Kara Smierci, czyli co o tym
myslicie
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Kara Smierci, czyli co o tym
myslicie
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE chociaż - jeden człowiek to morderstwo. tysiąc - ludobójstwo. milion - statystyka. 'Śmierć jednostki to tragedia, strata miliona to statystyka' Józef Stalin Mel -> nie mam juz sily na twoje posty. Kur... wez to na przykladzie byla mlodziez co zakatowala bezdomnego odziwo poszli siedziec jak za normalne morderstwo. Widac ze chyba kierujesz sie zasadami ze sa ludzie i podludzie. Jak jedni umra to bedzie strata, a jak inni to nawet ucalujesz tego co ich zabil. Dobrze ze Czajld juz posumowal te twoje wczesniejsze wypociny bo ja bym napisal posta w stylu tego co wykasowalem na Ufo. Jak by mi juz mieli jakies osty walic ze chamstwo to nie mial bym zamiaru marnowac ich na ciebie. Najlepiej zamiast pisac takie farmazony idz poczytaj sobie cos o ufo. -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
GrimmY |
![]()
|
![]() Potężny Mag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2510 Dołączył: 08.07.2004 Skąd: z miejsca, gdzie stało zomo. Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(MalGanis) I właśnie w tym jest problem - wszystko zależy kto jest zabójcą i kto jest ofiarą. Co innego jak ofiarą będzie szanowny pan doktor, a co inengo jak to bedzie jakiś włóczęga. Albo jak zabójcą będzie jakiś tam pionek przestępczego świata, albo prezes jakiejś firmy... stary prosze cie zastanow sie co piszesz czasami - zabojstwo czlowieka to zabojstwo czlowieka, bez znaczenia kto nim bedzie...wszyscy jestesmy rowni, ale niektorzy sa rowniejsi? edit: nie czytalem posta omena, sory. Ten post był edytowany przez GrimmY: 03.06.2005 23:17 -------------------- |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
NIE. Nie co innego!!!!!!! Dokładnie to samo, jeśli zabójstwo zostało popełnione z premedytacją!!!!!!!!! Spotykany czasem niższy wymiar kary za pierwszą zbrodnie czy przestępstwo nie wynika z tego, że narazie zabił tylko jednego facia, więc w sumie lajt, tylko z tego, że zakłada się, że generalnie nie ma przestępczych skłonności, to był afekt albo inne uzasadnienia, mniej lub bardziej sensowne. Aż się dziwie, że trzeba tłumaczyć takie rzeczy......
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE I tak samo jest z zabójstwem - 1 to jeszcze nie katastrofa ale 3 - owszem, bo na większą skalę. Bo wtedy można mu wpisaćw akta "zawodowiec" czy coś takiego dry.gif I facet ma przesrane. A jak koleś zabił jednego kolesia - dostanie ileś tam lat ale nie powiedzą na niego że jest "zawodowcem". O___o Czy ty, biedny chlopczyku, spogladasz na zabojstwo czlowieka pod katem tego co jego morderca bedzie mial w KARTOTECE? Puk, puk, jest tam kto? -_- Edit; w cholere z emotami. Ten post był edytowany przez Elvaralinde: 06.06.2005 15:04 -------------------- |
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE I tak samo jest z zabójstwem - 1 to jeszcze nie katastrofa Skąd wiesz czy to nie katastrofa. A jesli to był ojciec, który jako jedyny pracował i zarabiał na swoją rodzinę. To on zapewniał im byt- uwazasz, że to nie katastrofa?! ciekawe czy tez bys tak uważał tracąc kogoś bliskiego? Facet czy ty znasz coś takiego jak poczucie przyzwoitości? -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
śmierć za śmierć
-------------------- |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ciesz się że za każde zło które wyrządziłaś nieodpowiadno Ci zawsze tym samym, było takie zasady dobre są conajwyzej dla lduzi pierwotnych. Polecam "Zieloną Milę" a tak pozatym to nikt za odrąbanie komuś ręki nikt nie odąbuje ręki a śmierć wymierzona jako kara jest taką sama zbrodnia. Zawsze gdy za zabójstwo wymierza sie karę śmierci, to dostaja ją w wiekszości ludzie którzy dostasliby w nromalnym procesie najwyzej 10 lat. W 90% przypadków działali w afekcie...ale coż, oko za oko.... Przypomina mi sie sytuacja z gosciem który sprzeczał sie z kierowca autobusu o jakąś błachostkę a ten wyciagnął nóż i uderzył jednym ruchem prosto w sercea na oczach pasazerów...zrobiono z tego sensację podczas gdy w sytuacji gdyby ten kierowca trafił go ramie, nie napisali by o tym nawet w wiejskiej gazetce, a sam kierowca mzo.e byc w istocie najpokojnijeszyym obywatelem, który przez przypadek natrafił reka na scyzoryk z kieszeni.....z tego co pamietam, ta sprzeckza była tak banaln ze nawet afektem by sie nie wybronił, jak nic kara śmierci...
