Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
Hefaj |
![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
No więc - idąc za przykładem Syriusza (
Nie bij! ^^ ) zakładam podobny temat.
No ale najpierw co zawierają ów książki: Magiczne światy Harry'ego Pottera - Mity , legendy i fakty co do różnych nazw , przedmiotów i częściowo zaklęć. Księga Wiedzy Czarodziejskiej - opisanych i omówionych jest wiele przedmiotów i nauk dotyczących Magii. No więc - kto pierwszy i czego poszukuje ? ^^ -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
O czym uczy numerologia.To znaczy, czego
tam się uczy?
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 81 Dołączył: 01.01.2004 Skąd: z koziej dupy ![]() |
ty mi powiedz to znaczy
wypisz jakie tam sa rozdzialy bo ja wogole nie wiem o co mam pytac, a tak na
serio to chcialbym sie czegos dowiedziec o flamellu, rodzinie riddleyow,
komnacie tajemnic huncwotach - troche sporo
![]() -------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
'Someone shut the door,' Harry muttered.... |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Dokładnie to samo co Spiżobrzuch
![]() 1) Huncwoci 2) Obrona przed czarną magią 3) Aurorzy - co dokładnie robią + Animagowie - coś o tych profesjach... -------------------- ![]() |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 81 Dołączył: 01.01.2004 Skąd: z koziej dupy ![]() |
kolego hefaju jesli juz
podazasz droga syriusza i dajesz taki temat to bylbys laskaw odpowiadac na
pytania ktore zadalismy ja i syriusz bo jakies klika dni czekamy a
odpowiedzi zero. !!!
-------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Poczekaj - może się już tyle trudzi
przepisywaniem
![]() ![]() No, ale Hefaju obiecanki cacanki to nieładnie, fe, fe,fe... -------------------- ![]() |
Hefaj |
![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Spo-ko-jnie. Z obu książek jest to delikatnie mówiąc dużo , a ostatnio nie mam czasu nawet na zaglądanie do książek.
Postaram się wszystkie odpowiedzi umieścić jutro lub pojutrze. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Mam księgę i postaram się w najbliższym czasie coś zamieścić. Przy okazji dodam, że książka jest warta polecenia dla każdego kogo interesuje wszelka "magiczność" i magia w kulturze ludzkości.
-------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
No to ja czekam. Mam nadzieję, że się
doczekam dzisiaj albo jutro
![]() -------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
jak juz bedizesz robil
odpowiedz to jesli laska walnij cos o historii turneiju trojmagicznego jesli http://gps.wroclaw.pl/galileo.html oczywiscie cos jest na ten temat Ten post był edytowany przez vampirka: 06.10.2016 15:05 -------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
Gosiaczek |
![]()
|
![]() santa ruchajta Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 79 Dołączył: 16.04.2003 ![]() |
mi sie strasznie obie ksiazki podobaja
![]() ![]() -------------------- Me, I'm dishonest. And the dishonest man, you can always trust to be dishonest. Honestly, if the honest one is on your way you betta watch out, cause you can never predict, when he's gonna do something incredibly... stupid.
|
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
dobra spoxik, czy hefaj
ma zamiar wogole ruszac odpowiedzi bo zaczynam sie denerwowac, jesli nie to
niech hagrid albo ktos posiadajacy ta ksiazke i ktos komu zalezy na
odpowiedziach niech przejmie i zacznie odpowiadac, moje prosby co do
informacji sa wyzej...
-------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
vigga |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 489 Dołączył: 06.07.2003 Skąd: Olsztyn ![]() |
szczerze mowiac nigdy nie slyszalam o
tych ksiazka. o czym one są? znaczy wiem, o magii, ale co konkretniej? moze
warto byloby je nabyc...
-------------------- mądrzejsi mówili nie rób
mówili trzymaj się z daleka nie pozwalali mi sam się dowiedziałem czym jest kłamstwo zło i krzywda dziękuje Wam za okaleczenie mojej duszy... all we see or seem is but a dream within a dream ************* nierealne jak bajka...prawdziwe jak bajka... |
Hefaj |
![]()
|
Ok ludziska - niestety jeszcze z jednym
tematem dziś się nie wyrobię , jutro dopiero jak będę mógł to
wrzucę.
Pardon.. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
sa to ksiazeczki ktore
znajdziesz na stronie www.merlin.com.pl wpisujac tytuly podane sa to
ksiazeczki o cenie jedna okolo 25 zl druga troszki drozsza i fajnie
wyjasnione rzeczy historia wszyskich rzeczy z Harry'ego
Syriusz_Black |
![]()
|
A u mnie w księgarni tego nie ma...
