Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony < 1 2 3 4 > 
Closed TopicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Nazwy Własne Jakie Dała Rowling Do Hp I Skąd..., Temat zawiera dwie informacje z 5 tomu!!

Spiżobrzuch - Ironbell
post 04.01.2004 18:19
Post #51 

Kandydat na Maga

Grupa: Magiczni Forumowicze

to zaloz siostrzyczce konto, a jak nie to zapytaj ja co tam mowili, bo kurde bylo cos ciekawego tylko wlasnie nie moge pamietac jakie byly miejsca wspolne?!

--------------------
They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
'Someone shut the door,' Harry muttered....

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Lousie
post 04.01.2004 18:20
Post #52 

Iluzjonista

Siostra jest głupia i się nie interesuje HP, a obecnie jej w domku nie ma.Może ją zapytam, jak wróci.

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

----------------------------

+Quote Post
Syriusz_Black
post 04.01.2004 20:23
Post #53 

Cichociemny.

Grupa: czysta krew..

QUOTE (Hefaj of Gryffindor @ 04-01-2004 12:50)
QUOTE (Spiżobrzuch - Ironbell @ 04-01-2004 00:25)
niezla praca!! Ogladalem kiedys na national geographic program, ze duzo nazw i motywow zaczerpnietych jest z Mitologi Rzymskiej bodajze, ale nie jestem w stanie teraz przytoczyc konkretow....
sorx

Jeżeli choci ci o TEN program który ja też oglądałem to oglądłem na Discovery , JBC :-)
A'propo..niegdyś ( W Średniowieczu ) czarownice 'latały' witkami do przodu ? Albo że Nicolas Flamel żył NAPRAWDĘ ?..

A jak już jesteśmy przy mitologii , to powiem , że pierwszy człon mojego nicka odnosi się do greckiego boga Hefajstosa , boga ognia , kowali i wulkanów , zresztą w Mitologi rzymskiej był nazywany Wulkanem.
Dziękuję XD

A i owszem.

To samo możesz znaleźć w Quidditchu przez wieki Kennilworthy Whispa...
Jeśli jakies pytania prosze PM biggrin.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
Aylet
post 04.01.2004 22:14
Post #54 

shinigami

Grupa: Prefekci

QUOTE (Natalia-Hermi @ 07-09-2003 20:17)
Otóż najpierw ogłoszę, że na napisanie tego tematu dostałam pozwolenie od Klaud ze Sytha, poprzez osobiste pytanie jej się. I uwaga! w treści mojego tematu są umieszczone dwie nieznaczne informacje z piątego tomu! Jeśli nie chcecie wiedzieć tych dwóch nieznacznych informacji, nie czytajcie całej treści tego tematu!!!

Dwa dni temu, przejrzałam sobie słownik języka łacińskiego i słownik wyrazów obcych. Znalazłam dość sporo nazw własnych które są w 1,2,3,4 i 5 części Harry'ego Potter'a. Sporządziłam treść tego tematu sama, i mam nadzieję że będzie wam się podobało:

Najpierw nazwy łacińskie i ich znaczenia oraz ich zastosowanie w Harrym Potterze:
-centaurus- centatur, monocoreous- jednorożec= zwierzęta z Zakazanego Lasu.
-phoeniks-feniks, ptak Dumbledore'a-Fawkes, oraz tytuł 5 części
-albus- wielki, stanowczy, szanowany ;Albus Dumbledore który jest opisywany jako wielki czarodziej i mag i szanowany czarodziej przez społeczność czarodziejską.
-maxime -duże, wielkie, duże rozmiary, ogromne ;nazwisko Madame Olimpi Maxime która jest dyrektorką szkoły francuskiej –Beauxbatons i jest pół olbrzymką
-nimbo- szybko, zawrotnie, zwrotnie, perfekcyjnie; zmieniona nazwa miotły Harry'ego na Numbusa 2001, a potem miotły drużyny Slytherinu Nimbusów 2001
-severus- mieszać, sporządzać, ostrość, zawziętość; imię Snape'a- nauczyciela eliksirów
-sinistre- meteor, gwiazda- ;Sinistra- nauczycielka astronomii w Hogwarcie
-Vector- kierunek, liczby, kalkulacja, kalkulować, podliczać-; nauczycielka numerologi w Hogwarcie, a jak wiemy w trzecim tomie był moment kiedy Harry podszedł do Hermiony odrabiającej numerologię i ujrzał liczby w kolumnie.
-Draco Malfoy- imię Draco znaczy smok, a wiemy że smoki zazwyczaj są czystej krwi, tak samo jak Draco pochodzenia czystej krwi czarodziejskiej. Być może rodzina Malfoy'ów ma w herbie rodziny smoka?
-Sybilla-nazwa kobiety; proroczyni, wieszczki, wróżbiarki. Napewno Pani Rowling umieściła imię Sybilla jako Sybillę Trelawney która uczy wróżbiarstwa. A w piątym tomie dowiadujemy się że Sybilla Trelawney jest wnuczką-następczynią wieszczki Kasandry Trelawney.
-Nazwy :"Bellatrix" i "Syriusz" oznaczają nazwy gwiazd, jakie przyjęły się w Europie. A w piątym tomie imię Bellatrix to imię słynnej śmierciożerczyni Bellatrix Lestrange. Syriusz to Syriusz Black.
-"Lupus" znaczy wilkołak, a Pani Rowling zmieniła na Remus Lupin, który jak się dowiadujemy w trzeciej części jest wilkołakiem.

