Siódmy Tom W Druku, VII tom
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Siódmy Tom W Druku, VII tom
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
Deathly. Rzecz jasna. Avada każdego potrafi skołować
![]() -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Jaka jest liczba pojedyncza od słowa "insygnia"?
Ten post był edytowany przez PrZeMeK Z.: 30.12.2007 15:45 -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Golden Phoenix |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 351 Dołączył: 16.07.2004 Skąd: Bydgoszcz / Toruń Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE insygnium zwykle w lm - odznaki godności, władzy, stanu lub urzędu; godła, symbole Insygnia oficerskie. Insygnia miast. Insygnia orderu. Insygnia królewskie korona, berło, jabłko, miecz Insygnia papieskie tiara i dwa skrzyżowane klucze łc. Ale insygnium głupio brzmi... -------------------- "Nightingale in a golden cage..."
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Właśnie dlatego pytałem. To brzmi tragicznie. "Hej, XXX to Insygnium!".
Tragedia. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
QbaNowy |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 458 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Ci to przyszło do głowy??? Płeć: Mężczyzna ![]() |
a może po prostu "Hey! XXX to jedno z insygni!"
![]() -------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
abstrakcja |
![]()
|
![]() Reborned. Siódma z O6. Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 801 Dołączył: 27.07.2007 Skąd: Wszędzie Płeć: Kobieta ![]() |
Może 'jedno z insygniów'? <;
Z resztą nie znam się. XXX to jedna z relikwi. [i tak głosowałam za insygniami ;p]. -------------------- Jedyną stałością jest zmiana.
|
QbaNowy |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 458 Dołączył: 15.10.2007 Skąd: Ci to przyszło do głowy??? Płeć: Mężczyzna ![]() |
chyba instygni
![]() jakby były relikwie tudzież dary takich problemów by nie było ![]() dobra wiem, nic się nie da już zmienić -------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
owczarnia |
![]()
|
![]() Bagheera Grupa: czysta krew.. Postów: 4378 Dołączył: 20.07.2005 Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE Na początku wydawało się, że powstały przed samym Bożym Narodzeniem Międzynarodowy Komitet Przyjaźni Czarodziejów i Mugoli będzie się zajmował głównie grzecznościową wymianą przepisów na świąteczne puddingi i rozdawaniem śpiewników z kolędami o gumochłonach. Tymczasem, tuż po Nowym Roku przewodnicząca Komitetu, Ksantypa Valette, ostro wzięła się do roboty. Nowa organizacja stanęła przed wielkim wyzwaniem. Jak wszystkim wiadomo, pogwałcenie zasady tajności przez brytyjską czarownicę Joanne Kathleen Rowling sprawiło, że jakiekolwiek ukrywanie istnienia naszego świata zaczęło mijać się z celem. Grupy czarownic i czarodziejów zaczęły jawnie wychodzić na ulice miast. Mugole reagowali na nich różnie. Jedni uśmiechali się przyjaźnie, inni uciekali z krzykiem. Komitet powstał, by udowodnić tym drugim, że nie taka wiedźma straszna, jak ją malują. - Szeroko zakrojona akcja w wielu krajach świata ma trafić przede wszystkim do dzieci – stwierdza zabiegana Valette. - Oczywiście wszystko będzie się kręciło wokół Harry'ego Pottera. To on jest najbardziej rozpoznawanym wśród mugoli czarodziejem od czasów Merlina. Zresztą łączymy to z premierą książki „Harry Potter i Insygnia Śmierci”. Komitet nawiązał współpracę z księgarniami empik i to właśnie w nich, w nocy z 25 na 26 stycznia 2008 roku będą odbywać