Slip Jig
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Slip Jig
Siobhan |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 98 Dołączył: 25.01.2004 ![]() |
Jak fala porywa muzyka
Popycha nogi do tańca Z dziewczyną dźwięk tylko pomyka Wesoły, ze skrzypiec wybrańca I jeszcze flet się dołącza, A ona nogami przebiera I podskok, wysoko, do słońca Tak ją energia rozpiera Siła spływa z instrumentu Wprost w roztańczone stopy Wraz z magią tego momentu Deszcz światła zmywa kłopoty Jest sama, nie ma tu partnera Mężczyzna poczekać dziś musi Miłą muzyka mu odbiera A ona jak motyl tańczy Nie płacze, nie tęskni za nim Powodzią śmiech z ust się wylewa W kroku tak lekkim, tak gładkim Nikogo jej więcej nie trzeba -------------------- "So laugh in your loneliness
Child of the wilderness Learn to be lonely Learn how to love life that is lived alone Learn to be lonely Life can be lived Life can be loved Alone." |
Sihaja |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Nie lubię lubię rymów na siłę pisanych
![]() Wierszyk podoba mi się, zwłaszcza, że trafia w moje gusta (taniec) i mówi mi o czym myślę (taniec) i o tym co kocham (taniec). Jestem na tak. (brzmi jak bilbord o UE :]) Ale podoba mi się. -------------------- |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
Zaś ja jestem na nie, jeśli już się
trzymamy bilbordów o Unii.
Przede wszystkim -- Siobhan -- przeczytaj sobie ten wiersz na głos. Ja próbowałam kilka razy -- i, niestety, efekty były mierne. Rytm jest całkowicie pokopany, co najbardziej jest widoczne od trzeciej strofy w dół. Możesz sobie liczyć rymy, jak dziecko w przedszkolu -- klaskając w dłonie. Zwróć uwagę na znaczne rozbieżności (tudzież nieregularności) które naprawdę psują wiersz, co słychać przy głośnym czytaniu. Oczywiście, w pewnym momencie pisania, można sobie pozwolić na zachwiania w sylabach, ale robi się to w specyficzny sposób (taka... wyższa szkoła jazdy). Na razie popracuj nad tym, co masz przed sobą. Najlepiej napisz go sobie od nowa. Dalej -- rymy. Chyba się nie będziesz sprzeczać, że są banalne i w pewnych momentach wymuszone. Przy muzyka-pomyka się zaśmiałam, ale to tylko dlatego, że słowo pomyka wywołuje u mnie pejoratywne odczucia. Ale generalnie -- rymy by przeszły, gdyby nie: Jest sama, nie ma tu partnera Mężczyzna poczekać dziś musi Miłą muzyka mu odbiera A ona jak motyl tańczy Skoro trzymamy się rymów abab to nie zarzucamy tego w trakcie pisania. Nie podoba mi się ten wiersz. Wiem, że stać Cię na dużo więcej. Nie, to nie uraz do wierszy rymowanych... Po prostu -- trzeba umieć rymować. Ale będą z Ciebie ludzie jeszcze, no =) -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
Siobhan |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 98 Dołączył: 25.01.2004 ![]() |
No faktycznie, z tym rytmem coś nie leży.
Co do rymów, nie będę się sprzeczać. W każdym razie dzięki za opinie, spróbuję coś z tym zrobić. ![]() -------------------- "So laugh in your loneliness
Child of the wilderness Learn to be lonely Learn how to love life that is lived alone Learn to be lonely Life can be lived Life can be loved Alone." |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Forma trochę skopana ^^ ale treść bardzo
fajna. Tak jakoś staropolsko mi się to widzi.
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:11 |