Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

4 Strony < 1 2 3 4 > 
Closed TopicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Czy Potter przygotowuje do poważniejszych książek?, Czy czytaliście po Harrym inne książki?

Spiżobrzuch - Ironbell
post 04.01.2004 18:28
Post #51 

Kandydat na Maga

Grupa: Magiczni Forumowicze

ale o jaki rodzaj fantastyki ci chodzi polityczna czy zwyczajna-znaczy ta taka z krasnloduami itd.itp

--------------------
They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
'Someone shut the door,' Harry muttered....

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Lousie
post 04.01.2004 18:30
Post #52 

Iluzjonista

Nie.To też jest o magii.Nie ma tam żadnych krasnoludów, czy cos takiego.Są ludzie o różnych talentach.No i są smoki, ale nie krasnoludy.

Ten post był edytowany przez Lousie: 04.01.2004 18:31

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

----------------------------

+Quote Post
Aylet
post 04.01.2004 22:17
Post #53 

shinigami

Grupa: Prefekci

Ja po Harrym przeczytałam w 1 miesiąc więcej książek niż w dotychczasowym całym swoim życiu... MIN przeczytałam: Adrian Mole, Władca Lewawu, Chłopakom których kiedyś kochałam, Molly Moon i wiele innych... czarodziej.gif

--------------------
Prefekt Ravenclawu.
user posted image
Anime-Planet.com - anime | manga | reviews
+Quote Post
Syriusz_Black
post 09.01.2004 23:56
Post #54 

Cichociemny.

Grupa: czysta krew..

Ja czytam to co mi wpadnie w ręce - ale tytuł musi być przynajmniej w porządku... Jeśli pare pierwszych stron mi nie odpowiada, to niestety bye bye książko....smile.gif Tak właśnie przeczytałem Harry'ego Pottera, do którego przeczytania namówił mnie mój przyjaciel Olek - Spiżobrzuch, któemu serdecznie dziękuję biggrin.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
Spiżobrzuch - Ironbell
post 10.01.2004 19:03
Post #55 

Kandydat na Maga

dzieki za uznanie, ale w sumie to nawet jakby nie ja to i tak bys natrafil na to w bibliotece, a swoja droga to powinienes byc wdzieczy ze ci pozyczam wszystkie tomy bo ty sam se nei kupisz tongue.gif

--------------------
They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..

+Quote Post
Syriusz_Black
post 10.01.2004 19:51
Post #56 

Cichociemny.

biggrin.gif Może teraz sobie kupię biggrin.gif w każdym bądź razie V i III - bo te części mnie teraz interesują biggrin.gif a jedynke przeciez mam biggrin.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
Lousie
post 10.01.2004 21:38
Post #57 

Iluzjonista

JAk kupuje książki w księgarni, to z reguły patrzę na pierwsze kartki. Jak jest nudna na początku, to nie mogę się zdobyć na przeczytanie do końca. Jak zaczynałam czytać Harry'ego, to też mało brakowało, a bym jej nie przeczytała, bo nie kapowałam na początku za bardzo o co chodzi. Ale ponieważ przyjaciółka zaczęła czytać i była w połowie, to ja też doczytałam do kożca i nie żałuję. biggrin.gif

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

+Quote Post
..::Black Beauty::..
post 10.01.2004 21:51
Post #58 

KAFEL

Haha ze mna podobnie było laugh.gif Przyjaciółka mi pożyczyła i powiedziała, że super to jest... Ja tak z niechęcią popatrzyłam na okładke i słuchałam tego co mi opowiadała o jakimś Potterze i kujonce Hermionie... W domu przeczytałam pare kartek, stwierdziłam że to jakieś głupie i nudne i jej oddałam po kilku dniach biggrin.gif Potem w wakacje koleżanka mamy mi przyniosła 3 części Harry'ego i jak zaczełam czytać to nie mogłam przestać ;D Nie rozumiem jak ja mogłam byc taka głupia wtedy... No jak widać do niektórych książek trzeba dorosnąć cool.gif

--------------------
I luv P.O.D.! =)

user posted image

"The Truth is love and The Truth is peace kid!"

