Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

7 Strony < 1 2 3 4 5 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Gitara..., ... czyli kochany instrument:)

..::Black Beauty::..
post 21.12.2003 15:04
Post #51 

KAFEL

Grupa: Magiczni Forumowicze

Wogóle to gitarka to jeden z fajniejszych instrumentów! Praktycznie wszystko można na niej zagrać! Jest jeszcze pianino - też jest super ale jest wielkie i nie mozna go nigdzie zabrać smile.gif Zreszta jak sie ma gitarke i sie umie grac to mozna jakiś zespolik zakładać a z samym pianinem to ciężko smile.gif

--------------------
I luv P.O.D.! =)

user posted image

"The Truth is love and The Truth is peace kid!"

User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 21.12.2003 17:56
Post #52 

Kandydat na Maga

pianino sie do gitary nie umywa (: ze zwyklego pianina nie wydobedziesz tylu dzwiekow, a na gitarze, nawet na zwyklej klasycznej, mozna stworzyc wiele rzeczy (: no i ten dzwiek ... ehh gitara to najpiekniejszy instrument swiata (:

ktoś tu o palcach wspominał ... ehh no z krótkimi palcami też się da swietnie grac, znam pare osob ktore ta teze potwierdzaja (: a ja ......... no cóż, ze mam krotkie palce to nie powiem. sa wrecz przeciwnie- cholernie dlugie (zupelnie nieproporcjonalne do reszty, bo jestem b. niska i w ogóle), kościste, a nawet nieco krzywe ;D

--------------------
+Quote Post
Kasieńka
post 22.12.2003 19:54
Post #53 

Kafel

Mój kolega ma krótkie palce i świetnie gra:) Ja też mam raczej krótkie, ale jeszcze nie powiem żebym super grała. dopiero się uczę. ale dobrze mi idzie. biggrin.gif
+Quote Post
Avalon
post 22.12.2003 20:23
Post #54 

Prefekt

a ja mam średnie i nie mam problemów.
pozatym długie palce przydają się jedynie przy grze na klasyku...

--------------------
/pewnie znowu wpadlem na jednego posta/
+Quote Post
Mellisa
post 22.12.2003 20:29
Post #55 

Czarodziej

Grupa: fikcyjnie głodni

QUOTE (Layla (Draconka) @ 21-12-2003 17:56)
pianino sie do gitary nie umywa (: ze zwyklego pianina nie wydobedziesz tylu dzwiekow, a na gitarze, nawet na zwyklej klasycznej, mozna stworzyc wiele rzeczy (: no i ten dzwiek ... ehh gitara to najpiekniejszy instrument swiata (:

nie zgadzam sie...
Nie mowie, ze fortepian jest najlepszym instrumentem, ale da sie wydobyc mase dzwiekow, o roznych barwach i natezeniach...

--------------------
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 22.12.2003 22:19
Post #56 

Kandydat na Maga

jednakże nie tyle co na gitarze .... na zwyklym pianinie az tyle nie zagrasz.

no czy ja wiem czy dlugie palce sie przydaja jedynie przy klasyku (: jak grasz na elektrycznej to dlugie palce sa cholernie praktyczne (: najwieksi wirtuozi gitary mieli palce jak kosciotrupy (: przykladem sa steve vai, joe satriani, brian may, john petrucci, slash ..........

--------------------
+Quote Post
Mellisa
post 22.12.2003 22:24
Post #57 

Czarodziej

to dziala w dwie strony....
na zwyklej gitarze nie zagrasz tyle co na zwyklym pianinie...

--------------------
+Quote Post
muszka Me
post 22.12.2003 23:35
Post #58 

Ścigający

Ja myślę, że to po prostu dwa różne instrumenty =) i ciężko je porównywać w takich kategoriach...

np. mój brat fajnie całkiem gra na pianinku =) lubię go słuchać, np. ostatnio wpadł mi w ucho 'Marsz turecki'

z drugiej strony mój przyjaciel świetnie zawala na gitarce =) i też gra mi nieraz ten marsz =)

Niby ten sam utwór, a jednak tak niesamowicie różny... nie potrafię powiedzieć, czy bardziej mi się na pianinie, czy na gitarce podoba... dwa inne światy =))

--------------------
Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe,
Nad wodą stoi...
"Safo, co chcesz uczynić?"
"Chcę morze zarzucić na głowę,
By nikt nie dojrzał łez moich..."
(Pawlikowska-Jasnorzewska)

"Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją."
(Łysiak)
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 23.12.2003 00:45
Post #59 

