Nazwy Własne Jakie Dała Rowling Do Hp I Skąd..., Temat zawiera dwie informacje z 5 tomu!!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Nazwy Własne Jakie Dała Rowling Do Hp I Skąd..., Temat zawiera dwie informacje z 5 tomu!!
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 81 Dołączył: 01.01.2004 Skąd: z koziej dupy ![]() |
to zaloz siostrzyczce
konto, a jak nie to zapytaj ja co tam mowili, bo kurde bylo cos ciekawego
tylko wlasnie nie moge pamietac jakie byly miejsca wspolne?!
-------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
'Someone shut the door,' Harry muttered.... |
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Siostra jest głupia i się nie interesuje
HP, a obecnie jej w domku nie ma.Może ją zapytam, jak wróci.
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
||||
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
A i owszem. To samo możesz znaleźć w Quidditchu przez wieki Kennilworthy Whispa... Jeśli jakies pytania prosze PM ![]() -------------------- ![]() |
||||
Aylet |
![]() ![]()
|
||
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
Ona tego nie wyszukała tylko po prostu spisała z książki o magii... nie mało dziś takich... sama mam jedną... Davida C. ,, Magiczne światy Harry'ego Pottera"... -------------------- |
||
Hefaj |
![]()
|
||||
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ekhem...czy ja już mówiłem coś na temat tej książki czy nie?.. Nie każdy ma taką książkę i nie każdy nie chce sobie zadać trudu...chociaż też to trochę 'śmierdzi'.. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||||
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 90 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Hogwart-Gryffindor ![]() |
wiecie co ludzie? zwłaszcza
"???"-obrażacie mnie! Mnie nie stać na żadne inne książki o
magii oprócz tomów HP i nie mam takich książek w okół siebie, i uczciwie to
napisałam i opracowałam. Jak możecie mi to mówić? Mogę wam to udowodnić: u
siebie w pokoju mam słownik łaciński i na każdą literę alfabetu przeglądałam
każdy wyraz i sprawdzałam go z zaklęciem i inne słówka, a te rośliny które
były to wystarczyło mi zajżeć do encyklopedii PWN i odszukać to, albo w
słownikach wyrazów obcych też było, w atalasach o
roślinach,gwiazdach...przecierz jak to dodałam to wszyscy mi uwieżyli i mają
rację. Cały czas nad tym pracuje, gdybyście kiedykolwiek coś podobnego sami
zrobili tobyście się też kłucili że naprawdę jest to waszej pracy. A pozatym
jak czytałam tomy to spisywałam sobie nazwy i je sprawdzałam w książkach
Encyklopedycznych i Słownikach i ułożyłam całe i dodałam tutaj. I co? może
mi powiecie że moja prawca poszła na marne bo teraz wszyscy zmienią zdanie i
powiedzą że to spisałam co?
-------------------- "Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
|
Meliana |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 30.07.2003 ![]() |
no przestańcie!!!
ja wierzę Hermi, niby dlaczego miała by kłamać? żeby nam zaimponować? nie sądzę...zresztą na niektóre z tych rzeczy w ogóle sie nie natkęłam, no i poczytajcie niektóre wypowiedzi Hermi,o tym jak to wszystko pomogło Jej w nauce itd, nie sądzę żeby to zmyśliła... |
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 90 Dołączył: 18.07.2003 Skąd: Hogwart-Gryffindor ![]() |
zmyśliła? po co ja miałabym to zmyślać?
Wystarczy jak sobie włączycie dowloną encyklopedię i dacie
np."Akonit" albo "Bellatrix"-to co ja tu wypisałam i te
wszystkie nazwy własne to można sprawdzić w dowolnej encyklopedii, słownik
łaciński mało chyba kto ma, ale polecam w nim pobuszkować...wspaniałe jest
takie coś, łacinę to mam na Historii i to pomaga a teraz mam ścieżkę
edukacyjną z Biologi(przedtem miałam o Unii Europejskiej) i to bardzo się
przydaje jak i w normalnych przedmiotach...
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Kawał roboty i już. Nawet samo przepisanie
- jakja tro robie z magicznymi stworkami - to wymaga trudu. A ty ??? co?
Nawet palcem nie kiwnęłaś, żeby coś to zrobić, wnieść...
