Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )

Reply to this topicStart new topicStart Poll

Drzewo · [ Standardowy ] · Linearny+

> Sonet O Gitarze

Carti
post 26.08.2004 16:47
Post #1 

Tłuczek

Grupa: Magiczni Forumowicze

Stoi sobie w kącie, jakby na kogoś czeka
sześciostrunowe, piękne wytrzeszczywszy oczy
i żałość ciągle w serce pęczniejące tłoczy
z podejściem do niej w kącik nieśmiało się zwleka

Kontakt z nią życiodajny jak duży łyk mleka
lecz cóż to? Jedno oko łzę powoli broczy
Serce zaś omal z piersi nie wyskoczy
Zwykła sytuacja, a dylemat dla człeka

Ująć ją w delikatnie w podniecone dłonie
i wszystkie swe uczucia powoli wyśpiewać
usiadłszy uprzednio na romantycznym tronie

Potęguje doznania, może je podlewać
miłość zaś delikatnie, lecz stanowczo płonie
nim strudzony z emocji człek zacznie omdlewać

Ten post był edytowany przez Carti: 26.08.2004 16:48

--------------------
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
powerpuffgirl
post 27.08.2004 15:36
Post #2 

Kafel

wiersz jak dla mnie calkiem niezly, chociaz troche nie z tej epoki. ale nawet udana stylizacja. ciekawe masz podejscie do tego instrumentu, pogratulowac!:)

pozdrawiam
+Quote Post
Carti
post 27.08.2004 18:31
Post #3 

Tłuczek

Heh, nie ukrywam, kocham moją gitarę, ale w tym akurat przypadku gitara jest metaforą...

Czekam na kolejne opinie!

--------------------
+Quote Post
Mellisa
post 28.08.2004 15:21
Post #4 

Czarodziej

Grupa: fikcyjnie głodni

calkiem niezle...

ale pod koniec wiersz traci napiecie

mleko mi nie pasuje...
i to, ze uzywasz konsekwentnie słowa 'czlek'

strasznie podniosły klimat
az ciezki...
co jest dosc komiczne

tak ja to odebralam...

--------------------
+Quote Post
matoos
post 28.08.2004 18:48
Post #5 

Wytyczający Ścieżki

Grupa: czysta krew..

Staram się nigdy ne oceniać przesłania wiersza (no, chyba że w przypadku totalnej szmiry tongue.gif) więc tylko kilka zastrzeżeń technicznych:

W drugim wersie nie pasuje słowo "Sześciostrunowe". Albo przecinek. Tak czy inaczej, zachwiany jest rytm wiersza. Żeby dobrze oddać rytm nie zawsze wystarczy stosowanie słów o takiej samej ilości wersów.

Nieśmiało się zwleka... Nie podoba mi się to sformułowanie. Ale błąd to chyba nie jest. Po prostu mi się nie podoba.

Mleko jako życiodajny napój? Z życiem zawsze kojarzyła mi się woda...

Usiadłszy uprzednio na romantycznym tronie - znów zachwianie rytmu...

Chyba tyle... Zasadniczo wiersz na 4 z minusem maleńkim jak mucha... Zresztą, nawet na 4 bo niewielu użytkowników tego forum stara się stworzyć coś rymowanego. Jeśli chodzi o ciebie to proponowałbym najpierw zacząć od łatwiejszych rodzajów poezji niż sonet, bo jest on przecież jednym z najbardziej wymagających, zarówno pod względem warsztatu jak i pomysłowości biggrin.gif

--------------------
+Quote Post
Morgiana
post 28.08.2004 19:02
Post #6 

Kafel

ciekawy temat na sonet;)
trochę mi tylko nie pasuje dziwne "pięknie wytrzeszczywszy oczy" w drugim wersie. Kto te oczy wytrzeszcza, gitara? A zresztą piękny oczu wytrzeszcz to coś, czego jeszcze nie widziałam:) Ale pewnie sie czepiam.
+Quote Post
Carti
post 29.08.2004 19:08
Post #7 

Tłuczek

matoos ---> Wszystkie uwagi rozumiem i przyjmuję. To w sumie mój pierwszy sonet, więc najwyższych lotów nie jest, ale dzięki, że nie jest to zupełnie do niczego smile.gif. A co do mleka - wstyd się przyznać, ale to tylko dla rymu... Od początku miałem świadomość, że to mleko tu jest ni w gruchę ni w pietruchę wink.gif. Postaram się zastosować rady na przyszłość.

