Wy wszyscy umrzecie, Czyli sonet
:)
oferta kolonii Harry Potter Kolonie dla dzieci Travelkids | Szybki i bezpieczny 24h | ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witaj GOŚCIU ( Zaloguj się | Rejestracja )
![]() ![]() ![]() |
Wy wszyscy umrzecie, Czyli sonet
:)
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
Ponieważ na tym
forumie pojawił się "Jeszcze wierzę..." Katona, to pomyślałem, że
i ja zamieszcze swojego wiersza. Był czas, że pisałem dużo wierszy, ale po
pewnym czasie przestały mi się za bardzo podobać. Dlaczego? Myślę, że po
prostu dlatego, że zacząłem czytać wiersze znanych autorów. I moje wypociny
nie przeżyły porównania z dziełami mistrzów literatury. Ale ten jeden sonet
mi się podoba, więc zamieszczam. I jeszcze jedno - pisałem go pod wpływem
impulsu, tzn. z rozpędu. Znaczy to, że nie do końca zgadzam się z tym, co w
nim napisałem. Ale co tam. Oceniajcie:
Wy wszyscy umrzecie Wy wszyscy umrzecie, to jasne jak słońce Nawet kij drewniany posiada dwa końce Gdzieś coś się zaczyna, i gdzieś to się kończy Nieprawdą są słowa: "śmierć nas nie rozłączy" "Wy wszyscy umrzecie", prawdziwe to słowa "Nie wszystek ja umrę": fałszywa to mowa Zaniknie twe życie, zanikną twe dzieła Sekwencję niszczenia śmierć, śmierć rozpoczęła Wy wszyscy umrzecie, czy aby na pewno? Umiera tak życie, jak umiera drewno. Umierają słowa, gaśnie blask tworzenia Jedyną ucieczką są różne wierzenia Lecz czy będziesz w piekle, czy znajdziesz się w niebie Na wszystko czas przyjdzie, przyjdzie i na Ciebie Acha - w tym nie ma nic osobistego. To po prostu sonet, bez określonego odbiorcy. -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
Abaska |
![]() ![]()
|
![]() Uczeń Hogwartu Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 240 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: a nie wiem, tak z powietrza. Płeć: Kobieta ![]() |
no no, tu sie na FF robi sie grupka poetow
^^ Chyba tez cos swojego wstawie ^^ Sir Momo, bardzo mi sie ten wiersz
podoba, tym bardziej, ze przed chwila rozwazalam pojecie smierc, weszlam na
ten wiersz i... tylko potwierdzil moje rozmyslania
![]() ![]() -------------------- uhm.
|
Padma Patil |
![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 21.04.2003 ![]() |
Mi również się podoba. "oby wyrosl z
ciebie prawdziwy poeta
![]() ![]() |
agniesha |
![]() ![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 30 Dołączył: 10.04.2003 Skąd: Kraków- tu tez mamy Dziurawe Kotły... Płeć: Kobieta ![]() |
bardzo prawdziwe i trudne do
zaszufladkowania- jest lekkie, ale hmmm... (ale mam problem).... nie
plytkie....
duze plusy i....czekamy na kolejne dziela? -------------------- <brak czasu i pieniędzy na podpis>
|
Psychopatka |
![]()
|
Prefekt Naczelny Grupa: czysta krew.. Postów: 518 Dołączył: 05.04.2003 Skąd: Glajwic Płeć: Kobieta ![]() |
Mowilam Ci chopie ze raperem bedziesz...
jak eRminem hiehie albo lIeroj... hehe a tak serio, serio to calkiem ten
wiersz fajny, mi si epodoba =)
-------------------- Hey you little Jesus bride why have you smiled to me ?