się imprezy promujące przyjaźń czarodziejsko – mugolską. Okazuje się, że już od początków grudnia prowadzone były rozmowy z nauczycielami w rozmaitych szkołach magii. Tam, gdzie negocjacje zakończyły się powodzeniem, zostaną zorganizowane pokazowe lekcje zaklęć, mugoloznawstwa, transmutacji, eliksirów, zielarstwa i obrony przed czarną magią. Redakcja dowiedziała się, że w niektórych miejscach dyskusje miały bardzo burzliwy przebieg, a jeden z pracowników Wiedźmiej Akademii w Toledo miał ponoć poszczuć przedstawicieli Komitetu gryzącą gitarą. Czarodzieje postanowili także zademonstrować to, co w naszym świecie najpiękniejsze. Stąd popisy zaklęć w księgarniach i specjalne pokazy czaru ognia przed nimi. Mugole nie chcieli być gorsi. Jako że prawdziwych zawodów quidditcha nie dało się zorganizować ze względów bezpieczeństwa, postawili na konkursy multimedialne. Czy ktoś, kto nie umie latać, może pokonać hogwarckiego szukającego? Wszyscy goście – bez względu na to, czy przybędą z różdżkami, czy bez – będą mogli zmierzyć się w licznych konkursach. Znajomość inkantacji, receptur eliksirów czy szkolnych dziejów Harry'ego Pottera będzie w cenie. Poza tym, do redakcji dotarły informacje o konkursach plastycznych i o szukaniu sobowtórów bohaterów powieści J. K. Rowling. Plotka głosi, że do jednego z empików (Junior przy Marszałkowskiej w Warszawie) ma przybyć hogwarcka Tiara Przydziału zaklęta w lustrze. Nie udało się ustalić, dlaczego dyrektor nie zgodził się na wypożyczenie jej w normalnej postaci. Trójgłowy pies skutecznie zagrodził reporterowi „Proroka” drogę do gabinetu. Wiadomo natomiast, że odbicie osoby, która usiądzie przed lustrem, będzie miało tiarę na głowie. Rzucono specjalne czary, dzięki którym każdy chętny dowie się prawdy o sobie. Gryffindor? Ravenclaw? Hufflepuff? Slytherin? Wszystko będzie widoczne na szkle i na pamiątkowej fotografii. Trzeba przyznać, że pomysł jest imponujący i zdołał nawet wywołać pewne kontrowersje wśród bardziej konserwatywnych czarodziejów. - Mugol Ślizgonem? Pani wybaczy, trudno to sobie wyobrazić – powiedział nam wyraźnie wzburzony Lucjusz Malfoy. A jednak to możliwe. Członkowie Komitetu przypominają, że cnoty cenione przez Założycieli mogą się znaleźć w każdym człowieku. Czemu więc nie mielibyśmy udostępnić na jedną noc odrobiny magii tym, którzy nie mają jej na co dzień? Po przydziale będzie można wysłuchać wybranych fragmentów szóstego tomu, obejrzeć specjalne dekoracje i ustawić się w kolejce po pamiątkowe stemple w książkach. Producent czekoladowych żab obiecuje słodkie niespodzianki, a księgarnia Esy i Floresy przebąkuje coś o okolicznościowych zakładkach. Oryginalny artykuł tu. Szata graficzna bardzo przyjemna, ale uwaga na spojler w ostatnim zdaniu (ja je po prostu usunęłam i na forum wkleiłam tekst bez niego)! Można też posłuchać jak pan Andrzej Polkowski rozmawia o dylemacie, jaki powstał w związku z tytułem książki. -------------------- Welcome back, plus one. we missed you!
|
Kit_fan |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Prefekci Postów: 344 Dołączył: 24.07.2007 Płeć: Kobieta ![]() |
Widzieliście najnowsze newsy na stronie wydawnictwa? Normalnie zasypali nas nowymi wiadomościami i konkursami. Atmosferę przedpremierową czas podgrzać. Oto najciekawsze foty dzisiejszego dnia – zdjęcia z najmagiczniejszej drukarni w Polsce, miejsca gdzie powstaje polski siódmy tom Pottera. Oglądajcie, komentujcie. Oto pierwsze ujęcia świeżo wydrukowanych egzemplarzy z napisem „Insygnia Śmierci” na okładce, historyczne chwile.
