Muzyka
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Muzyka
Brenda |
![]()
|
||
![]() realistka Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 288 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z czocha (: ![]() |
ja mam wrażliwe uszy i jakoś jestem w stanie słuchac metalu;) "jazgot" to dla mnie techno.. Gotyk nudny? to chyba ostatnie słowo, jakim mogłabym określić gotyk... Nie da się przy nim tańczyć? Hm, a czy przy każdej muzyce trzeba tańczyć? Muzyka dla mnie jest do słuchania... a tańczenie to już osobna sprawa.. to, ze sie wie, co to jest hiphop czy gotyk to jeszcze nie znaczy, ze ma sie pojecie o muzyce;> -------------------- Nie wierzę w to, że koniec nadejdzie
Nie wierzę w to, że coś rozumiem Nie wierzę w to, że kochać umiem... |
||
korniszonek |
![]()
|
||||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 65 Dołączył: 16.03.2004 Skąd: W krainie błazna .... Płeć: Kobieta ![]() |
Mmmm Bren ciekawe określenie. Dla mnie metal jest dość fajny. No ale techno to już jazgot jak nie wiem co. Owszem toleruję to, ale jakoś nie lubię tego słuchać. Na gotyku się nie znam, więc lepiej nie będę się wypowiadała. Sama lubię hip-hop i rock najbardziej. Ale i owszem słucham rózniej muzyki. -------------------- "Kiedy spłonęła pustka, zazieleniły się pola"
|
||||
Black_omen |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 94 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Olsztyn :] ![]() |
Ja sie zabralem troche za powiekszenie
muzycznej kolekcji bo obiecalem wspierac jedna osobe ktora nie am za dobrego
dostepu do netu ;]
Sciagnalem Kazika Spalam sie (to mam na kasecie ale na plytce byly dodatkowe utwory), spalaj sie (tez bardzo mila kiedys to bya PL hehe :] ) plytke Kultu - spokojnie (taka srednio na jeza jakos nie zrobila na mnie gigantycznego wrazenia) no i ostatecznych krach systemu korporacji aby mic na kompie a nie kasete przesluchiwac (na plycie byly 2 dodatkowe utwory to chamstwo ze na kasetach tak nie ma! >< ) a takze ciekawszy metal w tym Dimu Borgir - Death Cult Armageddon; Kamelot - Epica (dosciagalem braujace mp3 :]) Bathory - Nordland I (zostaje jeszcze II :/ ) i troche innego chlamu co narazi nie jest przesluchany ale to sie zmieni ![]() Ps. Psycho a znasz cos jeszcze takiego al`a Kamelot? =) -------------------- ![]() |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
hej, dziewczyny, nie mieszajcie gatunków.
przecież gotyk [rock, metal etc.] i hip hop czy techno to zupełnie inne
kategorie estetyczne. muzyka, która obejmuje tę pierwszą kategorię to jest
po prostu sztuka w pełnym wymiarze tego słowa. sztuka zatem coś
abstrakcyjnego; muzyka 'do przeżywania', do zastanawiania się nad
nią, do poszukiwania jakiejś głębi, więc nie ma sensu patrzeć na nią przez
pryzmat disco - polo, techno itp., bo te gatunki muzyczne mają służyć
zupełnie innym celom, właśnie zabawie, tańcu. może hh ma tutaj trochę inne
podłoże; jednak tematyka tekstów hip hopowych i metalowych czy rockowych
wciąż podejmuje zupełnie inne problemy, u hip hopowców one są jakby bardziej
'przyziemne'.. zresztą, co ja tu będę mówić, wystarczy porównać pare
tekstów hip hopowych i gotyckich na przykład.
a tak poza tym, to wydaje mi się że hip hop i metal [oraz pokrewne] to chyba najbardziej oddalone od siebie gatunki. aha, i pozwolę sobie jeszcze zacytować kogoś na koniec; "(...)im sztuka ma więcej wspólnego z codziennością, tym jej produkty stają się bardziej wulgarne" -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
ja ostatnio posłuchuje reggae i trochę SKA.
punkiem też nie pogardzę. z zespołów męczyłem ElectricRude Boyz. heh spoko
drumy. trochę hip hopu, jak Grammatik. no i powrót do 'korzeni',
czyli trochę francuskiego hip hopu. no i Cypress Hill oczywiście. Wonter, dj
z mojego miasta. również MOUTZA, łódzki zespół. powrót do Incubusa. Morning
View. 'Warszafka' Fisza, soundtrack ze Snatcha i oczywiście
'Chryzantem', Kur Tymińskiego. szkoda, że już nie grają. teraz
czekam na nową płytkę Włochatego, FISZa, o ile coś przygotowywuje, Łonę,
którego płytka niedługo ma wejść na stoiska sklepowe i próbuje załatwić
sobie całego Grammatika.
