Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Księga wiedzy czarodziejskiej i
MŚHP
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Hefaj, dzięki za informacje. Sporo sie
napisłeś. Masz za to
![]() ![]() ![]() -------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Heh... Hefaj... czy szykujesz się pisać
kolejne owpowiedzi???
Bo wciąż czekam z niecierpliwością na odpowiedź.... Pozdrawiam -------------------- ![]() |
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
A ja mam pytanie : jakie trzeba mieć
kfalifikacje, żeby zostać Ministrem? ( wiem, że to nie na temat, ale jestem
tego ciekawa
![]() -------------------- |
Hefaj |
![]()
|
||
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tego niestety nie mam i nie wiem. A na wszystkie pystania postaram się odpowiedzieć w piątek czy w sobotę , gdyż 'trochę' tego jest , i dopiero roboczo mam to rozpisane. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
Dzięki z góry
![]() -------------------- ![]() |
Aylet |
![]() ![]()
|
||
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
No Syriuszku już tak nie dziękuj... a co będzie jak tego byś nie dostał? (odpowiedzi?) ![]() -------------------- |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
A co miałoby być??
Po prostu byłbym mniej oświecony o informacje, których by mi nie podał. I tyle... Chyba, że masz coś jeszcze do dodania?? -------------------- ![]() |
Hefaj |
![]()
|
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Upsss...
Dzisiaj już na 100% się nie wyrobię. A przy tym jeszcze przez łikend muszę przepisywać ok. 30 lekcji do zeszytu ( 'Idzie Grześ przez wieś'..huk! ) także - jeżeli się uda to 1/2 tematów dopracowanych wyląduje w sob. wieczór. -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
Khamul |
![]()
|
||
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
A teraz ja wniose troche wkladu. Sorry za brak polskich liter, ale taki juz blad na forum, ze tylko "ó" moge napisac ![]() MAGICZNE SWIATY HARRY'EGO POTTERA: 1. Czy alchemicy rzeczywiscie poszukiwali magicznego kamienia? 2. Kto byl najbardziej zadziwiajacym animagiem? 3. Czy "Avada Kedavra" to prawdziwe zaklecie? 4. Czy bazyliszki to po prostu wielkie weze? 5. Dlaczego Syriusz zmienia sie w czarnego psa? 6. Jakie stworzenie nie wie, kiedy powino sie pozegnac? 7. Dlaczego centaury unikaja ludzi? 8. Co jest ulubiona psota chochlików kornwalijskich? 9. Dlaczego Harry i Cedrik przypominaja rycerzy Okraglego Stolu? 10.Czy "slynni czarodzieje i czarownice" istnieli naprawde? 11.Dlaczego po spotkaniu z dementorem warto zjesc czekolade? 12.Kim byli pierwsi brytyjscy czarodzieje? 13.Dlaczego rodzice obawiaja sie druzgotkow? 14.Dlaczego Dumbledore nie pokona Voldemorta, skoro jest tak potezny? 15.Dlaczego uczniowie Durmstrangu podrózuja statkiem? 16.Skad wywodzi sie magia? 17.Ktorej z postaci nie zagraza smierc? 18.CZy prawdziwy Flamel osiagnal sukces w alchemii? 19.Dlaczego gobliny sa dobrymi bankierami? 20.Ktory z goryli Malfoya nosi imie smoka? 21.Jakie zwierze jest panem ziemi i przestworzy? 22.Jakie magiczne stworzenie jest najbardziej nieprawdopodobne? 23.Po co zapisywac sie do szkoly, w ktorej jest Slytherin? 24.Skad sie wziely te imiona i nazwy? 25.Jak schwytac jednorozca? 26.Jakie prawdziwe zwierze wciaz wymyka sie naukowcom? 27.Jakie stworzenie nie moze sie uklonic? 28.Dlaczego trzecie zadanie ma miejsce w labiryncie? 29.Dlaczego las niedaleko Hogwartu jest "zakazany"? 30.jaki jezyk obcy jest najwazniejszy dla czarodziejow? 31.Czy Malfoyowie maja odpowiednie imiona? 32.Dlaczego czarodzieje wola nie zblizac sie do mantikory? 33.Dlaczego profesor McGonagall zamienia sie w kotke? 34.Czy czarownice zawsze lataly na miotlach? 35.Dlaczego Voldemort napietnowal smierciozercow swoim znakiem? 36.Kto sposrod zwolennikow Voldemorta pochodzi z Indii? 37.Czy wszystkie olbrzymy sa zle? 38.Jak przestraszyc pajaka? 39.Dlaczego Harry jest bohaterem uniwersalnym? 40.Dlaczego Hagrid kupil Puszka "od jednego Greka"? 41.Dlaczego czarodzieje uzywaja rozdzek? 42.Czym sa "runy" na myslodsiewni? 43.Dlaczego sfinks zadaje Harry'emu zagadke? 44.Jakie zwierze pasuje bohatera na krola? 45.Co, oprocz listu, zwiastuje przybycie sowy? 46.Ktore z "fantastycznych zwierzat" wywodza sie z legend? 47.Dlaczego trolle cuchna? 48.Czy trzeba bac sie wodnikow? 49.Kto naprawde napisal ksiege przepowiedni? 50.Jakie koszmary stworzyl Voldemort? 51.Co zlosci wile? 52.Czy Sybilla Trelawnej ma czasem racje? 53.Dlaczego z zwierciadlach kryja sie czary? Ufff, to by bylo na tyle ![]() -------------------- |
||
Syriusz_Black |
![]()
|
Takie są tematy??
