Noc
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Noc
krufka |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 30.12.2003 ![]() |
Napisane dzisiaj w nocy, jak ktoś ma
pomysł na tytuły to proszę się nie krępować:
nn/ Godzina jest pierwsza, komputer wskazuje Leżąc na łóżku walczę ze snem Minuty, ach ile ich tutaj marnuję Wiem Tak, tak świadomość działa mi dobrze (No ja tak myślę, inni już śpią) Wciąż oczy Jej widzę, w nich całe morze I Ją Rekurencyjny ten obraz snami Przykryty, a także zasłoną z mgły Gdybyśmy teraz mogli być sami My Lecz nie możemy, gdybyśmy chcieli Nawet i wtedy on będzie żyć Nie musisz, naprawdę, wcale nie musisz Się kryć Bowiem intryga ta nie ma sensu Wybór zapadnie prędzej lub nie Ten kołek istniejąc wszystko rezepsuł Źle Małe pękniecie osłabia całość Organizm długo przed śmiercią się broni Lecz żadna, nawet największa żałość Nie zagoi Myślałby kto iż to co w głowie Nie boli tak jak świat poza nią Lecz spytaj wariata - on ci odpowie Chęcią Bo chęcią ten świat jest wyłożony Zdrowy pieniędzy pragnie, a bogacz Zdrowia, gdy to mu nie dopisuje Sam zobacz A ja tylko pragnę śmierci drugiego By więcej nie stał pomiędzy nami Zbliż się kochana do snu mojego Jestemy sami nn/ Znalazłszy się na tym niewielkim pokładzie Zrobiwszy pośpieszny, dokładny remanent Modliłem się długo, by duszę miec w ładzie Bo wkrótce spotkam się z Panem Kilka tych puszek, z metalu, przykrytych Kocam z jakiegoś dziwnego tworzywa Wody z pięc buti, jeszcze nie wypitych Oto com miał by tu dogorywać Możliwości kilka tylko przewidziałem I myśląc jak się bez bólu wykończyć W głowie ze sobą się głośno sprzeczałem Lecz chyba tutaj muszę to zakończyć Albowiem ma łódka, dryfując na falach Dała się złapać w rybackie sieciska Rybaków marzących o rafach w koralach A podnoszących mnie - rozbitka -- UPDATE -- wersja 0.1 ![]() Ten post był edytowany przez krufka: 11.06.2004 21:15 -------------------- |
krufka |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 30.12.2003 ![]() |
Nieprzeniknionych ciemności krajobraz
//1
Przede mną codzień się rozpościera //2 W sobie co dobre i co złe zawiera //2 I co dzień dusza z nim moja umiera //2 Swoim bogactwem przeróżnych odcieni //1 Czarnego, wszakże to także kolor //2 Niszcząc, buduje nasz, ludzi honor //2 Niczym prząśniczka swym pękiem kądzieli //1 Wzrok twój, pomimo twych prób bronienia //1 Będzie czerń widział, a z czernią tą śmierć //2 I życie, wszak po niej, wieczności część //2 Nadchodzi, nazwana wiecznością szczęść //2 Sorry za znaczniki, ale nie mam czasu ich usunąć. -- UPDATE -- wersja 0.1 ![]() Ten post był edytowany przez krufka: 11.06.2004 21:15 -------------------- |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
Po pierwsze, muszę powiedzieć, że mnie
miło zaskoczyłeś. Nie wiem, czemu, ale nie podejrzewałam, że umiesz pisać
wiersze -- a umiesz i to nieźle. To może teraz kilka słó na temat każdego z
nich:
