Kwiat, tyleż długie co intymne
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Kwiat, tyleż długie co intymne
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Przed chwilą stworzyłem cóś takiego. Osobiście wątpie, czy ma to jakąś watrość literacką, ale wartość moralną dla mnie ma na pewno. Szczerze powiedziawszy zamieszczam to tu, bo ciekaw jestem waszych komentarzy. Przesłania zapewne nie zrozumiecie, bo to są moje jakże intymne sprawy, i raczej wątpię by ktoś, kto nie znał mnie przez ostatnie trzy lata bardzo dobrze, zrozumiał to. Długie to jest, i nie liczę, że wszyscy dotrwają do końca - ale osoby które przeczytają cały proszę o wpisanie się, i podanie własnych przemyśleń (jaśli będą takowe miały). I proszę nie zgadywać, o co mogło mi chodzić - ja wiem, i wszyscy, którzy powinni wiedzieć też wiedzą. A dokładniej wiedzieliby o co chodzi, gdyby przeczytali. Ale nie przeczytają. A teraz - zapraszam do czytania...
dwa tygodnie w roku widzę Kwiat Piękny i Wspaniały Kwiat znam go dobrze wcale patrzę i podziwiam konwersuję milczę marzę dwa tygodnie w roku tak mało dużo trzy lata setki myśli setki marzeń Kwiat rozmowa milczeniem milczenie rozmową miasto spotkanie cud Kwiat Kwiatuszek zdjęcie akt odwagi - akt głupoty kopalnia aparat odmowa papier list przesłanie spokój miłość przyjaźń nie wiem Kwiat wiersz przesyłka szczerość za szczerość porażka Kwiat niewiem niewiem niewiem brak pustka niepokój Kwiat nadzieja czas rok patrzę milczę marzę Kwiat podziw tęsknię milczę czas mija za szybko Kwiat znam nie znam miłość przyjaźń Kwiat niewiadoma kartka papier list czas rok drugi rok czas patrzę milczę marzę patrzę patrzy patrzymy Kwiat uśmiech nadzieja smutek czas mija przyroda grupa samotność maska czas dzień dwa tydzień czas niedziela Kwiat Kwiat Kwiat patrzę milczę marzę wykład skupienie nie czas godziny przyroda dzień - pół dnia Kwiat ping-pong stoję milczę patrzę siedzi milczy patrzy gra Kwiat gra nadzieja zaskoczenie dzień - pół dnia Kwiat razem z Kwiatem bliskość nigdy wcześniej chodzę rozmawiam płonę czas mija za szybko Kwiat ognisko zdjęcia wniebowzięcie nadzieja potop myśli czas odjazd Kwiat tylko tygodnie czas mija tak szybko Kwiat razem choć osobno czas dzień pierwszy dzień drugi dzień trzeci czas mija Kwiat rozstanie kartka papier listy czas marzenia życie sens brak Kwiat nadzieja brak nadzieja czas życie tragedia miłość przyjaźń szczęście istnieje taknie rok dwa trzy czas Kwiat dzień - trzy chodzę patrzę myślę milczę lecz nie rozmowa zdjęcia mało mało mało czas dwa miesiące czas dwa tygodnie czas Kwiat niepewność dzień dwa trzy dwanaście czas Kwiat pamięta - nie pamięta dzień trzeci niepewność nadzieja święto nie czas przeminął zapomniał Kwiat noc płacz płacz gorycz smutek rozczarowanie płacz miłość przyjaźń nie ma płacz szczęście nie ma płacz noc czas mija dzień czwarty Kwiat czas dzień początek smutek złość płacz tajony czas Kwiat pół dnia rozmowa niepewność pamięta - nie pamięta nadzieja szczęście brak rezygnacja czas dzień kolejny chodzę czasem mówię Kwiat mówi czas barierka spotkanie rozmowa zapowiedź nadzieja rozczarowanie czas mija dzień niepewność mija dzień Kwiat park spacer czas mija szybko źle dobrze czas Kwiat w grupie nieśmiałość niepewność smutek czas milczenie chodzę milczę patrzę czas dzień dni milczenie smutek szczęście nadzieja Kwiat prysło czas mija minął minął czas trzy lata smutek rozczarowanie załamanie Kwiat miłość niepewność przyjaźń niepewność życie niepewność czas Kwiat trzy tygodnie jeszcze czas mija trzy tygodnie - trzy dni niepewność niepewność niepewność Kwiat niepewność czas niepewność życie niepewność przyjaźń miłość szczęście nadzieja niepewność niepewność niepewność Kwiat -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
iskra |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 207 Dołączył: 06.06.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Przeczytałam. Nie rozumiem.... A może inaczej. Za każdym razem kiedy wydawało mi się, że rozumiem pojawiało się słowo, które wszystko rozpraszało... Końcowy wniosek... Nawet jeśli rozumiem, to wlaśnie wyrzuciłam to ze swojej świadomości... Bo ja czasem nie chce rozumieć, tak jak inni nie chcą zrozumiec mnie...