Ten post był edytowany przez voldius: 27.03.2004 16:46 |
Luthien |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: Kraina Zero Płeć: Kobieta ![]() |
Dla mnie najpiękniejszą muzyką jest ta
muzyka do "przemyślania", znalezienia głębi, zrozumienia autora,
jego uczuć. Być może jestem staroświecka, ale bardzo lubię muzykę klasyczną
- szczególnie utwory opracowane na kilkugłosowe chóry(a capella i nie tylko)
a także fragmenty arii operowych. Ładne to jest i towarzyszy mi bardzo
często.
Co do innych gatunków - lubię rythm and blues, tradycyjnym rockiem też nie pogardzam, a ostatnio fascynuje mnie nieco jazz i piękne wykonania Evy Cassidy. Poza tym lubię czasami niektóre te "kiczowate" utwory, przy których da się potańczyć. Wszyscy je tak krytykują - mają rację, ale ciekawe, czy przy muzyce klasycznej da się potańczyć na dyskotece? Ogólnie toleruję wszystkie rodzaje muzyki - no, ale np. techno nie jest dla mnie muzyką. Natomiast coraz rzadziej słucham hip-hopu - chyba wyrosłam z tego, po prostu już mnie nie ciągnie. -------------------- |
Draco |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 346 Dołączył: 02.04.2003 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna ![]() |
Słyszałem i przeżyłem "Pasję" jeszcze raz. Muzyka dziwna pod względem energetycznym.. Niby wstrząsająca, ale jednak potrafi człowieka naładować. |
||
PAN_XXX |
![]() ![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 23.02.2004 ![]() |
a ja slucham jeden osiem l, asectocholix
(drużyna a) nio i mezo do tego fshystkiego posdro 6ooV!
![]() |
Moongirl |
![]()
|
||||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 45 Dołączył: 03.02.2004 ![]() |
zgadzam się nie każda muzyka wymaga tańczenia ![]() ![]() a co do przereklamowanego rocka to tu mają do gadania panienki w tv które śpiewają i nazywają swoją muzyke błędnie rockiem co młodzi ludzie mylą z prawdziwą tego typu muzyką a metal to nie tylko "jazgot" jest cos takiego jak black, death, power, trash i wiele innych gatunków i w wielku naprawde "normalnie" spiewają ja osobiście też nie przepdam za wrzaskowym metalem jedynie Kredki są wyjątkiem z tych co mi akurat do głowy przychodzą hh też mi nie przeszkadza, ael musi to byc dobra muzyka, a nie pieprzenie o dupie marynie ze ejst mi w życiu tak starsznie źle ale mnie to pier*** zobaczcie bmwicą sobie śmiagam po mieście.... kupcie moja płyte a ja i tak mam was wszystkich w poważaniu przynajmniej na mnie tego typui teledyski robią takei wrażenie... -------------------- I'm not like them but I can pretend!
|
||||
Potti |
![]()
|
![]() Plotkara Grupa: czysta krew.. Postów: 2140 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Paris or maybe Hell Płeć: Kobieta ![]() |
znów uogólniam, żeby nie było.
ale dlaczego większość wypowiedzi forumowiczów słuchających hip-hopu jest tak ambitna jak Pana XXX? to chyba o czymś też świadczy. bo chyba nie powiecie, że takie rzeczy nie mają wpływu na opinię o słuchaczach danego gatunku muzyki/ przedstawicielach jakiejś subkultury? (jakkolwiek pan wyżej mam nadzieję nie reprezentuje żadnej, bo narobiłby im wstydu) nie jestem jakoś nastawiona negatywnie do rapu. ale do jego pseudo wielkich fanów, którzy znają tylko Mezo, Ascetoholix, Jeden Osiem L itp. - niestety nie mam najlepszego stosunku. ile dałabym żeby takich ludzi było mniej;) -------------------- voir clair dans le ravissement
|
Hefaj |
![]()
|
||
![]() Cenzor Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 851 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Katofaszystów k./ Ciemnogrodu Płeć: Mężczyzna ![]() |
Po części Popieram. Większość ludzi poprostu NIE POTRAFI poszukać sobie czegoś 'na poziomie'. No nie mówię , aby oddawać się odrazy w ręce Vivaldiego , lecz chociażby ostatnio kupiłem płytę 'Rapnastyk' Owala/Emcedwa. I tak podsumowując , to przytym wszelkie Jeden Osiem L , Peje , Tede , 600V 'wysiadają'. Tam praktycznie każda piosenka ( mimo chwilowych wulgaryzmów ) ma jakieś znaczenie , przesłanie , a to doskonale wpółdziała z muzyką Tabba. Ot co. Poprostu mówiąc Hip-Hop nie można robić z niego kiczu , jak to zrobił praktycznie swymi słowami pan XXX. Dla mnie HH to nie jest tylko komercyjna tandeta w wykonaniu 50 Centa i takich małych Tede. Ten post był edytowany przez Hefaj of Gryffindor: 20.03.2004 09:00 -------------------- Ciemnogrodzkie ogłoszenie: Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho. W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka! |
||
Black_omen |
![]()
|
||||||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 94 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Olsztyn :] ![]() |
Ja tam cos estetycznego wyczowam jeszcze w Bathory - Nordland I ktory nie jest gotykiem a jakism vikingiem ale bardzo udanym =) a takze w Cradle Of Filth szczeglonie Damnation And A day ; Summoning (jak narazie 2 albumy jakie mam sa zachowane w milym klimaciku :] ) i ostatnia plytka Dimu Borgir a szczegolnie piosenka "Progenies Of The Great Apocalypse"
Banana mu! :]
To jest rzecz jaka kieruja sie inteligetni ludzie ale polowa to nie kieruje sie nawet inteligencja przejawiana przez danego sluchacza tylko stereotypami jakimi nafaszerowany jest nasz swiat ![]() -------------------- ![]() |
||||||
Margot |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 21 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Ooo długo by pisać XD ![]() |
Ufff właśnie przeczytałam te 15
stron...Było ciężko ale i ciekawie....