Hey you little Jesus bride why have you sang to me ? They say that God is inside us all, and sometimes He is not in the way that I have preached for to wish to but God is my lover and I love him too //F.Ribeiro// |
Emma Watson |
![]() ![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 5 Dołączył: 23.04.2003 Skąd: ciemne lochy Hogwaru....brrrr ![]() |
Wow...wow...wow...;
Chłopie rozwijasz się jak przyroda po deszczu , a nawet szybciej... ![]() Przyznaje , ze czasem rymy są wrecz przymuszone , ale w sumie to masz baaardzo duzy talent i...duzo czasu ![]() Psychopatka , za ten wiersz to chyba nie zabierzemy mu ![]() ![]() -------------------- Emma Watson wróciła..:)
UHm..cóz za rozczarowanie... |
Avicenna |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 6 Dołączył: 12.04.2003 ![]() |
Ja wiedziałam, że tak będzie...
Mamy wśród swego grona prawdziwego poetę! Ladies and gentelmens, this is... Sir Momo!!! Congratulations!!! ![]() ![]() ![]() -------------------- Here I am....I wait for your love....Like an angel....I save light in our hearts....
Zapraszam na mojego blogaska: http://avicenna.blog.pl |
Ling |
![]()
|
![]() Mugol Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 9 Dołączył: 05.04.2003 ![]() |
brawo, brawo!! ładny wiersz.
akurat na wierszach się nie znam, bo nie lubię ich czytać ani pisać, ale ten
ma w sobie coś takiego... nie wiem jak to nazwać
![]() P.S. dokładam w nagrodę ![]() -------------------- Uśmiechnij się, jutro możesz być martwy.
|
Sir Momo Mumencjusz Mum |
![]()
|
![]() Iluzjonista Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 154 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: z Warszawy ![]() |
hehehe, dzięki. Big buziaki
za wszystkie nagrody (tylko nie przesadzajcie z używkami
![]() Dziękuję pięknie za wszystkie komentarze. I namawiam do zamieszczenia własnych przejawów poezji ![]() -------------------- W imię Moda, bezczelnym nabijaczom wieczny przynosimy odpoczynek! Amen.
jam ci on gdyżeś aniele wzbił się księżyc świeci w jeziorze pluskają ryby i do tego wcale idę i widzę i słyszę i tak dalej bo w końcu zaiste przeszłość przepowiedziana przeznaczeniem jest zawsze ten obcy co jeździł koleją w armacie widziany huk raz za razem niby on nie ja wy amen To ja ^^ |
Tajemnicza |
![]()
|
![]() Prefekt Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 385 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: Tureeeek/Poznań Płeć: Kobieta ![]() |
Nio nastypeny bardzo rozumny wiersz.
Naprawde. Fajnie rymujesz i z takim sensem. Mam nadzieję ze wyrosnie z
ciebie rawdziwy artsta
![]() -------------------- |
Cesair |
![]()
|
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 31 Dołączył: 28.04.2003 Skąd: z Wasrawu ![]() |
Śliczny wiersz, taki prawdziwy, bardzo mi
się podoba. Prawda że masz ich więcej i będziesz je tu
zamieszczał.
Też jestem za podforum o poezji, jest bardzo potrzebne, bo tylu tu jest poetów. -------------------- Without you believin’ in always picking up and thinking about leaving
Once you stick around then that's when I'll show you happiness the world can see That's how love should be |
Katon |
![]()
|
YOU WON!! Grupa: czysta krew.. Postów: 7024 Dołączył: 08.04.2003 Skąd: z króliczej dupy. Płeć: tata muminka ![]() |
Świetny wiersz. Szczególnie że forma
sonetu należy do wybitnie trudnych. Poradziłeś sobie z nią doskonale. Z
przesłaniem się nie zgadzam ale zostało podane w cudownej, lekkiej formie.
Tak jakby mimochodem, bez trudu, z rozpędu, jak pisałeś. Właśnie to mi się w
tym wierszu majbardziej podoba.
|
Maggie Potter |
![]()
|
||
![]() Tłuczek Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 33 Dołączył: 07.04.2003 Skąd: Mroczny Zakątek ![]() |
on wszystkie wiersze tak pisze...to duuuuuuuży + dla sir Momo... ![]() -------------------- Zmieniam nicka bo wiecie ten taki ni jaki taki siaki, po prostu mi sie nie podoba....od teraz znacie mnie jako NEMHAIN czyli szalona po celtycku;)"Przewaga nierozwagi, jaką sprawuję w mojej rozwadze, tak osłabia równowagę mej uwagi, że nie bez wagi żalić się muszę na waszej piękności przewagę..."
