Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

64 Strony « < 19 20 21 22 23 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Wielka Sala, Miejsce spotkań Magicznych Hogwartczyków

Zeti
post 21.09.2007 16:38
Post #501 

Potężny Mag

Grupa: Prefekci

Ok, niech juz będzie, ja to napiszę

--------------------
user posted image user posted image
...Prefekt Gryffindoru...
'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.'
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
PrZeMeK Z.
post 21.09.2007 16:40
Post #502 

the observer

Grupa: czysta krew..

Nie podobają mi się Wyzwania Domów. Gdy tylko znajdę czas, by zajrzeć do nich i spróbować coś rozwiązać, już jest rozwiązane. :]

Wysiadam przy zagadce Gryffindoru. Coście się tak uwzięli na matematykę?

Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 21.09.2007 16:58

--------------------
Hey little train, wait for me
I once was blind but now I see
Have you left a seat for me?
Is that such a stretch of the imagination?
+Quote Post
BellatrixBlack
post 21.09.2007 20:23
Post #503 

Mugol

Grupa: Magiczni Forumowicze

Ok, no to ja chętnie będę przydzielona... a najlepiej to do Slytherninu:) Ewentualnie Gryffindoru:)

--------------------
każdy ludzki problem ma swoje rozwiązanie---proste, rozsądne i do kitu!!!

http://dorimeadowes.blog.onet.pl
http://dorcasm.mylog.pl
+Quote Post
Zeti
post 21.09.2007 20:24
Post #504 

Potężny Mag

My na matmę? A Boże broń. To dopiero nasze drugie zadanie z cyferkami.

Nie podobają mi się Wyzwania Domów. Gdy tylko znajdę czas, by zajrzeć do nich i spróbować coś rozwiązać, już jest rozwiązane. :]

Wyzwanie Gryffindoru nigdy nie są proste. Ale mam nadzieję, że w ciągu trzech dni Wyzwanie III rozwiążecie.

Bellatrix Black, najpierw wypełnij ten test : Tiara przydziału, wyślij odpowiedzi do Aylet. Póżniej według swoich odpowiedzi zostaniesz przydzielona. I możesz zostać przydzielona tylko w ten sposób. Posty o przydzielenie do konkretnego domu nie są brane pod uwagę.

Ten post był edytowany przez Zeti: 21.09.2007 20:27

--------------------
'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.'
+Quote Post
matips
post 22.09.2007 22:01
Post #505 

Szukający

Wiesz co, mi też się to nie podoba. Jeszcze gorsze jest to, że nie wiadomo czy ktoś już odpowiedział sad.gif. Mi podobały się tylko wyzwania:
I. Gryffindoru
I. Slytherina
II. Gryffindoru
i III Gryffindoru, (a jak!?!?)
Pozostałe to przekształcenia zagadek z internetu, mniej lub bardziej udane [przekształcenia]. Niestety! cry.gif cry.gif cry.gif . Rozumiem, że ciężko jest wymyślić własną zagadkę, ale

II. Wyzwanie Slytherinu
Pewien uczeń chciał wejść do domu Ślizgonów, ale nie znał hasła. Ukrył się więc w pobliżu wejścia i czekał.
Przyszedł pierwszy uczeń, a z wnętrza ściany dobiegł głos, który powiedział mu "9" na co tamten odpowiedział "8" i wszedł do środka.
Przyszedł kolejny, a głos powiedział "11" na co odpowiedzią było "10" i Ślizgon wszedł do środka. No to uczeń myśląc, że odgadnął hasło podszedł do ukrytego wejścia. Usłyszał "2" i bez zastanowienia odpowiedział "1", jednak nie został wpuszczony do domu Slytherina. Co powinien powiedzieć?

pięć ma taką samą własność (4 litery)
sześć także (5 liter)
siedem również (6 liter)
W internecie jest taka sama zagadka, tylko, że o tajnym stowarzyszeniu. Np. tutaj smile.gif

