You Forgot Poland!
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
You Forgot Poland!
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Teraz zadam Ci głupie pytanie niezorientowanego:
W czym konkretnie Twoim zdaniem ta głupota się przejawia? -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oj weź pooglądaj sobie (bo raczej możliwość wyjazdu odpada) coś typowo amerykańskiego ;]
debaty przedwyborcze, msze, sprawy sądowe, wszystko to jeden wielki show. Od dobrobytu (no dobra, mają naukowców zza granicy, kilku własnych, ale to są ludzie hm.. totalnie wyspecjalizowani, a w takim stanie rzeczy łatwo o patologie) im sie we łbach poprzewracało - na szczęście jako taki naród amerykański jest niegroźny - gorzej, że łatwo nimi manipulować, tudziez olewac lud ala bush ;] oni swoje a ten swoje...poprotestuja i sie skonczy W polsce moze jest biednie i nie mamy zaplecza politycznego, ale prrzynajmniej jest jeszcze realizm jako taki "...P..." -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
Atina |
![]()
|
Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 401 Dołączył: 07.04.2003 Płeć: Kobieta ![]() |
Właściwie nie o to mi chodzi.
Spójrz na post przed moim: QUOTE Brak mi słów na tą głupotę amerykanów... Więc zostawiam to bez komentarza... Chciałam wiedzieć o co jej chodzi. Bo widzisz, takiego posta każdy może napisać. Każdy może powybrzydzać, skrytykować, pojęczęć, ale nie każdy potrafi uzasadnić. Chciałam wiedzieć czy dziewczę wie chociaż o czym pisze. Mówi o głupocie amerykanów, a nie odnosi tego do niczego. Tak samo ja mogłabym napisać: "Ci Anglicy, to jenak głąby", tytlko, że to nic nie tłumaczyłoby oprócz tego, że nie potrafię lub z jakichś powodów nie chcę uzasadnić; a dopisek "bez komentarza" mnie troche śmieszy w tym przypadku, bo co jak co, ale nie widze tu nic jednoznacznego, zeby swoją dezaprobatę wyrażać w ten sposób. -------------------- At the end of the world... or the last thing I see...
![]() Enormous amount of people would rather die, than think... in fact they do so. |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
QUOTE(avalanche @ 15.10.2004 15:11) A z czego składa sie ogół? Mówiąc że Polacy są głupsi niż Amerykanie, mówisz o konkretnym narodzie do którego przynależysz. Nie wymienisz naprzykład jakąkolwiek grupę, którą mógłbyś posądzić o głupotę z tego i z tego względu. Czy jak ktoś ci powie, że Francuzi są aroganccy, to zastanowisz się "którzy" Francuzi? no właśnie, bo popatrz, to, co Kubik robi, to się nazywa uogólnianie. Nie znając Amerykanów, tzn wielu, a choćby i nawet całego narodu, nie można o nich mówić, że są głupi. Nie znając wszystkich Polaków, też nie można ich oceniać. Mówiąc, że Anglicy są sztywni też posługujemy się stereotypami. A nie znamy wszystkich. Więc, jaki sens ma wyglaszanie takich opinii, jakie wygłosił Kubik? Hermiona- jasne, ciekawe więc, jakim sposobem doszli do tego, co teraz mają, jak to Katon powiedział? Tak więc doradzam przestudiowanie paru książek, historii Stanów Zjednoczonych, a wtedy może pojmiesz coś więcej. popieram Atinę (Zuza, my to się jednak rozumiemy XD), niech Hermiona wytłumaczy swojego posta. I to "bez komentarza" tez, bo mnie to bawi... Bo pisać dla pisania to chyba nie ma sensu głębszego.... P2- a wyjaśnij mi, proszę, taką kwestię- czy ta pogarda narodem amerykańskim nie wynika z jakiejś zawiści? Że oni mają, a my nie? że oni do czegoś dochodzą, a my nie? A kwestia tych Mszy- myślę, że przesadzasz. Taki kościół im odpowiada, mają do tego prawo. A nazywanie tego mianem 'show' chyba jest 'lekką' przesadą.... Ten post był edytowany przez Zusia =): 16.10.2004 14:32 -------------------- borufki
|
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Powerlord - tak chciałam się spytać, czemu wymieniłeś msze jako coś co też można uznać za "wielkie show"
![]() -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
Pawelord2 |
![]()
|
![]() Prefekt Naczelny Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 587 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Przeworsk Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie :]
