Gitara..., ... czyli kochany
instrument:)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Gitara..., ... czyli kochany
instrument:)
Klaud ze Slytha |
![]()
|
Ślizgonka Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 430 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Mazańcowice Płeć: Kobieta ![]() |
Ja próbuję się sama (no, trochę z pomocą
mojego brata i jego kolegi) nauczyć grać na gitarze. Kocham jej dźwięk,
zwłaszcza przy ognisku, albo po prostu słuchać jak ktoś gra.
Mam śpiewnik harcerski z chwytami i próbuję się nauczyć, znam narazie dwa chwyty. Mało, ale każdy kiedyś zaczynał. Egwardien - czy tylko mi strona którą podałaś na początku tematu nie działa? ![]() |
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
http://www.gitara.org/
to mi dziala na 100% =) Ja chwytow znam wiecej, ale mam problemy z szybkim przejsciem z jednego do drugiego =) ale jestem chyba na sobiej drodze... dzis myslalam, ze sobie palce polamie XD -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
Cailith |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 318 Dołączył: 15.08.2003 Skąd: skąd inąd Płeć: Kobieta ![]() |
Heh, ja siem sama uczę grać - i podobno
nieźle mi to już wychodzi=)
Największy problem mam z biciami, ale jest już coraz lepiej=) Na pewno wam się uda - trzeba tylko dużo ćwiczyć. PS. Zaczynam komponować trochę=P Nie mogłam się przecież nie pochwalić, no nie?XD -------------------- Jestem dziełem bożym i jako takie oczekuję szacunku od świata.
Pamiętaj: nie polemizuj z Idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pobije doświadczeniem. Proud to be a lesbian. |
Klaud ze Slytha |
![]()
|
Ślizgonka Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 430 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Mazańcowice Płeć: Kobieta ![]() |
Noo, ten adresik już działa, bardzo
dziękuję ^^
Teraz czekam na brata, żeby mi gitarę nastroił ![]() |
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
Mmm uwielbiam akustyczne brzmienia, a
szczególnie jeden utwór Nancy Willson do filmu Vanillia Sky. Ściągnijcie go
gdzieś, jeżeki możecie bo naprawde warto.
-------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
punkie_justine |
![]()
|
||||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 64 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Daleko od kłamstwa... ![]() |
Hehehe... Mam nadzieję, że moi rodzice są tak domyślni ![]() -------------------- "I was never faithful
And I was never one to trust Borderlining schizo And guaranteed to cause a fuss I was never loyal Except to my own pleasure zone I'm forever black-eyed A product of a broken home"... Placebo "Black Eyed" |
||||
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
bede 3mac kciuki.
Ja moi od pewnego czasu o aparacie fotograficznym trabie, jush nawet powioedzialam, ze nie chce prezentu na urodziny ani na mikolajki, tylko jeden duzy... Licze na nich XD -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
punkie_justine |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 64 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Daleko od kłamstwa... ![]() |
No dzienki ![]() -------------------- "I was never faithful
And I was never one to trust Borderlining schizo And guaranteed to cause a fuss I was never loyal Except to my own pleasure zone I'm forever black-eyed A product of a broken home"... Placebo "Black Eyed" |
||
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
No to ja mam pytanie. Jak sie stroi
gitare?
Podajcie mi tylko dzwieki na poszczegolne struny (tak np. od dolu [ja sie na tym zupelnie nie znam]) a mam pianiko wiec moze sobie poradze. -------------------- |
Lilly Lill |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Gliwice city Płeć: Kobieta ![]() |
Od najgrubszej struny: e, a, d, g, h,
e
Z tym, że to drugie e jest o dwie oktawy wyższe niż to pierwsze i z tego co pamiętam to jest e razkreślne. -------------------- |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ano