Morgiana ---> Chyba troszkę faktycznie wink.gif. No ale rozumiem, że Ci się może nie podobać, choć dla mnie to jest ok. Po pierwsze - gitara i osoba przeplatają się tak jakby w wierszu, choć robią za jeden obiekt. Więc połączone sześć strun+oczy jest zamierzone. A po drugie - nie jest "sześciostrunowe pięknie wytrzeszczywszy oczy" tylko "sześciostrunowe piękne wytrzeszczywszy oczy". Oczy mogą być piękne, przyznaj. O pięknym wytrzeszczu mowy nie ma wink.gif.

Dzięki za commentsy. Czekam na następne smile.gif.

Ten post był edytowany przez Carti: 29.08.2004 19:10

--------------------
+Quote Post
Morgiana
post 29.08.2004 19:13
Post #8 

Kafel

Aaa, moja wina, źle przeczytałam, zwracam honor:)
+Quote Post
Carti
post 29.08.2004 20:07
Post #9 

Tłuczek

Nic nie szkodzi smile.gif. W końcu mylić sie jest rzeczą ludzką. A przecież "Homo sum et nil humanum ame alienum esse puto". No nie? smile.gif I dzięki za zwrócenie honoru, bo już za nim zaczynałem tęsknić wink.gif.

Ten post był edytowany przez Carti: 29.08.2004 20:07

--------------------
+Quote Post
muszka Me
post 30.08.2004 10:26
Post #10 

Ścigający

Właściwie to nie powalił mnie na kolana -- całkiem zgrabny, jednakże niektóre rymy wydają mi się wymuszone (może to tylko złudzenie), jak "zwleka-mleka", oraz "podlewać" i "tronie" -- nieco, ja wiem?... infantylne? Ponadto ten "człek" gryzie, jak już ktoś przede mną zauważył. No i dodatkowo, taki często występujący wśród forumowych poetów -- przerost formy nad treścią. Chociaż ten kontrast jest dosyć ciekawy, jako że mnie osobiście gitara (taka klasyczna) kojarzy się z ogniskiem, pijaństwem, ew. jakimiś śpiewkami oazowymi w kościele, ale przede wszystkim z dobrą zabawą. Tu zaś, co mnie zdziwiło, jest przedstawiona jako niemalże obiekt kultu, jakieś bóstwo wręcz -- pasujące do salonów itd. Za to oklaski. Właśnie, mówisz, że jednak gitara jest tu przenośnią... wybacz ale się nie doszukuję głębszego sensu, muszę być na to zbyt głupia.

A co do ostatniej Twojej wypowiedzi, to trochę spaprałaś cytat, który powinien chyba wyglądać tak: "Homo sum [et] humani nihil a me alienum puto". Chociaż moim zdaniem zupełnie to nie pasuje, ograniczyłabym się do samego "Errare humanum est" -- bo zawiera wszystko, co myślę, chciałaś powiedzieć. Nie szpanujmy łaciną, kiedy jej nie znamy.

--------------------
Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe,
Nad wodą stoi...
"Safo, co chcesz uczynić?"
"Chcę morze zarzucić na głowę,
By nikt nie dojrzał łez moich..."
(Pawlikowska-Jasnorzewska)

"Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją."
(Łysiak)
+Quote Post
Carti
post 31.08.2004 23:15
Post #11 

Tłuczek

Napisałem coś, co kiedyś usłyszałem, myślałem że to dobrze... Nie złość się tak bardzo. Faktycznie, naukę łaciny zaczynam dopiero od jutra, więc nie dziw, że specjalnie nie jestem w temacie. Ot, chciałem błysnąć trochę, ale zgasiłaś mnie, więc już nie błysnę. Jak widzę, Ty się doskonale orientujesz w temacie, więc jest równowaga. I nie bierz tego za złośliwość.
A tego, co sądzisz o wierszu, nie komentuję, ale wszystkie argumenty przyjmuję.

