Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

17 Strony « < 12 13 14 15 16 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Kara Smierci, czyli co o tym myslicie

Zusia =)
post 03.11.2004 21:57
Post #326 

Ścigający

Grupa: Magiczni Forumowicze

zdzihó- wszystko zależy od skazanego. ja uważam, że dla husajna np. dożywocie nie wystarczy. jemu byłoby tam za dobrze.
a kościół, nie słyszałeś nigdy opinii? Bóg chce żeby milować bliznich, cos takiego. No i "nie zabijaj' itd. Ale skoro milowac bliznich, to dlaczego ten, kto zabil, nie milowal? wtedy jego tez nie mozna.

--------------------
borufki
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
BlackOmen
post 03.11.2004 22:08
Post #327 

Animag

Kara smierci nie wroci. Nie ma szans. Tylko dziki zachow i dzika azja jeszcze sie w to bawi. Inni juz tylko stosuja dozywocie.
"-Wie pan co pana czeka?
- Tak jest
- Co?
- Śmierć
- Najprawdopodobniej dożywocie
- A nie śmierć?
- Wróćmy do tematu...."

Co do przepelnionych wiezien
user posted image

--------------------
user posted image
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?"
Jonasz Kofta
+Quote Post
Zdzihó
post 03.11.2004 22:10
Post #328 

Unregistered

QUOTE(Zusia =) @ 03.11.2004 21:57)
zdzihó- wszystko zależy od skazanego. ja uważam, że dla husajna np. dożywocie nie wystarczy. jemu byłoby tam za dobrze.
a kościół, nie słyszałeś nigdy opinii? Bóg chce żeby milować bliznich, cos takiego. No i "nie zabijaj' itd. Ale skoro milowac bliznich, to dlaczego ten, kto zabil, nie milowal? wtedy jego tez nie mozna.
*

Żebym nie uchodził, za nie wiadomo jakiego świętoszka, ale pisze też "Wybaczcie, a będzie wam wybaczone". Wiem, bardzo ciężko jest wybaczyć komuś, kto zabił bliską osobę. Ale są tacy ludzie. Pogodzili się z tym losem. Podziwiam ich.
+Quote Post
matoos
post 03.11.2004 23:08
Post #329 

Wytyczający Ścieżki

Grupa: czysta krew..

Kościół nie jest za karą śmierci, ale nie zakazuje jej. Zostawia to do rozważenia w sercu każdego katolika.

Wyraźnie jest napisane w księdze kapłańskiej: "Podlegają karze śmierci, i własna krew spadnie na ich głowy". W sensie że sami ponoszą winę za swoją śmierć.

--------------------
+Quote Post
czadowa_
post 03.11.2004 23:10
Post #330 

Uczeń Hogwartu

". Wiem, bardzo ciężko jest wybaczyć komuś, kto zabił bliską osobę. Ale są tacy ludzie. Pogodzili się z tym losem. Podziwiam ich.
*

Bardzo ciężko? Wiem co miałeś na mysli, ale to brzmi tak banalnie. Nie wyobrażam sobie po prostu jaki to jest ogromny wysiłek psychiczne, walka ze soba, pogodzenie się z losem.. Wybaczyć- to naprawdę wielka sztuka..
Zwlaszcza jeśli ma sie kogoś naprawdę bliskiego - taką drugą połowę, osobę najwazniejsza w życiu...

Ale mimo to jestem również przeciwna karze śmierci.

Człowiek jest istotą nieobliczalną, kara śmierci zabiera wszelkie mozliwości dokonywania wyborów w przyszłości. Wierzę w to że każdy może się zrehabilitować - tylko czy bedzie chciał???

--------------------
Jestem Tobą zafascynowana, M.
+Quote Post
Hefaj
post 04.11.2004 17:33
Post #331 

Cenzor

QUOTE(BlackOmen @ 03.11.2004 22:08)
Kara smierci nie wroci. Nie ma szans. Tylko dziki zachod i dzika azja jeszcze sie w to bawi.
*

A cywilizowani 'euroludzie' bawią się w 5 lat za morderstwo. Fajnie.

