Harry Potter a Władca Pierścienia, Skomentuj przemyślenia eNoPe
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Harry Potter a Władca Pierścienia, Skomentuj przemyślenia eNoPe
Hipopotamus |
![]() ![]()
|
Hipo Zawsze Czujny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 35 Dołączył: 25.01.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jakiś czas temu eNoPe porównał te dwie
książki. Skomentuj jego przemyślenia
|
Dragonica |
![]() ![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 13 Dołączył: 09.02.2004 ![]() |
A więc:
Chciałabym troszke dodac do przemyśleń eNoPe n temat podobieństwa Władcy Pierścieni i Harry'ego Pottera. Otórz po kilku minutach wytęrzania umysłu doszłam do wniosku, ze można z tych dwóch książek porównywać nie tylko bohaterów, ale także przedmioty i miejsca akcjii. Oto króciutnie porównanie: Przedmioty: przepowiednia i pierscień oba przedmioty poszukiwane przez główne czarne charaktery. lub przepowiednia i palatir (czy jakoś tak) oba przedmioty odegrały ważną role i nieźle namieszały w fabule obu książek. Fałszyskop i Żądło (miecz) te natomiast maiły niezwykły dar zwiastowania przybycia osób NIE mile widzianych. Miejsca akcji: Grimmauld Place 12 i Rivandell w obydwu miejscach odbywały sie tajne narady "drużyn" (czyt> drużyny Pierścienia i zakonu Feniksa) Hogsmade i Bree miasteczka tętniace handlem. Wiemy, że w Hogsmade pojawiały sie różne typki, a w brre mali i duzi ludzie... Postacie: Merry i Pippin i Fred i George Dwie pry niezłych rozrabiaków, przez których były same kłopoty Korneliusz Knot i Denethor Obej panowie dysponowali wielką władzą (Denethor był królem) i obaj nie uwierzyli w groźbe nadchodzącego niebezpieczeństwa.... -------------------- "... zawsze i wszędzie są sprawy,
rzeczy, zjawiska i istoty, które trzeba zrozumieć- i takie, w które wystarczy wierzyć..." Dorota Terakowska ("Córka Czarownic") |
Elendil! |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 26 Dołączył: 08.02.2004 ![]() |
no no Tłuczek niezle porownania...wszystko
sie zgadza choc jeszce wileu rzeczy brakuje....ale ich tu nie bede wymienial
wkoncu to forum HP a nie WP ....moja zdanie znacie....JKR niestety zgapila
duzo od wielu autorow...ale brawo za pomysl nie powiem zeby tak ładnie
zerznąć zdobyc taka sławe i kase a nadodatek ksiazki nie sa najgorsze...ma
ta PAni talent
-------------------- Et Earello Endorenna utulien. Sinome maruvan ar Hildinyar tenn' Ambar-metta! Zza Wielkiego Morza przybywam do Śródziemia i tutaj żyć będziemy ja i moi potomkowie aż do końca świata |
kathy |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 09.02.2004 ![]() |
nie chce byc brutalna ale to co piszesz
dragonica to jest "lekkie" czepianie sie... na tej zasadzie
wszystkie ksiazki sa do siebie podobne (porownajcie jeszcze opowiesci z
narni albo piecioro dzieci i cos, alicje w krainie czarow) to oczywiste ze
autor ksiazek czerpie z poprzednikow (nawet czesto zupelnie podswiadomie)
tolkien to przeciez klasyka....
oczywiscie ja tez dostrzegam pewne podobienstwa ale na prawde uwazam ze zostalo napisanych juz tyle ksiazek ze niemozliwe jest nie powielenie niektorych rzeczy.... p.s.mam nadzieje ze sie nie obrazilas za ten glos krytyki ![]() -------------------- "Oh God, help me hold my breath as I wish for death.