zadnej zawiści/zazdrości w tym nie ma Widze że nie łapiecie o co mi chodzi z mszami - dosyc trudne jest znalezienie normalnego kosciala (zakladajac ze za norme uznajmey taka np. polske) tym co spotkać znacznie łatwiej w ameryce jest mały kościół i ludzie opopadający w ekstazę podczas przemówień które mozna by uznać za kazania. Chóry gospel, płomienne mowy itd rozumiem że to po to by przyciągnąć ludzi do koscioła ale mnie to wręcz odpycha. Cisza byłaby bardziej wskazana. "...P..." -------------------- now everybody's praying, don't pray on me
|
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(Pawelord2 @ 15.10.2004 22:58) Oj weź pooglądaj sobie (bo raczej możliwość wyjazdu odpada) coś typowo amerykańskiego ;] debaty przedwyborcze, msze, sprawy sądowe, wszystko to jeden wielki show. Ale nie powiesz mi, że nieskuteczny. Dajmy na to taka msza. Wybacz, ale ja wolę iść na szoł z porywającą muzyką (gospel na przykład), niż siedzieć u nas i słuchać: "Raaaadoooosnąąąą śpieeeeewaaam pieeeśń..." w tempie marsza żałobnego. Amerykanie są bardzo wierzący, w przeciwieństwie do większości europejczyków. To samo sądy, system penitencjarny, debaty i wybory - może i szoł, ale przynajmniej nie mają 13% frekwenci wyborczej. -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
avalanche |
![]()
|
![]() Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1391 Dołączył: 11.04.2003 Skąd: Mementium Morium Płeć: Kobieta ![]() |
Taka melodia czy taka to nie ma znaczenia. Nie węszmy we wszystkim szoł
![]() -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
murof |
![]()
|
Uczeń Hogwartu Grupa: czysta krew.. Postów: 187 Dołączył: 05.07.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(avalanche @ 16.10.2004 17:37) Taka melodia czy taka to nie ma znaczenia. Nie węszmy we wszystkim szoł ![]() Dla Boga to nie ma żadnego znaczenia, tak jak i reszta otoczni. Wszystko to jest tylko dla ludzi. I właśnie dlatego uważam, że gospele bardziej pasują, tak jak i formuła szoł. Bo ja osobiście wolę chodzić na mszę i się cieszyć, niż płakać. W końcu Bóg zwycięża, co nie? -------------------- - Oj, nie wolno rzeczy wielu,
Kiedy celem jest - brak celu... (Zwłaszcza, jeśli duszy nie ma - I to wszystko na ten temat). |
BeBe |
![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 229 Dołączył: 11.08.2003 Skąd: Gorzów Wlkp. /szary Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
QUOTE(avalanche @ 16.10.2004 17:37) Taka melodia czy taka to nie ma znaczenia. Nie węszmy we wszystkim szoł ![]() Za to jest ważne dla tych, którzy chodzą do kosciała. Mnie sprawiła by przyjemność zmiana tempa śpiewu pieśni na chociaż trochę żywsze ![]() -------------------- L'amitie doit etre cultivee comme un grain...
Uczę sie Poznania./ Mam go w dupie i uczyć się go już nie zamierzam. |
avalanche |
![]()
|
Kwestia wyboru oczywiście. Poza tym nie sądzę, żeby w każdym kościele w Ameryce śpiewali gospel
![]() Ten post był edytowany przez avalanche: 16.10.2004 17:53 -------------------- "Oznaką inteligencji najwyższej klasy jest zdolność do uznawania dwóch przeciwstawnych idei jednocześnie."
F. Scott Fitzgerald |
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Może i przeciętny amerykanin to skomercjalizowany "głupek", ale za to jak na tym dobrze wychodzi, a my ci niegłupi siejemy biedę;p
Gospel jest tylko w "czarnych dzielnicach" Ja widziałem swojego czasu jakiś film dokumentalny na ktorym smędzili prawie jak my;] -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
Zusia =) |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 258 Dołączył: 22.12.2003 Skąd: z jamaici ![]() |
no, a gospel jest fajniejszy niz to smęcenie
i mi nie mowcie, ze nie -------------------- borufki
|
MisieK |
![]()
|
![]() Chrapiący Mesjasz New Age Grupa: czysta krew.. Postów: 4619 Dołączył: 27.03.2004 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Suuper, no coś ty?:>
-------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Rany boskie Misiek co żeś zrobił Voldiusowi,
że dostałeś ostrzeżenie
![]() Ava => amerykanie przynajmniej nie słuchają wiejskich głupków typu Lepper czy Giedrojć [ ![]() ![]() *** łał 2000 post!!! ![]() ![]() Ten post był edytowany przez kubik: 17.10.2004 10:12 -------------------- ...