![]() -------------------- ![]() członkini Klubu Luny Lovegood |
LilienSnape |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 579 Dołączył: 11.12.2006 Skąd: Roseau Płeć: Kobieta ![]() |
czuje co raz to więększe podniecenie <3 już niedługo. już. już.
-------------------- |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE "Insygnia Śmierci" będą drukowane właściwie do ostatniego przedpremierowego dnia. Z drukarni w Poznaniu i Olsztynie wyjadą 24 tiry, które rozwiozą książki po całej Polsce. dlaczego ja mam takie dziwne wrażenie, że akurat dla mnie nie starczy książki? Bo ja nigdy się nie pcham i nigdy nie jestem pierwsza. |
Ginnusia |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 464 Dołączył: 18.07.2007 ![]() |
Nie martw się, tego będzie 600 000 sztuk, musi starczyć.
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Kit_fan @ 11.01.2008 23:17) Widzieliście najnowsze newsy na stronie wydawnictwa? Normalnie zasypali nas nowymi wiadomościami i konkursami. Atmosferę przedpremierową czas podgrzać. Oto najciekawsze foty dzisiejszego dnia – zdjęcia z najmagiczniejszej drukarni w Polsce, miejsca gdzie powstaje polski siódmy tom Pottera. Oglądajcie, komentujcie. Oto pierwsze ujęcia świeżo wydrukowanych egzemplarzy z napisem „Insygnia Śmierci” na okładce, historyczne chwile. ![]() KF, to moje ulubione zdjęcie. Z maszyny wysuwa sie już gotowy grzbiet książki. Tak, te chwile przejdą do Historii. Już nie mogę się doczekać, kiedy tak książka znajdzie się w moich rękach... -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
asiatal |
![]()
|
![]() ? Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 928 Dołączył: 03.03.2007 Skąd: pomorze Płeć: Kobieta ![]() |
nie chce mi się grzebać po necie. Wie może ktoś ile będzie miała stron? Bo ona kurcze, trochę cienka
|
Zeti |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Prefekci Postów: 3734 Dołączył: 13.12.2005 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Książka liczy 36 rozdziałów (plus epilog) zawartych na 780 stronach. Całość składa się z 171 925 słów!
-------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
asiatal |
![]()
|
dzięki. A ile literek?
![]() |
Zeti |
![]()
|
Dużo.
Bedzie to drugi co do grubości tom HP. Jako jedyny będzie ostatni. Mam nadzieję, że Jo napiszę co jeszcze. Może o Hunwotach? Ciekawostki: Nakład polskiego tomu Harry Potter i Insygnia Śmierci wynosi 630 tysięcy egzemplarzy. Książka liczy 36 rozdziałów (plus epilog) zawartych na 784 stronach. Całość składa się z 171 925 słów! Wszystkie siedem tomów w języku polskim będzie liczyło 4 577 000 egzemplarzy! Przekłada się to na inne, równie niebywałe liczby! • Gdyby wszystkie wydrukowane tomy serii ułożyć w „węża”, to miałby on długość 938 kilometrów, co równa się trzykrotnej trasie z Poznania do Warszawy. • Gdyby z wszystkich książek zbudować wielką wieżę, to miałaby ona wysokość… 155 kilometrów, czyli 670 Pałaców Kultury i Nauki ustawionych jeden na drugim. • Natomiast, by zrównoważyć ciężar wszystkich książek, to na drugiej szali stanąć musiałoby aż 780 słoni. Parę zdjątek: ![]() ![]() -------------------- ![]() ![]() ...Prefekt Gryffindoru... 'Friends are angels who lift us to our feet, when our wings have trouble remembering, how to fly.' |
asiatal |
![]()
|
rany. I komu się chciało to liczyć?
|
harolcia |
![]()
|
![]() przerażona Grupa: Prefekci Postów: 1425 Dołączył: 30.07.2005 Skąd: wiesz, że żyjesz? <wro> Płeć: Kobieta ![]() |
na tych zdjęciach książki wydają się być jak na wyciągnięcie dłoni.