Jeśli chodzi o zaklęcia które pojawiły się w częściach HP, są one przetłumaczone z łaciny i też mają swoje znaczenia:
-Accio- przywoływać, przyciągać, zaklęcie przywoływania jakiegoś przedmiotu do siebie
-Alohomor- zamek, a zaklęcie : Alohomora- otwiera zamki w drzwiach
-Appareo- ukazywać się: a zaklęcie: Aperacjum! – ukazuje/ujawnia niewidzialny atrament
-Avis- gołąb, a zaklęcie Avis- wyczarowuje ptaki
Ctuciatus(Crucio) - ból, cierpienie a zaklęcie Crucio- zadawać ból
-Deleo- wymazywać, pozbywać się, przemienione przez Panią Rowling na: Deleritus- likwiduje(wymazuje) Mroczny Znak
-Denso- doprawiać, przemienione : Densuego- zęby rosną(doprawiać dłuższe zęby)
-Diffindo- rozcinać, rozpruwać ;Diffindo- rozpruwacz(rozpruwa przedmiot)
-Dissendium- odkrywać ;Dissendium- otwiera tajemne przejście do Hogsmeade
-Enervo- przywracać ;Enervate- przywraca(odzyskuje się)przytomność
-Engorio- powiększać, zwiększać ;Engorio- powiększa coś lub kogoś(pająki w czwartym tomie na lekcji OPCM)
-związek: Expecto- znaczy odpychać, odsyłać i Patronum obrona, osłona, czyli zaklęcie Expecto Patronum odpycha dementorów i patronus wyczarowany przez daną osobę broni
-Expellio- powalać, wywracać ;Expelliarmus- rozbraja przeciwnika(wywalając go do tyłu na podłogę, odbiera różdżkę przeciwnikowi)
-Ferulo- nieść; Ferula- pierwsza pomoc(nieść pierwszą pomoc)
-Finite- chronić, Incanto- cofać ;Finite Incantatem- chroni przed prostymi zaklęciami/ cofa skutki tych zaklęć
-Furnuno- obrastać; Furnunculus- wróg obrasta grzybami
-Impendium- zwalniać, powolnie; Impedimento- spowalnia ruchy
-Imperio- władać, kontrolować; Imperio- pełna kontorola/władza nad kimś
-Impervious- wypełniać, napełniać, dopełniać ;Impervious- wypełnia wodą
-Impervius- odpycha, osłania, okłada; Impervius- odpycha krople wody(np. z okularów)
-Incedo, Imcendium ;Incendio- rozpala/ podpala ogień
-związek: Locomoto- zwierać, ściskać i Mortio- chodzenie, stope ;Locomotor Mortis- zwieracz nóg
-Lumo- świecić, rozświecać, palić; Lumos- światło z różdżki
-Mobiliarbo- przenosić, przemieszczać, przestawiać; Mobiliarbus- przesuwa coś/ kogoś
-Mobilicorpo- przenosić, przemieszczać ;Mobilicorpus- przenosi obezwładnione ciało
-Momordo- ujawniać, zakazane, straszne; Morsmorde- wyczarowuje Mroczny Znak
-Nox- gasić, wygaszać, zaciemniać ;Nox- gasi światło z różdżki
-Oblivio, Oblivium- tracić, stracone, stracać, zapomnieć ;Oblivate- utrata pamięci
-Orchideous- wiązanka, związka; Orchideus- wyczarowuje bukiet kwiatów
-związek: Pertificus- rażenie, porażenie, szok, zaskoczenie i Totalus- całe, całkowite, pełne; Pertificus Totalus- pełne porażenie ciała
-związek: Pesternomi- obezwładniać, wiązać, związać, zatrzymać i Peskipiski- małe, złośliwe ;Peskipiski Pesternomi- obezwładnia chochliki kornwalijskie
-związek Priori Incantatem- jest to nazwa pełnego zaklęcia, lecz mi ono sprawiło dużo trudności aby przetłumaczyć to z łaciny na to jakie ono ma znaczenie jako zaklęcie w Harrym Potterze które pojawiło się po raz pierwszy w czwartym tomie. Otóż jako zaklęcie oznacza: ukazuje poprzednie zaklęcie które było rzucone z danej różdżki, oraz pokazuje podobieństwo między dwoma takimi samymi rzeczami o takim samym składzie i ich wspólnej historii. A jak w książce jest pokazane że różdżka Harry'ego i Voldemorta są takie same, a zwłaszcza w czwartym tomie przeczytaliśmy że jak takie same różdżki Harry'ego i Voldemorta połączyły się to zaczęły wibrować i potem działy się dziwne rzeczy(między innymi wyłaniały się duchy zabitych osób przez Voldemorta)
-Reduco, Reducto- minimalizować, zmniejszać, pomniejszać; Reducto- zmniejsza/ redukuje coś (kogoś) powiększonego do normalnej poprzedniej postaci lub w normalnej postaci
-Relasho- iskrzyć, świecić, neony; Relashio- tworzy iskry; odpędza Druzgotki
-Reparo- naprawiać, przywracać do poprzedniej wersji; Reparo- naprawia (bałagan lub coś zepsutego)
-Ricta- łaskotka, śmiech, pokładać się z czegoś śmiesznego; Rictusempra- zniewalająca łaskotka
-Ridiculus-Ridiculo- koszmarne, przerażające, utożsamiające się z czymś; Riddikulus!- rozwala Bogina(Bogin-utożsamia się z czymś kto czegoś się boi)
-Serpensio- wić się, leźć, ciągnąć się; Serpensortia- wyczarowuje węża
-Sonorus- pogłaśniać, zwiększać, wturować ; Sonorus- nagłaśnianie głosu
-Stupo- rozpętać, rozszaleć się; Stupefy- wywołuje wichurę
-Taranto- pleść, mieszać; Tarantallegra- pląsawica nóg
-Wadiwo,Wadiwasi; odpychać ,odblokować, odepchać; Waddiwasi- odblokowuje zapchany-zablokowany otwór
-związek Leviosa- lewitować, unosić, podnosić; Wingardium Leviosa- unosi przedmiot w górę(słowo: Wingardium Pani Rowling albo sama wymyśliła, albo naprawdę coś znaczy i przy tym nie mogłam tego znaleźć)
-Quietus- powracać, przybywać, odwracać; Quietus- przywraca normalną postać głosu (przeciwieństwo do Sonorus)

To właśnie były zaklęcia, starałam się aby wszystko pasowało, i jak skończyłam pracę nad zaklęciami aż sama się zdziwiłam że podobieństwo tych znaczeń jest bardzo uderzające.

