Amator Czy Profesjonalista [teatr], co wolicie???
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Amator Czy Profesjonalista [teatr], co wolicie???
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
czy wolicie oglądać przedstawienia
przygotowane rpzez różne szkolne kółka teatralne, amatorskie, czy chodzić do
profesjonalneogo teatru, gdzie aktorzy za swoje występy dostają kupę
kasy???
ja osobiście wolę amatorów. jest to co prawda duuużo niższy pozionm (choć znam zespól, który można nawet powiedzieć, żę nei widać różnicy). dla mnie tylko wtedy aktorzy grają "od siebie, z duszą". robią to bo lubią, a nei dlateog, że zarabiają na tym pieniądze. jakie jest wasze zdanie??? -------------------- |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
hm w sumie wychodzę czasem do teatru
[trzeba się 'skulturalnić' ;>] i raczej wolę profesjonalistów.
nie wiem czemu, lepiej mi się ogląda. ale często nie widać różnicy.
|
Syriusz_Black |
![]()
|
![]() Cichociemny. Grupa: czysta krew.. Postów: 1910 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: stąd nie widać Płeć: jedyny w swoim rodzaju ![]() |
To zależy... od nazwisk profesjonalistów, od
tytułu sztuki i tematu...
Wiesz.. ja na przykład uwielbiam Gajosa i Stuhra i jeśłi oni wystęują, to jest 100% pewne, że sobie na przedstawienie pójdę... -------------------- ![]() |
MeGi_16 |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 137 Dołączył: 31.12.2003 Skąd: Poznan ![]() |
czasem trzeba się "odchamić",a
przy moim ojcu i pracy jaką wykonuje,to w teatrach bywam często i
zdecydowanie wolę profesjonalistów,głównie w komediach.a kółko teatralne?u
mnie w szkole nie istnieje,więc nie mam co porównywać chyba....
-------------------- "Czymże jest życie, jeśli nie szeregiem natchnionych szaleństw? Trzeba tylko umieć je popełniać! A pierwszy warunek: nie pomijać żadnej sposobności, bo nie zdarzają się co dzień." George Bernard Shaw (1856 - 1950)
--- "Dla Ciebie mógłbym zrobić wszystko co zechcesz powiedz tylko... Naprawdę na dużo mnie stać" Myslovitz Dla Ciebie warto żyć =* Hej Kolejorz,hej Kolejorz,heja heja hej Kolejorz!!! |
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
no jasne, ze profesjonalka. chociaz moze
zmienilabym zdanie, gdybym widziala choc jedno amatorskie przedstawienie,
ale nie takie rodem z akademii szkolnych. ale zdecydowanie wolę teatr
nowoczesny od tradycjynego ;P
|
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
Akurat aktorstwo to zawód, więc nie widzę
nic złego w tym, że za dobre przedstawienie aktorzy dostają kupę kasy.
Bynejmniej mnie to nie zraża do teatru profesjonalnego.
A czy musi być albo albo? Ja mogę i tu, i tam. Czy profesjonalny, czy amatorski... teatr ejst teatrem, poza tym trudno klasyfikować ludzi jako amatorów lub profesjonalistów patrząc na to gdzie grają. A nóż widelec ktoś ma wspaniały talent i gra jak profesjonalista, mimo, że jest amatorem? A ja wódkę za wódką... i tam i tam. -------------------- ![]() yeah. |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Osobiscie do duzych teatrow nie chadzam dla
przyjemnosci, glownym tego poodem jest to ze poprostu nie mam gdzie, wiec
jezeli juz jestem w teatrze to z klasa, wiecie jak to jest, jakas
przynudnawa lektura albo cos takiego, jedzie sie po to zeby wyrwac sie ze
szkoly... za to rozwalaja mnie scenki przygotowywane na roze okazje przez
jedna z klas w naszej szkole, ludzie dawno taki zadowolony nie wyszedlem z
apelu o trzecim maja:)
A co do zaangarzowania to zgadze sie z Morna, przecierz do teatru chodzi wlasciwie malo osob, oni za to wcale tak duzo nie zarabiaja, przecierz gdyby chcieli zgarnac spora kase zagraliby w "Na dober i na zle", a nie grali w teatrze, no nie przesadzajmy, jesli dbry aktor gra w teatrze to znaczy ze to bardzo lubi w wklada w to serce. -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Syriiuszka |
![]()
|
![]() Laska Szatana XD Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 643 Dołączył: 12.05.2003 Skąd: z nienacka. Płeć: Kobieta ![]() |
poza tym, żaden aktor nie będzie
naprawdę dobry, nie będzie 'profesjonalistą' jeżeli przestanie grac
dla siebie, a zacznie dla pieniędzy tylko i wyłącznie. To się czuje, jak
utarty schemat, pusta maszyna, na zewnątrz wszystko jest okej, ale gdzie w
tym głębia...?