Ej hefaj, skąd to wziąłeś?? -------------------- ![]() |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
sciagnijcie sobie z merlina !! tam sa taniej niz w sklepach a co wazne sa tam na stanie
Syriusz_Black |
![]()
|
Płacąc za koszt przesyłki wychodzi n ajedno
i jeszcze musze czekać 2 tygodnie...
-------------------- ![]() |
Lousie |
![]()
|
Ja zamawiam z reguły z merlina. Tam są tańsze książki, ale mnie to nie obchodzi, bo i tak rodzice płacą
![]() -------------------- One day you will ask
Madame Rosmerta |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 36 Dołączył: 24.08.2003 ![]() |
Popieram, merlin jest b. dobry !!!!!!
Nawet się zastanawiałam, czy 5 t. nie zamówić, ale chyba pójdę postać ok. 7.18 przed księgarnią ( znaczy wyjde dużo wcześniej, żeby się jakoś dopchac ![]() -------------------- if thou must love me, let it be for nought,except for love's sake only
|
Hefaj |
![]()
|
Ja tam to mam z Empiku i z
Carrefoura. No , sorry że późno lecz net siadł == Macie narazie iestety tylko numerologię gdyż za chwilę muszę się zmywać =| Numerologia: W przeciwieństwie do pozostałych metod numerologia nie opiera się na interpretacji niejasnych obrazów ani nie polega na przypisywaniu znaczenia przypadkowym kształtom i esom-floresom , lecz zasadza się na jasno określonych , niezmiennych regułach oraz matematycznej kalkulacji , a więc na specjalnym rozumowaniu. Od ponaddwóch tysięcy lat magowie i czarodzieje korzystają z numerologii , pomagając ludziom odnaleźć i rozwinąć ich mocne strony i zdolności , pokonać przeszkody i wytyczyć drogę na przyszłość. Numerologia opiera się na dwóch bardzo starych pomysłach Pierwszy z nich to przekonanie , że imię zawiera istotne wskazówki dotyczące charakteru i przeznaczenia osoby , która je nosi. Drugi to wypracowanaponad dwa i pół tysiąca lat temu przez greckiego mędrca Pitagorasa teoria , że każda z liczb od 1 do 9 ma sobie tylko właściwe znaczenie , przez co wpływana poznanie wszyskich rzeczy. Numerolodzy połączyli obie idee i przez wieki rozwinęli wiele skomplikowanych systemów umożliwiających przedstawienie imion za pomocą liczb oraz analizę wyników. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych systemów polega na odszukaniu w imieniu trzech kluczowych liczb - Liczby Celu Życia , Liczby Wewnętrznej i Liczby Ekspresji Zewnętrznej - i ich interpretacji zgodne ze zbiorem ustalonych znaczeń. Ten system , którego naszym zdaniem uczy się w Hogwarcie , był powszechnie znany w średniowieczu i jest stosowany również dziś. Wystarczy tylko mieć ołówek , kartkę papieru i umieć dodawać i pisać. Aby zanalizować imię , trzeba je najpierw przekształcić w zbiór liczb. ażdej literze alfabetu przypisana jest określona wartość numeryczna od 1 do 9 w/g następującego diagramu: <!--c1--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CODE </td></tr><tr><td id='CODE'><!--ec1-->1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z <!--c2--></td></tr></table><div class='postcolor'><!--ec2--> Z diagramu wynika jasno , że litery A , J i S mają wartość 1 itd. By zanalizować dowolne imię , należy zapisać je na kartce , a następnie pod każdą literą umieścić odpowiającą jej liczbę. Dla przykładu przeanalizujemy imię i nazwisko Nicholasa Flamela (..): <!--c1--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>CODE </td></tr><tr><td id='CODE'><!--ec1--> N I C H O L A S F L A M E L 5 9 3 8 6 3 1 1 6 3 1 4 5 6<!--c2--></td></tr></table><div class='postcolor'><!