A teraz nazwy które wynalazłam w słowniku wyrazów obcych, które są w Harrym Potterze:
-Alastor „Szalonooki” Moody jest aurorem, a aurorowi można zabijać śmierciożerców bo tak jest napisane w czwartym tomie(potyczki aurorów ze śmierciożercami). No więc: Alastor to starożytny zbrodniarz, morderca, mściciel zamordowanych, mitologiczny duch pomsty za zbrodnię. Zdanie „mściciel zamordowanych,.....pomsty za zbrodnię”- być może to oznacza że auror może zabijać w pomście śmierciożerców, którzy zabijali Avadą Kedavrą??? Może Pani Rowling dała głównemu aurorowi w czwartym tomie imię Alastor nawiązując do znaczenia tego imienia i do jakiego zawodu jaki on wykonywał?
-Minerwa- starożytna bogini mądrości i wyrozumiałości-surowa. Chyba Pani Rowling chciała aby książkowa i filmowa Minerwa McGonagall przyjęła wygląd i charakter upodabniający ją po jej imieniu do tej starożytnej?
-Sykomora-botaniczne drzewo figowe. Natomiast w Harrym Potterze, jest to zwykłe, ogromne drzewo na skraju Zakazanego Lasu. Tutaj wyraźnie Pani Rowling zamieniła znaczenie tej rośliny.
-Paracelsus- średniowieczny lekarz- uzdrowiciel. Paracelsus- imię słynnego czarodzieja który pojawił się wśród kart do zbierania słynnych czarodziei i czarodziejek. Może i on był słynnym uzdrowicielem ze szpitala dla czarodziei i dlatego zasłużył sobie na znalezienie się na czarodziejskich kartach.

No i jak? Podoba wam się to co opracowałam? Jeślibyście sami znaleźli jakieś inne nazwy, takie podobne jakie ja tu umieściłam, to napiszcie je w swoich postach:)

Ona tego nie wyszukała tylko po prostu spisała z książki o magii... nie mało dziś takich... sama mam jedną... Davida C. ,, Magiczne światy Harry'ego Pottera"...

--------------------
Prefekt Ravenclawu.
user posted image
Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
+Quote Post
Hefaj
post 05.01.2004 14:27
Post #55 

Cenzor

QUOTE (??? @ 04-01-2004 21:14)
QUOTE (Natalia-Hermi @ 07-09-2003 20:17)
Otóż najpierw ogłoszę, że na napisanie tego tematu dostałam pozwolenie od Klaud ze Sytha, poprzez osobiste pytanie jej się. I uwaga! w treści mojego tematu są umieszczone dwie nieznaczne informacje z piątego tomu! Jeśli nie chcecie wiedzieć tych dwóch nieznacznych informacji, nie czytajcie całej treści tego tematu!!!

Dwa dni temu, przejrzałam sobie słownik języka łacińskiego i słownik wyrazów obcych. Znalazłam dość sporo nazw własnych które są w 1,2,3,4 i 5 części Harry'ego Potter'a. Sporządziłam treść tego tematu sama, i mam nadzieję że będzie wam się podobało:

Najpierw nazwy łacińskie i ich znaczenia oraz ich zastosowanie w Harrym Potterze:
-centaurus- centatur, monocoreous- jednorożec= zwierzęta z Zakazanego Lasu.
-phoeniks-feniks, ptak Dumbledore'a-Fawkes, oraz tytuł 5 części
-albus- wielki, stanowczy, szanowany ;Albus Dumbledore który jest opisywany jako wielki czarodziej i mag i szanowany czarodziej przez społeczność czarodziejską.
-maxime -duże, wielkie, duże rozmiary, ogromne ;nazwisko Madame Olimpi Maxime która jest dyrektorką szkoły francuskiej –Beauxbatons i jest pół olbrzymką
-nimbo- szybko, zawrotnie, zwrotnie, perfekcyjnie; zmieniona nazwa miotły Harry'ego na Numbusa 2001, a potem miotły drużyny Slytherinu Nimbusów 2001
-severus- mieszać, sporządzać, ostrość, zawziętość; imię Snape'a- nauczyciela eliksirów
-sinistre- meteor, gwiazda- ;Sinistra- nauczycielka astronomii w Hogwarcie
-Vector- kierunek, liczby, kalkulacja, kalkulować, podliczać-; nauczycielka numerologi w Hogwarcie, a jak wiemy w trzecim tomie był moment kiedy Harry podszedł do Hermiony odrabiającej numerologię i ujrzał liczby w kolumnie.
-Draco Malfoy- imię Draco znaczy smok, a wiemy że smoki zazwyczaj są czystej krwi, tak samo jak Draco pochodzenia czystej krwi czarodziejskiej. Być może rodzina Malfoy'ów ma w herbie rodziny smoka?
-Sybilla-nazwa kobiety; proroczyni, wieszczki, wróżbiarki. Napewno Pani Rowling umieściła imię Sybilla jako Sybillę Trelawney która uczy wróżbiarstwa. A w piątym tomie dowiadujemy się że Sybilla Trelawney jest wnuczką-następczynią wieszczki Kasandry Trelawney.
-Nazwy :"Bellatrix" i "Syriusz" oznaczają nazwy gwiazd, jakie przyjęły się w Europie. A w piątym tomie imię Bellatrix to imię słynnej śmierciożerczyni Bellatrix Lestrange. Syriusz to Syriusz Black.
-"Lupus" znaczy wilkołak, a Pani Rowling zmieniła na Remus Lupin, który jak się dowiadujemy w trzeciej części jest wilkołakiem.