Jak stroic gitarę Jeżeli masz sluch dobry to zesluchu ;] jezeli masz stroik to sprawa prosta - grasz strune, sprawdzasz ze stroikiem, krecisz mloteczkiem grajac caly czas strune (pustą) aż bedzie identyczny dzwiek. Jeżeli nie masz stroika uzyj np pianina albo też - wez jakas piosenke w ktorej jest dużo pustych strun np. Zawsze tam gdzie ty. Wsłuchaj sie w pierwszą zwrotkę. i graj na gitarze tak - lapiesz klasyczny C-dur ale nie szarpiesz wszystkich strun - grasz sam bas, wsluchaj sie w piosenke - jest 2x C, potem puszczasz trzeci palec grasz pusta strune 2x, potem naciskasz trzecim palcem trzeci próg ale na ostatniej basowej strunie i grasz 3x. Kiedy juz te struny beda ci sie zgadzaly z piosenka stroisz resztę - naciskasz piaty próg na ostatniej strunie basowej i porównujesz do pustej struny ponieżej. I tak do końca (na pierwszej wiolinowej strunie jest inaczej - lapiesz 4 próg, ale to jedyny wyjatek) chyba wsio Aha - warto tez sprawdzic współbrzmenie tych samych dzwieków z róznych oktaw - i tak np. pierwsza i ostatnia stróba (E i E) grasz je razem. Jezeli brzmia ladnie, bez dysonansów zostawiasz. Teraz grasz pusta strune D (czwarta od dołu) i grasz ja razem z D na strunie H (drugiej strunie, trzecim progu) dalej grasz C i C (C na strunie H pierwszy próg i C na strunie A, trzeci próg) a na koniec jeszcze A na strunie G (drógi próg) i A czyste Teraz o mnie Na gitarze gram juz 8 lat chyba, z czego 6 to szkoła muzyczna I stopnia a 2 nastepne to wlasne doskonalenie (gram na klasyku) I co powiedziec? ano, dobrze jest miec te 6 lat za soba - potrafie grać szybkie solowki, utwory klasyczne, a lapanie nawet najbardziej karkolomnych baree i chwytow przychodzi mi z latwoscia :} Nie ma to jak zagrac kilak hitow, a na koniec ogniska pokazac ludziom jak sie naprawde gra, grajac klasyczny utwór piekny od poczatku do końca. Lubie ten sprzet... kaprysny czasami (strojenie nowych strun, pekajace mloteczki, szybko sie kurzy) ale swietny ;] Samemu mozna sie nauczyc grac akordami co wielu ludziom starczy... dla mnie to malo, za malo - sam jeszcze chce sie wiele nauczyc. A czego? ano np. tremollo (szybkie granie na jednej strunie + wygrywanie basem melodi - piekne i trudne) w stylu (WARTO ŚCIAGNĄĆ!) Asturias (Isaac Albeniz) albo francisco tarrega - recuerdos de la alhambra. Klasyczne i piekne tremollo, ktroegozagranie jest dla czyms graniczacym z cudem. "...P..." Ten post był edytowany przez Pawelord2: 18.12.2003 01:59 -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
Avalon |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 360 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
?! 6 lat w muzyku i nie grałeś tremola?
-------------------- /pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
|
ikar |
![]()
|
![]() Mały człowieczek... Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Wawa :D Płeć: Mężczyzna ![]() |
U mnie jak u sporej ilości osób - gitarka
w użyciu głównie podczas wakacji
![]() ![]() Sobie pare lat temu zaszalałem i kupiłem klasyka - na obóz... pojechałem, popytałem się znajomych, poćwiczyłem nieco z nimi... i zostawiłem gitarę na pół roku... Na sylwka znów... i znów na pół roku... Na następnym obozie umiałem już wszystkie chwyty... tylko co z tego? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i to są takie moje małe radości i smuteczki gitarowe ^^. Jestem nawet zadowolony z tego co umiem, bo jak na mnie to i tak nieźle ![]() (Szczególnie, że czasami - and especially jak się dorwę do fajnego sprzętu - coś niecoś fajnego nawet wychodzi ![]() -------------------- "At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D) Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :) Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^ |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Avalon - takie tam tremollo jakie ja grałem
w muzyku to jest nic :} mnie ciągnie do rzeczy wielkich. A wlasnie - nie
znacie moze jakich stron ze skanami nut? bo by mi sie takie cos przydalo,
nie chce mi sie za kazdym razem latac do biblioteki w muzycznej i szukac
utworow ciekawych ;]
Nauka samemu - to jest wykonalne, ale imo tylko jezeli ktos chce sie nauczyc grac akordami. Granie klasycznych utworów bez jakiegos nauczyciela jest imo niemozliwe :} "...P..." -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
Layla (Draconka) |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: z paradise city ![]() |
gitara ... boze ... KOCHAM!
najpiekniejszy instrument swiata, na dzwieki gitary jestem cholernie
wrazliwa, kiedy slysze gitare natychmiast nie wzruszam ... pamietam jak
kupowalam swojego klasycznego Epiphone'a ... w tym sklepie tyle gitar,
elektrycznych, klasycznych, akustycznych, basowych- wszystko. i piecyki
sliczne. te ibanezy, fendery. tak sobie pomyslalam ze moi idole graja na
podobnym sprzecie to sie seryjnie rozplakalam w sklepie ... czulam sie
jakbym tych wszystkich idoli nagle spotkala zebranych w jdnym miejscu. boze,
gram kiedy tylko moge, i nigdy nie rzuce gitary, bede grala przez cale zycie
az osiagne poziom conajmniej taki jak slash z guns'n'roses. i to nie
sa puste marzenia, to sa ambicje, i mowie wam ze mi sie uda. bo jak sie
naprawde chce to mozna wszystko. kocham gitare! KOCHAM!