--------------------

Ciemnogrodzkie ogłoszenie:
Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho.

W obawie przed życiem i zdrowiem nie klikaj tego linka!
+Quote Post
Zusia =)
post 04.11.2004 17:39
Post #332 

Ścigający

albo w zwolnienie warunkowe po 3 latach, albo wypuszczenie za dobre sprawowanie. dobre sprawowanie mordercy.
super.

--------------------
borufki
+Quote Post
BlackOmen
post 04.11.2004 17:45
Post #333 

Animag

Polska mieszkam w Polsce user 

posted image

--------------------
user posted image
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?"
Jonasz Kofta
+Quote Post
ren.Asiek
post 06.11.2004 14:28
Post #334 

Prefekt Naczelny

yhy... całe polskie prawo =[[[...
W sumie jakby tak mowic o tej karze smierci, to do konca tez nie jest zbyt dobre rozwiązanie... Bo jak zabijemy osobe ktora odebrala nam kogos bliskiego, to sami staniemy się tacy jak on...Równiez odbierzemy jego rodzinie taką osobę, i staniemy sie takimi samymi dupkami=/.A ja bym nie chciala np zniżac sie do takiego poziomu...na miejscu organow wladzy.
Więc dożywocie....pozostaje tylko ono....Tylko w jakims więzieniu bez możliwosci ucieczki, z ciężką harówką, kilkuosobowymi celami...no w ogole najgorsze warunki jakie mogą być....I zeby nie bylo opcji przekupienia np sędziego, strażnika czy kogokolwiek.....Chociaz wtedy tez nie wiem czy czułabym sie bezpiecznie....Właściwie to zagrożenie czeka na każdym kroku, czy to ze strony takich psychopatów czy jakichś nieszczęśliwych wypadkow....Ale ludzie, ja sie czasami wieczorem po własnym osiedlu sama boje przejść....A co dopiero Nowa Huta u mnie w krakowie, tam to dopiero tną ludzi nożem na każdym kroku ;-). =/=PpP

--------------------
Być nikim innym jak samym sobą w świecie, który każdego dnia próbuje zrobić nas kimś innym.
+Quote Post
Hefaj
post 07.11.2004 12:03
Post #335 

Cenzor

QUOTE(ren.Asiek @ 06.11.2004 14:28)
A co dopiero Nowa Huta u mnie w krakowie, tam to dopiero tną ludzi nożem na każdym kroku ;-). =/=PpP
*

No a co się dziwisz ?
Gdyby Cracovia miała siedzibę na Kubie , Kamczatce to by było inaczej..
Dobrze że w 3mieście nie ma 'Krakowskich klimatów'..

Powtórzę się - Kara Śmierci była by dobra , ale tylko wtedy , gdyby była 'włączona' w formie dożywocia typu:
- praca w kamieniołomach
- warunki ( klimatyczne ) zbliżone do łagrów syberyjskich/dżungli amazońskiej , ew. nieokreślona wyspa
- cele tylu 1x1m
itd itp...

--------------------

Jestem strasznym , agresywnym i wojującym katofaszystą , używam nieekologicznego mydła , nienawidzę wszystkiego co się rusza łącznie z Żydami i Arabami , kocham Hitlera i jest on dla mnie Bogiem , biję gejów , lesbijki i murzynów , jestem łysy , mam bejzbola , należę do 8 bojówek neofaszystowsko/nazistowsko/frankistowsko/skinowskich , codzień palę flagę Izraela , kocham Mein Kampf , słucham Radia Maryja , popieram PiS , LPR i PPN , mam moherowy beret , podejdź a odgryzę ci lewe ucho.

+Quote Post
MisieK
post 11.11.2004 10:45
Post #336 

Chrapiący Mesjasz New Age

tylkowtedyto juz nie jest kara śmierci;p

--------------------
MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.]
PrZeMeK_Z.: Tak trochę.
+Quote Post
Agnessa
post 11.11.2004 11:38
Post #337 

Ścigający

tak,ale tylko dla terrorystów, najlepiej przez powieszenie albo rozstrzelanie...

