Edinburgh Book Festival Czyli, spoiler warn
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Edinburgh Book Festival Czyli, spoiler warn
kubik |
![]()
|
||
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- ...
|
||
Arwen |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 32 Dołączył: 15.05.2003 Skąd: Lothlorien/Rivendell ![]() |
Hm... jak dla mnie najbardziej
interesujacymi sa te "fakty' o Petunii (czym jeszcze nas
zaskoczy...?), to, że Snape widzi Thestrale (no, z jakiego powodu...?) i
może jeszcze to o Aberforth'cie Dumbledore... o ile sie nie myle był
(pewnie jest nadal) w Zakonie, a "Pod Swinskim Lbem" rozgrywa sie
kilka scen... (przepowiednia, zebranie, a Hagrid nie przywlokl z tamtad jaja
smoka?), wiec MOZE to ma jakis glebszy sens...moze tam spotykaja sie jacys
inni ludzie i ma on dostep do takich informacji jakie wymieniaja ze soba
tacy, co tam przychodza... a moze po prostu wyobraznia mnie
poniosla...
![]() -------------------- "Nie każde złoto blask okrywa,
ani wędrowiec myli drogi, starość dojrzała siłą bywa, korzeni mróz nie sięga srogi..." Remembering Sirius |
madziula |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 63 Dołączył: 13.06.2004 ![]() |
hmm...wszystko jest ciekawe..ale
najbardziej mnie intryguje kim bedzie ten McClagann??????
![]() Ten post był edytowany przez madziula: 16.08.2004 01:11 -------------------- "....And I give up forever to touch You...'cause I know, that You feel me somehow...You're the closest to heaven that I'll ever be...And I don't wanna go home righ now....
And all I can taste is this moment ...and all I can breathe is your life...'cause sonner or later it's over ...I just don't want to miss You tonight...." "Życie,choć piekne tak kruche jest, wystarczy jedna chwila, by stracić je..."(*) "Lece,bo chcę..lece bo życie jest złe,czy są pieniądze czy nie ,lecę bo wolność to zew...Lece bo wciąż Kocham Ciebie ...Kocham Cię..." |
IceSoul |
![]()
|
||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 38 Dołączył: 22.07.2003 ![]() |
Snape może je widzieć (co najmniej) z dwóch powodów: 1. W końcu był śmierciożercą i nie powiecie mi, że nikogo nie zabił... Może nawet kogoś, z kim był emocjonalnie związany. 2. Mógł widzieć jak ojciec zabija jego matkę. Dlaczego? Przypomnijcie sobie chociażby wspomnienie Snape'a dotyczące dzieciństwa - rodzinka Severusa zdecydowanie nie należała do najlepszych... Poza tym miałby wtedy powód do zostania Śmierciożercą (zemsta na ojcu). Chyba mnie trochę poniosło... Ale co tam ^^" -------------------- Sometimes I wake up, and I'm falling asleep,
And I think that maybe the curtains are closing on me, But I wake up, Yes I wake up, Smiling. "A Dementorów wyśle się do Azkabanu" =P "Czy gdyby Voldemort miał komórkę, lubiłby grać w wężyka?" |
||
Szyszmora |
![]() ![]()
|
||
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 58 Dołączył: 17.07.2004 ![]() |
No nie, nie mów, że twoi rodzice czasem
sie nie kłócą! Ale to przecież nie oznacza, że mają sie zaraz
pozabijać......
Chyba rzeczywiście... -------------------- the things you say
games you play dirty magic... |
||
anagda |
![]()
|
||||||||||||||||||||
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
nie chciał, bo zrobić miał to Harry. ani Dumbledore, ani nikt inny by tego nie dokonał
ale co....
może pół-charłakiem?? ![]()
nie chce mi się wierzyć... brat Dumbledora??? na pewno nie.. chociaż jak tak mówi Jo... ale mi to osobiście nie pasuje...
tego można było się domyśleć...
i to pewnie będzie ten "Książę półkrwi"
przecież musi mieć... może niezyje..???
to chyba logiczne, skoro był śmierciożercą. na pewno widział nie jedną śmierć... pewnie nie jednej SAM dokonał...
nie zaznał... a może ZAZNA...??? edit moderatorski: dodanie tagu spoiler Ten post był edytowany przez kubik: 16.08.2004 20:14 -------------------- |
||||||||||||||||||||
selenity |
![]()
|
||||||||
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 2 Dołączył: 17.07.2003 ![]() |
jesli chodzi o
to myslę, ze możesz mieć rację, to brzmi jak dobry powód.