Jeśli chodzi o zaklęcia które pojawiły się w częściach HP, są one przetłumaczone z łaciny i też mają swoje znaczenia:
-Accio- przywoływać, przyciągać, zaklęcie przywoływania jakiegoś przedmiotu do siebie
-Alohomor- zamek, a zaklęcie : Alohomora- otwiera zamki w drzwiach
-Appareo- ukazywać się: a zaklęcie: Aperacjum! – ukazuje/ujawnia niewidzialny atrament
-Avis- gołąb, a zaklęcie Avis- wyczarowuje ptaki
Ctuciatus(Crucio) - ból, cierpienie a zaklęcie Crucio- zadawać ból
-Deleo- wymazywać, pozbywać się, przemienione przez Panią Rowling na: Deleritus- likwiduje(wymazuje) Mroczny Znak
-Denso- doprawiać, przemienione : Densuego- zęby rosną(doprawiać dłuższe zęby)
-Diffindo- rozcinać, rozpruwać ;Diffindo- rozpruwacz(rozpruwa przedmiot)
-Dissendium- odkrywać ;Dissendium- otwiera tajemne przejście do Hogsmeade
-Enervo- przywracać ;Enervate- przywraca(odzyskuje się)przytomność
-Engorio- powiększać, zwiększać ;Engorio- powiększa coś lub kogoś(pająki w czwartym tomie na lekcji OPCM)
-związek: Expecto- znaczy odpychać, odsyłać i Patronum obrona, osłona, czyli zaklęcie Expecto Patronum odpycha dementorów i patronus wyczarowany przez daną osobę broni
-Expellio- powalać, wywracać ;Expelliarmus- rozbraja przeciwnika(wywalając go do tyłu na podłogę, odbiera różdżkę przeciwnikowi)
-Ferulo- nieść; Ferula- pierwsza pomoc(nieść pierwszą pomoc)
-Finite- chronić, Incanto- cofać ;Finite Incantatem- chroni przed prostymi zaklęciami/ cofa skutki tych zaklęć
-Furnuno- obrastać; Furnunculus- wróg obrasta grzybami
-Impendium- zwalniać, powolnie; Impedimento- spowalnia ruchy
-Imperio- władać, kontrolować; Imperio- pełna kontorola/władza nad kimś
-Impervious- wypełniać, napełniać, dopełniać ;Impervious- wypełnia wodą
-Impervius- odpycha, osłania, okłada; Impervius- odpycha krople wody(np. z okularów)
-Incedo, Imcendium ;Incendio- rozpala/ podpala ogień
-związek: Locomoto- zwierać, ściskać i Mortio- chodzenie, stope ;Locomotor Mortis- zwieracz nóg
-Lumo- świecić, rozświecać, palić; Lumos- światło z różdżki
-Mobiliarbo- przenosić, przemieszczać, przestawiać; Mobiliarbus- przesuwa coś/ kogoś
-Mobilicorpo- przenosić, przemieszczać ;Mobilicorpus- przenosi obezwładnione ciało
-Momordo- ujawniać, zakazane, straszne; Morsmorde- wyczarowuje Mroczny Znak
-Nox- gasić, wygaszać, zaciemniać ;Nox- gasi światło z różdżki
-Oblivio, Oblivium- tracić, stracone, stracać, zapomnieć ;Oblivate- utrata pamięci
-Orchideous- wiązanka, związka; Orchideus- wyczarowuje bukiet kwiatów
-związek: Pertificus- rażenie, porażenie, szok, zaskoczenie i Totalus- całe, całkowite, pełne; Pertificus Totalus- pełne porażenie ciała
-związek: Pesternomi- obezwładniać, wiązać, związać, zatrzymać i Peskipiski- małe, złośliwe ;Peskipiski Pesternomi- obezwładnia chochliki kornwalijskie
-związek Priori Incantatem- jest to nazwa pełnego zaklęcia, lecz mi ono sprawiło dużo trudności aby przetłumaczyć to z łaciny na to jakie ono ma znaczenie jako zaklęcie w Harrym Potterze które pojawiło się po raz pierwszy w czwartym tomie. Otóż jako zaklęcie oznacza: ukazuje poprzednie zaklęcie które było rzucone z danej różdżki, oraz pokazuje podobieństwo między dwoma takimi samymi rzeczami o takim samym składzie i ich wspólnej historii. A jak w książce jest pokazane że różdżka Harry'ego i Voldemorta są takie same, a zwłaszcza w czwartym tomie przeczytaliśmy że jak takie same różdżki Harry'ego i Voldemorta połączyły się to zaczęły wibrować i potem działy się dziwne rzeczy(między innymi wyłaniały się duchy zabitych osób przez Voldemorta)
-Reduco, Reducto- minimalizować, zmniejszać, pomniejszać; Reducto- zmniejsza/ redukuje coś (kogoś) powiększonego do normalnej poprzedniej postaci lub w normalnej postaci
-Relasho- iskrzyć, świecić, neony; Relashio- tworzy iskry; odpędza Druzgotki
-Reparo- naprawiać, przywracać do poprzedniej wersji; Reparo- naprawia (bałagan lub coś zepsutego)
-Ricta- łaskotka, śmiech, pokładać się z czegoś śmiesznego; Rictusempra- zniewalająca łaskotka
-Ridiculus-Ridiculo- koszmarne, przerażające, utożsamiające się z czymś; Riddikulus!- rozwala Bogina(Bogin-utożsamia się z czymś kto czegoś się boi)
-Serpensio- wić się, leźć, ciągnąć się; Serpensortia- wyczarowuje węża
-Sonorus- pogłaśniać, zwiększać, wturować ; Sonorus- nagłaśnianie głosu
-Stupo- rozpętać, rozszaleć się; Stupefy- wywołuje wichurę
-Taranto- pleść, mieszać; Tarantallegra- pląsawica nóg
-Wadiwo,Wadiwasi; odpychać ,odblokować, odepchać; Waddiwasi- odblokowuje zapchany-zablokowany otwór
-związek Leviosa- lewitować, unosić, podnosić; Wingardium Leviosa- unosi przedmiot w górę(słowo: Wingardium Pani Rowling albo sama wymyśliła, albo naprawdę coś znaczy i przy tym nie mogłam tego znaleźć)
-Quietus- powracać, przybywać, odwracać; Quietus- przywraca normalną postać głosu (przeciwieństwo do Sonorus)

To właśnie były zaklęcia, starałam się aby wszystko pasowało, i jak skończyłam pracę nad zaklęciami aż sama się zdziwiłam że podobieństwo tych znaczeń jest bardzo uderzające.