I. wyzwanie Hufflepuffu jest chyba przekształceniem tzw. Zagadki Einsteina??????? Nic nowego, występuje na każdym forum o zagadkach, a odpowiedź jest na Wikipedii.
Data opublikowania zagadki to
12.09.2007 22:54
a ostatniej edycji
Ten post był edytowany przez hiob27: 13.09.2007 01:39
. Wnioskujemy z tego, że zagadka zajęła Em'owi (tak się to odmienia?) maksymalnie 1h i 35 min. Dawno temu (2 lata) rozwiązywałem ją na plaży (było nudno na wakacjach) i zajęła mi grubo ponad kilka godzin. Domniemany autor (Einstein) miał powiedzieć, że jest ją w stanie rozwiązć ją 2% populacji. Nie uwierzę, że Em dokonał tego w nocy w ciągu 1,5h bez korzystania z gotowego rozwiązania.

II Wyzwanie Hufflepuffu
Przed Tobą znajduje się niewielka skrzynia, a obok niej dwanaście niemalże identycznych kluczy. Wśród dwunastu znajduje się jeden, który jest albo lżejszy, albo cięższy. Twoim zadaniem jest go wskazać i ocenić, czy jest on cięższy, czy może lżejszy od pozostałych. Aby tego dokonać możesz posłużyć się magiczną wagą szalkową, która może być użyta tylko trzy razy. Po trzecim ważeniu magiczna waga znika.

Odpowiedź musi przewidywać 100% możliwości, a nie większość, dlatego bardzo bym był wdzięczny za wmiare przejrzyste odpowiedzi. Wystarczy tylko troche pogłówkować, a napewno się wam uda, a jak wiadomo, trochę cierpliwości jeszcze nikomu nie zaszkodziło...

Hmmm... Tu i jeszcze tu. Było jeszcze gdzieś, ale mi uciekło. dry.gif

II Wyzwanie Ravenclawu to chyba żart, bo to tylko dodawanie. blink.gif! O, i pierwsze to chyba kopia wyzwania Gryffindoru!!!! Z tym, że wersja okrojona laugh.gif

Wielkie brawa dla twórcy I wyzwania Slytherina. II wyzwanie Gryffindoru też ok. Jaka jest odpowiedź??? O GD? O Zakonie Feniksa? Raczej o GD.

--------------------
Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain

Dom Seniora
+Quote Post
hiob27
post 22.09.2007 22:13
Post #506 

Prefekt

QUOTE(matips @ 22.09.2007 23:01)
I. wyzwanie Hufflepuffu jest chyba przekształceniem tzw. Zagadki Einsteina??????? Nic nowego, występuje na każdym forum o zagadkach, a odpowiedź jest na Wikipedii.
a ostatniej edycji
. Wnioskujemy z tego, że zagadka zajęła Em'owi (tak się to odmienia?) maksymalnie 1h i 35 min. Dawno temu (2 lata) rozwiązywałem ją na plaży (było nudno na wakacjach) i zajęła mi grubo ponad kilka godzin. Domniemany autor (Einstein) miał powiedzieć, że jest ją w stanie rozwiązć ją 2% populacji. Nie uwierzę, że Em dokonał tego w nocy w ciągu 1,5h bez korzystania z gotowego rozwiązania.

Jesli chodzi o Wyzwanie Hufflepuffu, o ktorym wspomniales to masz racje mowiac, ze jest to modyfikacja Zagadki Einsteina. Jednak zostala ona utrudniona, nie tylko zmieniajac kolejnosc literek etc. Calkowicie ja zmodyfikowalem. Wiec nie wierze aby dalo sie ja wykonac patrzac na rozwiazanie zagadki Einsteina. Co wiecej powiedziales, ze aby rozwiazac Prawdziwa Zagadke Einsteina (te o Dunczyku, angliku, i o tym kto hoduje rybki) potrzeba wiecej anizeli 1,5 h?!! Chyba zartujesz! Trzy lata temu rozwiazalem ja w 20 min., a moja siostra w pol godziny, moj kumpel wpradzie glowil sie 2 h, ale jesli potrafisz dobrze zorganizowac informacje na kartce papieru to nic w niej nie ma trudnego. Wiec nie wiem o czym gadasz. A jesli chodzi o Wyzwanie Hufflepuffu, to mozna je bylo wykonac w podobnym czasie co Zagadke Einsteina, no moze troszke wiecej czasu bylo potrzeba. Sam ja zrobilem - musialem sprawdzic czy odpowiedzi sie nie wykluczaja i czy nie ma gdzies jakiego bledu -bez uzywania klucza zajelo mi to 21 min 20 sek. Wiec prosze nie zarzucaj Em, ze oszukiwala! Zagadke wykonala w 25 minut, tak dla jasnosci.