-------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Po to jest śledztwo. A bronić mógłby się nie afektem, ale przypadkiem. Poza tym wybacz, ale WYCIĄGNĄŁ NÓŻ NA CZŁOWIEKA BEZ WYRAŹNEGO POWODU. To jeszcze się nie kwalifikuję na karę śmierci, ale jakoś mało mam w sobie serca do szukania usprawiedliwienia. Kara ma być odpłatą. Nie zemstą a odpłatą właśnie. Walor poprawczy czy wychowawczy jest niejako wtórny i dodatkowy. Jedyną sprawiedliwą odpłatą za odebranie komuś życia z premedytacją (myślę tu tylko i wyłącznie o tym co w USA zwane jest morderstwem pierwszego stopnia)jest odebranie mu życia. Inaczej mordecy byliby przez prawo UPRZYWILEJOWANI jako posiadajcy wyłączność i pozwolenie na odbieranie życia. Tak - pozwolenie. Tak właśnie działa brak kary śmierci w praktyce.
|
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
hm nie widze tej roznicy pomiedzy zemsta a odplatą?
dla mnie cala sprawe mozna sprowadzic tylko do jednego problemu - 'czy zabijanie jest złe?' a jesli juz ustalimy ze tak to nie stosujmy kary smierci. tylko przestrzeganie zasady 'nie zabijaj' i nic wiecej. tylko tyle. -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A abstrahując wyobraźcie sobie taką sytuacje:
Wielka ilość ludzi dajmy na to 100 tysięcy np na jakimś stadionie przebywa (zaliczasz się do nich) i nagle kilkanaście metrów nad tobą pojawia się terrorysta który "łaskawie" informuje że za 5 minut wysadzi cały stadion w powietrze. Czy gdybyś posiadał broń przy sobie i w imię ratowania 100 tysięcy ludzi zastrzelił terrorystę to byłoby to złe? -czy raczej dobrze byś zrobił? P.S - mój xiądz powiedział że zabicice człowieka zawsze jest złe nawet w takim momencie, ale czy jeśli w taklim momenice mając możliwość uratowanie 100 tysięcy ludzi i siebie samego nie powinieneś czuć się współ winny jeśli nic byś nie zrobił???? Ps. nr 2 - a swoją drogą nie jestem za karą śmierci, a to dlatego że człowiek który zabił iluś tam ludzi, ile kobiet zgwałcił itp powinien otrzymać najsurowszy wymiar kary, a kto mi udopwodni że Kara Śmierci jest właśnie tą najsurowszą karą?? -> być może jest to nie kara a nagroda dla człowieka bo "wreszcie" będzie miał okazję opuścić ten zdrowo poroniony świat... Ten post był edytowany przez hiob27: 13.07.2005 12:10 -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
co by dało zastrzelenie go? bomba prawdopodobnie i tak by wybuchła. a zresztą nie wiadomo czy ktoś by tak nie wrabiał. i może być i tak że zabijesz "glupiego żartownisia - niedoszłego terroryste" ;p
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tym lepiej nie bedzie głupich zartownisiów.
niech ktos kropnie lecha plizzz [nie wałęsę] -------------------- ...
|
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
i pójdziesz siedzieć ;p tak to byśmy się wszyscy wymordowali. na żartownisiów są inne metody. i już finito.
-------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Hmmm ja to był tego kolo co dzwonił wczoraj, ze niby bomba przywiązał do bomby z widocznym licznikiem. Bomba oczywiscie fałszywa ale on o tym nie wie hehehhehe <- mściwy śmiech
Niestety: "Uszanowanie godności osobistej" - w konstytucji jak byk i kupa. Ten post był edytowany przez kubik: 13.07.2005 13:18 -------------------- ...
|
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
nadal jestem za śmierć za śmierć. nie mówię tutaj o jakimś przypadku czy co. że np. facet kogoś zabił w obronie własnej, czy co. chodzi mi o morderstwo z premedytacją. jak ostatnio głośna afera zabića przez 19 latka 17 latka, bo nie miał komputera. za to powinno się karać śmiercią. więzienie powinno być tylko za np. kradzież.
