Dorastanie, ...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Dorastanie, ...
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
No nic, wklejam to tu. To mój pierwszy
wiersz, jaki kiedykolwiek napisałam i mam wrażenie, że ostatni. Bo zazwyczaj
nie lubuję się w poezji. Napisany w przypływie pesymistycznej weny. Tytuł
wymyślony na poczekaniu.
Hej, chłopczyku! Zabierz samochodzik. Wkrótce będziesz musiał wyruszyć. Kraina dorosłości czeka. Liście opadną na zamierzchłe radości. Przykryją je warstwą poważnych trosk. I przestaniesz umieć latać. "Ale ja nie chcę..." Hej, dziewczynko! Upadł ci lizak! Na kupę zeschłych liści. Witar podwinął ci sukienkę. Pomarańcz przemieni się w czerń. Kolorowe chmury przesiąkną ponurością. Codzienność zapachnie szarością. A Królewny zapadną w wieczny sen. "Straciłam dzieciństwo..." Edytowane. Ten post był edytowany przez Yavanna: 19.06.2004 19:32 -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
Mellisa |
![]()
|
||
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
jak na pierwszy wiersz naprawde
niezle... masz kilka naprawde dobrych kawałków szczegolnie w 'drugiej czesci' - o dziewczynce... mysle, ze fajnie by bylo gdybys oddzielila ten wiersz po chlopcu, przed dziewczynka... strasznie uderzyło mnie
nie wiem czy zrozumiałam jak należy przeraziło mnie to mozesz mniej wiecej powiedziec co mialas tu na mysli? prosze... wiersz sprawia wrazenie pocietego... 'wkrótce będziesz musiał wyruszyć' jesli juz musisz przeniesc do nastepnej strofy to doradzalabym podzielic to troche inaczej 'wkrótce będziesz musiał wyruszyć' mysle, ze tak bedzie bardziej przejrzyscie... to nie dotyczy tylko tego jednego zdania zastanów się co jest warte zaakcentowania, oddechu... jeszcze jedno... jesli uzywasz wielkich liter, powinnas powstawiac tez kropki.. moje uwagi dotyczą zapisu... bo on jest wazny tak samo jak treść ogolnie niezle i mysle, ze powinnas jeszcze cos napisac wyklujesz się... =) -------------------- |
||
Yavanna |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 95 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Lubaczów/Kraków Płeć: Kobieta ![]() |
Zastosowałam się do Twoich wskazówek,
Mellisa, i poprawiłam formę. Mam nadzieję, że teraz wiersz jest
przejrzystrzy. Te błędy w fromie wynikają zapewne z tego, że, jak już
wspominałam, nie przyjaźnię się zbytnio z panną
poezją.
"Pomarańcz przemieni się w czerń" Kolor pomarańczowy kojarzy mi się z moim dzieciństwem. Teraz przemyślając moje życie widzę je w kolorach czarno-białych, z przeważającą ilością czarnego. Tak jak stare fotografie. Chodziło mi głownie o przemianę z beztroskiego dziecka w poważnego dorosłego. Pomarańcz kojarzy mi się z dzieciństwem, a czerń z dorosłością. A czy coś jeszcze napiszę? Może jak mnie coś natchnie. Dziękuję ogólnie za komentarz. -------------------- "(...) Proszę tylko, żebyście raczyli uważnie przeczytać to, co piszę, zamiast, jak to jest w Polsce we zwyczaju, wydawać opinię nie skażoną znajomością rzeczy".
Rafał A. Ziemkiewicz - "Polactwo" Ot co. 'What this country really needs... right now... is a Doctor' (; |
Mara |
![]()
|
![]() Szukający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 485 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Słupsk ;D ![]() |
Jakos mi sie nie podoba.
Ale jesli to Twoj pierwszy raz to wyszedl naprawde niezle ![]() Czasami za doslownie...ja lubie wiersze z wieksza iloscia metafor. Pamietam swoje poczatki o matko i corko ![]() Ale jestes obiecujaca ![]() -------------------- 'Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą'
Profesorze Włodku... na zawsze w naszych sercach ;* Give me a whisper And give me sigh Give me a kiss before you tell me godbye Don't you take it so hard now And please don't take it so bad I'll still be thinking of you And the times we had ... Baby 'Don't cry' Guns N'Roses "Bo w życiu chodzi o to by być trochę niemożliwym" |
Myśka |
![]()
|
![]() nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta ![]() |
Straciłam dzieciństwo przeczytałam
najpierw jako starciłam dziewictwo, ale to taka mała ciekawostka ;P
Druga część zdecydowanie lepsza. Z ta sukienką i kolorami ładne. Poza tym te myśli czy słowa dzieci typu "Ale ja nie chcę" też przypadły mi do gustu. W ogóle ten wiersz wydaje mi się dość bliski. Tylko ja czuję się jeszcze taką dziewczynką=) -------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
Emily Strange |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 77 Dołączył: 11.03.2004 Skąd: Lublin ![]() |
Te wiersz to taka perełka. A jak na
pierwszy wiersz to po prostu rewelacja. Łapie za serce, a to ważne
![]() -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 22:35 |