Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

7 Strony < 1 2 3 4 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Gitara..., ... czyli kochany instrument:)

Klaud ze Slytha
post 13.12.2003 16:39
Post #26 

Ślizgonka

Grupa: Magiczni Forumowicze

Ja próbuję się sama (no, trochę z pomocą mojego brata i jego kolegi) nauczyć grać na gitarze. Kocham jej dźwięk, zwłaszcza przy ognisku, albo po prostu słuchać jak ktoś gra.
Mam śpiewnik harcerski z chwytami i próbuję się nauczyć, znam narazie dwa chwyty. Mało, ale każdy kiedyś zaczynał.

Egwardien - czy tylko mi strona którą podałaś na początku tematu nie działa? smile.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Egwadien
post 13.12.2003 17:13
Post #27 

Uczeń Hogwartu

http://www.gitara.org/
to mi dziala na 100% =)

Ja chwytow znam wiecej, ale mam problemy z szybkim przejsciem z jednego do drugiego =)
ale jestem chyba na sobiej drodze... dzis myslalam, ze sobie palce polamie XD

--------------------
z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!"
+Quote Post
Cailith
post 13.12.2003 17:16
Post #28 

Ścigający

Heh, ja siem sama uczę grać - i podobno nieźle mi to już wychodzi=)
Największy problem mam z biciami, ale jest już coraz lepiej=)
Na pewno wam się uda - trzeba tylko dużo ćwiczyć.

PS. Zaczynam komponować trochę=P Nie mogłam się przecież nie pochwalić, no nie?XD

--------------------
Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.

Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem.

Proud to be a lesbian.
+Quote Post
Klaud ze Slytha
post 13.12.2003 17:50
Post #29 

Ślizgonka

Noo, ten adresik już działa, bardzo dziękuję ^^
Teraz czekam na brata, żeby mi gitarę nastroił smile.gif
+Quote Post
loonatyk
post 13.12.2003 18:10
Post #30 

Iluzjonista

Mmm uwielbiam akustyczne brzmienia, a szczególnie jeden utwór Nancy Willson do filmu Vanillia Sky. Ściągnijcie go gdzieś, jeżeki możecie bo naprawde warto.

--------------------
yesterday i woke up sucking a lemon
+Quote Post
punkie_justine
post 13.12.2003 18:20
Post #31 

Kandydat na Maga

QUOTE (Egwadien @ 13-12-2003 14:10)
QUOTE (Janiska @ 12-12-2003 19:50)
kocham dźwięk gitary (:

mmm... ja tez i wlasnie z tego wzgledu tak bardzo chcialam umiec grac. Nadal chce, ale wiem, ze bedzie mnie to sporo czasu kosztowac... ^^"

Punkie => swieta niedlugo... moze bedzie okazja? ;-)

Hehehe... Mam nadzieję, że moi rodzice są tak domyślni wink.gif

--------------------
"I was never faithful
And I was never one to trust
Borderlining schizo
And guaranteed to cause a fuss
I was never loyal
Except to my own pleasure zone
I'm forever black-eyed
A product of a broken home"...

Placebo "Black Eyed"
+Quote Post
Egwadien
post 13.12.2003 18:23
Post #32 

Uczeń Hogwartu

bede 3mac kciuki.
Ja moi od pewnego czasu o aparacie fotograficznym trabie, jush nawet powioedzialam, ze nie chce prezentu na urodziny ani na mikolajki, tylko jeden duzy... Licze na nich XD

--------------------
z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!"
+Quote Post
punkie_justine
post 13.12.2003 18:50
Post #33 

Kandydat na Maga

QUOTE (Egwadien @ 13-12-2003 18:23)
bede 3mac kciuki.
Ja moi od pewnego czasu o aparacie fotograficznym trabie, jush nawet powioedzialam, ze nie chce prezentu na urodziny ani na mikolajki, tylko jeden duzy... Licze na nich XD

No dzienki smile.gif Ja też ci życzę, żebyś dostałe ten aparat. Powodznia!

--------------------
"I was never faithful
And I was never one to trust
Borderlining schizo
And guaranteed to cause a fuss
I was never loyal
Except to my own pleasure zone
I'm forever black-eyed
A product of a broken home"...

Placebo "Black Eyed"
+Quote Post
Eva
post 17.12.2003 21:32
Post #34 

nocturnal

Grupa: czysta krew..

No to ja mam pytanie. Jak sie stroi gitare?
Podajcie mi tylko dzwieki na poszczegolne struny (tak np. od dolu [ja sie na tym zupelnie nie znam]) a mam pianiko wiec moze sobie poradze.