A teraz nazwy które wynalazłam w słowniku wyrazów obcych, które są w Harrym Potterze:
-Alastor „Szalonooki” Moody jest aurorem, a aurorowi można zabijać śmierciożerców bo tak jest napisane w czwartym tomie(potyczki aurorów ze śmierciożercami). No więc: Alastor to starożytny zbrodniarz, morderca, mściciel zamordowanych, mitologiczny duch pomsty za zbrodnię. Zdanie „mściciel zamordowanych,.....pomsty za zbrodnię”- być może to oznacza że auror może zabijać w pomście śmierciożerców, którzy zabijali Avadą Kedavrą??? Może Pani Rowling dała głównemu aurorowi w czwartym tomie imię Alastor nawiązując do znaczenia tego imienia i do jakiego zawodu jaki on wykonywał?
-Minerwa- starożytna bogini mądrości i wyrozumiałości-surowa. Chyba Pani Rowling chciała aby książkowa i filmowa Minerwa McGonagall przyjęła wygląd i charakter upodabniający ją po jej imieniu do tej starożytnej?
-Sykomora-botaniczne drzewo figowe. Natomiast w Harrym Potterze, jest to zwykłe, ogromne drzewo na skraju Zakazanego Lasu. Tutaj wyraźnie Pani Rowling zamieniła znaczenie tej rośliny.
-Paracelsus- średniowieczny lekarz- uzdrowiciel. Paracelsus- imię słynnego czarodzieja który pojawił się wśród kart do zbierania słynnych czarodziei i czarodziejek. Może i on był słynnym uzdrowicielem ze szpitala dla czarodziei i dlatego zasłużył sobie na znalezienie się na czarodziejskich kartach.

No i jak? Podoba wam się to co opracowałam? Jeślibyście sami znaleźli jakieś inne nazwy, takie podobne jakie ja tu umieściłam, to napiszcie je w swoich postach:)

Ona tego nie wyszukała tylko po prostu spisała z książki o magii... nie mało dziś takich... sama mam jedną... Davida C. ,, Magiczne światy Harry'ego Pottera"...

Ekhem...czy ja już mówiłem coś na temat tej książki czy nie?..
Nie każdy ma taką książkę i nie każdy nie chce sobie zadać trudu...chociaż też to trochę 'śmierdzi'..

--------------------

Ciemnogrodzkie ogłoszenie:
Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho.

W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka!
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 06.01.2004 19:05
Post #56 

Kandydat na Maga

wiecie co ludzie? zwłaszcza "???"-obrażacie mnie! Mnie nie stać na żadne inne książki o magii oprócz tomów HP i nie mam takich książek w okół siebie, i uczciwie to napisałam i opracowałam. Jak możecie mi to mówić? Mogę wam to udowodnić: u siebie w pokoju mam słownik łaciński i na każdą literę alfabetu przeglądałam każdy wyraz i sprawdzałam go z zaklęciem i inne słówka, a te rośliny które były to wystarczyło mi zajżeć do encyklopedii PWN i odszukać to, albo w słownikach wyrazów obcych też było, w atalasach o roślinach,gwiazdach...przecierz jak to dodałam to wszyscy mi uwieżyli i mają rację. Cały czas nad tym pracuje, gdybyście kiedykolwiek coś podobnego sami zrobili tobyście się też kłucili że naprawdę jest to waszej pracy. A pozatym jak czytałam tomy to spisywałam sobie nazwy i je sprawdzałam w książkach Encyklopedycznych i Słownikach i ułożyłam całe i dodałam tutaj. I co? może mi powiecie że moja prawca poszła na marne bo teraz wszyscy zmienią zdanie i powiedzą że to spisałam co?

--------------------
"Odbijam nie Twą twarz, ale Twego serca pragnienia..."
+Quote Post
Meliana
post 06.01.2004 19:17
Post #57 

Kandydat na Maga

no przestańcie!!!
ja wierzę Hermi, niby dlaczego miała by kłamać? żeby nam zaimponować? nie sądzę...zresztą na niektóre z tych rzeczy w ogóle sie nie natkęłam, no i poczytajcie niektóre wypowiedzi Hermi,o tym jak to wszystko pomogło Jej w nauce itd, nie sądzę żeby to zmyśliła...
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 06.01.2004 19:25
Post #58 

Kandydat na Maga

zmyśliła? po co ja miałabym to zmyślać? Wystarczy jak sobie włączycie dowloną encyklopedię i dacie np."Akonit" albo "Bellatrix"-to co ja tu wypisałam i te wszystkie nazwy własne to można sprawdzić w dowolnej encyklopedii, słownik łaciński mało chyba kto ma, ale polecam w nim pobuszkować...wspaniałe jest takie coś, łacinę to mam na Historii i to pomaga a teraz mam ścieżkę edukacyjną z Biologi(przedtem miałam o Unii Europejskiej) i to bardzo się przydaje jak i w normalnych przedmiotach...

--------------------
+Quote Post
Syriusz_Black
post 06.01.2004 19:37
Post #59 

Cichociemny.

