Return Of The Future, Czyli
podróże w czasie...
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Return Of The Future, Czyli
podróże w czasie...
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(matoos Posted Today @ 08:51 AM) A ja tak hej ja na to patrzyłem z perspektywy naukowej a nie własnego przeswiadczenia ![]() ![]() Ten post był edytowany przez kubik: 12.10.2004 22:23 -------------------- ...
|
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(Puszczyk @ 10.10.2004 21:39) Gdybyście mieli okazje skorzytsać z wechikułu czasu, to po za spisaniem numerów totolotka na najbliższe 10 lat, co byście jeszcze zrobili? Mi wystarczy spisanie numerów jakies większej kumulacji, powiedzmy 14mln ![]() Ale serio, to wolałabym cofnąć sie niż potrzyć na przyszłość. Zobaczyć budowę piramid w Egipcie albo wyścigi rydwanów w Rzymie albo zobaczyć jak to było z zagładą Troi albo tych albo jest bardzo dużo -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
Przyszlosc.
I podroze w nia. Temat ksiazek i filmow. Ciezko jest to objac naszym umyslem gdyz jest to niemozliwe i stad jest wiele pytan. Przeciez jak bym teraz przenisol sie w przyszlosc i zobaczyl z ukrycia siebie to przeciez ten TimmY z przyszlosci juz by siebie kiedys widzial(jego przeszlosc to przeciez to co ja teraz robie, czyli podgladam sie w przyszlosc) - wiedzialby tez ze ja to zrobilem i doszloby do zapetlenia. I w tym momencie juz nie wiem co dalej pisac bo sam sie zamotalem myslami. ;/ A do przeszlosci? Wrocilbym do czasow fioletowego ;p Tak samo - jesli zmienie cos w przeszlosci to zmieni sie terazniejszosc. No ale co w takim razie z ta co byla? -------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Myśka |
![]()
|
![]() nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta ![]() |
Nigdzie bym się nie przeniosła, bo bym olała ten wynalazek. Nigdy nie kręciły mnie żadne podróże w czasie i inne fantazje. Dobrze jest jak jest, bez tych milionów z totka i reszty rewelacji ;]
-------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
![]() ![]() -------------------- |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
|
Eva |
![]()
|
![]() nocturnal Grupa: czysta krew.. Postów: 5438 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Poznań, miasto doznań. Płeć: Kobieta ![]() |
Vold, nie uzywaj brudnych slow ;d
A ja to bym jednak sprawdzila czy zyje i jednak spisala te numery totka.. Chociaz nie jestem zwolenniczka ingerencji czasoprzestrzennych. Bo bym sie jeszcze obudzila bez rak jak Aszton w Efekcie Motyla. Edit:// Jeeeej, jak wy ladnie do siebie mowicie ^^ Ten post był edytowany przez Elvaralinde: 15.10.2004 21:20 -------------------- |
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Vold, ja cię proszę... Ja cię proszę rybka!
![]() -------------------- |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
a mnie zastanawia, czy jeśli dajmy na to, by istniał taki wynalazek to nie właściwe używanie miałoby podobne skutki jak cofnięcie się wstecz w czasie - chodzi mi o ingerencję i zmiany jakie mogłyby przy tym zajść.
Dajmy na to, cofamy się w czasie i zabijamy kogoś (mówię hipotetycznie). Ta osoba nie powinna więc istnieć w rzeczywistości, z jakiej przybyliśmy. A teraz - przenosimy się w przyszłość i zabijamy znowu człowieka. Wracamy do naszej rzeczywistości, a więc ta osoba jeszcze żyje (przypuszczamy że wyruszając w podróż wiemy że ta osoba już żyje). I powiedzmy, że ta osoba ginie za 6 lat, bo o tyle się przesunęliśmy wtedy w czasie. /to przecież może wyglądać całkiem zwyczajnie - zdarzają się przecież morderstwa, i kto by pomyślał że akurat jakiegoś gościa zabił ktoś z przeszłości, a nie z jego teraźniejszości/ Pytanie: Jak myślicie, czy gdyby istniały obie formy przenoszenia w czasie, to czy ingerencja człowieka w przeszłość, byłaby bardziej groźniejsza niż ta w przyszłość? Czy napewno ingerencja w przyszłość nie niesie innych, może gorszych konsekwecji? Taki mi przyszedł do głowy pomysł. Wyruszam w podróż w przyszłość i dajmy na to, tam za ileś lat mają lek na AIDS / w formie szczepionki, tabletki, obojętne/ Zaopatruję się w niego i zabieram w przeszłość, żeby zacząć wsześniej leczyć ludzi. Zastanawia mnie jakby to wpłynęło na przyszłość. Mam już ten lek w swojej rzeczywistości, i wynalezienie go w przyszłości nie ma już sensu, bo jest przecież teraz. A więc, czy taką formę ingerencji można by /mając tą maszynę do przenoszenia w przyszłość/ w takich "dobrych" celach stosować? Czy słuszne byłoby wykradanie leków na nieuleczalne choroby w naszej teraźniejszości? -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
Sumiko |
![]()
|
![]() >>blondynki są głupie.<< Grupa: czysta krew.. Postów: 876 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: z dupy. Płeć: Mężczyzna ![]() |
aj tam Voldius pewnie zrobiłbyś to
samo!