|
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(kubik @ 17.10.2004
10:10) Rany boskie Misiek co
żeś zrobił Voldiusowi, że dostałeś ostrzeżenie ![]() Ava => amerykanie przynajmniej nie słuchają wiejskich głupków typu Lepper czy Giedrojć [ ![]() ![]() *** łał 2000 post!!! ![]() ![]() 1) Jak mozna sprawdzic czy ktos ma ostrzezenie?? Bo ja sie nie lapie w tym forum. 2) Jaki Giedrojc?? Chyba Giretych co? ![]() -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Zusia =) |
![]()
|
Jerzy Giedroyc, nigdy nie słyszałeś?
Polityk i publicysta, umarł 4 lata temu. A Giertych to troszkę inna historia.... -------------------- borufki
|
MisieK |
![]()
|
"bo głupi! " jestem Kubik,
tylko tyleXD
Omen no trza być moderatorem;] -------------------- QUOTE MisieK: Ja jepie [pozdro dla matoosa, przyp. red.] PrZeMeK_Z.: Tak trochę. |
kubik |
![]()
|
Mistrz Różdżki Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1449 Dołączył: 05.04.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
niesamowite giedrojć to giertych łał
![]() QUOTE Omen no trza być
moderatorem;] haha i o to własnie chodzi ![]() -------------------- ...
|
BlackOmen |
![]()
|
![]() Animag Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 1526 Dołączył: 29.05.2004 Skąd: 4chan.org Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(kubik @ 17.10.2004
16:39) Kontekstowo mi bardziej pasowalo Giertych und Leper z reszta pies to imal. Btw. Pomysl aby tylko modzi widzieli ostrzezenia jest glupi. Swoja droga tu tez jest 3 ostrzezenia = zakaz pisania 6 ostrzezen = banan? Czy tutaj jeszcze co innego funkcjonuje? -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
kubik |
![]()
|
QUOTE Pomysl aby tylko modzi widzieli
ostrzezenia jest glupi. A po co inni mieliby widzieć :> QUOTE Swoja droga tu tez jest 3 ostrzezenia
= zakaz pisania 6 ostrzezen = banan?
Nie to jest tylko informacja dla admina i innych modków co ten osobnik sobą reprezentuje Ten post był edytowany przez kubik: 17.10.2004 18:07 -------------------- ...
|
Myśka |
![]()
|
![]() nigeryjski chłopiec Grupa: czysta krew.. Postów: 1196 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: podróżny busik the kooks Płeć: Kobieta ![]() |
wieś, psze pana, i nic więcej.
-------------------- she moved so easily all i could think of was sunlight
|
BlackOmen |
![]()
|
QUOTE(kubik @ 17.10.2004
18:06) To widac ze to nie jest sprawa zycia i smierci ale fajna sprawa wiedziec kto an ciebie narzeka a nie ze wszystko za twoimi plecami, QUOTE(Myśka @ 17.10.2004
18:12) Wies tanczy i spiewa. -------------------- ![]() "Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" Jonasz Kofta |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Amerykanami manipulować jest bardzo trudno.
Typowy Amerykanim chce mieć strzelbę w piwnicy, Biblie w domu, godziwy
zarobek i Rząd jak najdalej od siebie. To właśnie to myślenie ukształtowało
ludzi, którzy są nauczenie sami o siebie dbać, a nie czekać na zasiłkowe
zmiłowanie Rządu, co w Europie stało się sportem kontynentalnym.
|
Luthien |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 74 Dołączył: 18.01.2004 Skąd: Kraina Zero Płeć: Kobieta ![]() |
Ja tu tylko chciałam powiedzieć coś nie
na temat. Jeśli chodzi o te Msze - jeśli już mamy tak wybredzać, jakie
chóry, melodie i śpiewy, to ja odrzucam gospel. Wolę
bardziej..hmm...emisyjne śpiewy. No mówię np. o chórach śpiewających
belcanto - jak dla mnie, to msze w ich wykonaniu są jednak najlepsze, bo
estetyka dźwięku lepsza i bardziej profesjonalne to jest.
No ale to tylko moje zdanie. -------------------- |
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 14.05.2025 19:04 |