Harcerze, twardziele,
wieśniaki,czy zwykli ludzie?
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Harcerze, twardziele,
wieśniaki,czy zwykli ludzie?
Kasieńka |
![]()
|
||
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 02.12.2003 Skąd: LBN ![]() |
Jej.. skąd ja to znam... Kiedyś pod nieobecność zastępowej prowadziłam zbiórkę zastępu, i chłopaki powiedzieli że może wpadną. A że było lato, więc poszliśmy na dwór. Pomyślałam że wartoby było podszkolić wszystkich w musztrze. Jeden z chłopaków po pierwsze nie słuchał rozkazów i w ogóle koszmarnie się zachowywał... No i niestety musiałam go wyprosić ze zbiórki, co potem odpłacił mi wielotygodzniowym buntem ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
U mnie w szkole też jest drużyna
harcerska. Ale mam nie chce mnie puścić. (nie wiem czemu. czye średnia 4,76
w drugiej gimnazjum to mało?) teoretycznie jestem zapisana (byłam nawet na
biszkopcie (wszycy harcerze powinni wiedzieć o co chodzi)), ale nia zbiórki
nie mogę chodzić. Szkoda.
-------------------- |
Khamul |
![]() ![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
Sorry, byłem harcerzem, ale tylko przez
chyba rok albo dwa lata, a było to dawno temu, więc chyba wyjaśnia to moją
niewiedzę.
co to jest biszkopt (u harcerzy oczywiście ![]() -------------------- |
Kasieńka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 20 Dołączył: 02.12.2003 Skąd: LBN ![]() |
No biszkopt to taki ktoś bez Przyrzeczenia
i bez stopnia. A moze chodziło o Bieg Biszkoptów?? To jest niezłe, ale
raczej sie to robi na biwaku lub obozie w nocy hehe...
|
Itilien |
![]()
|
||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 42 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z Manill ![]() |
Też jestem harcerką, swoją drużynę kocham, bez względu na to, że nazwyamy się ,,Szpercze" =) i zazwyczaj zachowujemy się jak dzieci specjalnej troski =) Co do twojego komentarza Rikku, nie wiem jak możesz prównywać harcerstwo to organizacji nazistowskiej, bo po za tym, że nosimy munduru i mamy stopnie jak oni, nic więcej nas nie łączy... -------------------- "Nie mogę utrzymać duszy, która o wolność krzyczy"
|
||
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Biszkopt to nowicjusz. Inaczej KOT. Po
kilku tygodniach od wstąpienia do drużyny drużynowy organizuje rajd "na
biszkopta". Drużyna ma jakieś zadania, a na końcu (w moim wypadku) jest
ognisko. Podczas niego drużynowy wyjmuje paczkę najnormalniejszych
biszkoptów i po koleji dzieli się nimi (jak opłatkiem na wigilię) z każdym
"biszkoptem".
-------------------- |
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
hmm... wlasnie wrocilam ze zbiorki i
powiem, ze jestem szczsliwa. Moja druzyna (wedrownicza) mi ostatnio dzialala
na nerwy dzialala, byla mala i zbyt ideala. Zbyt sztywniacko do wszystkiego
druzynowa podchodzila. I jeszcze heppy, bo moja druzyna sie rozpada i
wreszcie bede mogla przeniesc sie do zaprzyjaznionej =) (zamotalam, wiem
^^)
A tak poza tym, to w owej druzynie jestem od poczatku maja i NAWET biszkopta nie mam. Zeby nie bylo, to druzynowa sobie dwa miesiace temu przypomniala, ze przydaloby mi sie pozwolenie na noszenie munduru ^^ Ale moja czarna chusta mi sie bardzo podoba (Kiedy nie zdobylo sie biszkopta, nie zdobyla sie chusty, a u mnie w druzynie jest zwyczaj, ze jesli nie ma sie zdobytej chusty pomaranczowej, nosi sie czarna) -------------------- z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!" |
Dudleyek |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Dekapolis, Zawód: odcinacz łbów durnych goblinów, KRASNOLUD ![]() |
Ja harcerzy uwarzam za city nie mogace sie
wywyszszać, za to szanuję dresy, sk8ów i tym podobnych, kiedyś chciałem nim
być ale dowiedziałem się, że muszą byc uczciwi.