Kandydat na Maga

ehh zresztą co tam- kwestia gustu w sumie (: ja np. uwazam gitare za najpiekniejszy instrument swiata, imponuje mi zawsze jesli ktos [szczegolnie jakis facet ;P] potrafi grac na gitarze. no ale to tylko moje zdanie. swoja droga to pianino tez w sumie fajny instrument, ale ja nie przepadam- gralam na nim przez 7 lat z przymusu -.- matka mnie zmuszala no bo jak cala rodzina gra na pianinie to Kasia tez musi ;P

--------------------
+Quote Post
Mellisa
post 23.12.2003 09:45
Post #60 

Czarodziej

nio tak...
nie dziwie Ci sie...
granie z przymusu powoduje jakis uraz...

Ja wlasciwie tez gram z przymusu, bo rodzice mnie wyslali do szkoly muzycznej z ich woli...
ale sprawia mi to olbrzymia przyjemnosc i juz teraz nie jest przymusem tongue.gif
Uwazam, ze fortepian jest najciekawszym instrumentem, bo ma mozliwosc prowadzenia linii melodycznej (w wielu glosach) i do tego akompaniamentu (roznego rodzaju) co sprawia, ze jest wiecej mozliwosci...

Oczywiscie gitara ma specyficzny dzwiek i tez wiele mozliwosci, takze przyznam racje muszcze...
nie mozna porownywac tych instrumentow ^__^

(ach... ballada g-moll Chopina, my love)

XD

--------------------
+Quote Post
Avalon
post 23.12.2003 10:32
Post #61 

Prefekt

QUOTE (Layla (Draconka) @ 22-12-2003 22:19)

no czy ja wiem czy dlugie palce sie przydaja jedynie przy klasyku (: jak grasz na elektrycznej to dlugie palce sa cholernie praktyczne (: najwieksi wirtuozi gitary mieli palce jak kosciotrupy (: przykladem sa steve vai, joe satriani, brian may, john petrucci, slash ..........

Satriani palce jak kościotrup?! Chyba źle się przyjrzałaś ;D
Bo nie wiem czy wiesz, ale w elektryku odległośći między progami są mniejsze niż w klasyku i ogólniej dużo prościej się na niej wszystko łapie.

--------------------
+Quote Post
Avalon
post 23.12.2003 11:20
Post #62 

Prefekt

pianino + gitara?
napewno nie same, ale tak + perkusja + skrzypeczki + wiolonczele + inne badziewia = therion? XD

--------------------
+Quote Post
Mellisa
post 23.12.2003 12:21
Post #63 

Czarodziej

Oczywiscie, ze sie nie da polaczyc pianina z gitara, bo pianino zagluszy cichutki dzwiek gitary... =)

Morni, nie znasz sie XD
Ballada g- jest najlepsza,
ewentualnie ballada F =)

o zadnym Bachu mi nie wspominaj... smile.gif

--------------------
+Quote Post
..::Black Beauty::..
post 23.12.2003 12:37
Post #64 

KAFEL

Heh a mój kolega jak zapodaje etiude rewolucyjną Chopina biggrin.gif

--------------------
I luv P.O.D.! =)

user posted image

"The Truth is love and The Truth is peace kid!"

+Quote Post
Eva
post 23.12.2003 16:00
Post #65 

nocturnal

Grupa: czysta krew..

Tez ja gralam. Ech.. <wzrusza sie> Piekne czasy. Teraz juz bym jej nie zagrala..

A co do palcow, to moje moze i nie sa zbyt dlygie, ale za to dosc kosciste. Wine za moje strzykanie w stawach i bardzo 'uwydatnione' chrzastki ponosi pianinko, ale nie mam mu tego za zle. Tyle ze boje sie o ich ruchliwosc.

Ach, czy ma ktos jakies tabulatury do koled? Jedna mi wystarczy, moze sie naucze.

Ach jak ja kocham polaczenie klasychnych dzwiekow np. z gitara elektryczna..

--------------------
“You may be as vicious about me as you please. You will only do me justice."

deviantART
last.fm
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 23.12.2003 17:36
Post #66 

Kandydat na Maga

QUOTE (Avalon @ 23-12-2003 10:32)
QUOTE (Layla (Draconka) @ 22-12-2003 22:19)

Satriani palce jak kościotrup?! Chyba źle się przyjrzałaś ;D
Bo nie wiem czy wiesz, ale w elektryku odległośći między progami są mniejsze niż w klasyku i ogólniej dużo prościej się na niej wszystko łapie.

jak przegladalam galerie zdjec satrianiego to grubych palcow to on nie ma (: i oczywiscie ze wiem bo mam gitare elektryczna i wiem ze latwiej sie wszystko chwyta, co jednak nie znaczy ze nie mam racji, bo ci najlepsi faktycznie dziwnym trafem mieli palce dosc dlugie.

