zamiast braci mniejszych, mamy opata Atto, zamiast Mistrza (którego imienia nie pamiętam), mamy gospodę pod kwarantanną zamiast klasztoru i podziemne korytarze Rzymu zamiast labiryntu i korytarzy pod klasztorem. Schemat (mistrz - uczeń) ten sam, sposób śledztwa (dużo rozmów i nocnego skradania) identyczny, logika i rozumne dochodzenie do właściwych wniosków - ryśtyk jak w "Imieniu Róży". I gdyby nie właśnie to nieustające podobieństwo, książkę czytałoby się całkiem przyjemnie. Ale ja jednak wolę Eco, a w porównaniu z nim "Imprimatur" wypada blado i ciut amatorsko. Szkoda. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 03:25 |