+Quote Post
Lousie
post 12.01.2004 17:24
Post #59 

Iluzjonista

Wiele osób zaczynało czytać Pottera od środka, tzn. od III albo II części. Ja bym tak nie chciała, bo nie kapowałabym do końca o co w tej książecce chodzi i wtedy mogłoby mi się to szybko znudzić.

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

+Quote Post
Spiżobrzuch - Ironbell
post 12.01.2004 22:10
Post #60 

Kandydat na Maga

serdzecznie zapraszam dyskusje na temat czytania Harry'ego na moj temat: jak zaczela sie wasza historia z harrym potterem! biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
wioleeetka
post 17.01.2004 00:04
Post #61 

Mugol

hm, ja nie jestem wielką fankę pottera i nie miał on najmniejszego wpływu na mój rozwój czytelniczy, wręcz zaniża mój poziom. 5tomu po polsku nie przeczyAM bo mi sie nie chce, bo czytałam po angielsku dla treningu. pottera traktuję jako przerywnik, cos łatwego na odpoczyneg, lubie go, ale on nawet do pięt nie dorasta władcy pierscieni. rowling nigdy nie bedzie się równac z tolkienem, bo władca ma wiela przesłan, a potter to taka bajeczka..

--------------------
Only I'm perfect!!!

I love Tolkien's and Sapkowski books.

REGUŁY SĄ PO TO ABY JE ŁAMAĆ!!!

+Quote Post
Lousie
post 17.01.2004 18:29
Post #62 

Iluzjonista

<!--QuoteBegin--></div><table border='0'

align='center' width='95%' cellpadding='3'

cellspacing='1'><tr><td>QUOTE </td></tr><tr><td

id='QUOTE'><!--QuoteEBegin-->hm, ja nie jestem wielką fankę pottera i nie

miał on najmniejszego wpływu na mój rozwój czytelniczy, wręcz zaniża mój

poziom. 5tomu po polsku nie przeczyAM bo mi sie nie chce, bo czytałam po

angielsku dla treningu. pottera traktuję jako przerywnik, cos łatwego na

odpoczyneg, lubie go, ale on nawet do pięt nie dorasta władcy pierscieni.

rowling nigdy nie bedzie się równac z tolkienem, bo władca ma wiela

przesłan, a potter to taka bajeczka.. <!--QuoteEnd--></td></tr></table><div

class='postcolor'><!--QuoteEEnd-->

No cóz. Tu masz rację. Rowling

Tolkienowi do pięt nie dorasta. http://forum.freeware.info.pl/gry/minecraft.html Nigdy mu nie dorośnie chociażby do kostek.

Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 16:05

--------------------
One day you will ask
me what's more
important, your life or
mine? And I will say,
my life, then you will
walk away, never
knowing that you are
my life.

+Quote Post
Livery
post 17.01.2004 21:24
Post #63 

Tłuczek

Ja żadko czytałam przed Harry'm, ale teraz po Harry'm czytam więcej. Przeczytałam Władce no i jestem zadowolona. Książka świetna, ale trudna, Hobbita przeczytałam i też jest super. Teraz poluję na Silmarillon, ale nie mogę złapać. Chętniej czytam lektóry, dużo chętniej, Chłopcy z placu broni tej lektóry nie zapomnę i Kamieni na szniec też nie zapomnę. Pan Tadeusz i saga o Ania z Zielonego wzgórza też fajne.
Myślę, że to czy ktoś zaczął więcej czytać czy nie w większości zależy od osobowości. Bo mój brat też czyta, rok temu zaczą czytać 2 tom, potem przestał, teraz zaczą ( od tego momentu co wtedy skończył, bo zostawiłam zakładkę z nadzieją, że jeszcze kiedyś będzie czytał) i już drugi miesiąc męczy rozdział Eliksir Wielosokowy, nie jest nawet w połowie, a mówił, że taka fajna książka. Ale nie żeby nie miał czasu czy coś on poprostu siedzi i gra na komputerze, to taki nałogowiec.

--------------------
"Spójrzcie w niebo.
(...) I zobaczcie, jak wszystko się zmienia. A żaden dorosły nie zrozunie nigdy, jak wielkie to ma znaczenie."

"Być człowiekiem, to właśnie być odpowiedzialnym.
(...) To czuć, kładąc swoją cegiełkę, że się bierze udział w budowie świata."

