Tren Katyński
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Tren Katyński
Daga |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 295 Dołączył: 07.03.2004 Skąd: Opalenica ![]() |
Ile mnie na magicznym nie było.. długo. Teraz tak tylko.
Tren katyński. Jest cudowna wiosna, wiesz, przyjacielu? O 8 rano, gdy w radiu spiker narzeka na kolejną ustawę słońce jest już całkiem wysoko i ogrzewa leniwe gołębie na chodniku z kostki brukowej. Uwielbiam takie dni, pełne krzyków dzieci w parkach i mam uginających się pod ciężarem siatek z "Biedronki". Spodobałoby ci się tutaj na pewno. Chociaż w końcu pojechalibyśmy rowerami za miasto, mijając, naturalnie, wesołe gromady innych wycieczkowiczów, wdychalibyśmy wiosenne powietrze, śmiali się z głupawych dopisków na znakach, I tylko nienawidziłbyś zapachu sosen, zwłaszcza tych kwietniowych, odoru krwi, potu, strachu i wiosennych trupów wyciekającego z każdej igiełki. W każdym dotknięciu chropowatej kory czułbyś ich krzyki i echa wystrzałów I stania nad świeżo wykopaną przepaścią nie mógłbyś wymazać z pamięci. Ominęlibyśmy ten zagajnik, masz na to moje słowo, zbyt pełen głosów ludzi padających twarzą do ziemi choć przecież ku niebu. I jechalibyśmy oboje w milczeniu, słuchając turkotu kół po asfalcie. Wiesz, my też już, po pięćdziesięciu latach obojętności, nienawidzimy kwietniowych sosen. Ten post był edytowany przez Daga: 07.07.2007 13:41 -------------------- "Jeśli nie masz po co żyć - żyj na złość innym"
![]() Główny Alchemik (hehehe) |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Mocny i bardzo dobry. Nie sądziłem, że aż tak mną poruszy.
Po nieco słabszym początku wprawiłaś mnie w niepokój drugą zwrotką i dalej już skupiałaś moją uwagę do samego końca. Wspaniałego końca. Jak dla mnie poziom wręcz nieosiągalny. Nie umiałbym tak zwyczajnie i pięknie napisać o rzeczach tak ważnych i trudnych. Gratuluję. Razi mnie tylko "pięćdziesiąt" zapisane cyframi. Hm, po powtórnym przeczytaniu muszę nieco zmienić zdanie. Końcówka jest zbyt mocna i stanowcza. Estiej ma rację: nie każdy będzie się mógł pod tymi słowami podpisać, przez co wiersz trochę traci, ale i tak jest bardzo dobry. Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 07.07.2007 01:12 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
rhiamona |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 177 Dołączył: 12.08.2006 Skąd: Z kapusty :D Płeć: Kobieta ![]() |
Jestem zmieszana. Podoba i nie podoba mi się jednocześnie. Ma coś w sobie, coś ładnego ale odrzuca mnie od tego motywu "sosen" ( a zakończenie już totalnie niezgrabne)
I drażni mnie ta codzienność i zwykłość w pierwszej zwrotce, chociaż jest trochę urokliwa i próbuje sobie tłumaczyć "że to może tak powinno być, że to tak inaczej i w ogóle" No i tutaj siatki z biedronki a zaraz odór krwi i wystrzały. Ale może to specjalnie jest taki kontrast żeby wywołać wrażenie, żeby szokować. Poruszona jestem, to chyba dobrze Pozdrawiam Ten post był edytowany przez rhiamona: 07.07.2007 00:47 |
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo dobry. Bardzo mocny. Swietny klimat.
Druga zwrotka moim zdaniem najlepsza. Zwłaszcza w połączeniu z pierwszą. -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
Daga |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 295 Dołączył: 07.03.2004 Skąd: Opalenica ![]() |
ale nie chodzi o nienawiść jako o nienawiść. Chodzi o to, że nie mówiło się o tym, a teraz wszyscy o tym wiemy i mówi się o tym i kiedy o tym słyszysz to raczej nie budzi to w tobie pozytywnych emocji. Chodzi o to, że teraz już o tym wiemy.
Skąd pomysł? No, ja się nie nadaję do pisania tak z potrzeby wewnętrznej bo zawsze gówno wychodzi. W szkole rocznica wydarzeń katyńskich, coś w rodzaju konkursu na wiersz dla jakiejśtam fundacji, aż wstyd się przyznać xP a to "50" to moja skleroza, przepisywałam z przepisanego i skróconego i nawet nie zauważyłam a nie miało tak być. -------------------- "Jeśli nie masz po co żyć - żyj na złość innym"
![]() Główny Alchemik (hehehe) |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 07:52 |