-------------------- ![]() yeah. |
Anarchistka |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 43 Dołączył: 11.08.2004 ![]() |
Ja cholernie lubię „scenki”
wystawiane przez amatorów, jakieś kółka teatralne, scenariusze pisane przez
nastolatków. Ci ludzie mają pasje i wszystko co przestawiają jest takie
energiczne i prawdziwe. Szalenie za to nudzą mnie jakieś poważne adaptacje
sceniczne książek (co gorsza lektur)... nie wiem. Mam jakiś wrodzony wstręt
do lektur szkolnych
![]() -------------------- ... bo czasami słowa to zbyt wiele
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sa, no, ale co ja moge wiedziec o teatrze
bylem moze z kilka razy w zyciu, ale osobiscie podobaja mi sie niektore
sztuki przedstawiane w teatrze telewizji.
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
voldius |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
Ci młodzi taką sztukę nowoczesną próbują, która ma być takim lansem gównianym. nie lubie tego. |
||
Sihaja |
![]()
|
||
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: czysta krew.. Postów: 1716 Dołączył: 12.06.2003 Skąd: Z Nibylandii Płeć: Kobieta ![]() |
Eh to nie tak. Aktorzy, którzy grają w teatrze profesjonalnym też robią to dlatego, że mają taką pasję. A pieniądze, które zarabiają... heh... wiesz, tego nie warto nazwać pieniędzmi. Właśnie wchodzę w to środowisko i przeraża mnie moja przyszła gaża, nawet jako studentki tego kierunku jak narazie. Równie dobrze można powiedzieć, że amatorzy grają dlatego, że chcą się pokazać. Też wiem co mówię, grałam w teatrze amatorskim przez 4 lata i ogromna większość to ludzie, którzy chcą ze sceny (my mieliśmy to szczęście, że graliśmy na scenie teatru profesjonalnego) chcą po prostu pomachać dwóm ciociom i kuzynce. Do tematu: wolę przedstawienia profesjonalne (choć nie zawsze). W profesjonalnym przeważa świadomość tego co się odgrywa, warsztat (który wbrew pozorom jest ważny), pewna dojrzałość sceniczna. A amatorzy - mogą być dobrzy. Mogą być lepsi nawet, ale to sie żadko zdarza. Choć z drugiej strony - patrząc na niektóre amatorskie teatry tańca... Cóż. Takiego poziomu niejedna opera i nie jeden balet by się nie powstydził. Wszystko zależy od ludzi, którzy to tworzą. MisieK: polecam teatr, warto w nim być więcej niż kilka razy w życiu ![]() P.S. Uwierzcie, że aktorem sie nie zostaje dla kasy (zwłaszcza teatralnym). Do tego trzeba mieć pasję, bo długo się nie wytrzyma. Zapewniam, nie jest to zawód lekki, łatwy i przyjemny. Ten post był edytowany przez Sihaja: 12.08.2004 16:29 -------------------- |
||
MisieK |
![]()
|
Sih, nawet nie wiesz jakbym chcial pujsc na
jakas dobra sztuke. Moze jak na studia wyjade dzies to pujde, narazie nie
mam co marzyc.
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pytanie zadane w pierwszym poscie jest tak troche zle postawione, bo jakby pokazuje, ze Ci na duzej scenie to sa zli, bo to komercha i wogole my tu komerchy nie lubimy.
Przez cos musieli do tego dojsc. Co wole? Nie wiem co rozumiecie przez amator. Jesli szkolne przedstawienia z podstawowki - wole duza scene i placic za bilet. Jesli jednak mam do czynienia z niewypromowanym talentem - to wole wlasnie kameralne przedstawienia gdzie ktos ma zadatki na aktora. -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Szara Elfka |
![]()
|
![]() Łuczniczka doskonała Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 65 Dołączył: 12.04.2003 Skąd: Eriador ![]() |
Ja osobiście uwielbiam teatry uliczne,
pełne pompy i spontaniczności.