--------------------
user posted image
Mistrzyni Eliksirów
Gliwice sa jak rzut ziemniakiem,a kanarki są pyszne!-by Agnessa.Wymyślone o 01:11 rozmawiając z kolegą,o tym,że Agnes jednak pomoze go uratiwac przed rozpędzoną tirówą ;]
+Quote Post
Child
post 11.11.2004 11:47
Post #338 

leżący rybak

--------------------
user posted image
His power level... It's over ni-- oh, wait. It's only over seven thousand.

+Quote Post
Hefaj
post 11.11.2004 12:14
Post #339 

Cenzor

Czildajsie , kurde , my tu poważnie gadamy ;P

Agnessa - a po co ? By zmobilizowali ekstremistów z Palestyny czy innegu 'Mumłumu' jak Irak itp. do dalszej walki i by zostali męczennikami ?

--------------------

+Quote Post
Child
post 11.11.2004 12:18
Post #340 

leżący rybak

no przeca to było poważne - może ten panopek z rysunku miał kota, rodzinę, dziesiątkę dzieci [jak by miał jedenastego, to by założył drużynę piłkarską] i siedemnaście żon [jakby miał miał jeszcze jedną, to by pole golfowe otworzył]. no same poważne rzeczy - zostawił tak liczną rodzinę :]

--------------------
user posted image
His power level... It's over ni-- oh, wait. It's only over seven thousand.

+Quote Post
Kira
post 10.05.2005 17:35
Post #341 

Mistrz Różdżki

a czy bylibyście za karą śmierci dla największych zbrodniarzy i masowych morderców , jakich kiedykolwiek nosił ten świat? dla Hitlera, Stalina, Mao Zedonga? czy ci, którzy są przeciwni karze śmierci nie optowaliby za nią dla takich morderców?

--------------------
ogni giorno sempre faccio qualche lotta
+Quote Post
murof
post 10.05.2005 18:14
Post #342 

Uczeń Hogwartu

QUOTE(Kira @ 10.05.2005 17:35)
a czy bylibyście za karą śmierci dla największych zbrodniarzy i masowych morderców , jakich kiedykolwiek nosił ten świat? dla Hitlera, Stalina, Mao Zedonga? czy ci, którzy są przeciwni karze śmierci nie optowaliby za nią dla takich morderców?
*

Po pierwsze: zabicie ich niczego już w kwestii ich ofiar nie zmieni.
Po drugie: jeśli chcemy ich ukarać - są straszniejsze kary (takie, że sami będą błagać o śmierć).
Po trzecie: JPII pisał - w czym sie zgadzam - iż, skoro można uprawomocnić karę śmierci można też wprowadzić bezwzględne dożywocie, które jest dla mnie niemal złotym środkiem.
Po czwarte - Kościół mówi, że każdy ma _Prawo_ do życia. A skazanemu na karę śmierci się tego prawo nie odbiera. Skazany sam sobie je odbiera w momencie kiedy myśli: "Zabiję". My mu odbieramy tylko _Dar_ życia. Na tym polega nauka Kościoła odnośnie _pozwolenia_ (nie _zalecenia_) na karę śmierci.

--------------------
- Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu...
(Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma -
I to wszystko na ten temat).
+Quote Post
Katon
post 11.05.2005 10:51
Post #343 

YOU WON!!

Murof - Katechizm dopuszcza karę śmierci. Jeśli chodzi o stanowisko Kościoła to tyle.

Jestem za. Argument 'straszniejszej kary' uważam za nietrafiony. Bo w karze śmierci nie chodzi o to, że ma być karą najstraszliwszą (chociaż wg. mnie jest, niezależnie od tej dialektyki którą się na tym poletku uprawia - może poza straszliwymi torturami ale torturom mówię stanowcze nie)
ale o to, że ma być karą śmierci. Wykonaną przez mordercę na sobie samym. Mordując z premedytacją (i TYLKO WTEDY) pozbawia sięprawa do życia. Jeżeli tak nie będzie, to państwo nie chroni życia, bo morderca dysponuje możliwością zadania śmierci a państwo nie. Tworzy się dysproporcja nie do rozwiązania.
+Quote Post
Pottermenka
post 11.05.2005 17:13
Post #344 

