Książki, przeczytane, polecane
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Książki, przeczytane, polecane
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
e tam, cały Silmarillion na pewno nie. U nas był fragment o Stworzeniu, jako przykład wystepowania tego motywu w literaturze w inny sposób niż ten znany z Pisma Świętego.
-------------------- |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
U nas takoż.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE O ile zakład, że NIKT tego nie przeczyta? Ludziom się nie chce czytać "Latarnika", a mieliby przeczytać "Silmarillion"? ![]() ![]() -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
martusza |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 121 Dołączył: 17.05.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Przez Silmarillion próbowałam przebrnąć jeszcze przed Władcą Pierścieni, ale mi się nie udało, więc postanowiłam kiedyś zacząć kolejny raz i chyba to ten moment. Ostatnio wszystkie nierozpoczęte i niedokończone książki dają o sobie znać, więc aktualnie czytam Boga Bestię-Studium Samobójstwa A. Alvareza. A Latarnik też mi się podobał.
![]() |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ainulindale, to cały ten mit o stworzeniu, a czy tylko ja to przeczytam? Otóż uważam, że nie, bo przeczyta cała klasa, tuż przed kartkówką.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Miałem raczej na myśli, że nikt by nie przeczytał całego "Silmarillionu".
I tak masz dobrze, u mnie w klasie nawet przed sprawdzianem połowa nie przeczytałaby czegoś tak krótkiego jak Ainulindale - "bo po co". -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Ramzes |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Prefekci Postów: 1237 Dołączył: 06.08.2007 Skąd: Cz-wa/Krk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ainulindale może i przeczytają, ale gdyby był cały Silmarillion, to części głównej- Quenta Silmarillion nie ruszyliby.
-------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może i nie, ale po moich usilnych namowach ponad połowa klasy w 6 klasie przeczytała HP&KT jako lekturę dodatkową.
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Ha, "Komnata Tajemnic". Od niej zaczynałem.
Nie dziwię się, że w szóstej klasie Ci się udało. Później jest coraz gorzej, niestety. Odkryłem, że nie mogę już czytać kryminałów, o ile nie są naprawdę wciągające, bo najbliższe wydarzenia odgaduję w nich na dziesięć stron do przodu, a zakończenie najpóźniej w połowie książki. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Ramzes |
![]()
|
Ale język Rowling a język Tolkiena, szczególnie w "Silmarillionie" ogromnie się różnią. Może nawet zaczęliby czytać, ale szybko by się zniechęcili. Tak jak napisał Przemek- nawet dla fanów "Władcy" to jest ciężka lektura, wiem z autopsji, a co dopiero dla laików, którzy jedyny kontakt z Tolkienem mieli poprzez film i nigdy nie słyszeli o postaci Toma Bombadila
![]() -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Vilanda |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 558 Dołączył: 25.05.2004 Skąd: israel Płeć: Kobieta ![]() |
'silmarillion' jest lekturą nie do przejścia dla przeciętnego mola książkowego podobnie jak np. 'ulisses', aczkolwiek znam osoby, które z racji bycia fanatykami czytały po kilka razy. nie mówiąc o tym, że dla bardzo wielu ludzi poetyka tolkiena jest przeszkodą do przeczytania chociaż 'władcy'. swoją drogą - hobbit jest 'lżejszy'?
-------------------- jestem w nastroju nieprzysiadalnym,
FREE percy! ![]() |
Zeti |
![]()
|
Chciałbym się zabrać, za WP w oryginale, ale no cóż, jedna angielska książka w roku już przeczytana.
Ramzes |
![]()
|
"Hobbit" jest lżejszy i to o wiele. Zresztą musi taki być, bo Tolkien napisał go pośrednio dla swoich dzieci.
A WP w oryginale jest ciekawy, niestety nie przeczytałem całości, zatrzymałem się po "Drużynie" i musiałem oddać książkę, ale warto przeczytać. -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Zeti |
![]()
|
A ja książki trzymam dopóki nie przeczytam. I tylko raz zdarzyło mi się zapłacić 2,75 kary za oddanie książki miesiąc później (nie było mnie w tym czasie w Krośnie)
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Mam zwyczaj kończyć każdą książkę, którą zacząłem. Nieraz męczący. Póki co tylko z "Ogniem i mieczem" chyba mi się nie udało.