-------------------- Moja prawdziwa ksywa brzmi BRUENOR
"Królem jest człowiek o silnym charakterze i zdrowym osądzie, który świeci swym własnym przykładem i naprawde troszczy sie o swój lud (...) Nie zaś brutal, który włada po prostu dlatego, że jest najsilniejszy." Drizzt Do'Urden |
anagda |
![]()
|
||
nie wiem, co przeszkadza być jednym i drugim... -------------------- |
||
Egwadien |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 234 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szare Góry Płeć: Kobieta ![]() |
ja mam takie mniemanie i o sk8ach i o
dresach, ze faktycznie by przeszkadzalo...
ale to tylko moje mniemanie... -------------------- z podpisów pod postami:
neq |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 10.12.2003 ![]() |
Jedni harcerze chodzą właśnie do
harcerstwa, żeby pomagać innym, robić zbjórki itp. A inni robią to TYLKO dla
zabawy.
-------------------- BEZ TEGO BY SIĘ NIE OBYŁO :)
|
Egwadien |
![]()
|
ale bawiac sie tez pomagaja innym... i
pomagaja sobie. Bardzo czesto mozna polaczyc nauke, prace i zabawe...
-------------------- z podpisów pod postami:
Girl of Gryffindor |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 38 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ty wiesz, moze to co teraz powiem
zabrzmi samolubnie, ale ja jakbym miala wstapic do harcerstwa to glownie
wlasnie dla zabawy, zeby czuc sie czescia jakiejs grupy, wspolnoty, chodzic
na zbiorki, jezdzic na obozy itp... brac udzial w organizacjach i akcjach,
owszenm, ale wlasnie dla zabawy, pomoc komus, ale jednoczesnie spedzic czas
przyjemnie dla siebie... Jak powiedziala Egwadien, pomoc innym bawiac sie i
pomagajac sobie jednoczesnie
|
Egwadien |
![]()
|
Girl, z innego powodu nie byloby mnie w
harcerstwie... tzn owszem, sa tam moje wartosci, ale tymi awrtosciami da sie
zyc bez harcerstwa...
-------------------- z podpisów pod postami:
Kasieńka |
![]()
|
heh.. Ja w sobotę byłam w hufcu na
zbiórce... I jestem po prostu happy:] Od tej zbiórki jestem w Radzie
Drużyny....
![]() ![]() ![]() |
neq |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 14 Dołączył: 10.12.2003 ![]() |
Ale niekiedy harcerze powinni jednak
pomagać, niewiem np.Zbierać kasę na jakiś dom dziecka itp. Wiadomo, że też
powinni się dobrze bawić i nikt im tego nie zabrania. Ale jednak harcerstwo
to teź jednak obowiązek: nie można palić, pić, klnąć itp.
-------------------- BEZ TEGO BY SIĘ NIE OBYŁO :)
|
Egwadien |
![]()
|
klnac? ups.. <joke>
to sa wlasnie te wartosci, z ktorymi mozna sie utozsamiac nie badac w harcerstwie... a zbieranie kasy to zabawa ![]() -------------------- z podpisów pod postami:
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
ja naleze do harcerstwa od niedawna (
8.03.02) i strasznie mi sie podoba. wciagnela mnie do tego przyjaciolka
siostry, ktora jest przyboczna w mojej druzynie. podoba mi sie tu, gdyz...
niewiem jak to napisac... po prostu kiedy np. na zbiorce spiewamy
"Płonie Ognisko", "Bratnie Słowo" ide ulica w mundurku,
czuje sie dumnie, ze naleze do takiej wspolnoty i naprawde czuje, ze do niej
naleze.