|
||||||||
kubik |
![]()
|
||
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
oto co ma do powiedzenia jedna ze
szczęśliwych uczestniczek spotkania z Jo:
co o tym sądzicie? -------------------- ...
|
||
anagda |
![]()
|
![]() Członek Zakonu Feniksa Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1994 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
nieźle. ale tak szczerze mówiąc, to tego
się domyślałam. jednyna chyba nowością jest fakt, że Ginny nie ma nic
wspólnego z kotami. myślałam, ze ma. np. bedzie animagiem zmieniajacym się w
kota. cuż. może się juszcze Jo rozmyśli...
-------------------- |
IceSoul |
![]()
|
||||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 38 Dołączył: 22.07.2003 ![]() |
Poniosło mnie, bo jestem teraz w trakcie pisania ff o Sevie i się zapomniałam ^^" -------------------- Sometimes I wake up, and I'm falling asleep,
And I think that maybe the curtains are closing on me, But I wake up, Yes I wake up, Smiling. "A Dementorów wyśle się do Azkabanu" =P "Czy gdyby Voldemort miał komórkę, lubiłby grać w wężyka?" |
||||
ANASTAZJA BLACK |
![]()
|
||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 135 Dołączył: 06.07.2004 ![]() |
maybe new teacher OPCM? choć moze sie mylę. ale jakoś tak mi pasuje. hm. a petunia....... a petunia jest walnięta i tyle ![]() -------------------- SADZONKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Osioł, "Shrek2")
http://img.photobucket.com/albums/v480/kka...hp/sadzonki.jpg obrazek w sygnaturce nie przekracza 200x200 |
||
Koralina |
![]()
|
||||||||||||||||||
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Wenus Płeć: Kobieta ![]() |
Dumbledore powiedział kiedyś do Harry'ego o Voldzie: "łączy was zaklęcie, które zawiodło". Łączy, czyli ich duszy i umysły coraz bardziej stają się sobie bliskie. Jeden wie, co drugi czuje i odwrotnie. Harry przyjmuje emocje Voldemorta, jego gniew i śmiech. Tak samo może być z energią życia - Voldemort umierał, ale miał osobę na ziemi która niedawno się narodziła i była potężna jesli chodzi o potęge życia (nie stary człowiek, słaby) złączoną z własnym ciałem poprzez zaklęcie i żeby przeżyć "żywił" się energią Harry'ego. Żeby Voldemort zginął Harry musi pozbyć się życia z własnego ciała, bo inaczej, siła Voldemorta nawet osłabiona przez tysiące czarodziejów będzie odbudowywana dzięki energi małego Pottera. Narazie tak byłoby chyba najlogiczniej.
To, że nie jest charłakiem, nie oznacza, że nie jest człowiekiem i nie ma uczuć. Nie wyobrażam sobie, że jest zupełnie inna niż Lily skoro mają takich samych rodziców. Wydaje mi się, że stanie kiedyś po stronie Harry'ego, gdy Vernon będzie się z nim kłócił, co doprowadzi do kłótni między Vernonem i Petunią, może Petunia się tak zdenerwuje, że wyprowadzi się z domu np. razem z Harrym, wtedy jakaś przepaść między Harrym a Petuniem zniknie i zaczną być normalną rodziną. Ciekawie wtedy by było.
Pytanie tylko - od kiedy.
Feniks to zwierze pozytywne i można było się spodziewać, że będzie patronusem Dumbledora.
Tylko ciekawe, kim on będzie.
Myśle, że nawet jeśli by posiadał, to ta postać nie wnosiłaby nic szczególnego do fabuły. Przypominałaby tylko ciągle o śmierci Syriusza.
Może być to coś o wiele głębszego niż nam się wydaje, Severus od początku Hogwartu z tego co wiemy był zamknięty w sobie i przez to wyśmiewany. Wątpie, żeby zdziwaczał bez powodu. Mógł pochodzić z rodziny patologicznej i przeżyc wiele już w młodym wieku - nawet zobaczyć śmierć.
To było do przewidzenia - gdyby kogoś kochał, nie chciałby zabijać, niszczyc innym ich miłość. Ale los go tak obdarzył, że wychował się bez wspłóczucia, miłości, zaufania co doprowadziło go powoli do stanu w jakim się znajduje.