--------------------
“You may be as vicious about me as you please. You will only do me justice."

deviantART
last.fm
+Quote Post
Lilly Lill
post 17.12.2003 23:20
Post #35 

Iluzjonista

Od najgrubszej struny: e, a, d, g, h, e
Z tym, że to drugie e jest o dwie oktawy wyższe niż to pierwsze i z tego co pamiętam to jest e razkreślne.

--------------------
+Quote Post
Pawelord2
post 18.12.2003 01:47
Post #36 

Prefekt Naczelny

Ano
Jak stroic gitarę

Jeżeli masz sluch dobry to zesluchu ;] jezeli masz stroik to sprawa prosta - grasz strune, sprawdzasz ze stroikiem, krecisz mloteczkiem grajac caly czas strune (pustą) aż bedzie identyczny dzwiek. Jeżeli nie masz stroika uzyj np pianina albo też - wez jakas piosenke w ktorej jest dużo pustych strun np. Zawsze tam gdzie ty. Wsłuchaj sie w pierwszą zwrotkę. i graj na gitarze tak - lapiesz klasyczny C-dur ale nie szarpiesz wszystkich strun - grasz sam bas, wsluchaj sie w piosenke - jest 2x C, potem puszczasz trzeci palec grasz pusta strune 2x, potem naciskasz trzecim palcem trzeci próg ale na ostatniej basowej strunie i grasz 3x. Kiedy juz te struny beda ci sie zgadzaly z piosenka stroisz resztę - naciskasz piaty próg na ostatniej strunie basowej i porównujesz do pustej struny ponieżej. I tak do końca (na pierwszej wiolinowej strunie jest inaczej - lapiesz 4 próg, ale to jedyny wyjatek) chyba wsio
Aha - warto tez sprawdzic współbrzmenie tych samych dzwieków z róznych oktaw - i tak np. pierwsza i ostatnia stróba (E i E) grasz je razem. Jezeli brzmia ladnie, bez dysonansów zostawiasz. Teraz grasz pusta strune D (czwarta od dołu) i grasz ja razem z D na strunie H (drugiej strunie, trzecim progu) dalej grasz C i C (C na strunie H pierwszy próg i C na strunie A, trzeci próg) a na koniec jeszcze A na strunie G (drógi próg) i A czyste
Teraz o mnie

Na gitarze gram juz 8 lat chyba, z czego 6 to szkoła muzyczna I stopnia a 2 nastepne to wlasne doskonalenie (gram na klasyku)
I co powiedziec? ano, dobrze jest miec te 6 lat za soba - potrafie grać szybkie solowki, utwory klasyczne, a lapanie nawet najbardziej karkolomnych baree i chwytow przychodzi mi z latwoscia :} Nie ma to jak zagrac kilak hitow, a na koniec ogniska pokazac ludziom jak sie naprawde gra, grajac klasyczny utwór piekny od poczatku do końca.
Lubie ten sprzet... kaprysny czasami (strojenie nowych strun, pekajace mloteczki, szybko sie kurzy) ale swietny ;]
Samemu mozna sie nauczyc grac akordami co wielu ludziom starczy... dla mnie to malo, za malo - sam jeszcze chce sie wiele nauczyc. A czego? ano np. tremollo (szybkie granie na jednej strunie + wygrywanie basem melodi - piekne i trudne) w stylu (WARTO ŚCIAGNĄĆ!) Asturias (Isaac Albeniz) albo francisco tarrega - recuerdos de la alhambra. Klasyczne i piekne tremollo, ktroegozagranie jest dla czyms graniczacym z cudem.
"...P..."

Ten post był edytowany przez Pawelord2: 18.12.2003 01:59

--------------------
now everybody's praying, don't pray on me
+Quote Post
Avalon
post 18.12.2003 09:13
Post #37 

Prefekt

?! 6 lat w muzyku i nie grałeś tremola?

--------------------
/pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
+Quote Post
ikar
post 18.12.2003 10:49
Post #38 

Mały człowieczek...

U mnie jak u sporej ilości osób - gitarka w użyciu głównie podczas wakacji sad.gif. Głównie przez pękające struny i brak funduszy na natychmiastowe wymiany sad.gif. A jak wiemy - raz na trzy miesiące - to minimum wymiana...