"Młodzi nie wiedzą, jak myślą i czują starzy, więc to starzy są winni jeśli zapominają, jak to jest być młodym."

-----------------------------------------------------------------------

Świetne avatary z japońskich bajek:
== MUSASABI-NO TORIDE ==
+Quote Post
Tornado
post 20.01.2004 18:48
Post #64 

Mugol

Ja po Harrym Potterze rzuciłem inne książki i wciąż tylko HP HP i HP
+Quote Post
Sihaja
post 20.01.2004 23:52
Post #65 

Członek Zakonu Feniksa

Nie mozna czytać wciąż i wciąż tego samego. smile.gif Spróbuj... Pratchetta na przykład. Jest lekki a za razem rewelacyjny.

--------------------
+Quote Post
ids
post 09.02.2004 20:31
Post #66 

Kafel

Ja od dizecka dużo czytałam, po rozpoczęciu HP doszedł mi po prostu kolejny cykl do kolekcjonowania. wink.gif Ale właściwie to od niego rozpoczęła sięmoja przygoda z fantasy, być moze dotąd nie poznalabym Wiedźmina i Świata Dysku gdyby nie Potter. :}

--------------------
with your feet in the air
and your head by the ground
try this trick and spin it, yeah
your head will collapse,
and there's nothing in it
and you'll ask yourself:
where is my mind?
+Quote Post
Moongirl
post 10.02.2004 13:21
Post #67 

Tłuczek

Ja czytałam przed Harry`m i po nim. Polecam fajny 7 tom Godkina tez magiczny smile.gif

--------------------
I'm not like them but I can pretend!

+Quote Post
Niuchacz
post 08.07.2004 17:00
Post #68 

Mugol

Harry Potter na pewno może zachęcić do czytania innych książek. Znam taki przypadek... ale nawet jeśli nie zachęci, to co z tego?? Lepiej przeczytać jedno, obszerne dzieło (można tak chyba powiezieć o Harrym) i nie czytać więcej nic, niż nie przeczytać nic, i dalej nic nie czytać, no nie? Straszliwie denerwują mnie już te na siłę wymyślane teorie na temat szkodliwości Harry'ego Pottera. mad.gif

Ten post był edytowany przez Niuchacz: 08.07.2004 17:00
+Quote Post
Galia
post 08.07.2004 18:25
Post #69 

Uczeń Hogwartu

Przed Potter'em czytałam dużo i po Nim czytam więcej. Z całąpenością ta książka miała na mnie duuuży wpływ. Dopiero przeczytaniu Hp zaczęła mnie interesować tematyka fantastyki. Myślę ,że gdyby nie HP, to nie przeczytałabym ani jednej książki Tolkiena (aż nie chcę o tym myśleć), czy ominęłabym Wiedźmina. biggrin.gif

HP potrafi zachęcić do czytania ludzi, którzy wcześniej mało czytali, znam takie przypadki.

--------------------
Jestem myślicielką niezależną, wolną poszukiwaczką oazy nieskrępowanych istnień. Przemierzam pustynie w poszukiwaniu sensu... Czy odważysz się pójść za mną?

Myśli, marzenia, złudzenia. Moje życie...

Nie można dostać czegoś, nie tracąc czegoś w zamian.
Żeby coś otrzymać musisz poświęcić coś o podobnej wartości.
To zasada równoważnej wymiany.
To prawda o świecie...
+Quote Post
Sędzia Dred
post 08.07.2004 18:40
Post #70 

Kandydat na Maga

QUOTE (Galia @ 08.07.2004 18:25)
HP potrafi zachęcić do czytania ludzi, którzy wcześniej mało czytali, znam takie przypadki.

choćby moja koleżanka z podstawówki.

czytała, jak każdy statystyczny polak, półtorej książki rocznie (lektury) wink.gif
po przeczytaniu Harry'ego czyta już, powiedzmy, trzydzieści (kij z tym, że w kółko całą serię - ważne że czyta! laugh.gif )
powiedzmy to wprost: stała się potteromaniaczką, która ma skarpetki w znicze, film ogląda do poduszki i kiedyś rypnęła zdjęcie Radcliffa z sali od angielskiego.
co tam. może kiedyś Potter jej się znudzi i weźmie do rączki coś innego. a może Pottera w oryginale?