Pierwszy (czytając od góry, czyli od najwcześniejszego... jakoś muszę ponumerować, skoro nie wymyśliłeś tytułów) -- chyba podoba mi się najbardziej. Forma jest świetna, rzadko spotyka się wiersze tego typu (a szkoda). Czyta się go wspaniale, jest taki płynny i melodyczny, że można się upajać słowami. Tylko kilka drobnych zgrzytów -- pierwszy przy słowach "się kryć", a drugi -- "chęcią". Nie mam pojęcia dlaczego, ale wybija mnie w tych momentach... I jeszcze, bardziej by mi pasowało "mojego" -- zamiast "mego" ale to tylko taka nic nie znacząca sugestia (w sumie to Twój wiersz, więc się nie powinnam przyczepiać). Do treści... smutny wiersz, ale piękny. Taki... kobiecy (i to jest zaleta, heh). Tak mi się zaszkliły oczy, kiedy czytałam ostatnią strofę... Ładne to... śliczne... Takie smune, a jednak pisane miłością. Gratuluję (i, wiem, że to zabrzmi głupio -- ale mam nadzieję, że się wam ułoży kiedyś... tylko nie przestawaj wierzyć). Wiersz drugi -- tutaj widzimy przerost treści nad formą =). Ładny, nie powiem, ale rytm trochę kuleje, jakbyś zapomniał przeczytać go jeszcze raz na głos -- i nie wsłuchał się w słowa. Znowu zakończenie mi się podoba... Umiesz pisać (mówiłam to już?) Zaś trzeci jest prześliczny -- dopracowany przede wszystkim. Podobają mi się Twoje rymy (nawet nie tylko w tym, konkretnym wierszu). Po prostu umiesz to robić, nie są banalne i takie wymuszone. Szkoda tylko, że taki pesymistyczny. Muszę przyznać, że potrafisz odziałowywać na czytelnika... Tu mi się najbardziej podoba środkowa strofa... chyba najbardziej daje do myślenia (?). Podsumowując -- chcę więcej Twoich wierszy. I nie tylko takich smutnych... (chociaż rozumiem, że wiersze opisują stan chwilowy naszej duszy -- a skoro nie będzie radosny, to nie ma sensu się silić na wesoły wiersz). Jest dobrze. -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
krufka |
![]()
|
||||||||||||
Sam tego nie wiedziałem. Przeczytałem trzy dni temu, że Kaczmarski napisał Balladę o ubocznych skutkach alkoholizmy mając 15 lat i się, eufemistycznie mówiąc, odrobinę załamałem.
Pisałem do gitary i przy niej nawet to pasuje (przynajmniej mi =)).
Mojego. Racja.
Mam nadzieję, że to nie zmniejszy za bardzo znaczenia utworowi, ale nie był pisany z okazji czegoś. Nie mam problemów z dziewczyną (prawdopodobnie dlatego, że nie mam dziewczyny =)). Pisałem to raczej wyobrażając sobie co można czuć.
Miał być patetyczny i wyniosły, ale zrobiła się późna godzina i chciałem go szybko skończyć =)
Ale gdzie tam - koniec miał być optymistyczny! =D -------------------- |
||||||||||||
krufka |
![]()
|
Z poezji się wyrasta, jak z dziecięcych
butów
Dziwnych tych myśli, pluszowych zabawek Wstaje się ze snu, po pianiu kogutów Ze snu, a we śnie, ze słowem huśtawek Bo wiersze są dobre na kołysankę Wśród nocy budują nasz wielki świat Okno otwartę oświetla szklankę Przez okno widać pejzaż, zza krat Poezja nie pasuje do złotych salonów Sali balowych i tych zasłon pięknych Ludzi w krawatach, niby Salomonów Łajdaków, łotrów i zbrodni ich ciężkich Skąd jest ten smutek, gdy jak lalkę starą Wyrzucam marzenia, dzieciństwa swojego W głąb siebie, człowieka targanego karą Człowieka, przez karę, dorosłym zwanego Na podstawie "Chyba Już Koniec, dla wszystkich, którzy prosili o wiersz" Muszki Me. Interpretacja moja, zresztą różni się pewnie znacznie od tego co chciała powiedzieć autorka =) -- UPDATE -- wersja 0.1 ![]() Ten post był edytowany przez krufka: 11.06.2004 22:26 -------------------- |
Cat |
![]()
|
Unregistered ![]() |
Ha, zawsze wiedziałam, że coś wyjątkowego
w tobie siedzi i że nie taki murof straszny jak go malują.