Prefekt Naczelny

Nie. Zdecydowanie nie w Polsce. Moznaby popelnic morderstwo poprzez sad, a to nic trudnego by nie bylo. Pozatym - siedzenie w zamknieciu jest o wiele roztropniejsza i bardziej bolesna kara od 'szybkiej smierci' (oczywiscie pod warunkiem ze nie beda budowac wiezienia podobnego do ostatnio wybudowanego 100 km do Warszawy gdzie wiezniowie maja basen, silownie, telewizor, bilard i inne rozrywki a pokoje sa wielkosci
7 m x 4 m zamiast 4 m x 4 m i maja oddzielne lazienki - dla takich warunow to kazdy bezdomny by kradl i zabijal...)

"Eurocywilizowane" kraje nie wydaja kary smierci, co wkrotce sie zmieni bo Europa lubi w ostatnim czasie upodabniac sie do USA...

Ten post był edytowany przez Pottermenka: 11.05.2005 18:30

--------------------
user posted image
+Quote Post
Conrad
post 11.05.2005 18:27
Post #345 

Tłuczek

Jestem za wprowadzeniem Kary Śmierci, ale tylko w niektórych przypadkach

--------------------
user posted image
Wynajdywacz Formuł
user posted image
+Quote Post
voldius
post 13.05.2005 07:29
Post #346 

Unregistered

QUOTE(Pottermenka @ 11.05.2005 17:13)
Nie. Zdecydowanie nie w Polsce. Moznaby popelnic morderstwo poprzez sad, a to nic trudnego by nie bylo. Pozatym - siedzenie w zamknieciu jest o wiele roztropniejsza i bardziej bolesna kara od 'szybkiej smierci' (oczywiscie pod warunkiem ze nie beda budowac wiezienia podobnego do ostatnio wybudowanego 100 km do Warszawy gdzie wiezniowie maja basen, silownie, telewizor, bilard i inne rozrywki a pokoje sa wielkosci
7 m x 4 m zamiast 4 m x 4 m i maja oddzielne lazienki - dla takich warunow to kazdy bezdomny by kradl i zabijal...)

"Eurocywilizowane" kraje nie wydaja kary smierci, co wkrotce sie zmieni bo Europa lubi w ostatnim czasie upodabniac sie do USA...
*

zalezy ktora czesc Europy, bo jednak duza czesc juz nie jest taka pro-amerykanska.

a co do kary smierci pisalem juz chyba. raczej chcialbym, ale sadownictwo w Polsce nie stoi jeszcze na takim poziomie.
+Quote Post
MalGanis
post 13.05.2005 08:03
Post #347 

Uczeń Hogwartu

Politykom łatwo mówić o karze śmierci, bo ich nikt nie powiesi przez tei ch imunitety czy jak to siętam nazywa.
ONI SIĘ BOJĄ - bardzo dobrze. Wiedzą, żę przeginają, wię chcą wprowadzić karę śmierci która umocni ich władzę, ale im sie to nie uda. Bo jak by była kara śmierci, to by politycy szli na całość, a tak to się boją, bo prędzej czy później ktośby się wkurzył i ich zastrzelił. Tak to by dostał karę śmierci bez procesu, a tak to nawet jak dostanie dożywocie to wyjdzie wcześniej, ale ludzie raczej by się nei zmartwili że polityk się przekręcił, więc może by go nawet nie skazano na nic.

Mogą skazać kogoś niewinnego - i co wtedy?

Owszem, kara śmierci byłaby dobra, ale gdyby była inna sytuacja w kraju. No i za nbaprawde cięzkie zbrodnie. A takich w Polsce nie ma. Nie oszukujmy się. Sąd za bardzo wczuwa się w rolę - bo jak sądzi pedofila ktoś, kto sam ma 2 dzieci, to od razu ma obraz przed oczami swoich zgwałconych dzieci. Czy to dobrze? NIE! sąd ma być bezstronny.

Wkurza mnie jak ktoś tak cuduje - nie wiem jakie to uczucie stracić kogoś bliskiego przez morderce, ale jak matka proponowała sądowi ukamieniowanie mordercy jej syna (nawet wtedy, gdy już karę śmierci znieśli!) , to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać... z głupoty ludzkiej.