Kawał roboty i już. Nawet samo przepisanie - jakja tro robie z magicznymi stworkami - to wymaga trudu. A ty ??? co? Nawet palcem nie kiwnęłaś, żeby coś to zrobić, wnieść...
A jak nie pasuje, to nie komentuj i tyle...

--------------------
user posted image
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 06.01.2004 19:51
Post #60 

Kandydat na Maga

Syriusz? to miało być do mnie? Twierdzisz że ja to skąś przepisałam? W życiu nie widziałam żadnego leksykonu netowego z którego nawet nie śmiałabym przepisać i dać to tutuaj bo byłoby to złodziejstwo. Nie bez powodu dostałam dwie dwóje ze sprawdzianu semestralnego z matmy, bo cały czas to robię, uwielbiam się w to bawić i przeglądać Encyklopedie. To się nie mieści w głowie. Przecierz inne tematy są zakładane przez indywidualną osobę bo chce, a ja też założyłam ten temat bo chciałam aby ukazać ile można znaleźć prawdziwych rzeczy z Harry'ego Pottera.

--------------------
+Quote Post
Hefaj
post 06.01.2004 21:06
Post #61 

Cenzor

QUOTE (Natalia-Hermi @ 06-01-2004 18:05)
wiecie co ludzie? zwłaszcza "???"-obrażacie mnie! Mnie nie stać na żadne inne książki o magii oprócz tomów HP i nie mam takich książek w okół siebie, i uczciwie to napisałam i opracowałam. Jak możecie mi to mówić? Mogę wam to udowodnić: u siebie w pokoju mam słownik łaciński i na każdą literę alfabetu przeglądałam każdy wyraz i sprawdzałam go z zaklęciem i inne słówka, a te rośliny które były to wystarczyło mi zajżeć do encyklopedii PWN i odszukać to, albo w słownikach wyrazów obcych też było, w atalasach o roślinach,gwiazdach...przecierz jak to dodałam to wszyscy mi uwieżyli i mają rację. Cały czas nad tym pracuje, gdybyście kiedykolwiek coś podobnego sami zrobili tobyście się też kłucili że naprawdę jest to waszej pracy. A pozatym jak czytałam tomy to spisywałam sobie nazwy i je sprawdzałam w książkach Encyklopedycznych i Słownikach i ułożyłam całe i dodałam tutaj. I co? może mi powiecie że moja prawca poszła na marne bo teraz wszyscy zmienią zdanie i powiedzą że to spisałam co?

Czy ja cię obrażam ?
Nie mówiłem 'Popieram' czy coś innego , nie oskarżałem , nawet po części broniłem ( Chociaż wydawało się to podejrzane że tak 'wszystko szybko' )
Jezuu..człowiek nic nie powie a tu już go zjeżdżają wręcz za nic == NC ><
A co do podobnej działalności - właśnie opracowuję cytaty z książek do mojego tematu dla użytkowników którzy o to poprosili. A tego jest , delikatnie mówiąc , sporo. Więc nie zarzucaj mi że ja bym nic takiego nie zrobił , dobrze ? mad.gif
Dziękuję wszystkim ==

Ten post był edytowany przez Hefaj of Gryffindor: 06.01.2004 21:07

--------------------

Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho.

+Quote Post
Nea
post 07.01.2004 09:56
Post #62 

Iluzjonista

Dobra, wczoraj bawilam się słownikiem wyrazów obcych (taaa, szukałam czegoś na muzykę, ale nevermind). Znalazłam kilka ciekawych rzeczy, może już ktoś je tłumaczył, ale nie chce mi sie czytać wszystkiego i dam te swoje. Za powtórzenia przepraszam.

Mandragora - roślina z rodziny psiankowatych, bylina o zgrubiałym korzeniu, dużych, dzwonkowatych kawiatach i jadalnych owocach; rośnie w obszarze śródziemnomorskim, Himalajach i zach. Turkmenii; gatunek lekarska ma zastosowanie w medycynie; korzeń tego gatunku, przypominający postać ludzką używany byl w średniowieczu jako lek magiczny - Czyli mówiąc w skrócie, mandragora naprawdę istniała i istanieje i faktycznie ma korzeń w kształcie człowieka.

Knot - (jedno z wielu znaczeń) niedostateczna ocena w szkole, pałka. - Może to ma jakiś związek z tym jak Knot rządził ? Wiem, że jest to przetłumaczenie, ale też ma jakieś dwuznaczności.

Sykl - dawna moneta żydowska; srebrnik - Nom, to się zgadza, moneta po prostu

Penelopa - (jedno z kilku znaczeń) przen. wierna żona - Może to ma jakiś związek z dziewczyną Percy'ego ? Wiadomo, taki ułożony i idealny szukał na pewno dziewczyny, która będzie wierna, a także jakby spokojna... Penelopa Clearwater. Clearwater - czysta woda ? To by pasowało...

Argus - mitologiczny stuoki strażnik, któremu Hera, zazdrosna żona Zeusa kazała strzec zamienionej przez nią w jałówkę nimfy Io, kochanki Zeusa - Argus Filch... to na pewno nie było przypadkowe

Sybilla - wieszczka i kapłanka (to akurat ktoś tłumaczył, pamiętam)

tryton - bóstwo morskie o tułowiu ludzkim i zwykle rybim ogonie - No to wiemy, skąd wytrzasnęła trytonki

hipogryf - bajeczny koń skrzydlaty z głową gryfa - No comments

demencja <łac. dementia>- upośledzenie inteligencji, zdolności rozumowania i krytycznej oceny sytuacji, niekiedy i pamięci, będące objawem niektórych chorób nerwowych; otępienie - Niech mi tu Polkowski nie mówi, że Rowling sama wymyśliła Dementorów, przecież to ma związek!