Kawał świetniej treściowo poezji (wreszcie nie cynamon i badyle!). |
muszka Me |
![]()
|
||
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
No cóż, muszę przyznać, że wyszło Ci to
zdecydowanie lepiej niż mi =) Pierwsza i ostatnia zwrotka są po prostu mistrzowskie (zakochałam się w tych słowach, serio). Nie pasuje mi jedynie "szklanka" (rozumiem, że nie jest użyta przypadkowo, więcej -- przy kolejnym czytaniu nie drażni mnie tak, jak wcześniej, lecz mimo wszystko mam wrażenie, że jest taka "wrzucona na siłę") i widzę jakieś zachwianie rytmy przy słowach "poezja nie pasuje do złotych salonów". Lecz, biorąc pod uwagę całość, mogę tylko chylić czoło =) Naprawdę widzę w nim więcej głębi, więcej przesłania -- niż w moim "prymitywnym szkicu". I wcale się interpretacja bardzo nie różni (przynajmniej moim zdaniem). Po prostu ująłeś wszystko tak... lepiej. Wyraźniej. A i jeszcze:
Po prostu mylnie założyłam, że skoro ja piszę o swoich własnych uczuciach, inni robią tak samo =). I wcale nie odebrałam tego jako "problemów z dziewczyną" lecz raczej jako gonienie za miłością, jakby z obawą, że to może nie dla Ciebie, że może się nie udać. No ale teraz to nieważne, skoro piszesz, że to tylko wyobrażenia =) I, choć wiem, że artystów nie należy pośpieszać, mam cichą nadzieję, że niedługo przeczytam coś jeszcze Twojego autorstwa. -------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
||
iskra |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 207 Dołączył: 06.06.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
=="
Jeśli chodzi o mnie to nie sądzę, że wyszedł Ci lepiej JEJ wiersz. Bo to były JEJ uczucia, JEJ słowa, JEJ "świat przedstawiony". A ty wlazłeś tam z buciorami, myślisz że błotne plamy są atrakcyjne? Nie, tak się nie robi mój drogi, nie robi. Nie przerabia się czyichś wierszów, nie przerabia się czyjejś duszy. I mam w nosie to, że Musz przyjmuje to z aprobatą - to nie jest Twój wiersz, Murof, oszpeciłeś go. -------------------- ...uuuu, powrót.
|
krufka |
![]()
|
||
Nie będę się kłucił na temat tego czy mój wiersz jest dobry, bo wiem, że nie jest i że jeszcze długo nie będę pisał dobrych (jeśli wogóle kiedyś zacznę). Jednak w kwestii formalnej - rozumiem, że przedstawianie jednego dzieła inną formą jest zabronione? Rozumiem, że J.Kaczmarski łamał jakieś niepisane zasady przedstawiając swoją interpretację sztuki malarskiej za pomocą słowa pisanego? Rozumieć powinienem, że pisząc swój wiersz jedynie wychodząc z jej (czyli pisząc o tym samym, ale z mojego punktu widzenia) robię coś karygodnego? -------------------- |
||
iskra |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 207 Dołączył: 06.06.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Kłucić to i ja się nie zamierzam, co
najwyrzej - przez ó.
No wiesz, Murof, użyłeś wszystkich sformułowań Musz, z tą tylko różnicą, że przez dodanie kilka innych słów - wiersz biały zamieniłeś w taki z rymami. Nie czepiałabym się gdybyś został tylko zainspirowany wierszem Musz, ale Ty go po prostu przerobiłeś, nie użyłeś nawet zbyt odmiennej formy. Co do Kaczmarskigo - nie mam rozeznania w tej sprawie - więc dyplomatycznie nie skomentuje tego. Ale jednak sztuka plastyczna jest czymś nieco odmiennym od słowa pisanego, nieprawdaż? -------------------- ...uuuu, powrót.
|
krufka |
![]()
|
||
Wiersz biały od tego z rymami różni się tak jak obraz od piosenki. Nie wspominając już, że pisałem od początku, że to tylko i wyłącznie moja interpretacja, o czym zawiadamiam pod wierszem. -------------------- |
||
krufka |
![]()
|
||
Biegnę, pod nogi dlatego nie patrzę On także, choć charczy nie zostaje w tyle Muszę gdzieś skręcić, czas slady me zatrze Jako pokojówka gdy posadzkę myje Albowiem do mycia to wszystko podobne Lecz mocniej do mycia drewnianych pokładów Wód kubeł wylewam, a w me ręce drobne Biorę z lnu szmatę podłogę do ładu Doprowadzam ruchami gwałtości wszelkiej Pełnymi i innych sił młodej kobiety Która w swej nikłej posturze, tak wielkie Cuda łać może, z niczego - bankiety Lecz nigdzie nie widzę, a wzrok swój wytężam Żadnego schronienia, ni ganka, ni przyby Aż nagle w ostatnim skoku się wyprężam I barkiem rozbijam drzwi dziwacznej izby Połamanych kości, i obitych mięśni Czuję falami nadchodzący jęk Tak jakby wszystkie słowami tej pieśni Chciały powiedzieć żem w połowie pękł W połowie zostając jednakże tu w środku Część siebie zdradziłem On ma już część mnie Gdy zdobędzie resztę uniknąć obrządku Nie będzie możliwe, wiem o tym.. On wie Czerwony, płomienny knot się świeczki żarzy Przez okno dostrzega, że On już tu jest Ja wbiegam po schodach On drzwi chce wywarzyć Tak Homo homini lupus est, jak bies Niestety tu szybszy był on, taka kolej Rzeczy, że gdy kogoś ubodziesz pod bok Inni mu mówi - 'olej go', 'weź olej' On staje za tobą szykuje się w skok A w końcu cię złapie, i wiesz to od kiedy Podszedłeś do niego z prześmiewczym zamiarem By pośmiać się trochę z jego włosów biedy Choć robić to miałeś z właściwym umiarem Morał dla was taki koledzy pacjenci Siedzący tu ze mną w szpitalu bez klamek Jesteście zamknięci - to bądźcie zamknięci Cisi i potulni dla Nich jak baranek. {W przeciwnym wypadku uciekajcie szybko Nie zdejmujcie jednak kaftanu białego Bo bez niego nie dacie złapać się bez tego Com przeżył i mówię cichutko za szybką} -------------------- |
||
krufka |
![]()
|
||
A kto pyta? (Muszę wiedzieć którą wersję napisać ![]() -------------------- |
||
iskra |
![]()
|
||||
Co Ty nie powiesz! No nieźle... A już myślałam, że już nic mnie nie zdziwi.