--------------------
Prefekt Hufflepuff
user posted image ...... user posted image
+Quote Post
matips
post 22.09.2007 22:18
Post #507 

Szukający

Więc przepraszam. Ale i tak o 12 w nocy jest to czas krótki. Spróbuję ją rozwiązać raz jeszcze, ale bez słońca biggrin.gif. Jutro sleeping.gif

Ten post był edytowany przez matips: 22.09.2007 22:18

--------------------
Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.
Mark Twain

Dom Seniora
+Quote Post
Zeti
post 23.09.2007 09:03
Post #508 

Potężny Mag

No cóż, ja najwięcej zastrzeżeń miałem do pierwszej zagadki Ravenclavu. I mam nadzieję, że takie kopiowanie zagadek się już nie powtórzy.

--------------------
+Quote Post
em
post 23.09.2007 19:49
Post #509 

ultimate ginger

a ostatniej edycji

em, po prostu em, jak widać pod awatarem jestem dziewczyną.
wypraszam sobie zarzuty o oszukiwanie. bardzo mi przykro, że tobie akurat taka zagadka zajmuje aż tyle czasu, ale nie jest to w żadnym wypadku podstawą do oskarżania kogokolwiek o oszustwo. co, mam skanować swoje notatki żeby za każdym razem udowadniać swoje rozwiązanie?
poza tym coś mi się wydaje, że jakby każda zagadka miała być wymyślana od początku do końca, to źródełko wyzwań szybciutko by wyschło. a zagadek matematycznych jest tyle, bo chyba najłatwiej je napisać wink2.gif

co do zagadki ravenclaw - przygotowywałam projekt zagadki zaraz po rozwiązaniu hufflepuffowej, ale Aylet zapodała tamtą baaaardzo szybko. Jak skończę swoją to podeślę.

--------------------
all you knit is love!
każdy jest moderatorem swojego losu.
+Quote Post
matips
post 23.09.2007 21:04
Post #510 

Szukający

Już przeprosiłem biggrin.gif czekolada.gif nutella.gif
Wybacz, sugerowałem się tymi nieszczęsnymi "2%" i moim wymysłami na plaży.
Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif Sorry. Przepraszam. cry.gif

Jeszcze raz k.... przeproś.
Przemek

Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 23.09.2007 21:28

--------------------
Mark Twain

Dom Seniora
+Quote Post
Gem
post 24.09.2007 13:03
Post #511 

Magik

A wiecie, że nie pomyślałam, aby sprawdzić autentyczność zagadki... Trochę się obawiałam, że może tak wyjść i ludzie zaczną żywcem z neta kopiować zadania, dlatego teraz drodzy Ślizgoni, proszę przynajmniej je tak zakamuflować, żeby nie można było odpowiedzi w google znaleźć!

--------------------
user posted image
+Quote Post
hazel
post 24.09.2007 16:48
Post #512 

czym jest fajerbol?

Hej, hej.

Dałam się posortować testem Katona i wyszło mi:
Gryffindor jednak. Ale bynajmniej nie jednowymiarowo i w sposób niekwestionowanie oczywisty. Odnalazłabyś się też w Hufflepuffie, a i Slytherin nie byłby kompletnie nie ma miejsu. Ale Gryffindor bez dwóch zdań.
Czy to jest wiążące, czy jednak muszę rozwiązać test Hioba?