Hmmm ja zaczne od tego co słucham. Dzięki Alexsie zakochałam się w Nightwishu , ja tam czytałam że to fantasy metal, ale nie wiem... zresztą dla mnie to nie ważne, ważne jest jedynie to, że kocham tę myzykę. System of a down Hammerfall ---lubię zespoły Skandynawskie Children of Bodom, Incubus (też Alexa XD) No i Mansona. Hmm z Mansonem to było ciekawie bo zawsze jakoś tak go uważałam za takiego wyrzutka społeczeństwa, homo niewiadomo, a wszystko przez jego image no i jego teledyski (od razu przęłączałam program) Cynic- brzmienie mi sie podoba no i wogóle Przyznaję się też że jak zaczynałam od Linkin Parka... Hmmm zresztą ja dalej mam sentyment do MY December ...I uważam że Hybrid Theory nie jest taka zła jak mówią.... Od czegoś trzeba było zacząć... U nas w mieście to nawet takie przekonanie jest że jak ktoś słucha nawet Limp Bizkit czy Linkin Park to jest wieeelkim metalem. I to mówią Ci hip hopowcy.... Biegają potem za tymi niby metalkami i przezywają je. Ja tam nie ubieram sie już cała na czarno. Kiedyś miałam taki okres, ze od stóp do głów na czarno. Ale zmądrzałam i uważam, że aby słuchać takiej czy innej muzy nie trzeba się tak ubierać. Uważam że ubieranie sie od stóp do głów na czarno jest trochę bez sensu...No bo mimo wszystko jak widzę takie "panienki" które słuchają właśnie Limp Bizkit i w lecie biegają ubrane na czarno w płaszczach i z czarną tapetą na twarzy która pod wpływem 25-30 stopniowego upału spływa im z twarzy no to nie moge powstrzymać uśmiechu... Ja mam takie szczęście , że znam wiele osób które są ...hmmm... chyba moge ich nazwac prawdziwi metale.... i nie latają za mną pokazując palcem i zabraniając słuchać tej muzy bo nie ubieram się na czarno od stóp do głów. Moge powiedzieć że to są tolerancyjni ludzie, poza tym sa dobrymi kumplami i wogóle... Bo takie np divy numetalowe to zawsze mi mówią "Ty nie powinnaś słuchać metalu bo nie ubierasz się na czarno". Ja wtedy sie tylko uśmiecham z politowaniem i pytam się czy ja uważam sie za takiego tru metala jak wy?? Uff koniec referatu -------------------- ![]() ![]() "Nie bój się cieni... oznaczają one , że gdzieś obok jest jakieś świateło" "To, że ktoś umarł nie znaczy wcale ,że odszedł" Come come my lady be my butterfly... SUGAR XD "Wszystko co ma poczatek ma także i koniec" Moje życie... porozrzucane w nieładzie kartki papieru Moje szablony... |
Kira |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1312 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Roma, Italia! Płeć: Kobieta ![]() |
a ja właśnie przed chwilą przesłuchałam
"Running up that hill" w wykonaniu Placebo. no, trzeba przyznać,
że zrobili z tą piosenką coś zupełnie innego niż Within Temptation. zupełnie
inny styl, bardziej zbliżony do oryginału. ale w sumie obie wersje są w
porządku, tylko WT przerobili ten kawałek na bardziej rockowy, a Placebo
trzymali się bardziej pierwotnego wykonania.
