Gitara..., ... czyli kochany
instrument:)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Gitara..., ... czyli kochany
instrument:)
Kasieńka |
![]() ![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 02.12.2003 Skąd: LBN ![]() |
Ten temat powstał głównie dla
gitarzystów, nieważne czy zaawansowanych, czy dopiero początkujących. Można
tu wymieniać się tekstami, chwytami, poradami itp. Zapraszasz do wpisywania
się, komentowania. hmm... Temat powstal z mojej miłości do tego (wg. mnie)
najlepszego instrumentu na świecie:)
|
Draco |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 346 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ehh, ja tak bardzo chcę grać na gitarze..
Jedno pytanie: czy jest jakikolwiek sens w kupowaniu gitary i samodzielnej próbie opanowania podstaw? Na podstawie książek, kursów itp.? |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Znalazlam sobie program Guitar Pro z 2300
tagami. Ja narazie zaczynam na gitarze, starym popekanym klasyku mojej mamy
ale i tak go lubie ^^ Choc swoja droga to chcialabym grac na elektryku..
Ibanezik albo Mayonesik... Szukam na aukcjach i ostatnio widzialam Ibaneza
rgx 20 na ktory oczywiscie nie bylo mnie stac. A poza tym to swietokradztwo
dawac mi Ibaneza XD
-------------------- |
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
Draco - ja sie ucze sama. Wlasciwie gra na
gicie polega na opanowaniu chwytow, do czeka sa rysunki i tablice- w prawie
kazdym spiewniku. Na lekcjach tylko Ci to pakazuja.
Gra na gitarze to cwiczenia, cwiczenia i cwiczenia. Kupilam sobie gitare po wczesniejszych uzgodnieniach tego z kolezanka, ktora uczy sie grac od roku,a gra swietnie. Powiedziala mi, ze spokojnie naucze sie sama. I chyba dam rade ^^ w polecam strone www.gitara.org.pl =) -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
Kasieńka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 02.12.2003 Skąd: LBN ![]() |
Ja też uczę sie sama grać. Wielu moich
znajomych gra na gitarze, i równierz uczyli się sami, bez rzadnych lekcji. I
są najlepszym przykładem, że samemu można się nauczyć grać po mistrzowsku.
|
Avalon |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 360 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
opanowanie chwytow to wielka podstawa, bez ktorej ani rusz, ale jak umiesz chwyty to w zadnym wypadku nie grasz na gicie. Do kreatywnego grania i grania wszystkiego co ci wpadnie w ucho ze słuchu potrzebna jest znajomość skal, gdzie na gryfie jest jaki dzwięk, wiesz jak on brzmi, jak wspolbrzmi z innymi itd. pozatym, jak chcecie grac na elektrykach to se kostki kupcie i uczcie sie roznych technik gry. A jak probojecie rozkminić jakiś numer to proponuje strojenie do D. (normalnie jest do E) tak gra duży % kapel. Jednym z podstawowych chwytów są rify, przyklad - 1 palec na G na dolnej E, (6 od dołu jakby ktoś nie wiedział), drugi palec na D (na strunie A, czyli 5 od dolu), dla urozmaicenia można dodać na strunie D (4 od dołu), na dzwieku H. taki chwyt można przenieść gdziekolwiek na gryfie, nie licząc tych przy użyciu struny G (druga od dołu), bo jest przestrojona o pół tonu niżej i trzeba nieco zmodyfikować układ palców. Polecam też, jak ktoś nie wie gdzie jest jaki dzwięk wykuć się tego: E, F, Fis, G, Gis, A, Ais, H, C, Cis, D, Dis i sie powtarza (są ta pokolei na gryfie dzwięki) Narazie tyle, bo zbytno czasu nie mam, potem może coś jeszcze dodam. -------------------- /pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
|
||
Atlashia |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 79 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Ja tu tylko na chwilę. ![]() |
Ja co prawda nie gram, ale powiem, że
CODZIENNIE mam koncerty ^^ Brat gra na elektryku, a mój pokoj jest tuż obok
jego ;'P
-------------------- Poszła, aha! ;D
|
Kasieńka |
![]()
|
heh... ja zawsze chcialam spróbować zagrać
coś na elekryku.... heh ale klasyk mi narazie zupełnie wystarcza.
|
Atlashia |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 79 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Ja tu tylko na chwilę. ![]() |
Elektryk, jak się go nie podłaczy brzmi
podobnie jak zwykła gitara^^ Tyle, że jeśli podłączysz i odkręcisz regulator
do połowy mocy - słychać na całą ulicę^^" A zwierzątka prawdopodobnie
stracą słuch^^
-------------------- Poszła, aha! ;D
|
Kasieńka |
![]()
|
hm..... i to jest TO!! Kota bym
wyżuciła gdzieś na spacerek z rodzicami, siostr do znajomych i
jazda!!!
![]() |
Avalon |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 360 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
to zalezy, czy z przesterem - czy bez.
-------------------- /pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
|
Atlashia |
![]()
|
Kotuś, ja sie na tym nie znam^^
Ale słuchają wszyscy sąsiedzi i im to jakoś nie przeszkadza^^ NAjlepiej jest jak sprowadzi do domu kumpli i ćwiczą próbę zespolu. Jeszcze jakas laska próbuje jakoś wyć^^ Pees: U mnie psy sie jeszcze trzymają ;'D Kasieńka, ale kot prawdopodobnie tego nie wytrzyma^^' -------------------- Poszła, aha! ;D
|
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
hehehe... u mnie ojciec dostaje szalu jak
ja na klasyku glosniej gram... co z tego, ze mam zammkniete drzwi?