A jak nie pasuje, to nie komentuj i tyle... -------------------- ![]() |
Natalia-Hermi |
![]()
|
Syriusz? to miało być do mnie? Twierdzisz
że ja to skąś przepisałam? W życiu nie widziałam żadnego leksykonu netowego
z którego nawet nie śmiałabym przepisać i dać to tutuaj bo byłoby to
złodziejstwo. Nie bez powodu dostałam dwie dwóje ze sprawdzianu
semestralnego z matmy, bo cały czas to robię, uwielbiam się w to bawić i
przeglądać Encyklopedie. To się nie mieści w głowie. Przecierz inne tematy
są zakładane przez indywidualną osobę bo chce, a ja też założyłam ten temat
bo chciałam aby ukazać ile można znaleźć prawdziwych rzeczy z Harry'ego
Pottera.
|
Hefaj |
![]() ![]()
|
||
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ja cię obrażam ? Nie mówiłem 'Popieram' czy coś innego , nie oskarżałem , nawet po części broniłem ( Chociaż wydawało się to podejrzane że tak 'wszystko szybko' ) Jezuu..człowiek nic nie powie a tu już go zjeżdżają wręcz za nic == NC >< A co do podobnej działalności - właśnie opracowuję cytaty z książek do mojego tematu dla użytkowników którzy o to poprosili. A tego jest , delikatnie mówiąc , sporo. Więc nie zarzucaj mi że ja bym nic takiego nie zrobił , dobrze ? ![]() Dziękuję wszystkim == Ten post był edytowany przez Hefaj of Gryffindor: 06.01.2004 21:07 -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
Dobra, wczoraj bawilam się słownikiem
wyrazów obcych (taaa, szukałam czegoś na muzykę, ale nevermind). Znalazłam
kilka ciekawych rzeczy, może już ktoś je tłumaczył, ale nie chce mi sie
czytać wszystkiego i dam te swoje. Za powtórzenia
przepraszam.
Mandragora - roślina z rodziny psiankowatych, bylina o zgrubiałym korzeniu, dużych, dzwonkowatych kawiatach i jadalnych owocach; rośnie w obszarze śródziemnomorskim, Himalajach i zach. Turkmenii; gatunek lekarska ma zastosowanie w medycynie; korzeń tego gatunku, przypominający postać ludzką używany byl w średniowieczu jako lek magiczny - Czyli mówiąc w skrócie, mandragora naprawdę istniała i istanieje i faktycznie ma korzeń w kształcie człowieka. Knot - (jedno z wielu znaczeń) niedostateczna ocena w szkole, pałka. - Może to ma jakiś związek z tym jak Knot rządził ? Wiem, że jest to przetłumaczenie, ale też ma jakieś dwuznaczności. Sykl - dawna moneta żydowska; srebrnik - Nom, to się zgadza, moneta po prostu Penelopa - (jedno z kilku znaczeń) przen. wierna żona - Może to ma jakiś związek z dziewczyną Percy'ego ? Wiadomo, taki ułożony i idealny szukał na pewno dziewczyny, która będzie wierna, a także jakby spokojna... Penelopa Clearwater. Clearwater - czysta woda ? To by pasowało... Argus - mitologiczny stuoki strażnik, któremu Hera, zazdrosna żona Zeusa kazała strzec zamienionej przez nią w jałówkę nimfy Io, kochanki Zeusa - Argus Filch... to na pewno nie było przypadkowe Sybilla - wieszczka i kapłanka (to akurat ktoś tłumaczył, pamiętam) tryton - bóstwo morskie o tułowiu ludzkim i zwykle rybim ogonie - No to wiemy, skąd wytrzasnęła trytonki hipogryf - bajeczny koń skrzydlaty z głową gryfa - No comments demencja <łac. dementia>- upośledzenie inteligencji, zdolności rozumowania i krytycznej oceny sytuacji, niekiedy i pamięci, będące objawem niektórych chorób nerwowych; otępienie - Niech mi tu Polkowski nie mówi, że Rowling sama wymyśliła Dementorów, przecież to ma związek! Narazie tyle. Jak coś jeszcze znajdę to się podzielę. =) Edit: głupie literówki Ten post był edytowany przez Nea: 07.01.2004 09:57 |
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
Hefaj, teraz rozumiem, ale napisałeś też
że to wszystko szybko, temat założyłam jak sprawdzałam we wrześniu 2003, a
ja od połowy lipca 2003 pracowałam na to, i do dzisiaj wynajduje różne
rzeczy. Dziękuję Nea za zainteresowanie:)
A wczoraj znalazłam jeszcze w 11 tomie Encyklopedii PWN o Trytonach i Trollach. Otóż Trytony(tu mowa akurat o jednym osobniku!): mitologiczne greckie morskie bóstwo, półczłowiek, półryba;syn Posejdona i Amfitry, znany z mitu o Heraklesie, któremu uległ w walce; od IV w. p.n.e. uwielokrotniony w postaciach "trytonów",półludzi, półwęży(zwykle dmących w musze, a w HP miały takie jakby trójzęby w rękach jak Posejdon w tym jeziorze obok Hogwartu), występujących obok Nereid w orszaku Posejdona, temat przedstawiany w rzeźbie(barokowe fontanny) i malarstwie. Trytony to także zool. traszki. Trolle: staroskandynawskie mity germańskie w wierzeniach ludów skandynawskich:demoniczne olbrzymy lub karły, zamieszkujące górskie pieczary.Działalność trolli jest na ogół szkodliwa dla ludzim wywołują niepogodę i burzę. -------------------- "Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
|
Hefaj |
![]()
|
||
Ok , nie ma sprawy. A co do wyjśnienia - wow , 'trochę' się musiałaś przez ten misiąc ( ? ) napracować , choxciaż dla mnie , jak już to mówiłem , nic nowego ^^ -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
Niuśka |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 05.01.2004 Skąd: Oleśnica ![]() |
No rzeczywiście świetna robota! A ja
też czytałam gdzieś, że Pansy to znaczy bratek. Ale czy to pasuje do Pansy
Parkinson, to nie wiem...