Oh please God help me Darkness imprisoning me all that i see Absolute horror I cannot live I cannot die Trapped in myself Body my holding cell" "One" by Metallica |
Elendil! |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 26 Dołączył: 08.02.2004 ![]() |
eeej sorki znaczy niezle porownania
Dragonica...popatrzylem nie tak gdzie trzeba...sorki
![]() -------------------- Et Earello Endorenna utulien. Sinome maruvan ar Hildinyar tenn' Ambar-metta! Zza Wielkiego Morza przybywam do Śródziemia i tutaj żyć będziemy ja i moi potomkowie aż do końca świata |
Tomek |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 10.02.2004 ![]() |
Denethor nie był królem tylko namiestnikiem,
ale nie w tym rzecz
J.K Rowling sama powiedziała, że niektóre nazwy mogą być podobne do tych nadanych przez Tolkiena (niekotre sam skojarzylem, moze i źle). Niestety nie podam dokładnie odpowiedników angielskich, poniewaz ich nie pamietanm jakby ktos mogl uzupelnic moja wypowiedziec to bede wdzieczny, a wiec Aragog vs Aragorn tutaj po polsku widac, prawie identyczne nazwy, fakt ze podobienstwo do bohaterowo ich noszacych jest zadne... Glizdogon vs Grima, Jadowity język (obie nazwy w języku angielskim wyglądają bardzo podbnie) Ale utaj podobieństwo ie tylko w nazwie, wiem że Glizdogon pomagał Voldemortowi, to samo robił Grima - tylko że Sarumanowi Longbottom vs Longbottom nazwisko Nevila i podajże jednej z dawnych krain Hobbitow, podobienstwo osoby do krainy, ale nawet literka nie zmieniona histroia Harry'ego vs wyprawa Froda Obaj bohaterowie dążą do jednego nie chcą pozowlić na powrót Wroga Voldemort vs Sauron dotyczy to do 3 części HP, obaj nie zginęli, ale zostali pokanani i mogło się wydawać, że już nie powrócą, a jednak zachowali swój duch, Sauron dzięki pierścieniowi ukazał się pod podstacią oka, a Voldemort pożyczał cudze ciała Dementor vs Nazgul może i naciągane, ale jakby nie patrzyć, gdy Voldemort byl w pełni sił Dementorzy byli mu posłuszni, sami wiemy jakie wynikają konsekwencję ze spotkania z nimi - wysysaja szczęscie, a Nazgule powodowaly wsrod ludzi strach Dumbledore vs Aragorn Obu bohaterów lękają się najbardziej zarówno Sauron jak i Voldemort, z tą że różnicą, że Sauron dopiero po bitwie pod Helmowym Jarem wywnioskowal, że żyje dziedzic Isildura, dziedzic tego który go unicestwił |
Karolinka |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 09.02.2004 Skąd: Wrocław ![]() |
eee tam... dla mnie to wszystko jedno czy
HP jest podobny do WP czy nie
![]() ![]() ![]() -------------------- Lękliwy stokroć umiera przed śmiercią
Mężny kosztuje jej tylko raz jeden. Cowards die many tiems before their deaths The valiant never taste of death but once. Shakespeare |
Trinity48 |
![]() ![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 10.02.2004 Skąd: Cracow ![]() |
Ok, wszystko w porządku ale mam jeszcze
kilka porównań:
Aragog vs. Szeloba Pająki, które zostały pokonane przez głównych bohaterów, przy pomocy czegoś (HP= latające auto, WP= Pomoc Sama ![]() Dumbledore vs. Gandalf Staruszkowie ![]() Syriusz vs. Aragorn Przystojni, ukryci, ale wielcy ![]() Sam i Frodo vs. Harry i Ron Niezwykła przyjaźń ![]() Jakcoś jeszcze wymyślę to napisze, bo chyba wszystko już było. A tak ogólnie to podobały mi się obydwie książki. -------------------- "Zobaczył tę, którą widziało niewielu śmiertelników: Arwenę, córkę Elronda, w której, jak powiadano, czar Lútien raz jeszcze zawitał na ziemię, a którą zwano również Undomiel, jako, że była dla swojego ludu Gwiazdą Wieczorną." ![]() ![]() Trzy czwarte osób nie nadaje się na świadków bo kłamie lub widzi to co chce zobaczyć PM'y mile widziane. |
Neville |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 10.02.2004 ![]() |
Nię będę tu porównywał HP i WP. Doszedłem
jednak do wniosku, że J. Rowling, tworząc postać Lorda Voldemorta,
sugerowała się postacią Adolfa Hitlera.