--------------------
user posted image
The voice in my head doesn’t think I’m crazy.
+Quote Post
Zeti
post 24.09.2007 18:46
Post #513 

Potężny Mag

O tym musi zadecydować Aylet, ale ja nie maiłbym nic przeciwko temu.

--------------------
+Quote Post
hiob27
post 27.09.2007 14:05
Post #514 

Prefekt

Ktos sie mnie ostatnio zapytal jak ida prace nad naszym subforum - ja osobiscie nie mam pojecia, wie ktos moze na czym stoimy? Kiedy mozemy sie czegos spodziewac?

A tak wogole, to widze, ze temat "Wyzwanie Domu" całkiem nieźle sobie radzi. Wprawdzie czasami bywa, że nie każdy ma szanse rozwiązać konkretne Wyzwanie, gdyż ktoś już je wcześniej rozwiązał. I tutaj mam dwie sugestie.
1. Wydaje mi się, że odpowiedzi, które po rozwiązaniu Wyzwania publikuje dany Prefekt powinny zawierać w sobie również opis sposobu rozwiązania danego wyzwania, a nie tylko odpowiedź.
2. Skoro temat Wyzwania Domu, tak dobrze sobie radzi, proponuje stworzenie nowego, dodatkowego tematu, coś w stylu "Where is Carmen San Diego?" Czyli niemalze te same zasady co w Wyzwaniu Domu. Rozwiązaniem każdej zagadki byłoby jakieś miasto/miejsce oraz drogocenny zabytek/przedmiot z tego samego miasta/miejsca. Czyli np. Wenus z Milo, Luwr, Paryż; Dama z łasiczką, Muzeum Czartoryskich, Kraków, Największy diament świata etc... Zagadki mogły by przybrać format zagadek obrazkowych gdzie w jakiś sposób wszystkie elementy łączyły by się w całość sugerując odpowiedź. Co wy na to?

Ten post był edytowany przez hiob27: 27.09.2007 14:19

--------------------
Prefekt Hufflepuff
+Quote Post
PrZeMeK Z.
post 27.09.2007 16:51
Post #515 

the observer

Wyjątkowo niejasne są te zasady. Nie rozumiem, na czym ta zabawa miałaby polegać.

--------------------
+Quote Post
hazel
post 27.09.2007 17:01
Post #516 

czym jest fajerbol?

To już rzecz bardzo nie na Forum Główne. Spróbuj szczęścia na bziumie, albo poczekaj do utworzenia subforum.

--------------------
user posted image
The voice in my head doesn’t think I’m crazy.
+Quote Post
hiob27
post 27.09.2007 18:42
Post #517 

Prefekt

QUOTE(PrZeMeK Z. @ 27.09.2007 17:51)
Wyjątkowo niejasne są te zasady. Nie rozumiem, na czym ta zabawa miałaby polegać.
*

Widze, ze w "dziecinstwie" nie ogladales fenomenalnej kreskowki "Gdzie sie podziala Carmen San Diego?". Wytlumacze Ci na jej podstawie o co chodzi. Tytułowa Carmen, była niesłychanie inteligentna złodziejką. Specjalizowała się w kradzieży drogocennych dzieł sztuki itp. Dwójka młodych detektywów bodajże Zack i Aiwi (nie pamiętam dobrze) specjalizowała się z kolei w udaremnianiu kradzieży Carmen. Carmen (zawsze w Czerwonym płaszczu tongue.gif ) bardzo lubiła dwójkę detektywów, a jeszcze bardziej lubiła się z nimi "bawić". Za każdym razem gdy udawało jej się coś ukraść zostawiała jakąś małą rzecz na miejscu kradzieży, która była poszlaką wiodącą do następnej zbrodni. Owym przedmiotem mogło być niemalże wszystko, od liścika z tajemnym kodem, po jakieś małe miniaturki reprezentujące coś etc. Za każdym rozwiązaniem była nazwa miasta jak i również owy przedmiot. Czyli np. Statua Wolności, Nowy York. A jeśli chodzi o naszą zabawę to miała by ona na celu przybliżyć klimat Carmen San Diego. Zasady byly by podobne jak w Wyzwaniu Domu, czyli każdy dom byłby "Carmen" zostawiając poszlakę dot. kolejnej "kradzieży". Oczywiście można by to dowolnie zmodyfikować, wcale nie musi dot. jakiegoś miasta i dzieła sztuki, mogłoby to być niemalże wszystko, niemniej jednak musiałoby to być dobrze specalizowane. Można, by to trochę nawet przerobić w coś bardziej detektywistycznego. Tyle, że mnie jak narazie zależy na usłyszeniu Waszej opinii odnośnie tego czy warto się tym zająć?

