Wiersz O Naszej Trójce, cała
prawda o nich w jednym wierszu :))
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Wiersz O Naszej Trójce, cała
prawda o nich w jednym wierszu :))
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
szatdafakap krufka. prosze.
|
krufka |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 30.12.2003 ![]() |
To jedyne co masz do powiedzenia, czy przyszedłeś bo chciałeś coś napisać, ale zapomniałeś kiedy mnie zobaczyłeś? -------------------- |
||
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
no chyba to drugie. Ty taki fajny jestes
|
krufka |
![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 57 Dołączył: 30.12.2003 ![]() |
Moja fajność nie ma tu nic do rzeczy. Psy Pawłowa nie reagowały na światło, bo było fajne. -------------------- |
||
voldius |
![]()
|
||||
Unregistered ![]() |
ma Twoja fajnosc duzo do rzeczy. normalny jestes. |
||||
krufka |
![]()
|
||
Nadal nie rozumiem. -------------------- |
||
rzodkiewka |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Centrum pany :P ![]() |
Skojarzylo mi sie to z Diabli na galeri i
z jej wyimaginowana kuzynka
i chora babcia :/ Klik Tylko ze ona sie nie przyznala .... Wiersz mi sie nie podoba . -------------------- |
Emily Strange |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 77 Dołączył: 11.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Mi też nie. Jak takie coś można wogóle
nazywać wierszem?
![]() -------------------- |
rzodkiewka |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Centrum pany :P ![]() |
Fakt
to nie wiersz . Rymowanka ? -------------------- |
krufka |
![]()
|
||
Cały czas próbuję wam powiedzieć, że wiersz=rymowanka, bo wiersz to nic innego jak tekst, który się rymuje. Odróżnijcie wiersz od liryki. W końcu "Paweł i Gaweł" to też jest wiersz. -------------------- |
||
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sugerujesz że Różewicz nie pisał wierszy?
-------------------- |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
matoos czemu usuwales moje topici
?
To nie ten temat. Następnym razem z zastrzeżeniami proszę na PW. Albo GG. Napisałem już do ciebie więc czekam na odpowiedź. //Matoos Ten post był edytowany przez matoos: 22.06.2004 09:05 |
krufka |
![]()
|
||
Nie. Tak jak Andersen nie pisał bajek, a Kaczmarski nie śpiewał piosene. Ten post był edytowany przez krufka: 21.06.2004 23:55 -------------------- |
||
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zasadniczo twoje prawo tak uważać. Ale
zdajesz sobie sprawę że to rzecz mocno dyskusyjna?
-------------------- |
krufka |
![]()
|
||
O czym tu dyskutować? Mogę to udowodnić. -------------------- |
||
matoos |
![]()
|
Widziałem. Ale czy w życiu chodzi o to żeby
wszystko udowodnić, zamknąć w nawiasach definicji? Nie wszystko poddaje się
bezkrytycznej ocenie. Zdefiniuj mi definicję. Jak powiedział wielki poeta
Jaskier: "Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka.
Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki."
Uważam że poezja także nie poddaje się analizie. Jest zbyt zmienna i ulotna. Przynajmniej dobrze pisana poezja. Ja za wiersze uważam nie tylko rzeczy pisane. Wierszem był dla mnie film "Hero". Tak samo jak na przykład polski "Dzień Świra". I tyle. -------------------- |
krufka |
![]()
|
||||
Rozumiem, że nie rozumiesz? Nie podważam wartości poezji Różewicza. Nie dlatego uważam, że to nie są wiersze, bo są słabe. To nie są wiersze, bo się nie rymują. To jest poezja, liryka. Ew. wiersze białe. Ale nie wiersze.
definicja (słownik wyrazów obcych) (fr. définition z łc. definitio ‘określenie, objaśnienie’) 1. objaśnienie znaczenia wyrazu, sprecyzowanie jego treści umożliwiające poprawne wykorzystanie. 2. praw. d. legalna - przyjęte w ustawodawstwie znaczenie pewnych słów stosowanych przy sporządzaniu aktów prawnych. 3. log. d. realna - ścisłe, jednoznaczne określenie terminu i jego cech charakterystycznych, składa się z zobacz definiendum i zobacz definiens. -------------------- |
||||
matoos |
![]()
|
Dokładnie rozumiem o co ci chodziło. Ja
uważam że definicja wiersza jest błędna - właśnie dlatego że nie wyjaśnia
tak naprawdę samej istoty wiersza.