Obie postacie były popierane przez masę ludzi na początku swojej "kariery". Hitler legalnie został kanclerzem Niemiec, a w V tomie HP Syriusz powiedział, że wielu ludzi popierało Voldemorta, gdyż chciał oczyścić świat z ludzi niemagicznych. Sytuacja zmieniła się dopiero, gdy ludzie przekonali się, jacy oni (Voldemort i Hitler) są okrutni, jaki stosują terror. Ich przekonania także są podobne. Hitler uważał, że rasa aryjska, do której się zaliczał, przewyższa inne ludy i Aryjczycy powinni królować. Chciał także zlikwidować Żydów, Romów, homoseksualistów, gdyż uważał ich za gorszych. Voldemort uważał, że tylko czarodzieje "czystej krwi" są godni życia na świecie. Chciał on zniszczyć mugoli, charłaków i czarodzieji z rodzin niemagicznych. Obaj więc byli rasistami. Nie wiem czy Rowling celowo wzorowała się na Hitlerze, wiem jednak, że podobieństwo jest bardzo duże. |
eNoPe |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 105 Dołączył: 25.01.2004 Skąd: Las Venturas Płeć: Mężczyzna ![]() |
Godne podziwu!
![]() -------------------- ;] wiadomo 24
|
Mary Jane |
![]() ![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 11.02.2004 Skąd: z Góry Kretynów ![]() |
Ja tam uważam że tu nie ma co porównywać.
Cały Harry jest zerżnięty w całości z Władcy, który jest lepszy od przygód
Pottera pod każdym względem. Pani Rowling mogła by sie wykazać własną
inwencją i wymyśleć chociaż inną postać niż Aragog a nie sciągnąć jego (jak
i większość postaci) z dzieła Mistrza Tolkiena (Szeloba). Tak logicznie
patrząc to w Harrym wszystko jest niemal identyczne jak we władcy
np:
Harry i Ron - Frodo i Sam Voldemort - Sauron Aragog - Aragorn (podobne imiona) i takich przykłądów jest full i ciut-ciut. Harry Potter vs Władca Pierścieni?? - ZERO porównania Harry Potter przegrywa bezkonkurencyjnie -------------------- [COLOR=green][SIZE=7][FONT=Geneva][I]
|
Neville |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 4 Dołączył: 10.02.2004 ![]() |
Zapomniałem o poplecznikach Hitlera i
Lorda Voldemorta. Hitler miał SSmanów, którzy byli równie potworni
jak on, a Voldemort miał śmierciożerców, któży dopuszczali się czynów
prawie tak okrutnych jak ich "idol".
|
Dory |
![]()
|
||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1 Dołączył: 19.01.2004 Skąd: Ankh-Morpork ![]() |
Nie sądzę aby można było o HP powiedzieć żeby
był "zerżnięty" z Władcy... Tolkien poprostu stworzył to co
dzisiaj nazywamy światem fantazy każda książka któraobraca się w tym świecie
w jakiś sposób czerpie z Władcy.
--------------------
|
||
Mara |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 485 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Słupsk ;D ![]() |
Hmm... nie czytalam przemyslen enope. Ale powiem o swoich.
Szczerze powiedziawszy wydaje mi się, że nie można porównywać tych dwóch książek. Oby dwa dziela napisali inni autorzy, biarąc pod uwage ze sa/byli bardzo kreatywnymi osobami. Obydwie książki, maja w sobie coś co można nazwać magią. WP to trudniejsze słownictwo, ale gdy sie to lubi bardzo szybko można stracic rachubę czasu. HP to proste słowa szybko trafiające do czytelnika. HP ma swoje tempo czytania, które jest bardzo szybkie. Nie dziwne ze 960stronnicowa ksiązka zostaje przeczytana w 1 dzień. Pozatym watpie czy Rowling mogła coś sciągnąc z WP. -------------------- 'Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą'
Profesorze Włodku... na zawsze w naszych sercach ;* Give me a whisper And give me sigh Give me a kiss before you tell me godbye Don't you take it so hard now And please don't take it so bad I'll still be thinking of you And the times we had ... Baby 'Don't cry' Guns N'Roses "Bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym" |
Elanora |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 19 Dołączył: 12.02.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
nawe daleko do porównania nie trzeba szukać, popatrzmy na Froda i Harry'ego, obydwaj są sierotami wychowanymi przez wujostwo, obydwaj muszą przejść trudności i przeszkody, Frodo by zniszczyć pierścień a Harry by uratować przyjaciół, Hogwart itp.