QUOTE(hazel @ 27.09.2007 18:01)
To już rzecz bardzo nie na Forum Główne. Spróbuj szczęścia na bziumie, albo poczekaj do utworzenia subforum.
*

Tez tak sadze, ze lepiej bedzie poczekac na utworzenie subforum.

--------------------
Prefekt Hufflepuff
+Quote Post
Zeti
post 27.09.2007 19:24
Post #518 

Potężny Mag

Podoba mi się to, ale bym poczekał na utworzenie subforum. I pamiętam tę kreskówkę, Carmen w czerwonym płaszczy czy może raczej pelerynie.

--------------------
+Quote Post
PrZeMeK Z.
post 28.09.2007 17:20
Post #519 

the observer

Ale wyzwanie wymyśliłem. evil.gif

--------------------
+Quote Post
Zeti
post 28.09.2007 18:21
Post #520 

Potężny Mag

Muszę przyznać, ze jest bardzo trudne.

--------------------
+Quote Post
PrZeMeK Z.
post 28.09.2007 19:01
Post #521 

the observer

Gdyby nie to, że wymyśliłem ją ZANIM powstała ostatnia zagadka Gryffindoru, powiedziałbym, że z zemsty taka trudna. :]

Ona tak naprawdę nie jest aż tak trudna. Większość podpowiedzi jest na obrazku.

--------------------
+Quote Post
Zeti
post 28.09.2007 19:04
Post #522 

Potężny Mag

Gdyby nie to, że wymyśliłem ją ZANIM powstała ostatnia zagadka Gryffindoru, powiedziałbym, że z zemsty taka trudna. :]

cheess.gif Nasza znowu nie byłą taka trudna. Zajęła wam tylko tydzień...

Chodzi ci o podpisy ikon?

--------------------
+Quote Post
PrZeMeK Z.
post 28.09.2007 19:06
Post #523 

the observer

Też.
Podpowiedź: ważniejsza jest prawa strona ekranu.

--------------------
+Quote Post
hiob27
post 28.09.2007 19:08
Post #524 

Prefekt

QUOTE(PrZeMeK Z. @ 28.09.2007 20:01)

*

Ja też jak pierwszy raz ją zobaczyełem wydała mi się dość łatwa (dlatego nalegałem na zmiane pytania tongue.gif ). Wciąż wydawało mi się, że szybko padnie odpowiedź. Jak widaś zawsze życie potrafi zaskoczyć człowieka... smile.gif

--------------------
Prefekt Hufflepuff
+Quote Post
em
post 28.09.2007 20:13
Post #525 

ultimate ginger

czemu Hufflepuff ma tylko jednego prefekta? i to akurat teraz nieobecnego na forum. a ja taką ładną odpowiedź na wyzwanie zmajstrowałam.

a poza tym chcę pożalić się na Krukonów. Ruszcie się, co, ja tylko mam zagadki rozwiązywać i jakieś punkty zdobywać? czy ja się nazywam Hermiona?!

--------------------
all you knit is love!
każdy jest moderatorem swojego losu.
+Quote Post

64 Strony « < 19 20 21 22 23 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 11.05.2025 04:20