-------------------- dupa.
|
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
oczywiście pani Sumiko, jeszcze bym
przerobił zakończenie!
|
Aylet |
![]() ![]()
|
![]() shinigami Grupa: Prefekci Postów: 1465 Dołączył: 16.04.2003 Skąd: z lodówki Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(voldius @ 15.10.2004
21:01) QUOTE(??? @ 15.10.2004 17:08) ![]() ![]() jesteś, kurwa, ograniczona harry potterowo! fAjNiUsIo Ja Cie kompletnie nie rozumiem... czego Ty się biednej dziewczyny ( czyli mnie ![]() -------------------- |
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
ah niczego, biedna dziewko. [matoos, no
problem ;]]
|
Aylet |
![]() ![]()
|
QUOTE(voldius @ 19.10.2004
23:16) No ja myśle ![]() ![]() -------------------- |
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Mogę o coś zapytać? Ok, dzięki..
Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym tytułem topicu? "Powrót przyszłości"? Znaczy co? Przysszłość do nas wróci? Uświadomcie... -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Miało byc return to the future
![]() -------------------- ...
|
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Aaaa... to o to w tym temacie chodzi...
;] -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja osobiście nie wierzę w zadne podróze w czasie i wyglada na to ze różni pseudo-naukowcy lubią sobie zarabiać na takich tematach. Nie chodzi nawet o to że cofając się w czasie kogoś zabijemy. Jeśli ja wejdę sobie do sklepu, to juz zaden podróznik w czasie nie sprawi ze do niego nie wejdę bo juz w nim jestem, moze sobie nawet przylecieć i mnie z niego wyciągnąć, ale nie zangeuje faktu wejscia bo on obiektywnie miał miejsce.
Ale co do paradosków, czy słyszeliscie o procesie przewciwko CERN? Ponoć istneije obawa że naukowyc stworzą czarną dizurę, która pochłonie ziemię, i tego osoboscie naprawde się obawiam, nie wiem czemu ludzie tak usilnie chcą tworzyć antymaterię i inne tego typu rzeczy, to przecież prosta droga do autodestrukcji. -------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Co do przykładu ze sklepem - a słyszałeś o teorii światów alternatywnych?
CERN... E tam. Wcale nie tak łatwo stworzyć czarną dziurę, a nawet jeśli powstanie, to mikroskopijnych rozmiarów. Jakoś mnie to nie martwi. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Hagrid |
![]()
|
![]() Historyk Forumowy Grupa: czysta krew.. Postów: 1225 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Szczytno/Olsztyn (Apliakcja Radcowska) Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie słyszałem, o czymś takim raczej nie mowią nawet pseudo-naukowcy, ale z chęcią się dowiem o co chodzi.
Nie uważam by kiedykolwiek ludzie coś z czasem zmajstrowlai. Ale z tego co wiem wielbi wybuch zaczął się na przestrzeni napartka i miał ogromy zasie w ułamku sekundy, a ludzie posuwaja się coraz dalej w manipulacji materią, z tego pożytków praktycnzych nie widać a ryzyko chbya istnieje. -------------------- Dobro zawsze zwycięża, bo zło niszczy się samo!
|
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Podróże w przyszłość to tylko kwestia rozpędzenia się do prędkości zbliżonych do 300000 km/s przecież. A że to technologicznie raczej niemożliwe to inna inszość. Podróże wstecz wydają mi się zupełną fanaberią.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
![]() the observer Grupa: czysta krew.. Postów: 6284 Dołączył: 29.12.2005 Płeć: wklęsły bóg ![]() |
Hagridzie - jedna z teorii podróży w czasie w przeszłość głosi, że kiedy się cofniemy i dokonamy jakiejś zmiany, nie wpływa to na naszą teraźniejszość - tworzy się nowy świat (alternatywny), z którego nie możemy się wydostać. Tak więc podróżnik, który cofnąłby się i powstrzymał Cię przed wejściem do sklepu, a potem wrócił do swoich czasów, tak naprawdę znalazłby się w rzeczywistości alternatywnej, podczas gdy z naszego świata po prostu zniknąłby na zawsze.
Ta teoria to nie jakaś fanaberia, tylko poważna teoria fizyczna. Katonie - według fizyków podróże w przeszłość są możliwe. Tzn. nie ma jakichś praw zabraniających tego typu zdarzeń, a że jest to niewiarygodnie trudne, to inna sprawa. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Zastanawia mnie skąd bierzesz takie dane i tak jednoznacznie je prezentujesz (tzn. jako teorie z zakresu fizyki). Wydaje mi się, że jeśli już, to jest to teoria z zakresu kosmologii, filozofii okołonaukowej, etc.
|
PrZeMeK Z. |
![]()
|
Obie teorie poznałem dzięki książce "Czas i przestrzeń" Johna i Mary Gribbin (1995). To taki leksykon szkolny, który przedstawia zarysy wiedzy z zakresu teorii względności itp. Źródło może nie wydaje się zbyt poważne, ale bardzo mnie zainteresowało i potem czytałem na podobne tematy w "Wiedzy i życiu" i paru innych publikacjach. Nie uważam się za eksperta, mówię tylko, że takie teorie istnieją.
Co do zakresu masz rację. Ale kosmologia to też ostatecznie fizyka. -------------------- Hey little train, wait for me I once was blind but now I see Have you left a seat for me? Is that such a stretch of the imagination? |
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja lubilem serial Sliders.
-------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 14:12 |