A jeśli chodzi o definicję definicji - to co napisałeś to jest tylko jedna ze szkół logiki. Druga twierdzi że definicji nie da się zdefiniować. Więc jak widać wyraźnie - nie ma czegoś takiego jak jednoznaczna definicja. I nie będę o tym dyskutował. Moje zdanie, mój problem. -------------------- |
krufka |
![]()
|
||||||
Więc jaka jest jego istota, jeśli nie rymy?
Mogę coś więcej poprosić? Chętnie poczytam na ten temat.
Był, dopóki nie wypowiedziałeś go na forum. -------------------- |
||||||
matoos |
![]()
|
Właśnie o tym mówię że istoty wiersza nie
da się zdefiniować. Ale widzisz, ja uważam się za relatywistę - może to z
tego wynika.
Definicja definicji i jej brak - poszukaj w sieci publikacji prof. Zachera - on był moim nauczycielem logiki i scjologii i to na niego się powołuję. Nie powiem ci dokładnie w której książce czy artykule to zawarł, ale można bez problemu wysnuć taki wniosek czytając je. Ja podchodzę do tego trochę inaczej niż ty. Nie mam zamiaru dyskutować o moim zdaniu, ponieważ i tak nie masz zamiaru wziąć moich argumentów poważnie. Nie dam się drugi raz wciągnąć w grę na twoich zasadach. Przykro mi jeśli się rozczarowałeś. -------------------- |
krufka |
![]()
|
||||||
Relatywizm opiera się na kwestionowaniu obiektwnego charakteru *wartości*. Słowa nie są wartościami. Są z założenia zdefiniowane.
Czekam na coś konkretnego, z prac o Społeczeństwie Informacyjnym nie wyniki w tej kwestii nic. Chyba, że coś przegapiałem - dlatego proszę o namiary.
Czy to nie słodkie, że każdy ma zawsze taki problem? -------------------- |
||||||
matoos |
![]()
|
||
Po pierwsze: Relatywizm polega nie na
kwestoionowaniu obiektywnych wartości tylko na założeniu że wszystko jest
relatywne. Twierdzisz że słowa są obiektywne? To wyjaśnij mi proszę dlaczego
mówiąc laska mogę mieć na myśli jednocześnie kawałek drewna używany do
podpierania się jak i piękną kobietę? Wyjaśnij mi na czym polega piękno
obiektywne? Pokaż mi jedną prawdę sformułowaną słowami która jest
obiektywna? Na tym polega relatywizm. Po drugie: Jest kilka szkół mówiących na temat definicji definicji: Za : Lech Zacher: "Racjonalność myślenia, decydowania i działania - pytania i wątpliwości" WSPiZ, Master of Business Administration, nr 3/98, rok 1998, str 25-28., afiliacja: WSPIZ
Po naszemu - nawet jeżeli istnieja jedna definicji definicji to jest ona dość chwiejna. Jak wszystkie definicje. Patrz relatywizm. Po trzecie: Kiedy nauczysz się dyskutować, zgłoś się do mnie. To co ty robisz to nie jest dyskusja tylko usilne zbijanie argumentów które ktoś ci podaje. Każdy argument da się zbić. Ale sztuką jest dobrać tak swoje argumenty zeby nie było potrzeby ich zbijać. Ostatni mój post na tym temacie, więcej nie dam sie sprowokować. Ten post był edytowany przez matoos: 22.06.2004 13:07 -------------------- |
||
marvia |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 30 Dołączył: 02.07.2004 Skąd: Kraków ![]() |
szczerze? niepodob ami sie , troche na
poziomie 2 klasisty, bez obrazy, ale mam nadzieje ze umeisz lepiej pisać
![]() -------------------- SYRIUSZ B(L)ACK!!!!!!!!
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 03:27 |