Sobie pare lat temu zaszalałem i kupiłem klasyka - na obóz... pojechałem, popytałem się znajomych, poćwiczyłem nieco z nimi... i zostawiłem gitarę na pół roku... Na sylwka znów... i znów na pół roku... Na następnym obozie umiałem już wszystkie chwyty... tylko co z tego? biggrin.gif Chwyty, a melodia, rytm i palcowanie, to ho ho - zupełnie inna para kaloszy biggrin.gif. Szczególnie, że u mnie w rodzinie dziedziczny jest brak wyczucia rytmu ^^. Ale tam - furda dziedziczność XD. I tak co roku trochę więcej umiałem - no i mój zmysł rytmu nieco się poprawiał (i poprawia biggrin.gif). Teraz nie powiem - w te wakacje coś się "otworzyło"... Przestałem mieć nagle problemy z chwytami barowymi, a z tych, piosenek, które mamy w "śpiewniczku obozowym" sporą część zaczynam grać (choć trochę beznadziejnie) już przy pierwszym czytaniu chwytów... a jak trochę poćwiczę - to nawet nie jest tak źle biggrin.gif. Hehe, nawet już się da przy tym śpiewać biggrin.gif. Po obozie miałem taki zapał, że przez następne dwa miesiące, chyba po 6 godzin dziennie siedziałem i sobie plumskałem na gitarze... aż do zerwania się struny sad.gif.

No i to są takie moje małe radości i smuteczki gitarowe ^^. Jestem nawet zadowolony z tego co umiem, bo jak na mnie to i tak nieźle biggrin.gif. Genialny w tym nigdy nie będę, ale i tak - dźwięk gitary to jest to ^^. Jest po prostu niessssamowicie fajny ^^.

(Szczególnie, że czasami - and especially jak się dorwę do fajnego sprzętu - coś niecoś fajnego nawet wychodzi wink.gif )

--------------------
"At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D)
Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :)
Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^
+Quote Post
Pawelord2
post 18.12.2003 23:36
Post #39 

Prefekt Naczelny

Avalon - takie tam tremollo jakie ja grałem w muzyku to jest nic :} mnie ciągnie do rzeczy wielkich. A wlasnie - nie znacie moze jakich stron ze skanami nut? bo by mi sie takie cos przydalo, nie chce mi sie za kazdym razem latac do biblioteki w muzycznej i szukac utworow ciekawych ;]

Nauka samemu - to jest wykonalne, ale imo tylko jezeli ktos chce sie nauczyc grac akordami. Granie klasycznych utworów bez jakiegos nauczyciela jest imo niemozliwe :}
"...P..."

--------------------
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 19.12.2003 19:02
Post #40 

Kandydat na Maga

gitara ... boze ... KOCHAM! najpiekniejszy instrument swiata, na dzwieki gitary jestem cholernie wrazliwa, kiedy slysze gitare natychmiast nie wzruszam ... pamietam jak kupowalam swojego klasycznego Epiphone'a ... w tym sklepie tyle gitar, elektrycznych, klasycznych, akustycznych, basowych- wszystko. i piecyki sliczne. te ibanezy, fendery. tak sobie pomyslalam ze moi idole graja na podobnym sprzecie to sie seryjnie rozplakalam w sklepie ... czulam sie jakbym tych wszystkich idoli nagle spotkala zebranych w jdnym miejscu. boze, gram kiedy tylko moge, i nigdy nie rzuce gitary, bede grala przez cale zycie az osiagne poziom conajmniej taki jak slash z guns'n'roses. i to nie sa puste marzenia, to sa ambicje, i mowie wam ze mi sie uda. bo jak sie naprawde chce to mozna wszystko. kocham gitare! KOCHAM!

--------------------
+Quote Post
Lilly Lill
post 19.12.2003 23:51
Post #41 

Iluzjonista

QUOTE (ikar @ 18-12-2003 10:49)
Głównie przez pękające struny i brak funduszy na natychmiastowe wymiany sad.gif. A jak wiemy - raz na trzy miesiące - to minimum wymiana...

Co trzy miesiące? blink.gif Moja pani z gitary mówi, żeby wymieniać struny co pół roku, a ja na jednych cały rok gram. Jak się zerwie któraś to wprawiam starą i jakoś się żyje.

A teraz jęczę rodzince o porządny podnóżek :] I fundusze na gitarę elektryczną :]

--------------------
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 20.12.2003 00:45
Post #42 

Kandydat na Maga

heh ja tez z tego co wiem to struny zmienia sie gdzies co pol roku.
a gitara elektryczna to jest cos smile.gif ja to bym chciala takiego ibaneza silver series ale to b. drogie jest. kurde. ale jak dobrze pojdzie to dostane jakiegos elektryka ladnego mozliwe juz za rok. heh. w prezencie.

--------------------
+Quote Post
Pawelord2
post 20.12.2003 03:42
Post #43 

Prefekt Naczelny

lill - po co ci podnózek - mozna sobie swietnie radzic i bez niego.