Już mi się wydaje, że za chwile będę ja miała w ręce... j uż dosięgam palcami... <wyciąga rękę w stronę monitora>... a tu trach! Ekran! <fuck> -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
Tekst do wygrawerowania na nierdzewnej bransoletce, noszonej stale na przegubie na wypadek nagłego zaniku pamięci Barańczak Stanisław 1.) JEŻELI COŚ CIĘ BOLI: - DOBRA WIADOMOŚĆ: ŻYJESZ. - ZŁA WIADOMOŚĆ: TEN BÓL CZUJESZ WYŁĄCZNIE TY. 2.) TO WSZYSTKO DOOKOŁA, CO CIĘ SZCZELNIE OTACZA NIE CZUJĄC TWEGO BÓLU, JEST TO TAK ZWANY ŚWIAT. 3.) UBAWI CIĘ, ŻE JEST ON REALNY I JEDYNY, A LEPSZEGO NIE BĘDZIE PRZYNAJMNIEJ PÓKI ŻYJESZ. 4.) GDY JUŻ SKOŃCZYSZ SIĘ ŚMIAĆ, ODRZUĆ LOGICZNY WNIOSEK, ŻE TAKI ŚWIAT BYĆ MUSI PRZYWIDZENIEM LUB SNEM. 5.) TRAKTUJ GO CAŁKIEM SERIO, JAK ON PRZED CHWILĄ CIEBIE - DOKONUJĄC WYBORU SPECJALNEJ CIĘŻARÓWKI, 6.) BY W OKREŚLONYM MIEJSCU I UŁAMKU SEKUNDY POTRĄCIŁA CIĘ, KIEDY PRZECHODZIŁEŚ PRZEZ JEZDNIĘ. |
QbaNowy |
![]()
|
złamana ręka http://porady.zdrowo.info.pl/poradnik-konczyny.html , monitor szlag trafił... ehh... skąd ja to znam
![]() Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 14:12 -------------------- ![]() ![]() "Zbyt proste byłoby robić sobie doświadczenia na ubogich,wykorzystać ich dla własnego duchowego wzbogacenia, a potem odejść; chodzi o to, by pozostać razem z nimi." Jean Vanier o osobach niepełnosprawnych... And I don't know where to look My words just break and melt Please just save me from this darkness Zawsze byłem raczej sam... |
harolcia |
![]()
|
QUOTE złamana ręka U mnie jedynie wybite palce ![]() -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
a co powiecie na torturę, kiedy mając książkę będę musiała się wstrzymać, bo mam zaraz egzaminy na studiach XD
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Ech, zaczynam zazdrościć tym, którzy jeszcze nie czytali
![]() No i czekam z niecierpliwością na dyskusje na subforum o tomie VII ![]() -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
harolcia |
![]()
|
QUOTE(avalanche @ 14.01.2008 00:01) a co powiecie na torturę, kiedy mając książkę będę musiała się wstrzymać, bo mam zaraz egzaminy na studiach XD ja w momencie premiery będę na 18 znajomej jakieś 100 metrów od empiku, i moje myśli będą błądzić na zasadzie: 'Iść do empiku, kupić i zaszyć się w najcichszym miejscu, czy szaleć, bawić się itp. do rana?' No i wszystkie lekcje na poniedziałek muszę wcześniej odrobić... ale motywacja jest XD no i na szczęście po olimpiadzie będzie ![]() Ten post był edytowany przez harolcia: 14.01.2008 20:29 -------------------- Prefekt Gryffindoru Członkini KLL
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:54 |