--ec2--> Teraz należy zsumować wszystkie liczby. W tym wypadku otrzymujemy liczbę 58. Zgodnie z zasadami numerologii , jeśli suma jest liczbą większą od 9 , a tak zwykle bywa , musi zostać zredukowana do jednoski poprzez dodanie liczb składowych sumy. Więc 58 redukuje się do 13 ( 5+8=13 ) , a 13 do 4. Ostateczny wynik , a więc uproszczona suma wszystkich liczb w imieniu i nazwisku to Liczba Celu Życia. Opisuje ogólny typ osobowości człowieka , zgodnie z systemem interpretacji przedstawionym poniżej. Kolejną liczbą jaką można odczytać to Liczba Wewnętrzna. Odnosi się ona do życia wewnętrznego i ma wskazywać pragnienia i lęki skrywane przed innymi. Jest nią uproszczona do jednostki suma liczb odpowiadających wszystkim samogłoskom imienia i nazwiska. Tym razem otrzymujemy za pomocą przykładu z poprzedniej liczby cyfrę 4. W omawianym przypadku Liczba Wewnętrzna jest taka sama jak Liczba Celu Życia , jednakże takie zbieżności nie są regułą. Trzecia liczba to Licza Ekspresji Zewnętrznej , która opisuje zewnętrzną osobowość a więc i oblicze. Można ją poznać dodając i upraszczając wartość wszystkich spółgłosek w imieniu i nazwisku. Tym razem otrzymujemy liczbę 9. Znając wszystkie trzy liczby możemy nakreślić portret danej osoby , wykorzystójąc zbiór pozytywnych i negatywnych zbiór cech każdej liczby. Znaczenie liczb: Jeden - Jedynka jest liczbą indywidualisty. Jedynki są niezależne , skoncentrowane , skupione na realizacji swych zamierzeń i uparte. Stawiają sobie cel i do niego zmierzają. Są przewodnikami i wynalazcami. Trudno im współpracować z innymi i przyjmować polecenia. Zdarza się , że myślą tylko o sobie , są egoistyczne i dominujące. Często bywają samotnikami. Dwa - Dwójka symbolizuję wejście w relację , wzajemny kontakt , współpracę i równowagę. Dwójki są twórcze , obdarzone wyobraźnią i ujmującą osobowością. Charakteryzuje je pokój , harmonia , zaangażowanie , lojalność oraz sprawiedliwość. Jednakże z dwójką łączy się pojęcie konfliktu , przeciwieństw , nocy i dnia , dobra i zła. Dwójki mogą więc być zamknięte we sobie , humorzaste , niezdecydowane i wyczulone na opinię innych. Trzy - Trójka reprezentuję kompletność i całkowitość , triady np. 'umysł-ciało-dusza'. Pitagorejczycy uznawali 3 za liczbę kompletną ponieważ jak kamyki ułożone w rzędzie miała swój początek , środek i koniec. Trójka wskazuje na talent , humor , energię i towarzyskość. Trójki to zwykle ludzie którym sprzyja szczęście , prostolinijni i bogaci , lecz też roztarginon powierzchowne i obrażalskie. Cztery - Czwórka jest jak stół mocno stojący na czterech nogach - stabilna i niewzruszona. Czwórki cieszy ciężka praca. Są praktyczne , przyziemnie i godne zaufania. Od wyobraźni wolą logikę. Sprawdzają się w przeprowadzaniu projektów , podobnie jak cykl 4-ech pór roku są przewidywalne. Mogą być uparte , podejrzliwe , nadmiernie praktyczne i skłonne do wybuchów gniewu. Konflikty jakie przydażają się 2-ójkom są u 4-ek podwojone. Pięć - Piątka oznacza brak stabilności i równowagi , przez co wskazuje na zmianę i niepewność. Piątki interesują się wieloma rzeczami naraz , lecz żadnej nie potrafią się poświęcić. Mają zamiłowanie do przygód , są energiczne i gotowe podjąć ryzyko. Lubią pogróżować i poznawać nowych ludzi , lecz nie potrafią zatrzymać się w jednym miejscu. Piątki potrafią być zarozumiałe , nieodpowiedzialne , wybuchowe i niecierpliwe. Sześć - Szóstka symbolizuję harmonię , przyjaźń i życie rodzinne. Szóstki są wierne , godne zaufania i kochające.Łatwo się przystosowują , są dobrymi nauczycielami i artystami lecz nie radzą sobie w interesach. Bywają skłonne do plotek i samozadowolenia.Pitagorejczycy twierdzili iż 6 jest liczbą doskonałą , ponieważ jest dzieli się przez pierwsze trzy liczby i jest ich sumą i iloczynem. Siedem - Spostrzegawcze , wyrozumiałe i bystre siódemki mają słabość do ciężkiej pracy i wyzwań. Często bywają poważne , uczone i ciekawe tego co tajemnicze. Oryginalność i wyobraźnia licz się dla nich bardziej od dóbr materianych. Siódemki mogą być też pesymistyczne i sarkastyczne. Siódemka bywa liczbą magiczną bądź