-------------------- |
Nes |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 195 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: Szczytno ![]() |
QUOTE(hiob27 @ 13.07.2005 12:09) A abstrahując wyobraźcie sobie taką sytuacje: Wielka ilość ludzi dajmy na to 100 tysięcy np na jakimś stadionie przebywa (zaliczasz się do nich) i nagle kilkanaście metrów nad tobą pojawia się terrorysta który "łaskawie" informuje że za 5 minut wysadzi cały stadion w powietrze. Czy gdybyś posiadał broń przy sobie i w imię ratowania 100 tysięcy ludzi zastrzelił terrorystę to byłoby to złe? -czy raczej dobrze byś zrobił? P.S - mój xiądz powiedział że zabicice człowieka zawsze jest złe nawet w takim momencie, ale czy jeśli w taklim momenice mając możliwość uratowanie 100 tysięcy ludzi i siebie samego nie powinieneś czuć się współ winny jeśli nic byś nie zrobił???? Ps. nr 2 - a swoją drogą nie jestem za karą śmierci, a to dlatego że człowiek który zabił iluś tam ludzi, ile kobiet zgwałcił itp powinien otrzymać najsurowszy wymiar kary, a kto mi udopwodni że Kara Śmierci jest właśnie tą najsurowszą karą?? -> być może jest to nie kara a nagroda dla człowieka bo "wreszcie" będzie miał okazję opuścić ten zdrowo poroniony świat... nie o to chodzi. zabijanie jest złe, nie wazne w jakich okolicznosciach. -------------------- ![]() "Gryffindor - You're brave, but you'll probably die by 20." |
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Ja bym bardziej za tym żeby zabójcy otrzymywali kare dożywocia. Ale jako że my płacimy na ich utrzymanie, powinni na siebie w pewien sposób zarabiać: ciężką pracą (zapchane studzienki czekaja) . Jeśli my będziemy karać ich smiercią, będziemy tacy jak oni.
Ten post był edytowany przez BeBe: 13.07.2005 18:05 -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
nie będziemy...
A swoją drogą - puściłbyś nototrycznego mordercę i gwałciciela żeby w środku miasta studzienki oczyszczał? głupi imo pomysł... Niech się męczy ;] kamieniołomy, eksperymenty, transplantacje... - chodzi o to coby widział - zabijasz? licz się z konsekwencjami... Skąd mamy wiedzieć że ktoś żałuje? ano nie wiemy... jak żałuje to lepiej dla niego... ale cierpienie swoje niech traktuje jako pokute! ha... "...P..." -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
BeBe |
![]()
|
Puściłabym. Przecież nie będzie tam sam, tylko ktoś( czyt. straznik) będzie go pilnował. Przynajmniej byłby ktoś kto wreście by sprzątał
![]() -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
avalanche |
![]()
|
kamieniołomy najlepsze ;p
F. Scott Fitzgerald |
hiob27 |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 379 Dołączył: 28.05.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A z drugiej ręki czy osoba któa nikogo nie zabiła ale np działała na szkodę państwa na np 50 mld złotych (jak wielu polityków) powinna iść do więzienia na dożywocie? -moim zdaniem to głupota! Najpierw taka osoba działa na szkodę a potem idzie do więzienie bez żadnych zobowiązań wobec społeczeństwa - głupota. Niech zapłaci w takim razie 100 mld złotych (albo chociaż niech skasują całe mienie na rzecz państwa) ale coś czuję że w takiej sytuacji Polska by nie miała żadnej dziury budżetowej
![]() -------------------- Prefekt Hufflepuff
![]() ![]() |
anagda |
![]()
|
gwałcicieli to się powinno kastrować, wypalać na czole napis "jestem gwałcicielem" i puszczać na ulicę. ludzie to by już kolesia zlinczowali. no byłaby dla takiego najgorsza kara.
-------------------- |
Milina |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 125 Dołączył: 05.05.2005 Skąd: Kraina Marzeń Płeć: Kobieta ![]() |
A inne zbrodnie? Złodziejowi rękę by uciąć. Ale ma drugą i nadal będzie kraść.
|
anagda |
![]()
|
tutaj to nie... złodzieja za kratki....
-------------------- |
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(BeBe @ 13.07.2005 20:23) Sanatorium. Moj kolega mial taki luzny plan jak juz obejmie wladze; wprowadzic do wiezien rozowe uniformy i puszczac non stop hymn samoobrony. Gwarantowal zmniejszenie przestepczosci. Ale to juz taka dygresja nie na miejscu. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 17.05.2025 08:37 |