w ogóle napisałam o niej cały felieton, który opublikowali w regionalnej gazecie biggrin.gif oczywiście po autoryzacji biggrin.gif

--------------------
Nie jestem konsumentem mieszczącym się w standardzie
Nie jestem gatunkiem skazanym na wymarcie
Nie jestem obiektem medialnego hałasu
Jestem nielegalnym zabójcą czasu

/Dezerter/
+Quote Post
Miranda
post 08.07.2004 22:29
Post #71 

Unregistered

Ja nie zaczęłam więcej czytać (wampirami, magią itp interesowałam się wcześniej, i byłam uznana w szkole za dziwaka ^^") ale przekonałam siędzięki niemu do paru książek po które bym nie sięgnęła
HP jest przedstawiany jako, cóż, książka dla dzieci, a znalazłam więcej takich "książek dla dzieci" które są naprawdę wciągajace biggrin.gif:D:D
+Quote Post
Ismena_virgo
post 09.07.2004 11:05
Post #72 

Kafel

Przed Harry'm czytałam książki, ale on zachęcił mnie do tego jeszcze bardziej, chociaż to czasam sie koliduje, bo zamiast nowych książek znów powracam do Harry'ego. Ale ogólnie to czytałam książki Paula Coelho.
+Quote Post
Ismena_virgo
post 09.07.2004 11:07
Post #73 

Kafel

Do Sędzi Dred - Hahaha, dobre! To mi sie podoba smile.gif
+Quote Post
czadowa_
post 09.07.2004 11:33
Post #74 

Uczeń Hogwartu

Szczerze mówiąc, przed Harrym miałam eee... duży zastój w czytaniu książek, ale po Harrym się rozgrzałam i poszło jak z płatka. I osobiścię wolę pottera i władcę, bo przy pierwszym się relaksuję, a przy drugim tak wciagam, że się zrelaksowac nie potrafię tongue.gif i w dodatku pierwszy tom władcy był nudnawy na poczatku(do połowy), co zniechęca..

--------------------
Jestem Tobą zafascynowana, M.
+Quote Post
Puszczyk
post 09.07.2004 13:12
Post #75 

Uczeń Hogwartu

Dawnych wspomnień czar... cry.gif
W piątej klasie udręką były dla mnie wszystkie lektury. Choćby niewiem jakie - żadna mnie nie ujeła. Bałem sie książek jak ognia.
Pod koniec roku uczniowie pragnący naciagnąć sobie oceny z polskiego mieli za zadanie przeczytać jakąś książke i ją streścić. Wielu moich kolegów przynosiło Harr'ego Pottera. Znałem się już troche na angielskim i po nazwisku głównego bohatera stwierdziłem że pochodzi z jakiejś wiejskiej rodziny ( garncarzy XD )
i nie warto tego czytać bo to kolejna głupia książka...
Minęły dwa miesiące. Potter chodził za mną wszędzie, ale byłem nie ugięty. Na wakacjach poznałem Niemca, który opowiedział mi coś o Harrym. Zaznaczam, że nic nie wspominał o fabule. Mówił tylko o błyskawicy i jakiś tam bzdetach...
Na zajutrz goszcząc u mojej kuzynki ujrzałem na półce "Kamień Filozoficzny". "Raz kozia śmierć" - powiedziałem. Gdy kuzynka wyszła z pokoju, ukratkiem otworzyłem książke. Od tego sie zaczęło. Pożyczyła mi ją, ja przeczytałem nie chwaląc sie - w jeden dzień. Trudno było wyrazić moje zdumienie w 4 rozdziale - "To on jest czarodziejem!!!!!!!!!!?????????" ; XDD
Po Harrym, książki fruwały już po mieszkaniu. Od tego momentu czytam każdą która mnie zaciekawi. Jeżeli więc mam byc szczery to tak, Potter zmienił mój stosunek do książek.

Ale sie rozpisałem.

Ten post był edytowany przez Puszczyk: 09.07.2004 13:13

--------------------
..user posted image Moje kuly zararzom wasz ptasiatą grypom
+Quote Post

4 Strony < 1 2 3 4 >
Closed TopicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 12.05.2025 09:38