dla mnie harcerstwo nie jest tylko zabawa, ale takze pomoca innym ludziom i staram sie stosowac do Prawa Harcerskiego. chociaz czas na jakas impreza zawsze sie znajdzie ![]() -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Dudleyek |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 28 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Dekapolis, Zawód: odcinacz łbów durnych goblinów, KRASNOLUD ![]() |
Niech lepiej zostawią takie akcje, Caritas i WOŚP. U mnie w szkole to kazdy kto chodzi na harcerstwo jest do tego zmuszany przez "rodziców", a jak pokaże w szkole kawałek swojej sukienki to mu ją wszyscy zabierają
-------------------- Moja prawdziwa ksywa brzmi BRUENOR
"Królem jest człowiek o silnym charakterze i zdrowym osądzie, który świeci swym własnym przykładem i naprawde troszczy sie o swój lud (...) Nie zaś brutal, który włada po prostu dlatego, że jest najsilniejszy." Drizzt Do'Urden |
Crazy_Domx |
![]()
|
||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Poznań ![]() |
Szczerze mówiąc masz pokrętną logikę. Hitlerjugend podobnie jak rosyjscy Pionierzy były organizacjami inspirowanymi scoutingiem, ale jednak nie był to Scouting tylko organizacje parapolityczne, odpowiedzialne nie tyle za wychowanie, co za wychowanie z indoktrynizacją. O ile w przypadku Pionierów było to mniej radyklane, tak Hitlerjugend to był fanatyzm. Zanim zacznie Ci się coś kojarzyć, to z łaski swojej poznaj trochę kontekst. Nieznajomość historii to błąd. Wypowiadanie się na tematy historyczne bez znajomości historii to ignorancja. A do reszty - możecie sobie gadać co chcecie. Harcerze to nie elita - każdy może dołaczyć do Harcerstwa. Niemniej, zostaną i tak przede wszystkim Ci co czują harcerskie 'śpiewogranie' w sercu i umyśle, Ci którzy zrozumieją harcerskie ideały lub polubią smak harcerskiej przygody. Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy zrezygnowali z tej zabawy - nie każdemu leży coś takiego. Jednak bardzo denerwują mnie ludzie, którzy krytykują Harcerstwo, nie mając z niego żadnych doświadczeń. Tym bardziej wkurzający są ludzie, którzy zrezygnowali i narzekają jacy to Harcerze bebe, a tymczasem to właśnie Ci ludzie sami zawinili, nie pokazujac się na zbiórkach, w ogóle nie udzielając etc. Do wszyskich Harcerzy - Czuj Czuj - Czuwaj! ![]() ![]() -------------------- <<Crazy_Domx>>
|
||
dementorek |
![]()
|
![]() Don Dementore Grupa: wiecznie żywi... Postów: 1137 Dołączył: 04.04.2003 Skąd: Caer Deithwen Płeć: kaloryfer ![]() |
ech... sam sobie czuwaj, mnie sie juz
znudzilo
![]() Ale wypowiedz przednia ![]() -------------------- ewa tu bylam (krotko acz efektownie)
|
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
ostatnio strasznie wkurzylam sie na moja
kolezanke, ktora wybrechtala mnie, ze razem z innymi harcerzami bede stac i
pakowac ludziom w hipermarkecie zakupy. to byla taka przedswiateczna akcja
na dofinansowanie harcerzy. jak kogos nie ciagnie takie zycie harcerskie to
niech przynajmniej uszanuje upodobania innych....
....i moze z łaski swojej nie porownuj tego do Hitlerjugend. ![]() Ten post był edytowany przez vigga: 27.12.2003 12:38 -------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Tom |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 56 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak to czytam, plakac mi sie chce
![]() ![]() Nie wiem czy wiecie, ale jeszcze 30 lat temu w calej Polsce bylo kolo 2 mln harcerzy. 10 lat temu ta liczba zmiejszyla sie o polowe. A teraz? Jest nas ledwo 100tys... Tak, jestem harcerzem... I chyba nigdy nie przestane. Smutno mi sie robi gdy widze, ze polowa tutejszych postow zaczyna sie od "Bylem harcerzem / bylam harcerka". Dlaczego odchodzicie? Dla mnie harcerstwo stalo sie calym zyciem... Teraz chociaz mam jakies ambicje - chce byc sprawny fizycznie, psychicznie... A wczesniej? Tylko siedzialem przed komputerem itd... Dla mieszkajacych w Dabropwie Gorniczej: Naleze do 5 szczepu "Ad infinitum - Czarna Piatka"; 5DDH. Ciekawe czy jest tu ktos kogo znam? ![]() |
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Ja chciałam kiedyś zapisać się na
harcerstwo ,ale mnie rodzice zniechęcili.W sumie nadal chce ,ale już nie tak
bardzo jak wcześniej.Moja koleżanka jest harcerką i poleciła mi harcerstwo
,ale okazało się ,że nic z tego.
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
dementorek |
![]()
|
![]() Don Dementore Grupa: wiecznie żywi... Postów: 1137 Dołączył: 04.04.2003 Skąd: Caer Deithwen Płeć: kaloryfer ![]() |
"zapisac na harcerstwo"
buhahaaha przepraszam, ale hmm dobierajcie jakos wdzieczniej slowa, bo to
nie jest smieszne, ale zalosne. harcerstwo nie jest kursem jezykowym ani
klubem brydżowym. "zapisujac sie" nie zostaje sie harcerzem
-------------------- ewa tu bylam (krotko acz efektownie)
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 00:12 |