![]() Ten post był edytowany przez Niuśka: 10.01.2004 00:02 -------------------- ....:::: Koffanie Śliczniutkie! BaCiO! :* ::::....
|
Syriusz_Black |
![]()
|
||
Napisałem - nawet jeśli.... Nie wiem jaka jest prawda, ale chodzi mi o sam wkład pracy... Napisałem, że bardzo fajnie ![]() ![]() Pozdrawiam... -------------------- ![]() |
||
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Jeju, ale musiałaś się nieźle napracować. Coś takiego, to w końcu nie jest parę zdań. Długo tego szukałaś??? To znaczy , czy długo to robiłaś?
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
Wiesz Louise ja to już mówiłam ale powiem
jeszcze raz że założyłam ten temat we wrześniu 2003r. a przed wrześniem
pracowałam na to od połowy lipca, i do dzisiaj wynajduje wszystkie rzeczy
które mi wpadną podczas przeglądania moich notatek lub wyszukuje nowe z
tomów i je opracowuje(na podstawie encyklopedii) i dodaje tutaj. Cały czas
to robie jak mam wolną chwilę.
A czy zwróciliście uwagę podczas czytania Harry'ego na imię syna Państwa Dursley'ów? Ma na imię Dudley(czyta się "dadlei/y" a to imię jest celowo wymyślone bo go naprawdę nie ma a pochodzi od nazwy miasta w Angli które też nosi nazwę "Dudley". -------------------- "Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
|
Natalia-Hermi |
![]()
|
w pierwszym tomie kiedy Harry dostał list
zabrał też z pocztą różne pocztówki i rachunki Dursley'ów i Vernon po
przeczytaniu pocztówki od Marge(jego siostry) powiedział że jest na wyspie
Wight i że najadła się jakiś trąbików. I sądziłam że ta wyspa jest
wyimaginowana tym czasem ona naprawde jest i leży u brzegów południowej
Wielkiej Brytanii.
|
Syriusz_Black |
![]()
|
1. Natalia Hermi - jeśłi chcesz coś dodać - to edytuj posta - a nie zasuwaj jednego pod drugim. Jest taka zasada... Nie zaśmiecajcie forum...
2. Jaka to wyspa?? Ten post był edytowany przez Syriusz_Black: 21.01.2004 16:05 -------------------- ![]() |
Natalia-Hermi |
![]()
|
Syriusz zauważ że od ostatniego postu
dużo czasu minęło i nie dodaje ich celowo dla dodania sobie postów tylko dla
tematu. A ta wyspa jest mała i leży niedaleko kanału La Manche i na zachód
od Dover. Jest słynna z irlandczyków choć Irlandia jest dalej.
|
Tornado |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 17.01.2004 Skąd: Wrocław ![]() |
teraz to już zostawmy 5
tom!!!!!!!!!!!! bo już
teoretycznie jest! zajmijmy sie 3 filmem i 6 , 7 tomem!