--------------------
+Quote Post
fumsek
post 02.09.2004 19:51
Post #12 

Iluzjonista

QUOTE (muszka Me @ 30.08.2004 10:26)
Właściwie to nie powalił mnie na kolana -- całkiem zgrabny, jednakże niektóre rymy wydają mi się wymuszone (może to tylko złudzenie), jak "zwleka-mleka", oraz "podlewać" i "tronie" -- nieco, ja wiem?... infantylne? Ponadto ten  "człek" gryzie, jak już ktoś przede mną zauważył. No i dodatkowo, taki często występujący wśród forumowych poetów -- przerost formy nad treścią. Chociaż ten kontrast jest dosyć ciekawy, jako że mnie osobiście gitara (taka klasyczna) kojarzy się z ogniskiem, pijaństwem, ew. jakimiś śpiewkami oazowymi w kościele, ale przede wszystkim z dobrą zabawą. Tu zaś, co mnie zdziwiło, jest przedstawiona jako niemalże obiekt kultu, jakieś bóstwo wręcz -- pasujące do salonów itd. Za to oklaski. Właśnie, mówisz, że jednak gitara jest tu przenośnią... wybacz ale się nie doszukuję głębszego sensu, muszę być na to zbyt głupia.

A co do ostatniej Twojej wypowiedzi, to trochę spaprałaś cytat, który powinien chyba wyglądać tak: "Homo sum [et] humani nihil a me alienum puto". Chociaż moim zdaniem zupełnie to nie pasuje, ograniczyłabym się do samego "Errare humanum est" -- bo zawiera wszystko, co myślę, chciałaś powiedzieć. Nie szpanujmy łaciną, kiedy jej nie znamy.

tak właśnie, wszyscy chcą błyszczeć a jednak nikomu nie wychodzi...
ani pierwsza, ani druga wersja nie jest poprawna...
to wygląda tak--> homo sum nihil humani a me alienum esse puto...
więc jak już napisałaś wcześniej "nie szpanujmy łaciną, kiedy jej nie znamy"...

Ten post był edytowany przez fumsek: 02.09.2004 19:54
+Quote Post
Miaka
post 11.09.2004 22:16
Post #13 

Kandydat na Maga

yyyy....pomijając już pierwszy błąd, który zdążyła wytknąć już fumsek, chciałabym nieśmiało zauważyć, że znalazł się i drugi..... blink.gif
nie "errare humanum est", lecz: "hominis est errare...", poza tym śmiem dodać, że jest to pierwsza część sentencji, która w całości brzmi: "hominis est errare, insipientis in errore perseverare"...
+Quote Post
matoos
post 12.09.2004 08:39
Post #14 

Wytyczający Ścieżki

Grupa: czysta krew..

Dajcie już spokój łacinie, dobrze? Jest ona na tyle zmyślnym językiem że większość rzeczy można powiedzieć na kilka sposobów. Też kilka rzeczy mógłbym wam wytknąć. Tylko po co? Żadnego związku z wierszem to nie ma.

--------------------
+Quote Post
Egwadien
post 27.09.2004 23:42
Post #15 

Uczeń Hogwartu

hmm...
też kocham moją gitarę.
W kącie u mnie nawet dwie stoją w swoim ubranku. I jedna z nich staram się molestować jak najczęsciej (druga jest pozyczona i czeka az wroci do wlasciciela, ale nie istotne)
Wiersz chyba do mnie nie trafił. Ciekawy styl, ale mi ta melodia nie pasuje. Przenośne znaczenie gitary, podobnie jak dosłowne, budzi we mnie inne emocje niż wiersz.

Ale swoją Gitarrę też traktuje jak moją dziewczynę =)

--------------------
z podpisów pod postami:
"Elfy powinny się nauczyć żyć w symbiozie z toporem w dupie!"
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic

Kontakt · Lekka wersja
Time is now: 12.05.2025 01:24