mistyczną. Osiem - Ósemka wskazuje możliwość sukcesu w interesach i polityce. Ósemki są praktyczne , ambitne , pracowite i oddane , lecz mogą być chciwe i żądne władzy. Mówi się , że 8 jest liczbą nieprzewidywalną , mogącą osiągnąć wysoki wzlot lub twardy i głęboki upadek. Dziewięć - Symbolizuje pełnię do najwyższedo stopnia, gdyż jest trójką ( 'liczbą kompletną' ) wyrażoną trzy razy. Dziwiątki poświęcają się służbie innym. Zdeterminowane potrafią pracować bez wytchnienia i być natchnieniem dla innych , lecz jeśli coś się niepowiedzie , mogą być aroganckie i zarodumiałe. Zgodnie z tym , Nicholas Flamel ( 4 , 4 , 9 ) jest zapracowanym przyziemnym człowiekiem. Bardzo praktycznie rozwiązuje problemy , jest stabilny , lecz może się w nim tlić wewnętrzny gniew. Jednakże światu prezentuje się jako łagodny i szczodry dobroczyńca. Na koniec możemy przyjrzeć się 1-szemu zestawowi liczb i zobaczyć jakie liczby pojawiają się częściej niż reszta. W tym przypadku są to jedynka i trójka. Oznacza to że Flamel dąży do perfekcji , dąży do swych celów i łatwo zarabia. O dziwo , większość co zostało tu powiedziane jest zaskakująco prawdziwe w odniesieniu do sławnego alchemika. Jednak , jak z większością systemów wróżbiarskich , im więcej na początku wiadomo o danej osobie tym łatwiej wybrać jedną interpreację z możliwych. Podobnie jak astrologia , numerologia rości sobie prawo do wyznaczania szczęśliwych i pechowych dni. Ogólna zasada jest taka , iż szczęśliwe dni to te które odpowiadają liczbie charakteru osoby , np. ósemka powinna załatwiać interesy czy też planować inne ważne wydarzenia na 8 , 17 lub 26 dzień miesiąca ( Każda z liczb daje się zredukować poprzednim sposobem do 8 ). Ponieważ każdą nazwę i słowo można zmienić w liczbę http://monety.piloty.eu/monety1999.html , numerologia bywa wykorzystywana do wykrywania ukrytych pokrewieństw między ludźmi , miejscami i rzeczami. Teoretycznie , słowa i nazwy mające tą samą wartość numeryczną , są spokrewnione i pasują do siebie. Tak więc szóska będzie się czuć najlepiej za kierownicą Toyoty ( ' Toyota' sprowadza się do szóstki ) , zaś siódemka będzie szczęśliwa prowadząc forda. Dwójka będzie romantycznym dopełnieniem innej dwójki i tak dalej.. Co prawda nie jest to najlepszy sposób , lecz wszystkie kwestie lizbowe można rozwiązać liczbami , zaczynając od doboru przyjaciół na śniadaniu kończąc. Ten post był edytowany przez vampirka: 04.02.2019 15:02 |
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
no hefaju sporo sie
napisales chyba ten temat to samobojstwo wypisywac to wszystko
![]() -------------------- They were standing in a large, circular room. Everything in here was black including the floor and ceiling; identical, unmarked, handleless black doors were set at intervals all around the black walls, interspersed with branches of candles whose falmes burned blue; their cool, shimmering light reflected in the shining marble floor mad it look as though there was dark water underfoot..
Hefaj |
![]()
|
||
Nie , spoko , to było streszczenie pomijające ok. 1/20 tego tematu ^^ A jak znajdę czas to piszę i jakoś mi wychodzi ^^ A o Flamelu będzie dopiero jutro ( lecz nie gwarantuję - kolęda i chodzenie po kolędzie ) gdyż muszę napisać dwa opisy na jutro..szkoła mnie wykończy. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
Spiżobrzuch - Ironbell |
![]()
|
czekamy wszyscy z niecierpliwoscia a moze napisz cos lepiej o huncwotach to bardziej intrygujace plizka !!! ode mnie i syriuszka
Syriusz_Black |
![]()
|
||
Nom - nieźle, nieźle ![]() 26.05.1987 -> 38 ->11-> 2
wiesz co, zgadza się ze mną w 50% a poza tym --> hehe to jest napisane tak wymiojająco, żeby się zawsze zgadzało w 50%. -------------------- ![]() |
||
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 05:16 |