--------------------
+Quote Post
Lilly Lill
post 23.12.2003 22:33
Post #67 

Iluzjonista

Mam takie pytanko do was. Chcę sobie kupić elektryka, ale się na nich zupełnie nie znam. Co byście polecili? Na co zwracać uwagę przy zakupie?

--------------------
+Quote Post
argh
post 24.12.2003 00:15
Post #68 

Kafel

QUOTE (Lilly Lill @ 23-12-2003 21:33)
Mam takie pytanko do was. Chcę sobie kupić elektryka, ale się na nich zupełnie nie znam. Co byście polecili? Na co zwracać uwagę przy zakupie?

A może jeszcze pójść i kupić za Ciebie? Bo poszukać w google to już problem?

http://gitara.olga.pl/faq/FAQ2.htm#1
+Quote Post
Avalon
post 24.12.2003 09:54
Post #69 

Prefekt

nie chce mi sie pisać to wkleje gotowca z gitara.org.

Kupno gitary elektrycznej – porady 
Kategoria: Sprzęt/Gitara elektryczna
Data dodania: 16-1-2003 

Autor: Mariusz "Mały" Wróbel
E-mail: maly_cisza@interia.pl
WWW: http://ibanez.gem.pl 

Oczywiście najlepszą radą jest kupowanie instrumentu z kimś, kto już gra na elektryku jakiś czas i mógłby obiektywnie ocenić wybraną przez nas gitarę. Niestety, często takiego kogoś nie mamy, albo akurat nie jest pod ręką i gitarę musimy kupować sami. Dlatego właśnie chciałbym pomóc Wam w doborze właściwego instrumentu.

Pierwszą rzeczą, na jaką zwracamy uwagę jest oczywiście wygląd gitary – wiadomo, że nikt nie chce grać na gitarze, która mu się nie podoba. Jest to kwestia indywidualna każdego muzyka. Kiedy już zdecydowaliśmy się na konkretny model, dobrze jest sprawdzić, czy nie ma on widocznych zarysowań lub pęknięć, ubytków lakieru, czy uszkodzeń pokrycia metalowych części. Takie uszczerbki nie ma to wpływu na brzmienie gitary, jedynie na jej wizerunek estetyczny. Kupując gitarę używaną, należy sprawdzić, w jakim stopniu jest zużyta.

Drugą sprawą jest szyjka. Dobrze jest spojrzeć wzdłuż gryfu i sprawdzić, czy szyjka jest prosta i czy poszczególne progi nie są krzwo nabite (są wtedy nierówne i wystają nad inne). Patrzymy w kierunku od główki do korpusu.
Kształt szyjki jest bardzo istotną sprawą, gdyż od niego w dużej mierze zależy, czy instrument będzie stroił.

Zazwyczaj w sklepach gitary nie są nastrojone, dlatego trzeba to zrobić samemu. Przy okazji można sprawdzić, czy gitara stroi na różnych progach, szczególnie warto to sprawdzić w wysokich pozycjach. Po nastrojeniu należy wykonać tak zwany test XII progu, a mianowicie sprawdzić, czy dźwięki na zerowym (pustym) i XII progu na jednej strunie są czystą oktawą. Jeżeli wyraźnie słychać, że tak nie jest, może być później problem z wyregulowaniem takiej szyjki.

Podstawową czynnością jest również sprawdzenie, czy poszczególne akordy brzmią tak samo w różnych pozycjach. Na przykład można złapać akord E-Dur w pozycji pierwszej, a potem na VII progu. To samo można sprawdzić z poszczególnymi dźwiękami. Instrument, który nie stroi lub ma skrzywioną szyjkę, której nie da się wyregulować prętem napinającym, należy zdecydowanie odrzucić.

Ważną czynnością przy kupowaniu gitary jest sprawdzenie pracy maszynek – czy nie ma wyczuwalnych luzów i czy nie „popuszczają” strun. Ta druga przypadłość może być spowodowana złym założeniem strun, może też być wadą fabryczną maszynek. W taki sam sposób kontrolujemy działanie mikrostrojników, jeśli instrument takie posiada. Jeżeli mostek gitary wyposażony jest w ramię wibratora, należy sprawdzić, czy po użyciu wibratora lub po intensywnym podciąganiu strun gitara trzyma strój.