Trudno powiedzieć, by jakikolwiek teatr nie był spontaniczny, ale jednak uliczne mają w sobie to coś... ten czar. U mnie w Gdańsku zorganizowano tzw "Fetę" czyli festiwal teatrów ulicznych i muszę przyznać, że chwilami czułam się jak na wielkim koncercie... to było piękne. -------------------- Jaka twoja cena byś brata sprzedał? Jaka twoja cena byś kupić się nie dał? Fatalny dzisiaj czas, godnych reguł zagłada. Brat sprzedaje brata, sąsiad sąsiada. Jesteś normalny, ja zapewne szalony. Jestem prawdziwy, ty dobrze ułożony. Farben Lehre - Judasz </b> ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sumiko |
![]()
|
![]() >>blondynki są głupie.<< Grupa: czysta krew.. Postów: 876 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z dupy. Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie przepadam wcale za teatrem... może
nie rozumiem i tyle, ale wkurza mnie to, że tam cały czas widać, że to nie
prawda.
Jedno co mi się tylko podobało to Chicago w teatrze muzycznym... było czarujące. -------------------- dupa.
|
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
Może chodzisz na nieodpowiednie
przedstawienia?
Mi najbardziej podobają się te na małej, kameralnej scenie, gdzie ludzi jest z 50 a wszytsko rozgrywa się tuż obok ciebie. Widać każdy grymas aktora i ruch ust, dokładnie. Tam najczęściej wystawiane są ciekawe sztuki, zero nudy. -------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Syriiuszka |
![]()
|
A ja mam teatr rozrywki w chorzowie,
niesamowita atmosfera, niesamowita sprawa, polecam gorąco..
-------------------- ![]() yeah. |
MisieK |
![]()
|
A ja polecam Klase IIC w 2 LO w Gizycku, bo
wiecej nie mam co poleca, Chorzow, te czyste powietrze i wogole... XP
loonatyk |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 146 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: z manhattanu ![]() |
Syrii, dzięki ci, że promujesz Chorzów
; D , ale ja wole małą scene w teatrze Wyspiańskiego w Katowicach. Po prostu
suuuper przedstawienia : )
Ten post był edytowany przez Mornariel: 12.08.2004 20:33 |
Syriiuszka |
![]()
|
W Katowiccach mówisz? A nie byłam, nie
wiem. I pewnie już nie będę, niestety.
A w Teatrze Rozrywki byłeś? Ten post był edytowany przez Mornariel: 12.08.2004 20:33 |
loonatyk |
![]()
|
Byłem, ostatnio na Balu u Wolanda z M.
Maleńczukiem na podstawie Mistrza i Małgorzaty. Wynudziłem się strasznie, bo
nie czytałem książki i trudno było mi się skupić, żeby cokolwiek zrozumieć
:>.
Jedź Katowic mówie Ci. Kup sobie ten bilet na 3 miasta za 3.30 + bilet na przedstawienie, a nie pożałujesz ^^ -------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Syriiuszka |
![]()
|
no, jaki bilet kupic to wiem XD
A kiedy jest coś ciekawego? -------------------- ![]() yeah. |
loonatyk |
![]()
|
Wiesz co, na swojej stronie
(http://www.teatrslaski.art.pl) nie mają aktualnego repertuaru :/ . Trzeba
by było poszukać gdzie indziej. Zachęcam Cię na "Beztlenowców" i
"Przypadek Klary"- te dwa widziałem. Interesujący powinien też być
Trainspotting. Filmowej wersji nie widziałem, ale podobno jest dobra.
Niestety nie wiem, czy ciągle te przedstawienia grają :/ Trzeba się
zainteresować : )
-------------------- yesterday i woke up sucking a lemon
|
Neonai |
![]()
|
![]() Jolene Grupa: czysta krew.. Postów: 3818 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: z nizin. Płeć: Kobieta ![]() |
Najfajniejsza sztuka jaką widziałam to
'merlin' w teatrze narodowym scena przy ulicy wierzbowej ;P
humorystyczna wersja opowiesci o krolu arturze i rycerzach okraglego
stolu! boskie. proponuje wejsc tu, nastepnie spektakle i scena przy ul. wierzbowej =)
|
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 12.05.2025 05:22 |