-------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Zeti |
![]()
|
Trudny zwyczaj. Ja kończę tylko te książki, które mnie ciekawią (mało jest takich, które mnie nie ciekawią) Ale niektórych lektur z podstawówki do dziś nie przeczytałem
![]() -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 30.08.2007 23:45) Mam zwyczaj kończyć każdą książkę, którą zacząłem. Nieraz męczący. Póki co tylko z "Ogniem i mieczem" chyba mi się nie udało. Też mam taki nawyk ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Tez tak mam. Najgorzej mi szlo z 'Kodem Leonarda DaVinci'. Jezu, przez co ja przeszlam zeby to skonczyc...
No i oczywiscie powinnam byc na wszelkich czarnych bibliotekowych listach bo oddaje ksiazki (jesli w ogole) po roku, 2 latach.. Tak sie przeciaga bo sie boje u nich pokazac. -------------------- |
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
mi pod względem męczarni najbardziej zapadł w pamięć Hobbit. chwilę później Władca Pierścieni został pochłonięty błyskawicznie, ale tej historii jakoś nie mogłam znieść. ale udało się.
za to Kod jaki by nie był, przeczytał się dość szybko. staram się kończyć książki, ale na półce kilka ma status "do kiedyś" i jak teraz sobie o niektórych z nich myślę, to chyba prędzej trzeba będzie zacząć od nowa. no, ale to raczej nie są wciągające powieści. za to we wczesnych klasach podstawówki notorycznie nie kończyłam lektur, nie dlatego, że nie lubiłam czytać... w sumie nie wiem czemu. -------------------- voir clair dans le ravissement
|
em |
![]()
|
![]() ultimate ginger Grupa: czysta krew.. Postów: 4676 Dołączył: 21.12.2004 Skąd: *kṛ'k Płeć: buka ![]() |
no to moje przywiązanie do terminów bibliotecznych jest silniejsze niż chęć przeczytania książki, ostatnio oddałam Jasienicę, chociaż byłam dopiero w połowie. ale myślę sobie, że jak mi coś przypadnie do gustu, po prostu pożyczę to jeszcze raz.
a największa męka żeby skończyć... Krzyżacy. W pierwszej klasie gimnazjum zamykałam się w pokoju i mobilizowałam całą siłę woli, żeby przewrócić kartkę. Wczułam się dopiero w połowie, jakoś po uwięzieniu Juranda... -------------------- |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
Krzyżaków wstyd się przyznać, ale nie czytałam
![]() ![]() ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
To samo mam
![]() Dziwne, ale ja też miałem duży problem właśnie z "Krzyżakami". Miałem ich w pierwszej gimnazjum przeczytać na jakiś konkurs i nie dałem rady. A po konkursie skończyłem ją w tydzień. ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Zeti |
![]()
|
Ja płace kary w tylko jednej bibliotece. Oddalonej o 40 km od mojego domu - W Krośnie. Bo w naszej święcańskiej, można trzymać książkę do woli.
Ramzes |
![]()
|
Krzyżacy mi się akurat podobali, też to miałem w 1 gimnazjum i nie miałem problemów. Jeśli chodzi o lekturę, to najwięcej problemów sprawił mi Ten obcy. Nie dość, że męczyłem się czytając, fabuła mnie zupełnie nie wciągnęła, to jeszcze nie było mnie na tych lekcjach, bo zachorowałem. Pamiętam to bardzo dobrze.
A co do oddawania książek do bibliotek, to nigdy nie byłem jakoś szczególnie sumienny w tym względzie. Podobnie jak Eva przeciąga mi się termin, bo w pewnym momencie boję się pokazać ![]() -------------------- As the philosopher Jagger once said - "You can't always get what you want"
|
Zeti |
![]()
|
QUOTE A co do oddawania książek do bibliotek, to nigdy nie byłem jakoś szczególnie sumienny w tym względzie. Podobnie jak Eva przeciąga mi się termin, bo w pewnym momencie boję się pokazać tongue.gif W takim wypadku ja wysyłam kuzynkę zaopatrzoną w kasę. (Mieszka w końcu dwieście metrów od biblioteki w Krośnie) A Krzyżaków byłbym przeczytał do końca, gdyby nie klasowa wycieczka ![]() Ten post był edytowany przez Zeti: 31.08.2007 11:39 -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 13.05.2025 16:22 |