![]() |
Hefaj |
![]()
|
||
Jeszcze polskiej premiery nie było == A co - dzień przed V tomem mamy gadać o 6-tym ? To może każesz jeszcze spalić I część ? A nie lepiej już zostawić całego HP i zająć się czym innym ? == A tak BTW twój post wyglądał by czytelniej bez tych wykrzykników. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
AtA |
![]()
|
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 22 Dołączył: 01.06.2003 ![]() |
a zauważył ktoś, że Azkaban mogłoby się
kojarzyć z Alktrazem??
A deletrius nie wymazuje mrocznego znaku, tylko coa priori incantatem (chyba ![]() Ten post był edytowany przez AtA: 22.01.2004 14:43 -------------------- ja ce na lsm... i sp... buu
(*) znicz dla Psora Włodka... Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą... |
Natalia-Hermi |
![]() ![]()
|
otóż powiem Ci Ata że ja mam racje.
Jeśli nie pamiętasz zaklęć to poprostu przeczytaj wszystkie części od nowa i
sobie spisz wszystkie i ich działania. A ja to już zrobiłam i mam spis
wszystkich rzeczy ze wszystkich tomów i najdrodniejszych rzeczy i powiem Ci
że Deletrius-usuwa mroczny znak, a Priori Incantatem-ukazuje ostatnie
zaklęcie z danej różdżki.Zaklęcie Morsmorde wyczarowuje mroczny znak u jest
to na stronie 139-140 w 4 tomie i cytat:
"I nagle, bez żadnego ostrzeżenia, ciszę rozdarł jakiś dziwny głos, a to, co ułyszeli, nie było okrzykiem strachu, ale zabrzmiało jak zaklęcie. -Morsmordre! Coś dużego, zielonego i błyszczącego wystrzeliło z ciemności, którą Harry daremnie starał się przebić wzrokiem: śmignęło ku szczytom drzew i poszybowało w niebo. -Co za...-wydyszał Ron, zrywając się na nogi i gapiąc się w górę. Przez ułamek sekundy Harry pomyślał, że to jakaś nowa formacja krasnoludków. Potem zdał sobie sprawę, że to olbrzymia czaszka, złożona z elementów, które przypominają szmaragdowe gwiazdy. Spomiędzy szczęk, jak język wysuwał się wąż. Na ich oczach wznosiła sie coraz wyżej i wyżej, spowita zieloną mgiełką, rysując się na tle czarnego nieba jak jakaś nowa konstelacja. Nagle las wogół nich rozbrzmiał się krzykami. Harry nie wiedział dlaczego, ale jedyną możliwą przyczyną było nagłe pojawienie się owej czaszki, która teraz wznosiła się na tyle wysoko, że oświetlała cały las jak jakiś przerażający neon. Wbił oczy w ciemność, szukając osoby, która wyczarowała czaszkę, ale nikogo nie dostrzegł. -Kto tu jest?-zawołał ponownie. -Harry, chodź, idziemy stąd, szybko!- Hermiona złapała go z tyłu za kurtkę i ciągnęła za sobą. -O co chodzi>-zapytał Harry, wstrząśnięty widokiem jej twarzy, bladej i przerażonej. -To Mroczny Znak, Harry!-jęknęła Hermiona ciągnąc go z całej siły.-Znak Sam-Wiesz-Kogo! , zaklęcie Delertius i Priori Incantatem są na stronie 147! i Cytat ten mówi o tym: "Zaraz się przekonamy-warknął pan Diggory, którego ich zapewnienia wyraźnie nie przekonały.-Chyba wiecie, że jest to bardzo prosty sposób wykrycia ostatniego zaklęcia rzuconego za pomocą tej różdżki,prawda?" Mróżka zaczęła dygotać i gwałtownie potrzątać głową, zamiatając wielkimi uszami, kiedy pan Diggory uniósł ponownie swoją rożdżkę i przytknął jej koniec to końca różdżki Harry'ego,- Priori Incantatem!-zagrzmiał pan Diggory. Harry usłyszał zduszony okrzyk Hermiony, gdy z miejsca zetknięcia się obu różdżek wyrosła wielka czaszka z wężowym językiem. Był to jednak zaledwie szary, mglisty cień zielonej czaski, wziąż unoszącej się nad ich głowami: widmo zaklęcia. -Deletrius!-krzyknął pan Diggory, a widomowa czaszka rozpłynęła się w smudze dymu. No i co??? Przekonałam każdego że zawsze piszę i mówię i daję tu prawdę??? że wszystko co ułożę od siebie jest zgodne z faktami z książek??? Mam nadzieję że nie będzie więcej wątpliwości, a Ci to je mają poprostu nie zagłębili się w lekturze Harry'ego Potter'a... -------------------- "Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:50 |