XD
Ostatnio mialam zakaz grania cala dlonia, i jak cwicze, to musze grac tylko kciukiem, bo ciszej ^^" Jej... ja sobie po prostu nie wyorazam co by tu bylo, jakby zagrac cos na elektryku... biedny tata... albo biedna gitara za oknem XP -------------------- z podpisów pod postami:
Avalon |
![]()
|
ja jak gram to moim starszym to nie
przeszkadza.
;p -------------------- /pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Mam zespół rockowy ale gitary raczej się
nie tykam. znam podstawy i umiem "cesać" akordy. Jak połowa
społeczeństwa. Nasz gitarzysta pierwszy raz wziął gitarę do ręki 12
listopada 2001 i NIGDY nie miał żadnych lekcji. Treaz gra świetnie.
|
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
Mi ojciec obiecał gitarę pod choinkę^^
fajnie, zawsze chciałam grać =)
Katon -- a na czym grasz w tym zespole? A może coś innego robisz? =) Jeśli można wiedzieć, oczywiście =) -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
Kasieńka |
![]()
|
Moim też na szczęście nie przeszkadza,
jedyne ograniczenie jes takie że moge grać tylko do 22
![]() |
Lilly Lill |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Gliwice city Płeć: Kobieta ![]() |
A ja się w szkole muzycznej uczę na gitarce
klasycznej grać. Moim skoromnym zdaniem idzie mi to średnio. I wiecie co
mnie wnerwia? Że mój brat, który był w szkole muzycznej raz albo dwa (na
przesłuchaniach, których nie przeszedł, bidulek) gra na gitarze lepiej niż
ja... No cóż... Ale ja przynajmniej umiem z nut grać, a on nie
![]() A teraz zbieram na elektryka :] Kiedyś tam kupię sobie. A co do kotów, które urzędują u mnie w domu: jednego szlag trafia, gdy słyszy gitarę, drugi nie reaguje, a trzeciego jeszcze nie testowałam ![]() -------------------- |
martucha2001 |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Państwo Czopowe ![]() |
Ja powiem tak - gitara rządzi i wymiata
:)
Mój tata na gitarze gra od zawsze, kiedyś był ministrantem, udzielał się w oazie itp, i był tam muzycznym :) I jego miłość do gitary spadła teraz na mnie. Mamy dwie gitarki - jedna zwykłą, 6-cio strunówkę, pierwsza giatar taty i pierwsza gitara moja. Rok temu tatuś kupił cudeńko - DWANAŚCIE STRUN. :) Co prawda aktualnie jest na niej tylko 6, ponieważ dwunastkę bardzo ciężko się stroi, ale jest taaaaka cudna :) Ja uczyłam się sama. Sama doszłam do książek z chwytami, sama je opanowywałam, sama zaczęłam się bawić tabulaturami. Tata przyszedł na gotowe :P Teraz czasem mamy małe odpały, ja biorę jedną gitarke, tata druga, i szpanujemy przed rodzinką numerami w stylu "Son of the blue sky" albo "Nothing else matters".. Jest fajnie. A gitarka rządzi i wymiata. :) -------------------- |
Merkury |
![]() ![]()
|
||
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 136 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Taa, Twoim rodzicom nie przeszkadza bo to jest taka jakby praca domnowa, no nie? ![]() Moim też nie przeszkadza, czy to są chwyty czy normalnie granie, ale jak znma życie, to Ty Av ciągniesz tylko System i nic innego, co? A jeżeli chodzi o Ciebie Draco to można się nauczyć samodzielnie grać, czemu nie, ale chywty nie są najważniejsze. Co z tego, że wiesz gdzie jaki palec postawić skoro nie wiesz jaki to jest dźwięk? Z książek można się nauczyć sporo, a kiedy już opanujesz podstawową wiedzę to graj, graj i graj... Nie tylko chwytami, ale także trochę graj klasycznie... W książkach o nauce jest sporo prostych utworów więc nie można się lenić tylko wziąć nuty i próbować... ![]() Potem zajmij się chwytami i już po sprawie, podstawy umiesz... ![]() Pozdrawiam -------------------- "Czarny Pan powrócił,
i teraz nikt go nie powstrzyma!" |
||
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Ja w moim zespole śpiewam i incydentalnie
gram na klawiszach.
|
Janiska |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: posen. ![]() |
ja mam akustyka. chcę grać.
ale to taki słomiany zapał, że chyba będę musiała się wybrać na jakieś lekcje. kocham dźwięk gitary (: -------------------- i'm not here
this isn't happening i'm not here |
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
uhhh...ja wprost uwielbiam! ^^
(saksofon tesh) ale niestety, tylko uwielbiam...moze kiedys poprubuję, teraz
nie mam czasu ani wiary w siebie...=(
|
punkie_justine |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 64 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Daleko od kłamstwa... ![]() |
W III klasie podstawówki uczyłam się
grać na tym cudownym instrumencie
![]() ![]() ![]() -------------------- "I was never faithful
And I was never one to trust Borderlining schizo And guaranteed to cause a fuss I was never loyal Except to my own pleasure zone I'm forever black-eyed A product of a broken home"... Placebo "Black Eyed" |
Egwadien |
![]()
|
||
mmm... ja tez i wlasnie z tego wzgledu tak bardzo chcialam umiec grac. Nadal chce, ale wiem, ze bedzie mnie to sporo czasu kosztowac... ^^" Punkie => swieta niedlugo... moze bedzie okazja? ;-) -------------------- z podpisów pod postami:
||
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:38 |