Struny - a to tezzalezy jakie sie ma :} bo jak np. w moim malym miescie kupie sobie jakies posrebrzane presto to potrzymam z 3 miechy i wywale, bo po co trzymac. Ale jak w rzeszowie zakupie posrebrzane d'addario za pol banki to sie ich tak szybko nie pozbede ;]

A elektryczne - tak, tak - jak widze jakiegos Ibaneza to az krew szybciej plynie. Ale i tak najwiekszym moim marzeniem byloby pograc sobie na Flaying V chociaz na takiej gitarze niemozliwe jest granie na siedzaca. (flaying V to taki slawny model gitary, charakterystyczny bardzo - w ksztalcie litery V, droga i lubiana ;])

"...P..."

Ten post był edytowany przez Pawelord2: 20.12.2003 03:43

--------------------
+Quote Post
Avalon
post 20.12.2003 09:17
Post #44 

Prefekt

podobne do starych polskich kosmosów? ;P
W kazdym badz razie, jesli chodzi o struny to polecam savarezy albo d'addario.
koszty koło 50 zeta ale świetny dzwięk. ;D
jeśli chodzi o częstotliwość zmian, to zmieniam zawsze przed np. egzaminem, występem itp.
egzaminy mam po każdym semestrze, w między czasie są techniczne egzaminy. (przed nimi tez zmieniam)

--------------------
/pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
+Quote Post
ikar
post 20.12.2003 11:21
Post #45 

Mały człowieczek...

Savarezy srebrne ^^ - jakoś się do nich przyzwyczaiłem (świetnie i długo trzymają strojenie, no i fajniasty dźwięk ^^). A jak mi jedna struna sie zerwie, to cały komplecik trzeba wymienić... No może normalnie nie trzeba, ale wtedy i tak już zjechane są inne biggrin.gif.

--------------------
"At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D)
Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :)
Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^
+Quote Post
Hefaj
post 20.12.2003 19:23
Post #46 

Cenzor

A ja wczoraj pierwszy raz w życiu miałem w rękach gitarę i podobnież umiem grać "jako tako" O_O ;-)
No ale widzę że tu w temacie są sami znawcy , więc się nie odzywam ;-)

--------------------

Ciemnogrodzkie ogłoszenie:
Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho.

W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka!
+Quote Post
Lilly Lill
post 20.12.2003 23:22
Post #47 

Iluzjonista

QUOTE (Pawelord2 @ 20-12-2003 03:42)
lill - po co ci podnózek - mozna sobie swietnie radzic i bez niego.

Ja przez 3,5 roku grałam bez podnóżka, a potem w szkole muzycznej kazano mi z niego korzystać i od 1,5 roku nie umiem bez niego grać utworów, których się uczę :]. Ale piosenki to normalnie gram, bez niego tongue.gif

A struny mam La Bella, te złote (nie jestem pewna, ale chyba Golden Superior czy jakoś tak się nazywają). Następnym razem chyba koncertowe sobie kupię, bo głośniej je słychać.

--------------------
+Quote Post
Klaud ze Slytha
post 20.12.2003 23:28
Post #48 

Ślizgonka

QUOTE (Hefaj of Gryffindor @ 20-12-2003 19:23)
A ja wczoraj pierwszy raz w życiu miałem w rękach gitarę i podobnież umiem grać "jako tako" O_O ;-)

A zamierzasz grać? Rozwijać swoje umiejętności?
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 20.12.2003 23:32
Post #49 

Kandydat na Maga

QUOTE (Hefaj of Gryffindor @ 20-12-2003 19:23)

ee tam znawcy, tez sie tak bedziesz znal juz po krotkim okresie grania ;D ja sama gram w sumie od niedawna.

a struny mam D' Addario- swietne sa. jeszcze co do gitar ....... chetnie bym sobie jeszcze tak na gibsonie pograla ...... kurde ja juz zyje swoim wlasnym swiatem ;]

--------------------
+Quote Post
samotna pasażerko
post 21.12.2003 15:00
Post #50 

Tłuczek

skromnie spuszcza głowę..

uczę się, staram się uczyć. fałszuję niemiłosiernie. wszyscy dzielnie mnie wspierają mówiąc : 'aśka, przecież masz za krótkie palce.
ale bądzmy dzielni. jesteśmy dzielni. ja i moje 'a moll' i 'e dur' (:

--------------------
Rzadko kto spojrzy do góry, a tak wielu nie ma nieba w ogóle
+Quote Post

7 Strony < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 15.05.2025 02:47