Narazie tyle. Jak coś jeszcze znajdę to się podzielę. =)

Edit: głupie literówki

Ten post był edytowany przez Nea: 07.01.2004 09:57
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 07.01.2004 14:53
Post #63 

Kandydat na Maga

Hefaj, teraz rozumiem, ale napisałeś też że to wszystko szybko, temat założyłam jak sprawdzałam we wrześniu 2003, a ja od połowy lipca 2003 pracowałam na to, i do dzisiaj wynajduje różne rzeczy. Dziękuję Nea za zainteresowanie:)

A wczoraj znalazłam jeszcze w 11 tomie Encyklopedii PWN o Trytonach i Trollach. Otóż Trytony(tu mowa akurat o jednym osobniku!): mitologiczne greckie morskie bóstwo, półczłowiek, półryba;syn Posejdona i Amfitry, znany z mitu o Heraklesie, któremu uległ w walce; od IV w. p.n.e. uwielokrotniony w postaciach "trytonów",półludzi, półwęży(zwykle dmących w musze, a w HP miały takie jakby trójzęby w rękach jak Posejdon w tym jeziorze obok Hogwartu), występujących obok Nereid w orszaku Posejdona, temat przedstawiany w rzeźbie(barokowe fontanny) i malarstwie. Trytony to także zool. traszki.
Trolle: staroskandynawskie mity germańskie w wierzeniach ludów skandynawskich:demoniczne olbrzymy lub karły, zamieszkujące górskie pieczary.Działalność trolli jest na ogół szkodliwa dla ludzim wywołują niepogodę i burzę.

--------------------
+Quote Post
Hefaj
post 07.01.2004 16:23
Post #64 

Cenzor

QUOTE (Natalia-Hermi @ 07-01-2004 13:53)
Hefaj, teraz rozumiem, ale napisałeś też że to wszystko szybko, temat założyłam jak sprawdzałam we wrześniu 2003, a ja od połowy lipca 2003 pracowałam na to, i do dzisiaj wynajduje różne rzeczy.

Ok , nie ma sprawy. A co do wyjśnienia - wow , 'trochę' się musiałaś przez ten misiąc ( ? ) napracować , choxciaż dla mnie , jak już to mówiłem , nic nowego ^^

--------------------

+Quote Post
Niuśka
post 10.01.2004 00:01
Post #65 

Mugol

No rzeczywiście świetna robota! A ja też czytałam gdzieś, że Pansy to znaczy bratek. Ale czy to pasuje do Pansy Parkinson, to nie wiem... tongue.gif

Ten post był edytowany przez Niuśka: 10.01.2004 00:02

--------------------
....:::: Koffanie Śliczniutkie! BaCiO! :* ::::....
+Quote Post
Syriusz_Black
post 10.01.2004 00:07
Post #66 

Cichociemny.

QUOTE (Natalia-Hermi @ 06-01-2004 19:51)
Syriusz? to miało być do mnie? Twierdzisz że ja to skąś przepisałam? W życiu nie widziałam żadnego leksykonu netowego z którego nawet nie śmiałabym przepisać i dać to tutuaj bo byłoby to złodziejstwo. Nie bez powodu dostałam dwie dwóje ze sprawdzianu semestralnego z matmy, bo cały czas to robię, uwielbiam się w to bawić i przeglądać Encyklopedie. To się nie mieści w głowie. Przecierz inne tematy są zakładane przez indywidualną osobę bo chce, a ja też założyłam ten temat bo chciałam aby ukazać ile można znaleźć prawdziwych rzeczy z Harry'ego Pottera.

Napisałem - nawet jeśli....
Nie wiem jaka jest prawda, ale chodzi mi o sam wkład pracy...
Napisałem, że bardzo fajnie biggrin.gif Olewaj takich ludzi, którzy samemu nic nie robiąc czepiajas ię innych biggrin.gif

Pozdrawiam...

--------------------
user posted image
+Quote Post
Lousie
post 12.01.2004 17:27
Post #67 

Iluzjonista

Jeju, ale musiałaś się nieźle napracować. Coś takiego, to w końcu nie jest parę zdań. Długo tego szukałaś??? To znaczy , czy długo to robiłaś?

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

----------------------------

+Quote Post
Natalia-Hermi
post 14.01.2004 14:54
Post #68 

Kandydat na Maga

Wiesz Louise ja to już mówiłam ale powiem jeszcze raz że założyłam ten temat we wrześniu 2003r. a przed wrześniem pracowałam na to od połowy lipca, i do dzisiaj wynajduje wszystkie rzeczy które mi wpadną podczas przeglądania moich notatek lub wyszukuje nowe z tomów i je opracowuje(na podstawie encyklopedii) i dodaje tutaj. Cały czas to robie jak mam wolną chwilę.

A czy zwróciliście uwagę podczas czytania Harry'ego na imię syna Państwa Dursley'ów? Ma na imię Dudley(czyta się "dadlei/y" a to imię jest celowo wymyślone bo go naprawdę nie ma a pochodzi od nazwy miasta w Angli które też nosi nazwę "Dudley".

--------------------
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 21.01.2004 15:59
Post #69 

Kandydat na Maga

w pierwszym tomie kiedy Harry dostał list zabrał też z pocztą różne pocztówki i rachunki Dursley'ów i Vernon po przeczytaniu pocztówki od Marge(jego siostry) powiedział że jest na wyspie Wight i że najadła się jakiś trąbików. I sądziłam że ta wyspa jest wyimaginowana tym czasem ona naprawde jest i leży u brzegów południowej Wielkiej Brytanii.

--------------------
+Quote Post
Syriusz_Black
post 21.01.2004 16:05
Post #70 

Cichociemny.

1. Natalia Hermi - jeśłi chcesz coś dodać - to edytuj posta - a nie zasuwaj jednego pod drugim. Jest taka zasada... Nie zaśmiecajcie forum...
2. Jaka to wyspa??