-------------------- ...uuuu, powrót.
|
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Nie rozumiesz, i nie zrozumiesz... to jest... dziwne... ale to wyrywki z mojego zycia...
No i nie ma to nic wspólnego z żadnymi piromanami.... -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
iskra |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 207 Dołączył: 06.06.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Wcale nie powiedziałam, że ma. Poprostu nie rozumiem, a wydawało mi sie, że mogłam zrozumieć... Ale mi sie duzo rzeczy wydaje, wiec o czym tu rozmawiac?
-------------------- ...uuuu, powrót.
|
![]()
|
[QUOTE=iskra] Poprostu nie rozumiem, a wydawało mi sie, że mogłam zrozumieć...[/QUOTE]
[QUOTE=ja] Przesłania zapewne nie zrozumiecie, bo to są moje jakże intymne sprawy, i raczej wątpię by ktoś, kto nie znał mnie przez ostatnie trzy lata bardzo dobrze, zrozumiał to.[/QUOTE] nie znasz mnie trzy lata... a ten wiersz opowiada o moich trzech ostatnich latach... a zresztą - wcale mnie nie znasz... -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
Sol z Ludzi Lodu |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 42 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
Tak jak powiedziałeś, pewnie nie zrozumie. Nie zrozumiałam, po prostu wydawało mi się, że to zbieranina przypadkowych wyrazów, poukładanych w jakąs całość, stwarzającą pozory, skłaniające do zastanowienia się, chcących sprawiać wrażenia głębokich. Taka pierwsza myśl, potem przeczytałam Twoje posty. Tak, nadal nie rozumiem i nie zrozumiem, jak sam przestrzegasz. To wszystko. Ide czytać inne =)
-------------------- ![]() |
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
nic z tego nie zrozumiałem, te słowa mają jakiś klucz, tylko nie wiem jaki, nie będe próbował ich rozszyfrować bo to nie ma sensu...
-------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Narine |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 44 Dołączył: 11.06.2003 ![]() |
Przeczytałam, z początku wydawało mi się to niezbyt zrozumiałe, potem zaczynałam domyślać się czegos ale jeden wyraz i wszystko sie rozpadało. Chociaż w sumie... sama nie wiem.
|
Mintir |
![]()
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 30.06.2003 ![]() |
Wiesz tak na początku powiem, że
denerwujące est to w kółko "nie zrozumiesz, nie zrozumiesz". Ale
czemu nie? Skoro sam już wyjaśniłeś fragment mówiący ( tak mi się wydaje ) o
tym, iż to trzy lata były. Wszyscy mówią, że po jednym słowie im umykało. A
jakie jest życie? Przewrotne i skomplikowane. Strasznie nie lubię analiz
wierszy, ale ten jakoś ku temu skłania. Może właśnie dzięki tym twoim
zapewnieniom... W każdym razie jest zbyt długi by się tu nad całością
rozwodzić; nad każdym wersem, by zrozumieć dokładnie o co chodziło. Zresztą
nawet gdyby był dużo krótszy nie tędy wiedzie droga. Tu trzeba skojarzyć
całość i zrozumieć autora. Rozszyfrować co było motywem. Nie muszę dokładnie
poznać historii tych trzech lat z tego wiersza. Tego nie trzeba zrozumieć
lecz wyczuć. Wyczuć emocje, ewentualnie przesłanie. Wiem, że będę sobie
przeczyć, ale musicie dojść do tego o jakie zrozumienie kiedy chodziło.