Pierwszą połowe pisała rok, więc dajmy na to drugą też rok = wychodzi nam sierpień 2005. Plus projekt okładki, ewentualne poprawki, praca drukarni = daje 4 miesiące, 5 może. Koło bożego narodzenia byłaby książka w Wielkiej Brytani, czyli dla osób czytających tłumaczenie Polkowskiego w czerwcu 2006 - 2 długie lata. -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
||||||||||||||||||
anagda |
![]()
|
według mnie nawet trochę więcej. przecież
V część pisała dwa lata... to 6 czxęść pewnie jeszcze dłużej....
-------------------- |
voldzia |
![]()
|
||
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
fragment tego wywiadu:
ja tu nie widze jasnej odpowiedzi TAK,
jest to raczej jedna ze sprytnych odpowiedzi Rowlling, w ktorej tak naprawde
nie jest jasno powiedziane tak/nie. wiec nie mow ludzia ze tak jest, jak
MOZE tak jest
![]() ![]() |
||
kubik |
![]()
|
||
voldzia => czytanie ze zrozumieniem fajna umiejetność:
-------------------- ...
|
||
voldzia |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 367 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Łódź Płeć: Kobieta ![]() |
"dobrze rozumujecie" nie znaczy
macie racje :/. a wiele osob ktore tego nie czytalo moglo pomyslec ze tak
jest NA PEWNO. wiele razy JKR powtarza ze ktos dobrze rozumuje, ale nie
oznacza to ze tak jest, tylko ze moze odkryc cos wiecej na ten temat
![]() |
anagda |
![]()
|
||
no wiesz... jakby tu powiedzieć.... jakby Jo pisała wszystko DOSŁOWNIE to dawałaby nam do zrozumienia, że jesteśmy bandą głupich baranów (albo kóz, jak ktoś woli). a tak wogóle to jakby misała dokładnie, to o czym byśmy teraz gadali na furum?? ![]() -------------------- |
||
voldzia |
![]() ![]()
|
no, sorry, czytalam okrojona wersje
wywiadu, i tam koncowka jej wypowiedzi byla wykasowana, a ja o tym
zapomnialam
![]() ![]() ![]() |
M.J |
![]()
|
Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 15 Dołączył: 09.10.2004 ![]() |
[quote=Koralina,18.08.2004 17:53]
To, że nie jest charłakiem, nie oznacza, że nie jest człowiekiem i nie ma uczuć. Nie wyobrażam sobie, że jest zupełnie inna niż Lily skoro mają takich samych rodziców. [quote] Przecież rodzeństwo moze byc zupelnie inne. Z charakteru szczególnie! -------------------- Harry milczał, oszołomiony tym, co usłyszał. Dusza wysysana przez usta... A potem pomyślał o Blacku
- Zasługuje na to - powiedział nagle... Ponownie rozległ sie brzdęk tłuczonej porcelany. Neville rozbił drógą filiżankę. Profesor Trelawney opadła na wolny fotel: oczy miała zamkniete, a połskującą klejnotami dłoń przyciskała do piersi w okolicy serca... ... - Mój drogi - olbrzymie oczy profesor Trelawney otworzyłysię szeroko - masz ponuraka... |
Koralina |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 155 Dołączył: 14.02.2004 Skąd: Wenus Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(M.J @ 11.10.2004 15:39) Przecież rodzeństwo moze byc zupelnie inne. Z charakteru szczególnie! Mogą być zupełnie inne, ale chodzi mi bardziej o wychowanie. Jeden dom i jedne reguły i ten sam przykład prawdziwej rodziny nadany przez rodziców. Wpajając od małego dziecku jak ma postępować można je nie tyle co zmienić, jak ukierunkować co ma robić i jak się zachowywać. Jeśli pochodziły z porządnej rodziny, gdzie rodzice interesowali się dziećmi znali ich wady i pewnie próbowali je zniszczyć w sposób łatwo przyswajalny. Petunia mimo wszystko posługuje się regułami, dowód - zareagowała na wyjca Dumbledore'a, a jednak nie musiała - mogła zostawić Pottera na pastwe losu, niech zginie. Ten post był edytowany przez Koralina: 11.10.2004 17:25 -------------------- ![]() Tak, zawsze genialna - idealna, muszę być i muszę chcieć. Super luz i już, setki bzdur i już - to nie ja. I nawet kiedy będę sama, nie zmienię się - to nie mój świat. Przede mną droga którą znam, którą ja, wybrałam sama. Myslovitz |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 21:44 |