To na razie proszę o 3ci ![]() -------------------- ![]() |
Khamul |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 198 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Skwierzyna (13267 mieszkańców) ![]() |
Ok, troch skróce, no nie chce mi sie tyle
pisac. Nie bede np. pisal czy jest avada.
"J.K. Rowling sama wymyslila wiekszosc swoich klatw, zaklec, i urokow, ale w tym przypadku siegnela do historii magi. Avada Kedevra pochodzi z bliskiego Wschodu, ze starozytnego jezyka aramejskiego. Abhadda Kedhabhra to po aramejsku "zniknij jak to slowo. Formula miala sprawiac, ze choroba zniknie. Nie ma natomiast dowodow, aby kiedykolwiek kogos nia usmiercono.(...) Od tego wyrazenia moze tez pochodzic magiczne slowo abrakadabra Dalej ju| jest napisane o abrakadabra, wiec nie odbiegam od tematu. -------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
Ok, dzięki
![]() To jeszcze 2 i 5 i na razie dam spokój ![]() ![]() Z góry danke sehr... Pozdrawiam -------------------- ![]() |
Zdzihó |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Proszę o odpowiedź 42
![]() |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
tak mało chcecie? ja to mam caaaaaaałą
listę pytań
![]() 5 11 14 15 17 19 22 25 30 38 42 49< br> nie spiesz się Hefajku... ![]() -------------------- |
Khamul |
![]()
|
Rozdzial II - Kto byl najbardziej
zadziwiajacym animagiem?
"J.K. Roling stworzyla termin "animag", laczac lacinskie slowa magus i animal, czyli "mag" i "zywe stworzenie.(...) Wiara w to, ze ludzie potrafia zmieniac sie w zwierzeta, jest rownie stara jak legendy.(...) Jednym z pierwszych czarodziejow, ktory posiadl umiejetnosc zmieniania sie w zwierzeta, byl Prometeusz z mitologii greckiej, sluga Posejdona, boga morza. Wykazywal sie on [Prometeusz] niespotykana znajomascia (...) przyszlosci. Niestety, zbyt czesto proszono go o przepowiadanie tego,co ma nastapic. Aby uciec przed natarczywymi ludzmi, przemienial sie w rozne zwierzeta i bestie.(...) J.K. Rowling siegnela wiec do starszych wzorow, ale dokonala waznej zmiany: ograniczyla liczbe animagow." No, to skrocilem to, pominolem watek z historii arturianskich i ogionie. Len ze mnie. A V r. wrzuce pozniej. -------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
Hehe... no fajne, w sumie z mitologii
wynika, że i Posejdon miał taką zdolność, no ale był bogiem, więc to się
jako magia nie liczy
![]() -------------------- ![]() |
Khamul |
![]()
|
Ej! Nie Posejdon, tylko Prometeusz!
-------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
Posejdon też!!
Przecieżktóryś z herosów jak rzucił się na Posejdona, to ten zamieniał się w różne zwierzęta (lew i wąż chyba, ale głowy nie dam) - więc skoro był bogiem, to mówię, że to się nieliczy ![]() -------------------- ![]() |
Khamul |
![]()
|
A gdzie tam jakis heros z posejdonem rownac
sie mogl, ale masz racje, choc sam na to nie wpadles. Czytalem w mitologii
greckiej, ze bogowie, bojac sie uranosa, ojca zeusa, zamienili sie w bydlo i
gdzies schowali.
-------------------- |
Syriusz_Black |
![]()
|
Ale ja mówię o innej
sytuacji!!
No i jak mogłem wpaść na coś co już dawno zostało wymyślone?? Oj Khamul, wypij kawę ;D -------------------- ![]() |
Khamul |
![]()
|
||
Heh, pilem, ale wyobraz sobie, ze przez cala
noc siedzialem przed kompem, w ogole nie
spalem.
Sluchaj anagda to moze od razu tutaj jakos wspolnymi silami napiszemy e-booka? ![]() -------------------- |
||
anagda |
![]()
|
||||
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Baaaaaardzo dobry pomysł! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
||||
Khamul |
![]()
|
ty serio mowisz? a masz Magiczne Swiatty HP?
-------------------- |
anagda |
![]()
|
||
Żartuję! a właściwie to nie wiem. fajnie by było, ale ja niestety nie mam magicznych swiatów ![]() -------------------- |
||
Khamul |
![]()
|
To poszukaj na Torrencie moze beda, mi sie
jakos strona nie chce otworzyc. Pelno tam filmow, muzyki, e-bookow i wielu
innych.
-------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 15.05.2025 02:51 |