Każdy może zrozumieć ten wiersz, na swój sposób, bo o to zresztą chodzi. Nie
musimy go widzieć takim jakim widział go szacowny autor. Najwspanialszy
wiersz to taki, który zmobilizuje odbiorcę do czegokolwiek. Choćby
zastanowienia się, czy przemyślenia własnego życia. I to pod byle jakim
kątem. Pod tym jaki zauważy niekoniecznie tym samym co Momo. Wtedy autor
nieświadomie zachęca odbiorcę do czegoś i to jest najpiękniejsze. Nawet
jeśli po przeczytaniu "Kwiatu" ktoś miałby sadzić kwiatki pod
oknem będzie to bardzo ( żeby nie powiedzieć "cholernie" ) dobry
utwór.
PS wybaczcie mi wszytkie potencjalne błedy w mojej wypowiedzi stylistyczne, ortograficzne czy inne. -------------------- We are what we are
I didn't begin it. I didn't make the world. It was always there, this evil. It was in the shadows and it caught me and made me part of it. I didn't make evil. I didn't make myself - Lestat de Lioncourt |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czytalam kilka razy. Nie po to, zeby
zrozumiec sens, gdyz jak powiedziales nie znajde go tam, ale dlatego, ze
bardzo mnie zaciekawil ten wierszyk ( o ile mozna go tak nazwac )
Na poczatku przypominalo mi to gre w skojarzenia. Jeden wyraz wynikal z pierwszego. Po kolejnym przeczytaniu te wyrazy i wyrazenia tak mnie zakrecily, ze juz nie widzialam zadnego polaczenia miedzy nimi.. Ale z drugiej strony jak mozna skomentowac cos czego sie nie rozumie i nie mozna zrozumiec? To tak, jakbym zaczela wypowiadac sie o pilce noznej, (gdzie wiem, ze trzeba kopac pilke, ale kompletnie nie znam zasad tej gry)... pozdrawiam -------------------- |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
To jest piękny wiersz... naprawdę tak jakoś trafia w człowieka =)
jak go czytałam, to jakbym czuła w uszach jakąś niespotykanie piękną muzykę... podobają mi się te powtórzenia, podoba mi się układ wiersza, podobają mi się słowa, wszystko mi się podoba... Widać, że jest on opisem Twoich bardzo głębokich uczuć, mogę się tylko domyślać o co w nim chodzi, jednak prosiłeś, aby nie zgadywać, więc uszanuję to i zamilczę =) i poza tym mam wrażenie, że większość słów opisuje jakieś konkretne zdarzenie, którego ktoś, kto o tym nie wie, nie zrozumie =) piękny -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
Kirke |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Pokój Obok ![]() |
dotrwalam do konca
lubie twoje wiersze, ten jest jakis inny , dziwny, jak go czytalam rozne rzeczy przychodzily mi do glowy, roznosci o ktore moglo ci chodizc, wiem ze bez sensu sie jest pytac : o co ci konkretnie chodzilo , bo wiem co mi powiesz, wiem ze gdybym cie znala , jak juz napisales na poczatku , to bym na pewno zroumiala cos, ale i tak wiersz jest , krotko , ok -------------------- Jestem czarodziejem !!!
|
Pati |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 8 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Wołomin ![]() |
Wydaje mi się ze rozumiem.
2 tygodnie w roku - kolonie? to jest chyba twojej znajomości z jakąś dziewczyną (Kwiatem) którą poznałeś na kolonii potem jeździłeś trzy lata na te kolonie z nią i w przerwach między wakacjami sie jeszcze spotykaliście. To chyba o to w tym chodzi, jeśli dobrze zrozumiałam - to jest jakby streszczenie ostatnich trzech lat twojego życia. Ogólnie bardzo mi się ten utwór literacki podobał. -------------------- "Ideał postępu zastąpił dzisiaj ideał innowacji; nie chodzi o to, żeby było lepiej, ale żeby było po nowemu; nawet jeśli jest to w oczywisty sposób gorsze niż dawniej." HENRI MILLON MONTHERLANT
"Głupota jest prywatna, ale jej skutki - społeczne."WIESŁAW CZERNIAK-NOWINA "Mądry ustępuje głupiemu. Smutna to prawda; toruje ona głupocie drogę do opanowania świata"MARIE VON EBNER-ESCHENBACH &*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*&*& Ten, kto nie czyta przeżyje tylko swoje życie - czytający przeżyje więcej; |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 07:50 |