"wysokie niebiosa, które w boskości waszej bosko was wraz z gwiazdami umacniają, czynią was zasługującymi na zasługę, na którą zasługuje wielkość wasza..." |
||
Ludwisarz |
![]()
|
![]() Roland Deschain Grupa: czysta krew.. Postów: 2511 Dołączył: 06.04.2003 Skąd: wastelands Płeć: Mężczyzna ![]() |
ten sonet mnie po prostu zachwycil. caly
czs tytul chodzi mi po glowie. zaraz i wykuje go an pamiec. wielkie brawa
dla autora. to jest cos co lubie.
-------------------- CODE srimi (20:20) ale jestem pacan.. kto normalny trzyma dezodorant obok myszki ze wskazaniem na upadek na talerz niezjedzonego zimnego budyniu? Gryffindor Let's shake some dust, people. |
Lena |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 52 Dołączył: 20.05.2003 Skąd: gdzieś tam błądze myślami ... ![]() |
Bardzo fajny tekst . Nie często dobry tekst
idzie w parze z dobrym rymem ,ale Tobie to wyszło !! Musze Wam
przyznać , że nasze forum to kopalnia talentów poetyckich
![]() -------------------- czarno mi i biało
uwierz w słowa z których szydzi wiatr uwierz w strach uwierz oczom i spragnionym dłonią obrazom pełnym barw i zaklętego milczenia uwierz w dotyk i głos w muzykę i ciszę uwierz w tysiące codziennych spraw któregoś dnia uwierz we mnie ... |
Padma Patil |
![]()
|
||
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 24 Dołączył: 21.04.2003 ![]() |
Straszenie przed nieuniknionym... ![]() ![]() ![]() |
||
matoos |
![]()
|
![]() Wytyczający Ścieżki Grupa: czysta krew.. Postów: 1878 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Ztond... Płeć: Mężczyzna ![]() |
Człowieku, jak ty sobie tak świetnie
radzisz z tworzeniem tak trudnych form literackich jak sonet, to może
napisałbyś kiedyś jakies rondo? To moja ulubiona forma wiersza rymowanego, a
cięzko na niego trafić bo jest rzadko spotykany (bo jest trudny do napisania
![]() ![]() -------------------- |
muszka Me |
![]()
|
![]() Ścigający Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 268 Dołączył: 25.05.2003 Skąd: z tego nieba, w którym już nie ma aniołów ![]() |
Jeszcze ja nic nie dodałam -- może nawet
nie warto bo moja opinia nie różni się od innych. Tekst jest bardzo zgrabny
(nareszcie!) i wręcz nieporównywalny do tych, które czytałam przed
chwilą (również z tego forum). Chociaż, szczerze mówiąc, nie bardzo się
zgadzam z przesłaniem. Ale piękne i tak =)
-------------------- Poetka, samobójczyni,
Loki rozwiawszy fiołkowe, Nad wodą stoi... "Safo, co chcesz uczynić?" "Chcę morze zarzucić na głowę, By nikt nie dojrzał łez moich..." (Pawlikowska-Jasnorzewska) "Dobrze mi na mojej empirowej równinie. To ona utula mnie do snu jak najczulsza kochanka w rozpiętym między galaktykami hamaku, którego nitki przędzie boży pająk, władca krainy łagodnej melancholii. Kocham ją." (Łysiak) |
Mellisa |
![]()
|
![]() Czarodziej Grupa: fikcyjnie głodni Postów: 911 Dołączył: 29.06.2003 Skąd: gd Płeć: Mężczyzna ![]() |
oj swietny ten wiersz,
swietny...