![]() |
Elanora |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 19 Dołączył: 12.02.2004 Płeć: Kobieta ![]() |
i chociaż Pottera się szybciej czyta to
powiem że według mnie bezkonkurencyjnie wygrywa Tolkien, a temat jest głupi
i to na kilku forumach do tego wniosku doszliśmy, bo przecież zawsze
znajdzie się ktoś kto nie będzie lubiał Pottera a będzie Tolkienowcem (i na
odwrót)
|
Mary Jane |
![]() ![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 11.02.2004 Skąd: z Góry Kretynów ![]() |
No pewnie - ja i tak uważam ze Władca
jest od Harry'ego o
10000000000000000000000000000000000000000000000000000 razy lepszy i w
dalszym ciągu uważam ze nie ma co porównywać. O!
![]() -------------------- [COLOR=green][SIZE=7][FONT=Geneva][I]
|
kathy |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 09.02.2004 ![]() |
jejku!!!!!! kiedy
wy wreszcoie zrozumiecie ze tych ksiazek nie mozna ze soba
porownywac!?!?!?!?!?!?!?!??!?!?!
?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!?!?!??&
#33;?!?!?!?!?!?!??!?!?!?!?!
t o jest zupelnie inna literatura i tak na prawde ich jedyna wspolna cecha jest to ze obie sa fantasy!!!!!!!!!!!!!! ;!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!! -------------------- "Oh God, help me hold my breath as I wish for death.
Oh please God help me Darkness imprisoning me all that i see Absolute horror I cannot live I cannot die Trapped in myself Body my holding cell" "One" by Metallica |
Lousie |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 165 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Z daleka XD ![]() |
Racja. Pottera się czyta znaczniej szybciej niż Władcę, ale może dlatego, że Potter jest m.in. książką dla dzieci i tam nie trzeba dużo rozumieć, a w Władcy jest inaczej. Tam, żeby rozumieć, co się dzieje, trzeba dokładnie czytać każde zdanie. -------------------- One day you will ask
me what's more important, your life or mine? And I will say, my life, then you will walk away, never knowing that you are my life. ---------------------------- |
||
mnw_ |
![]()
|
Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 3 Dołączył: 03.02.2004 Skąd: Krrrosno ![]() |
Można porównywać różne miejsca, postaci
itp. itd. Mimo wszystko nie ma to większego sensu, gdyż obie książki różnią
się np. klimatem, co już wystarcza, aby zobaczyć, że porównywanie nie ma
celu... Po prostu są podobne sytuacje, ale to 2 różne książki(jak
powiedziała Kathy
![]() ![]() Ale się rozpisałem... chociaż nie chciałem. ![]() -------------------- "Decydować możemy tylko o tym jak wykorzystać nasz czas"
|
Luna Lovegood |
![]()
|
![]() Absolwent Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 673 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: wJakimś mieścieNaJakiejśUlicyW jakimśPomieszczeniu Płeć: Kobieta ![]() |
Jeśli zobaczycie taką samą literę w
trzech książkach też zrobicie z tego tragedie?? Przecież Rowling kierowała
się przede wszystkim własną głową i tyle.
-------------------- ...
|
Light_Mew |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 18.04.2003 Skąd: Rainbow Claud ![]() |
Eh nie powinno się porównywać HP do WP to
dwie różne książki łonczy je tyle ,że i Harry i Włądca to fantasy i ,że
obie książki są sławne = = '.Reszta to zupełnie inny świat. HP jest
pisany przez wpółczesną autorke która żyje i ma się dobrze ^^ a Tolkien już
dawno wącha kwiatki =[.Nie wiem czemu all porównują te dwie książki ja
uważam ,że jedyne podobieństwo treściowe to Dementorzy i Lazgule
^^ . -------------------- "Paradise, they say... it definitley doesn't exist,
anywhere. All the way to the end of the world.. theres nothing there... But even though that's true, why does this impulse compel me? Someone's voice calls to me. Paradise..aim for it." |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 10.05.2025 00:34 |