Więc czemu jest tak dużo metafow Musz? Amanda, 15 (plus minus jedna wiosna). -------------------- ...uuuu, powrót.
|
||||
krufka |
![]()
|
||||||||||
Człowiek uczy się całe życie. Jak widać warto chodzić na forum.
Nie wiem co to są metafowy Musz, więc nie wiem dlaczego jest ich tak dużo. (Oczywiście znaczenie słowa interpretacja znasz?)
Co Ty nie powiesz! No nieźle... A już myślałem, że już nic mnie nie zdziwi. -------------------- |
||||||||||
krufka |
![]()
|
Boże - do kurwy nędzy
Czemu mnie sobie wybrałeś Bym tu żył bez pieniędzy Tak jak mi napisałeś Boże - jasna cholera Czemu mnie sobie wybrałeś W kościele co niedziela Widzieć mnie sobie zachciałeś Boże - o ja pierdolę Czemu mnie sobie wybrałeś Z ludźmi bym dzielił niewolę Przed którą mnie ostrzegałeś Boże cokolwiek powiem Ja wiem, że ty mnie kochasz Wierzę, że tego się dowiem Przez Ciebie - otuchy mi dodasz Sorry za "wzwroty", wiem, że to szukanie sensacji na "chama". Ale nie utnę ich. -------------------- |
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
wies tak sobie poczytałam (nie wszystkie,
przyznaję) i pierwsze skojarzenie - piosenka. Lekka, cicha, na gitarę, taka
grana wieczorem, delikatnie, żeby nie obudzić rodziny. Masz akordy?
-------------------- ![]() yeah. |
krufka |
![]()
|
||
Pracuję nad tym - póki co improwizuję i szukam właściwego brzmienia. -------------------- |
||
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
słuchaj nie masz nic przeciwko, żebym
sobie to pierwsze spróbowała zagrać i ułożyć akordy, bo mi to jakoś tak
weszło w głowę i nie może wyjść, a jednocześnie z melodią. Chyba że masz
akordy własne.
krufka |
![]()
|
||
Ale podziel się, jak skończysz, co? =) A ogólnie to nie ma sprawy. -------------------- |
||
krufka |
![]()
|
||
Mogłem to splagiatować niechcący - jak ktoś znajdzie powiązanie to proszę, bo coś mi chodzi po głowie, że już to gdziesz czytałem. -------------------- |
||
Syriiuszka |
![]()
|
mam nadzieję, że gitara stroi =). Już mam
wizję. Ale jest moja, zapewne melodyjnie będzie bardzo uboga, bo w tej
piosence akurat jakoś tekst... chyba jest ważniejszy. tak mi isę wydaje. a,
e... d? Zaraz poszukam.
krufka |
![]()
|
||
c Cis F E C D D4 D C E a // krótkie powtarzam, albo przeciągam... {wersja następna} =) Ten post był edytowany przez krufka: 14.06.2004 22:43 -------------------- |
||
Syriiuszka |
![]()
|
to ja mam tak, dwie wersje:
a E d a E d E lub a E d E a d E Ten E na koniec jest taki niepokojący, taki urwany, nie mogłam go sobie odpuścić. A poza ty mtak jak mówiłam, prościutkie akordy. Ważniejszy tekst, jak na mój gust. No, a poza tym - na moją tonację idealne ^^. Czekaj, przegram sobie twoje ^^ -------------------- ![]() yeah. |
Syriiuszka |
![]()
|
||
A do tego tak na szybko - C G a E C G a E =) -------------------- ![]() yeah. |
||
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 01:29 |