-------------------- |
Lilly Lill |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Gliwice city Płeć: Kobieta ![]() |
Co trzy miesiące? ![]() A teraz jęczę rodzince o porządny podnóżek :] I fundusze na gitarę elektryczną :] -------------------- |
||
Layla (Draconka) |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 13.07.2003 Skąd: z paradise city ![]() |
heh ja tez z tego co wiem to struny
zmienia sie gdzies co pol roku.
a gitara elektryczna to jest cos ![]() -------------------- |
Pawelord2 |
![]()
|
lill - po co ci podnózek - mozna sobie
swietnie radzic i bez niego.
Struny - a to tezzalezy jakie sie ma :} bo jak np. w moim malym miescie kupie sobie jakies posrebrzane presto to potrzymam z 3 miechy i wywale, bo po co trzymac. Ale jak w rzeszowie zakupie posrebrzane d'addario za pol banki to sie ich tak szybko nie pozbede ;] A elektryczne - tak, tak - jak widze jakiegos Ibaneza to az krew szybciej plynie. Ale i tak najwiekszym moim marzeniem byloby pograc sobie na Flaying V chociaz na takiej gitarze niemozliwe jest granie na siedzaca. (flaying V to taki slawny model gitary, charakterystyczny bardzo - w ksztalcie litery V, droga i lubiana ;]) "...P..." Ten post był edytowany przez Pawelord2: 20.12.2003 03:43 -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
Avalon |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 360 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
podobne do starych polskich kosmosów?
;P
W kazdym badz razie, jesli chodzi o struny to polecam savarezy albo d'addario. koszty koło 50 zeta ale świetny dzwięk. ;D jeśli chodzi o częstotliwość zmian, to zmieniam zawsze przed np. egzaminem, występem itp. egzaminy mam po każdym semestrze, w między czasie są techniczne egzaminy. (przed nimi tez zmieniam) -------------------- /pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
|
ikar |
![]()
|
![]() Mały człowieczek... Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 368 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Wawa :D Płeć: Mężczyzna ![]() |
Savarezy srebrne ^^ - jakoś się do nich
przyzwyczaiłem (świetnie i długo trzymają strojenie, no i fajniasty dźwięk
^^). A jak mi jedna struna sie zerwie, to cały komplecik trzeba wymienić...
No może normalnie nie trzeba, ale wtedy i tak już zjechane są inne
![]() -------------------- "At least we had a chance to say... Goodbye"
Nie ma opowiadań doskonałych - są tylko takie, w których jeszcze nie znaleziono błędów... (albo już je poprawiono :D) Tolerancja, Wolna wola, Miłość (:)), Optymizm :) Największe polskie forum RPG by Forum: Strefa Forumowych RPG ^^ |
Hefaj |
![]() ![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja wczoraj pierwszy raz w życiu miałem
w rękach gitarę i podobnież umiem grać "jako tako" O_O ;-)
No ale widzę że tu w temacie są sami znawcy , więc się nie odzywam ;-) -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Lilly Lill |
![]()
|
||
Ja przez 3,5 roku grałam bez podnóżka, a potem w szkole muzycznej kazano mi z niego korzystać i od 1,5 roku nie umiem bez niego grać utworów, których się uczę :]. Ale piosenki to normalnie gram, bez niego ![]() A struny mam La Bella, te złote (nie jestem pewna, ale chyba Golden Superior czy jakoś tak się nazywają). Następnym razem chyba koncertowe sobie kupię, bo głośniej je słychać. -------------------- |
||
Klaud ze Slytha |
![]()
|
||
A zamierzasz grać? Rozwijać swoje umiejętności? |
||
Layla (Draconka) |
![]()
|
||
ee tam znawcy, tez sie tak bedziesz znal juz po krotkim okresie grania ;D ja sama gram w sumie od niedawna. a struny mam D' Addario- swietne sa. jeszcze co do gitar ....... chetnie bym sobie jeszcze tak na gibsonie pograla ...... kurde ja juz zyje swoim wlasnym swiatem ;] -------------------- |
||
samotna pasażerko |
![]()
|
Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 49 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: funf euro ja? ![]() |
skromnie spuszcza
głowę..
uczę się, staram się uczyć. fałszuję niemiłosiernie. wszyscy dzielnie mnie wspierają mówiąc : 'aśka, przecież masz za krótkie palce. ale bądzmy dzielni. jesteśmy dzielni. ja i moje 'a moll' i 'e dur' (: -------------------- Rzadko kto spojrzy do góry, a tak wielu nie ma nieba w ogóle
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:47 |