W Stanach Zjednoczonych - co ci snajperzy zabijali ludzi w Waszyngtonie czy gdzies tam - zabili kilkanaście osób na dodatek nie dlatego, że się mścili czy coś takiego, tylko po prostu dostali rozkaz... No i działali na szkodę całemu krajowi. Takich można stracić. Bez problemu. Ale jak ktoś chce stracić człowieka za to, że zabił w obronie własnej, albo po prostu się zdenerwowa
ł <tak się zdarza, pózniej tego żałują> nie planował zbrodni i okazuje skruchę... Albo że zemścił się na kimś za wyrządzone szkody... Więzienie wystarczy. Zresztą nawet jak ktoś z premedytacją zabije jednego człowieka, to to nie wystarczy żeby go skazać na śmierć.

Jak jest obława na morderców... zawodowych morderców... Strzelać bez ostrzeżenia. Przecież lepiej ich zastrzelić, niż aresztować, a potem i tak stracić. Bezsens. Ale jak ich już aresztują to niech im życia nie odbierają.

A jak ma się poddać podczas obławy ktoś, kto wie że ma pewną karę śmierci? Będzie walczył do samego końca, bo nie ma nic do stracenia, i tak zginie, a tak ma szanse jeszcze zwiać...

No... to jest moje skromne zdanie tongue.gif

Aha, ja bym dał szansę więźniom niezależnie od wyroku - czy pare lat więzienia ma czy wyrok śmierci. Zlecenie od rządu. Utworzyć 15 osobowy oddział skazańców i niech zabiją np. 10 dowódców organizacji terrorystycznych. Straszna alternatywa i komuś możę się wydawać głupia albo niedorzeczna niczym z filmów SF ale przynajmniej się 2 problemów ma z głowy. Skazanieć swoje odpracował i nei ma terrorystów. A jak zginą, to rzaden problem...
+Quote Post
Pottermenka
post 13.05.2005 17:46
Post #348 

Prefekt Naczelny

Politykom łatwo mówić o karze śmierci, bo ich nikt nie powiesi przez tei ch imunitety czy jak to siętam nazywa.

No tak - nikt ich nie powiesi bo oni nie zabijaja ; /

No i za nbaprawde cięzkie zbrodnie. A takich w Polsce nie ma. Nie oszukujmy się. Sąd za bardzo wczuwa się w rolę - bo jak sądzi pedofila ktoś, kto sam ma 2 dzieci, to od razu ma obraz przed oczami swoich zgwałconych dzieci.

Nie ma w Polsce ciezkich zbrodni?! Ach to widze ze jestesmy wspanialym, wyrozniajacym sie narodem. A co powiesz na to ze matka z ojcem zabili 4 swoje dzieci, pocwiartowali ich ciala i schowali do beczki?
Pozatym istnieje cos takiego jak kodeks prawny - sad nie ma dowolnosci w stosowaniu kar. Kto by wyznaczyl pedofilowi kare smierci ?! - -'

Jak jest obława na morderców... zawodowych morderców... Strzelać bez ostrzeżenia. Przecież lepiej ich zastrzelić, niż aresztować, a potem i tak stracić. Bezsens. Ale jak ich już aresztują to niech im życia nie odbierają.

Istnieje ktos taki jak obronca i cos takiego jak proces

to nie wiedziałem czy się śmiać czy płakać... z głupoty ludzkiej.

Ja jednak za chwile sie poplacze - przez twoje opoznienie umyslowe, za nie znanie podstawowych zasad o ktorych mozna przeczytac w gazecie i wypowiadanie sie w taki sposob. Jestes naprawde zalosny. Nie moge zniesc twoich postow. Tragedia.