Ten post był edytowany przez Syriusz_Black: 21.01.2004 16:05

--------------------
user posted image
+Quote Post
Natalia-Hermi
post 21.01.2004 16:30
Post #71 

Kandydat na Maga

Syriusz zauważ że od ostatniego postu dużo czasu minęło i nie dodaje ich celowo dla dodania sobie postów tylko dla tematu. A ta wyspa jest mała i leży niedaleko kanału La Manche i na zachód od Dover. Jest słynna z irlandczyków choć Irlandia jest dalej.

--------------------
+Quote Post
Tornado
post 21.01.2004 17:16
Post #72 

Mugol

teraz to już zostawmy 5 tom!!!!!!!!!!!! bo już teoretycznie jest! zajmijmy sie 3 filmem i 6 , 7 tomem! star.gif
+Quote Post
Hefaj
post 21.01.2004 19:21
Post #73 

Cenzor

QUOTE (Tornado @ 21-01-2004 16:16)
teraz to już zostawmy 5 tom!!!!!!!!!!!! bo już teoretycznie jest! zajmijmy sie 3 filmem i 6 , 7 tomem! star.gif

Jeszcze polskiej premiery nie było == A co - dzień przed V tomem mamy gadać o 6-tym ? To może każesz jeszcze spalić I część ?
A nie lepiej już zostawić całego HP i zająć się czym innym ? ==
A tak BTW twój post wyglądał by czytelniej bez tych wykrzykników.

--------------------

+Quote Post
AtA
post 22.01.2004 14:41
Post #74 

KAFEL

a zauważył ktoś, że Azkaban mogłoby się kojarzyć z Alktrazem??

A deletrius nie wymazuje mrocznego znaku, tylko coa priori incantatem (chyba smile.gif )

Ten post był edytowany przez AtA: 22.01.2004 14:43

--------------------
ja ce na lsm... i sp... buu

(*) znicz dla Psora Włodka...

Spieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą...

+Quote Post
Natalia-Hermi
post 22.01.2004 15:23
Post #75 

Kandydat na Maga

otóż powiem Ci Ata że ja mam racje. Jeśli nie pamiętasz zaklęć to poprostu przeczytaj wszystkie części od nowa i sobie spisz wszystkie i ich działania. A ja to już zrobiłam i mam spis wszystkich rzeczy ze wszystkich tomów i najdrodniejszych rzeczy i powiem Ci że Deletrius-usuwa mroczny znak, a Priori Incantatem-ukazuje ostatnie zaklęcie z danej różdżki.Zaklęcie Morsmorde wyczarowuje mroczny znak u jest to na stronie 139-140 w 4 tomie i cytat:
"I nagle, bez żadnego ostrzeżenia, ciszę rozdarł jakiś dziwny głos, a to, co ułyszeli, nie było okrzykiem strachu, ale zabrzmiało jak zaklęcie.
-Morsmordre!
Coś dużego, zielonego i błyszczącego wystrzeliło z ciemności, którą Harry daremnie starał się przebić wzrokiem: śmignęło ku szczytom drzew i poszybowało w niebo.
-Co za...-wydyszał Ron, zrywając się na nogi i gapiąc się w górę.
Przez ułamek sekundy Harry pomyślał, że to jakaś nowa formacja krasnoludków. Potem zdał sobie sprawę, że to olbrzymia czaszka, złożona z elementów, które przypominają szmaragdowe gwiazdy. Spomiędzy szczęk, jak język wysuwał się wąż. Na ich oczach wznosiła sie coraz wyżej i wyżej, spowita zieloną mgiełką, rysując się na tle czarnego nieba jak jakaś nowa konstelacja. Nagle las wogół nich rozbrzmiał się krzykami. Harry nie wiedział dlaczego, ale jedyną możliwą przyczyną było nagłe pojawienie się owej czaszki, która teraz wznosiła się na tyle wysoko, że oświetlała cały las jak jakiś przerażający neon. Wbił oczy w ciemność, szukając osoby, która wyczarowała czaszkę, ale nikogo nie dostrzegł.
-Kto tu jest?-zawołał ponownie.
-Harry, chodź, idziemy stąd, szybko!- Hermiona złapała go z tyłu za kurtkę i ciągnęła za sobą.
-O co chodzi>-zapytał Harry, wstrząśnięty widokiem jej twarzy, bladej i przerażonej.
-To Mroczny Znak, Harry!-jęknęła Hermiona ciągnąc go z całej siły.-Znak Sam-Wiesz-Kogo!

, zaklęcie Delertius i Priori Incantatem są na stronie 147! i Cytat ten mówi o tym:
"Zaraz się przekonamy-warknął pan Diggory, którego ich zapewnienia wyraźnie nie przekonały.-Chyba wiecie, że jest to bardzo prosty sposób wykrycia ostatniego zaklęcia rzuconego za pomocą tej różdżki,prawda?" Mróżka zaczęła dygotać i gwałtownie potrzątać głową, zamiatając wielkimi uszami, kiedy pan Diggory uniósł ponownie swoją rożdżkę i przytknął jej koniec to końca różdżki Harry'ego,-
Priori Incantatem!-zagrzmiał pan Diggory. Harry usłyszał zduszony okrzyk Hermiony, gdy z miejsca zetknięcia się obu różdżek wyrosła wielka czaszka z wężowym językiem. Był to jednak zaledwie szary, mglisty cień zielonej czaski, wziąż unoszącej się nad ich głowami: widmo zaklęcia.
-Deletrius!-krzyknął pan Diggory, a widomowa czaszka rozpłynęła się w smudze dymu.

No i co??? Przekonałam każdego że zawsze piszę i mówię i daję tu prawdę??? że wszystko co ułożę od siebie jest zgodne z faktami z książek??? Mam nadzieję że nie będzie więcej wątpliwości, a Ci to je mają poprostu nie zagłębili się w lekturze Harry'ego Potter'a...

--------------------
+Quote Post

4 Strony < 1 2 3 4 >
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 15.05.2025 02:50