Przy okazji warto dowiedzieć się, z jakiego drewna zbudowany jest korpus instrumentu i jego szyjka. Rodzaj drewna ma bowiem wpływ na brzmienie gitary. Ciemne drewno powoduje dźwięk z przewagą tonów niskich, a jasne – wysokich.

Dokładnie obejrzaną i sprawdzoną gitarkę można podłączyć do pieca – szczególnie dobrze jest testować instrument na wzmacniaczu dobrej jakości. W przeciwnym wypadku gitara może brzmieć fatalnie i nie będzie to jej wina.
Do skontrolowania pozostała nam już tylko elektryka instrumentu. Teraz trzeba sprawdzić poprawne działanie przetworników oraz ich przełącznika. Przy przełączaniu pickup’ów nie powinien szumieć ani wydawać trzasków, które świadczą o mocnym zużyciu przełącznika. W taki sam sposób sprawdzamy wszystkie potencjometry – również muszą one działać bez żadnych „efektów dźwiękowych”.

Ostatnią czynnością jest test gniazda wyjściowego przewodu. Można go sprawdzić poprzez złapanie kabla przy gnieździe i delikatne poruszanie go na wszystkie strony. Jeżeli gitara zacznie buczeć i trzaskać, to znaczy, że wyjście jest już sfatygowane i należałoby je wymienić.

Jeżeli wybrana przez nas gitara przeszła pomyślnie przez wszystkie powyższe testy, możemy śmiało prosić o zapakowanie i wyciągać gotówkę smile.gif.
Najważniejsze jednak jest to, żeby w trakcie kupowania nie poddać się emocjom i starać się dokładnie i obiektywnie sprawdzić instrument. W przeciwnym wypadku można kupić chłam, który będzie musiał służyć przecież dosyć długo.

--------------------
+Quote Post
kffiatusek
post 24.12.2003 18:34
Post #70 

Mugol

QUOTE (argh @ 24-12-2003 00:15)

gosh... ona się tylko zapytala, bo chce znać waszą opinię a ty od razu tak wyskakujesz dry.gif
+Quote Post
Eva
post 24.12.2003 19:21
Post #71 

nocturnal

Nie ma to jak odrobina sympatii i dobrej woli na Swieta, prawda? Heh.

--------------------

deviantART
last.fm
+Quote Post
argh
post 24.12.2003 22:22
Post #72 

Kafel

QUOTE (argh @ 24-12-2003 00:15)

gosh... ona się tylko zapytala, bo chce znać waszą opinię a ty od razu tak wyskakujesz dry.gif

Nie ma to jak odrobina sympatii i dobrej woli na Swieta, prawda? Heh.

Proponuję nie wściekać się za zwrócenie uwagi, tylko zastosować się do rady. Zresztą - linka przecież podałem..

BTW. Nowy akustyk!!!! biggrin.gif Kocham Wigilię tongue.gif Squier by Fender..

user posted image
+Quote Post
Eva
post 25.12.2003 00:00
Post #73 

nocturnal

Ja sie nie wsciekam. Nie nie.

A ja mialam do wyboru; wieża z mp3 i bajerami, albo gitara (od babci). Moje serce bylo za gitara ale tatus mi uswiadomil, ze babcia mi kupi wiezyczke, a na gitarke moze mi sie zloza na urodziny, a teraz mam chwytow sie uczyc na tym starusienkim, malenkim klasyku mojej mamy (rocznik 79) Daje rade jak na razie ale licze na elektryka przy nastepnej okazji.

--------------------

deviantART
last.fm
+Quote Post
Layla (Draconka)
post 25.12.2003 00:16
Post #74 

Kandydat na Maga

ahh piekna gitara kurcze .... fender .... squier .... ja to se na takiego tylko popatrzec moge :/ swietna jest ...

a ja dostane elektryka ... za rok. tyle czekania.

--------------------
+Quote Post
vigga
post 25.12.2003 21:57
Post #75 

Szukający

hehe... dostalam gitarke w prezencie. wczesniej gralam na gitarze kolegi. od dawna chcialam grac na tym instrumencie, ale nie bardzo mialam skad ją wziac.

--------------------
mądrzejsi mówili nie rób
mówili
trzymaj się z daleka
nie pozwalali mi
sam się dowiedziałem
czym jest kłamstwo
zło i krzywda
dziękuje Wam
za okaleczenie mojej duszy...

all we see or seem is but a dream within a dream
nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka...
+Quote Post

7 Strony < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 15.05.2025 02:51