Ten post był edytowany przez Pottermenka: 13.05.2005 17:49

--------------------
user posted image
+Quote Post
Pawelord2
post 13.05.2005 18:16
Post #349 

Prefekt Naczelny

Troche czarnego humoru - w USA było całkiem sporo przypadków kiedy skazanych na śmierć uniewinniano już po wykonaniu wyroku :]

A teraz do rzeczy ;]
Jestem ogólnie przeciw, ale w szczególnych wypadkach - jak najbardziej za.
Przedewszystkim - społeczenstwo ma prawo się bronić. Czy nie uznacie za odruch obronny zabicie kogoś kto temu społeczeństwu autentycznie zagraża? tego nikt nie kwestionuje, nawet Kościół.
Ja jako człowiek zazwyczaj spokojny i opanowany nie chciałbym takiej kary w polsce, ale wierzcie mi - i sami pewnie tez tak macie - są takie sprawy że sam chętnie bym ów wyrok wykonał...
I inna rzecz - co mi z tego że ktoś siedzi w więzieniu? ano nic... skazani powinni pracować na mnie, a nie odwrotnie jak to ma miejsce teraz...powinni być zmuszani do pracy żeby mi się zyło lepiej, całemu społeczeństwu. To jest imo bardzo sprawiedliwe, dlaczego ktoś kto zabił (też trzeba patrzeć w jakich okolicznościach) ma sobie odsiedziec 25 lat, nie mówie że w łatwych warunkach ale mimo wszystko - i wyjść? racja, życie ma juz za soba praktycznie, ale to w moim przekonaniu za mało :]
"...P..."

--------------------
now everybody's praying, don't pray on me
+Quote Post
MalGanis
post 13.05.2005 21:15
Post #350 

Uczeń Hogwartu

Nie zabijają?
Ale kradną czarodziej.gif I to tak umiejętnie, że to jest prawdziwa magia tongue.gif
A tak serio - inaczej będzie traktowany poseł, który zabił w obronie własnej a załóżmy górnik, który kogoś ciężko zranił w obronie własnej.

Co do tych dzieci...
Owszem, zbrodnia ciężka, ale bez przesady. Jak już mówiłem, po USA swojego czasu grasowali snajperzy. Nie porównujmy ludzi którzy nigdy nie powinni mieć dzieci do dosłownych śmierciojadów, którzy zagrazają narodowi, i w ogóle...

Co do obławy...
W Polsce małe szanse na normalny proces. Po za tym proces procesem ale i tak by mieli pewną karę śmierci. No i jak ktoś zabił jednorazowo "bo tak jakoś wyszło" <moze to nie jest dobre stwierdzenie ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co chodzi> zostanie stracony, bo bez pieniedzy, adwokata, sami wrogowie... A zawodowy morderca wyjdzie, bo zapłaci mafia, która będzie zadowolona z usług zabójcy i będzie go gotowa ratować byleby tylko dalej miec go na swych usługach...

Niby w jaki sposób nie potrafie myśleć?
Każdy ma swoje zdanie, prawda? Owszem, też chciałbym wysokiej kary dla kogoś, kto zabiłby mojego bliskiego, ale w granicach rozsądku. A jak ktoś zaproponował ukamieniowanie... LEKKA przesada, nie uważacie?

Ktoś wcześniej powiedział, że tylko Azja i Afryka siębawi w kary śmierci. Zgadzam się tym i pragnę dodać, że w Azji i Afryce za kradzież batonika jest obcięcie ręki - chcecie się zniżyć do poziomu jakichś buszmenow? A w USA w każdym domu jest broń palna, więc kara śmierci być musi - ale tam nie rozdają co po chwile wyroków śmierci...

Przypominam żę ja jestem za karą śmierci - ale tylko w uzasadnionych przypadkach. Np. jak morderstw było kilka. W tej sprawie, co dzieci zostały zamordowane to by się można było nad tą karą zastanowić, ale i tak mam wątpliwości. Przypominam że oni nie stanowią zagrożenia dla kraju - ofiarami stały się ich własne dzieci bo im przeszkadzały... Prędzej bym stracił "łowców skór", bo oni zabili kilkanaście osób jak nic z premedytacją i planem - ofiarą mógł być każdy. I to jest zagrożenie dla całego społeczeństwa...

Powelord... p2 z IRCa?
+Quote Post

17 Strony « < 12 13 14 15 16 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 17.05.2025 04:56