-------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
alchemiczka |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 98 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z lochów Płeć: Kobieta ![]() |
Sirisssss... ;_; -------------------- Myśka (31-05-2003 12:35): Hazel, legendo forum..((; (...) i erotycznych snów [z udziałem dementiego^^] (...) - o to im chodzi, Dem? Ja też w ogóle tego nie rozumiem |
||
Kira |
![]()
|
a propos reggae ( no właśnie; nie reagge,
ale reggae ).. fajnym zespołem reprezentującym ten gatunek jest
Akurat. no może nie jest to do końca czyste reggae, ale coś z reggae na
pewno ma ;]
-------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ulubione zespoły(najlepsze
płyty):
-Metallica(ze starych czasów [ master of puppets, and the justice for all...], bo ta nowa jest żenująca... od Loada jest kiepska...) -Children Of Bodom(Hate Crew Deathroll to genialna płyta) -Slayer (za Reining Blood) -Moonspell(The Antidote rlz!) -Type O Negaive(Live is Killing Me to super płyta) -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
literówka...
sorry
Akurat jest raczej SKA, niż reggae. Ten post był edytowany przez voldius: 27.03.2004 16:48 |
||
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pff
nie uwazacie ze te nazwy dla poszczególnych typów muzycznych sa juz nieco idiotyczne? :] bo gdy widze xrazy gosci ktorzy nie moga dojsc do porozumienia czy zespol X gra trash metal czy może crash metal to to sie robi irytujace ;] Ale zwalczyc sie tego nie da, to chwile ktos wymysla nowy styl muzyczny :] z ciekawszych to termin ktory sam umyśliłem - hard pop ;] prawda ze piekne? ;] btw - czym sie rozni black metal od death metalu? ;] znawcy pewnie wiedza... tylko prosze mi nie mówić ze jest "cięższy" bo to kiepska odpowiedz :] "...P..." -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
Kira |
![]()
|
no to sa takie podziały, które mają służyć
tylko temu, by w jakis sposób pogrupowac tę muzykę, zaprowadzic jakiś
porządek. poza tym weźmy taki metal, to bardzo rozległy nurt w muzyce i
chyba nie zdarza się, aby ktos słuchał wszystkich jego odmian, wiec te nazwy
są po to, aby sprecyzowac co najbardziej lubimy.
a co do rozróżniania podgatunków metalu [i zresztą nie tylko metalu] to najlepiej chyba po prostu dojsc do rożnic poprzez słuchanie. po prostu posłuchaj i porównaj. w blacku charakterystyczny jest bardzo specyficzny wokal - taki brudny, gardłowy, troche 'demoniczny' głos, poza tym cięzkie klawisze, czesto mroczne tresci, i to będzie np. Cradle of Filth, Imperator, Paradise Lost. death to 'twardy' wokal, gitary, bas i perkusja, bez zadnych klawiszy, bardziej melodyjny od black'a. no i death to Vader, Opeth, Children of Bodom tez. poza tym, zeby uściślic dodam, że czesto jest tak, ze grupa łączy kilka odmian metalu i nie jest od A do Z black albo death. Ten post był edytowany przez Kira: 31.03.2004 13:39 -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kehem... to ja dodam coś od
siebie
black - i kwestia perkusji. najczęsciej ograniczona do mniej lub bardziej chaotycznego walenia "jedynek". [coś dla wszystkich mniej utalentowanych pałkerów - załóżcie zespół black XPPP] death - klasyczny zestaw który podała Kira, z tym, że bas często jest schowany za gitarami i perkusją i tylko nadaje głownie z perkusją rytm. co do death-klawiszy - no kurczepieczone - nie zapominajmy o Janne z Dzieciaków ![]() Ten post był edytowany przez Child of Bodom: 31.03.2004 14:19 -------------------- |
Nea |
![]()
|
Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 162 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Kostrzyn Płeć: Kobieta ![]() |
A np. Nightwish ? Co to będzie za typ ?
(Tak się pytam, przez ciekawość...)
|
Kira |
![]()
|
a... to chyba tez zalezy jaka płyta. bo
niektóre sa np. bardziej heavymetalowe powiedziałabym, a inne to raczej
black gothic.
Ten post był edytowany przez Kira: 31.03.2004 14:28 -------------------- ogni giorno sempre faccio qualche lotta
|
loonatyk |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
hard pop jest piękne, a co powiecie na gothic pop, albo trash reggae? -------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
||
Psychopatka |
![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: czysta krew.. Postów: 518 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Glajwic Płeć: Kobieta ![]() |
Opeth to nie jest death
metal....
Paradise lost to nie jest black metal... a brudny, gardlowy glos to growling... masz go i w blacki i w death metalu -------------------- Hey you little Jesus bride why have you smiled to me ?
Hey you little Jesus bride why have you sang to me ? They say that God is inside us all, and sometimes He is not in the way that I have preached for to wish to but God is my lover and I love him too //F.Ribeiro// |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 16.05.2025 15:07 |