Kilka lat po Harrym (zak), tragiczne
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Kilka lat po Harrym (zak), tragiczne
Filipek |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
W Hogwarcie właśnie zaczął się kolejny rok,
pierwszoroczniaków było znacznie więcej niż kilka lat temu. Wszyscy rodzice
chcieli wysłać swoje pociechy do najlepszej szkoły czarów, a zarazem
najsławniejszej, Dlatego w Hogwarcie zmieniono system rekrutacji uczniów: do
szkoły mogło chodzić każde dziecko z mocą (nieważne, jakiej narodowości),
ale za opłatą w wysokości 700 Galeonów za rok szkolny. Dzięki zdobytym
pieniądzom szkołę unowocześniono, straciła swój dawny, tajemniczy
charakter.
Albus Dumbledore z grupką nauczycieli sprzeciwiał się takim zarządzeniom ze strony Ministerstwa Magii, „Czy Harry Potter musi być powodem do takich zmian? Czy szkoła nie może funkcjonować na dawnych zasadach?” podkreślał w czasie negocjacji z Korneliuszem Knotem. Lecz Minister nie ustępował, łaknął sławy i pieniędzy, osadził się na dyrektora szkoły, a „grupę oporu” zwolnił z dawnych posad. Przecież było wielu czarodziejów starających się o tę pracę. Albus Dumbledore, Minerva McGonnagal, prof. Binns, prof. Flitwick, prof. Sprout i inni wykładowcy wierni szkole, opuścili ją w smutku. Nikt nie wie, gdzie się udali, ale w plotkach wisi śmierć. Pierwszy semestr minął szybko i spokojnie, nikt nie sprzeciwiał się nowym zasadom panującym w szkole. Nic już nie mogło odebrać Hogwartowi sławy... chyba nic, lecz podczas przerwy świątecznej, kiedy uczniowie jedli wieczerzę Wigilijną, przy stole zabrakło dyrektora szkoły pana Knota. Młodzi adepci magii dziwili się, bo zabrakło świątecznego przemówienia. Minister nie mógł być na świątecznej kolacji, bo prowadził śledztwo w sprawie o kryptonimie PSM – Polska Szkoła Magii. |
Elen |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: z najczarniejszej z czarnych dziur ![]() |
Hm.... prawdę mówiąc (a raczej pisząc) to
twoje opowiadanie jest stanowczo za krótkie, aby można było się
wypowiedzieć. Napisz troszkę więcej.
Jak na razie to ten kawałek nie zachęca mnie do lektury dalszych części. |
Skejti- dawna Skejtmenka |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 26.10.2003 Skąd: Elbląg ![]() |
Opowiadanie za krótkie,
akcja za szybko rozwinięta. Dodaj jakieś opisy, dialogi i będzie lepiej.
-------------------- |
Lousie |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Jak napiszesz następny part dłuższy, to
przyjdę i powiem, co o tym ficku sądze. Narazie, no sorry, ale nie wysiliłeś
się. Najpierw sobie napisz cały fick, albo jak nie chcesz, to pisz
przynajmniej dłuższe części i wklejaj. To jest świstek. Spokojnie
zmieściłoby się na kartce o formacie A5 i jeszcze by zostało miejsce.
-------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
LaVeNdEr (PoPcOrNiCa) |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 27.01.2004 Skąd: tarnow ![]() |
Hmm...
![]() ![]() |
Merkury |
![]() ![]()
|
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 136 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Hmm... Powiem to tak.
- Akcja zbyt szybka - Brak dialogów - Brak opisów - Zbyt krótki part Ogólnie rzecz biorąc, to opowiadanko nie wciągnęło mnie i nie zachęciło do dalszego śledzenia jego losu. Jeżeli jednak uznamy, iż part ten jest epilogiem to może nawet być ciekawie. ![]() ![]() Więc, nie pozostaje Ci nic inego jak napisać trochę więcej. Pozdrawiam Ten post był edytowany przez Merkury: 31.01.2004 00:23 -------------------- "Czarny Pan powrócił,
i teraz nikt go nie powstrzyma!" |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak by to powiedzieli Anglicy: "Is
it a joke?" ewentualnie "No comments".
To ani opis, ani streszczenie, ani-sam-nie-wiem-co. Jeżeli mił to byc jakis prolog do częsci dalszej, to wierz mi - nie zaciekawi chyba nikogo. Specjalnie dla wszystkich Wujek Dobra Statystyka: 229 wyrazów, 1382 znaki bez spacji, niecała połowa kartki A-4. -------------------- |
Eleo |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 7 Dołączył: 26.01.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Mój komentarz - bez komentarza. Nie
rozumiem wogóle tej treści. Co ma tu być tragiczne? Śmieszy mnie ilość
pieniędzy na naukę.