chociaz o smierci... pierwsza zwrotka poprostu genialna tresciowo... bo rymy troche szwankuja... ^^' ale ogolnie naprawde interesujacy wiersz, z ciekawym przekazem... Tu jest opisana smierc w sposob obserwatora i wyciagniecie z niej wnioskow... a ostatnio na forum duzo bylo wierszy o smierci przezywanej, czyli sztucznej, bo zadne z nas nie przezylo smierci.... no bo jak przezyc smierc? samo sie wyklucza... za wiersz wielkie brawa... dziekuje... -------------------- |
Toroj |
![]()
|
![]() Kandydat na Maga Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 72 Dołączył: 22.12.2003 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co za ulga! Wreszcie coś z rymem i z
rytmem! Coś, co mogłoby zaśpiewać nostalgicznie Stare Dobre Małżeństwo.
A już czułam się jak parias albo cielę z dwiema głowami. Pierwszy wiersz,
który mi się podobał, pierwszy, który zrozumiałam od A do Z. Super.
I mój pierwszy komentarz na tym forum, choć obiecywałam sobie święcie, że nie napiszę nawet słowa. Och, nigdy nie mówcie nigdy... Pozdrowienia dla autora. -------------------- I'm snaper, no mercy, no potters
|
Dark - Lady |
![]() ![]()
|
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 20.11.2003 Skąd: Duży ciemny cmentarz ![]() |
Piękne... Wspaniałe... Extra. Ma i rym, i
rytm ,i jest pieknie napisane. Wątek który mnie interesuje, czyli
śmierć!! Napisz coś jeszcze, bo masz wielki talent.
Pozdrowienia dla autora!! -------------------- Z praw Murphy'ego.
"To czego szukasz, znajdziesz w ostatnim spośród możliwych miejsc." "Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne, albo powoduje tycie." "Wszystkie sprawy szlag trafia jednocześnie." "Uśmiechnij się, jutro będzie gorzej." "Światełko w tunelu? - To reflektory nadjeżdżającego pociągu." |
Cat |
![]()
|
||
Unregistered ![]() |
Nie , no wybaczcie. Ja się przez coś takiego będę musiała leczyć! O, już mi oko lata. Rośnie nam pokolenie samobójców, krwiopijców, nekrofili, morderców i grabarzy. Ewentualnie hien cmentarnych. |
||
voldius |
![]()
|
Unregistered ![]() |
taa i wampirów (nawet ponoć jeden jest na
forum ;])
|
Dark - Lady |
![]()
|
||||
![]() Kafel Grupa: Magiczni Forumowicze Postów: 17 Dołączył: 20.11.2003 Skąd: Duży ciemny cmentarz ![]() |
Och, Sorry. Samobujcą to minie nie nazywaj, bo: 1. Nie jestem chłopakiem (ew. samobujczynia) 2. Jeszcze się nie zabiłam. 3. Nie życze sobie tego. 4. Nazwiecie mnie tak jak sie zabiję ![]()
Jeśli nie mówisz o mnie tylko o kimś innym, to ja sie zapisuje na listę wampów... ![]() -------------------- Z praw Murphy'ego.
"To czego szukasz, znajdziesz w ostatnim spośród możliwych miejsc." "Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne, albo powoduje tycie." "Wszystkie sprawy szlag trafia jednocześnie." "Uśmiechnij się, jutro będzie gorzej." "Światełko w tunelu? - To reflektory nadjeżdżającego pociągu." |
||||
Cat |
![]()
|
||||||||
Unregistered ![]() |
Istnieje coś takiego jak słownik
Mówiłam do ogółu, a nie tylko do ciebie.
A wiesz, że mnie to gówno obchodzi? =)
Nie omieszkamy. Używaj trochę tego czegoś na twojej szyi zanim napiszesz posta, ok? |
||||||||
![]() ![]() ![]() |
Kontakt · Lekka wersja | Time is now: 11.05.2025 08:22 |