Do tego opowiadanie jest dosyć krótkie, a akcji albo nie było albo nie zdażyła sie rozwinąć.... ![]() Ten post był edytowany przez Eleo: 29.01.2004 20:30 -------------------- grzej się Frappe
patrzysz, niuchasz i postawa. |
Lousie |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Po co to piszesz? Żeby nabić licznik?? Jak bez komentarza, to bez komentarza. Treść jest łatwo zrozumieć, tylko trzeba czytać ze zrozumieniem. -------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
||
Siobhan |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 98 Dołączył: 25.01.2004 ![]() |
Zgadzam się z Merkurym. Jeśli to epilog,
może być ciekawie.
Jeśli początek, to mam wrażenie, że reszta będzie napisana na siłę. Chyba, że wymyślisz coś naprawdę dobrego. A jeśli to osobna całość to nie będę oryginalna i powiem, że stanowczo za krótko. -------------------- "So laugh in your loneliness
Child of the wilderness Learn to be lonely Learn how to love life that is lived alone Learn to be lonely Life can be lived Life can be loved Alone." |
Margot |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 21 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Ooo długo by pisać XD ![]() |
Bodom a Ty jak zwykle dokładny XD Nie będę
Cię sprawdzać bo raz że mi się nie chce a dwa że Ci wierzę na słowo.
A co do ficka to chyba niektóre rzeczy powtórzę bo raz ,że to jest za krótkie(ja rozumiem że może chciałeś to jak najszybciej dać ale nie przesadzajmy ![]() -------------------- ![]() ![]() "Nie bój się cieni... oznaczają one , że gdzieś obok jest jakieś świateło" "To, że ktoś umarł nie znaczy wcale ,że odszedł" Come come my lady be my butterfly... SUGAR XD "Wszystko co ma poczatek ma także i koniec" Moje życie... porozrzucane w nieładzie kartki papieru Moje szablony... |
Filipek |
![]() ![]()
|
||
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: Stalowa Wola ![]() |
ja poprostu miałem dobry pomyśł, ale nie
umiem z niego zkorzystać.
to miał być epilog |
||
Yoanneca |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 10.01.2004 Skąd: Ruda Śląska ![]() |
to miał być epilog?
O mój Boże <gleba> słabo mi, naprawdę źle z moim biednym sercem. A nie przeszło ci przez myśl, że o PSM też można by coś a) ciekawego ![]() wymyśleć? To jest za krótkie żeby w ogóle nadać temu "epilogowi" miano opowiadania. A mogło się nawet ładnie rozwinąć... ehhh... |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
mnie też to nie zaciekawiło. pomysł może i
dobry ale rozwiń to. napisz coś więcej. i tak jak większość - zwolnij tempo
-------------------- |
Szinga |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 11 Dołączył: 31.12.2003 Skąd: Zrobi różnicę, jak powiem? ![]() |
Nie chcę się wypowiadać...
Powiedzmy, że mnie nie zaciekawiło, chociaż to jest mało powiedziane... Ale nie będę wnikała w całą tą gmatwaninę... Życzę powodzenia, jeżeli będziesz chciał odnaleźć się w świecie pisarzy (lepszych lub gorszych) A na razie próbuj zrobić z tego opowiadania coś dobrego... S. -------------------- |
Child |
![]()
|
![]() leżący rybak Grupa: czysta krew.. Postów: 7043 Dołączył: 26.11.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja skomentuję to po raz
drugi, tym razem wierszem:
Polska Szkoła Magii Tak najnowszy, sknocony pomysł Knota się wabi. Tu się uczyć mogą wszyscy - i wielcy, i mali, Lecz są tacy, którzy by się tego bali. Tak to bywa, że zasłużeni odchodzą na emeryturę, By ktoś przejął ich krwawicę, Czas na nauki kolejną turę. Lecz czy ktoś powstrzyma zagładę - zatrzyma lewicę? Ten post był edytowany przez Child of Bodom: 31.01.2004 12:36 -------------------- |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Ty fatkycznie Child ostatnio coś rymjesz.... co cię naszło??
![]() -------------------- |
Merkury |
![]() ![]()
|
||
![]() KAFEL Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 136 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Gdańsk ![]() |
Dobry wierszyk... ![]() ![]() Ale, pomyliłeś się w jednym miejscu... Zamiast "sknocony" napisałeś "skonocony"... ![]() Pozdrawiam jeszcze raz -------------------- "Czarny Pan powrócił,
i teraz nikt go nie powstrzyma!" |
||
Mordoklejka |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 83 Dołączył: 24.08.2003 Skąd: Wolsztyn ![]() |
Nie wiem jak innym, ale mi to wygladało
jak jakis wycinek z "Proroka Codziennego"!!
Takie jakieś... bez emocji? -------------------- Wczoraj wieczór myślałem o ratowaniu świata. (...) Dziś rano o ratowaniu ludzkości. Ale cóż, trzeba mierzyć siły na zamiary. I ratować to, co można.
A. Sapkowski "Narrenturm" |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 04:56 |